Szele Tamás: Egy elhallgatott évforduló

A hivatalos Moszkva meg sem említette az Ukrajna elleni invázió tegnapi évfordulóját, ami bölcs belátásra vall, mert nem igazán lett volna mit megünnepelniük: győzelmeik nincsenek, a frontok állnak, eredményeket nem tudnak felmutatni, inni meg évforduló nélkül is lehet. Medvegyev a változatosság kedvéért most Lengyelországot akarta letörölni a térképről, de róla tudjuk, hogy nem szabad ember felé fordítani, mert állandóan csőre van töltve.

Kína előállt egy olyan béketervvel, ami meglátásom szerint csak arra volna jó, hogy Oroszországot is és Ukrajnát is Peking gazdasági gyarmatává, befolyási övezetévé tegye, olyan függőségbe taszítva mindkét országot, amelyből nemzedékeken át sem volnának képesek szabadulni: ha elfogadnák, mindkettőnek vége, ha nem, akkor csak Oroszországnak. Bár lehetséges, hogy a béketervet Peking sem gondolja komolyan, csak így akar egyensúlyozni, hogy megőrizze a befolyását is Moszkvára és a hozzáférését is az európai piachoz.

Mindenesetre lássuk a konkrét híreket, melyeket mai is az ISW napi jelentése (https://www.understandingwar.org/backgrounder/russian-offensive-campaign-assessment-february-24-2023) alapján állítottam össze.

A Kreml nem kommentálta Oroszország február 24-i teljes körű ukrajnai inváziójának első évfordulóját, valószínűleg azért, mert Oroszország nem érte el egyik kitűzött célját sem, és 2022 júliusa óta nem ért el jelentős területi nyereséget. Vlagyimir Putyin orosz elnök és kormánya nem nyilatkozott az évfordulóval kapcsolatban, annak ellenére, hogy Putyin az elmúlt három napban számos alkalommal jelent meg a nyilvánosság előtt. Dmitrij Medvegyev, az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese lázító állításokat tett arról, hogy Oroszország meg fogja nyerni a háborút, és megismételte, hogy Oroszország számára létfontosságú céljai eléréséhez, hogy „a lehető legmesszebbre tolja vissza azokat a határokat, amelyek Oroszországot fenyegetik, még ha azok Lengyelország határai is.” Az ISW korábban úgy értékelte, hogy a Kreml Medvegyevet arra használja fel, hogy fenntartsa az Ukrajnának nyújtott nyugati katonai támogatást célzó információs kampányokat, és elterelje a figyelmet Oroszország katonai kudarcairól. Medvegyev kijelentései rávilágítanak arra, hogy a Kreml továbbra is követi irreális maximalista céljait, noha az egy évig tartó, költséges ukrajnai háború után nem tud érdemi sikereket felmutatni az orosz népnek.

Válogatott orosz milbloggerek kommentálták a Kreml hallgatását a háború első évfordulóján. Igor Girkin orosz volt tiszt és lelkes Kreml-kritikus Igor Girkin tévhitként bírálta Medvegyev kijelentéseit, és azon kesergett, hogy senki sem emlékszik az orosz légideszantcsapatok súlyos veszteségeire, amelyeket a Kijev melletti Hosztomel repülőteréért folytatott küzdelem során 2022. február 24-én szenvedtek el. 2022. február 24-én Girkin azt állította, hogy már régóta azt jósolta, hogy Oroszország elhúzódó és kimerítő háborúba kezdett. Megjegyezte, hogy nagyon nehéz legyőzni egy olyan államot, amely külső támogatást kap Oroszország motiválatlan erőivel, a civil társadalom hiányával és erős agymosással. Egy Kreml-közeli milblogger megpróbálta lekicsinyelni Oroszország katonai kudarcait, megköszönve, hogy a háború feltárta a hiányosságokat, de aggodalmát fejezte ki az orosz vérben fizetett magas ár miatt. A milblogger felerősítette a Kreml hamis narratíváját is, miszerint a háborúra azért volt szükség, hogy megállítsák a feltételezett ukrán „agressziót” a Donbásszban. A milblogger kijelentései szorosan tükrözik a Kremlhez közel álló, meg nem nevezett tisztviselők által a Financial Timesnak tett megjegyzéseket, akik megjegyezték, hogy Putyin megpróbálja majd Oroszország katasztrofális katonai kudarcát szükséges tanulási tapasztalatként beállítani, amelyet Oroszország arra fog felhasználni, hogy felkészüljön az Oroszország elleni jövőbeli állítólagos NATO-agresszióra, amelytől Putyin állítólag tart.

Egy orosz forrás kihasználta, hogy Kína nyilvánosságra hozott egy 12 pontos béketervet, hogy pontatlanul úgy állítsa be Kínát, mint Oroszország ukrajnai háborújának támogatóját. A kínai külügyminisztérium február 24-én „Kína álláspontja az ukrajnai válság politikai rendezéséről” címmel adott ki egy dokumentumot, amely felszólította Ukrajnát és Oroszországot egymás szuverenitásának tiszteletben tartására, az ellenségeskedések beszüntetésére, a béketárgyalások folytatására, a stratégiai kockázatok csökkentésére és az egyoldalú szankciók megszüntetésére. A Luhanszki Népköztársaság (LNK) vezetőjének tanácsadója, Rodion Miroshnik tévesen azt állította, hogy Kína béketerve arra céloz, hogy Ukrajna és a Nyugat az agresszorok, támogatva ezzel Oroszországnak a háborúra vonatkozó keretezését. A homályos béketerv kínai kiadása valószínűleg az Oroszország támogatása és az európai piacokhoz való hozzáférés megtartása közötti folyamatos egyensúlyozási törekvést támogatja azzal, hogy Kínát érdektelen harmadik fél közvetítőként állítja be. A kínai béketerv valószínűleg nem lesz komoly tervezet az ukrajnai háború tárgyalásos rendezésére.

Az amerikai hírszerzés állítólag úgy értékeli, hogy Kína komolyan fontolgatja fegyverek küldését Oroszországnak a nyugati szankciós rendszerek által az orosz védelmi ipari bázisra (DIB) gyakorolt folyamatos nyomás közepette. A CNN február 24-én arról számolt be, hogy a hírszerzést ismerő források szerint kínai tisztviselők még nem hoztak végleges döntést a segély nyújtásáról, de orosz tisztviselőkkel tárgyalnak a támadó drónok és lőszerek szállításának áráról és terjedelméről. Magas rangú amerikai tisztviselők állítólag úgy értékelik, hogy a legújabb hírszerzési információk szerint Kína hajlik arra, hogy felszerelést nyújtson Oroszországnak, bár kétoldalú fegyvereladási megállapodás alapján, és nem biztonsági segítségnyújtásként. A Der Spiegel című német lap február 23-án arról számolt be, hogy orosz tisztviselők tárgyalásokat folytatnak a Xi’an Bingo Intelligent Aviation Technology kínai dróngyártóval 100 darab ZT–180 típusú drón tömeggyártásáról és áprilisig történő leszállításáról az orosz erőknek. A Der Spiegel beszámolt arról, hogy a ZT–180 drón 35-50 kg-os robbanófejet képes hordozni, ami arra utal, hogy ezek a drónok kettős felhasználású technológiát jelenthetnek, amelyet az orosz erők felderítési célokra szeretnének beszerezni, és nem csak lőszerként vagy nagy pontosságú fegyverrendszerekként. Orosz és kínai tisztviselők állítólag terveket dolgoztak ki a drónok Oroszországba történő szállítására hamisított szállítási dokumentumok alapján, amelyeken a berendezéseket a polgári repülés számára készült cserealkatrészként jelölték meg.

Az orosz tisztviselők valószínűleg a kínai védelmi gyártók támogatását keresik a korlátozások miatt, amelyeket a nemzetközi szankciós rendszerek az orosz védelmi iparra róttak. Az Egyesült Királyság (UK) kormánya és az Egyesült Államok Pénzügyminisztériuma február 24-én egyaránt új szankciókat és exporttilalmi intézkedéseket jelentett be, amelyek kifejezetten az orosz katonai képességeket támogató iparágakat, szervezeteket és személyeket célozzák. Az Egyesült Királyság kormánya kijelentette, hogy új exporttilalmi csomagjának célja, hogy megakadályozza minden olyan termék kivitelét, amelyet Oroszország az ukrajnai harctéren használ, és hogy új szankciócsomagja az orosz állami tulajdonú Roszatom nukleáris energiavállalat felső vezetőit, orosz védelmi cégek vezetőit, hat orosz katonai felszerelések javításában részt vevő szervezetet, négy orosz bankot és az orosz elit tagjait célozza. Az amerikai pénzügyminisztérium közölte, hogy a Pénzügyminisztérium Külföldi Eszközök Ellenőrzéséért Felelős Hivatala (OFAC) 22 személy és 83 szervezet ellen vezetett be szankciókat, amelyek közül a jelentések szerint 30 olyan harmadik országbeli szervezet és személy, amely segít Oroszországnak kijátszani a meglévő szankciós intézkedéseket. A szigorított nyugati szankciórendszerek valószínűleg továbbra is korlátozni fogják Oroszország képességét, hogy beszerezze az ukrajnai háborús erőfeszítései támogatásához szükséges védelmi ipari bázis fenntartásához szükséges technológiát és anyagot.

A nyugati kormányok február 24-én különböző nyilatkozatokat tettek az Ukrajnának nyújtandó katonai segélyekről. Andzej Duda lengyel elnök arról számolt be, hogy Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a nemzetközi „tankkoalíció” részeként leszállította Ukrajnának a Leopardok első tételét. Ezzel szemben Christine Wormuth amerikai hadügyminiszter kijelentette, hogy az Egyesült Államoknak több mint egy évbe is beletelhet, mire M1 Abrams harckocsikat szállít Ukrajnának, az ilyen harckocsiváltozatok gyártásának és modernizálásának időigénye miatt. Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó február 24-én kijelentette, hogy Oroszország már elvesztette az ukrajnai háborúját, de az F-16-os vadászgépek biztosítása, amelyet az ukrán kormány folyamatosan kért a Nyugattól, „nem az a kulcsfontosságú képesség”, amelyre Ukrajnának jelenleg szüksége van. Sullivan megjegyezte, hogy az F–16-osok biztosítása nem rövid távú kérdés, hanem a hosszú távú védelmi képességek kérdése. Amint azt az ISW korábban már értékelte, a Nyugat anyagi támogatása Ukrajnának, különösen a harckocsik és más kritikus rendszerek biztosítása elengedhetetlen ahhoz, hogy Ukrajna sikeres gépesített ellentámadást tudjon végrehajtani az ukrán nép és terület felszabadítása érdekében. Az Ukrajnának nyújtott folyamatos nyugati támogatás döntő fontosságú ahhoz, hogy Ukrajna a közeljövőben visszanyerje a kezdeményezést és ismét részt vehessen egymást követő ellentámadásokban.

A Kreml fokozta az információs feltételrendszerét egy esetleges hamis zászlós művelethez az oroszok által megszállt Dnyeszteren túli Moldovában. Az orosz védelmi minisztérium (Védelmi Minisztérium) február 23-án másodszor is azt állította, hogy az ukrán erők fokozzák az előkészületeket a Dnyeszteren túli terület lerohanására a nap folyamán korábban tett első ilyen állítását követően. A Védelmi Minisztérium hangsúlyozta, hogy az állítólagos ukrán terv jelentős fenyegetést jelent a Dnyeszteren túli orosz békefenntartó kontingensre. Az orosz külügyminisztérium február 24-én azt állította, hogy Oroszország minden olyan akciót, amely a Dnyeszteren túli biztonságot veszélyezteti, Oroszország elleni támadásnak tekint, a Kreml célja azonban inkább Moldova destabilizálása lehet. Néhány orosz milblogger felerősítette a Kreml retorikáját azzal, hogy azt állította, hogy a helyzet az ukrán-transznisztriai határ mentén egyre feszültebbé válik. Moldovai tisztviselők február 24-én továbbra is tagadták az orosz állításokat, „agresszív dezinformációnak” vagy „pszichológiai műveletnek” minősítve azokat.

A legfontosabb hírek röviden:

      • A Kreml február 24-én nem kommentálta Oroszország teljes körű ukrajnai inváziójának első évfordulóját, valószínűleg azért, mert Oroszország nem érte el egyik kitűzött célját sem, és 2022 júliusa óta nem ért el jelentős területi nyereséget.
      • Egy orosz forrás kihasználta, hogy Kína nyilvánosságra hozott egy 12 pontos béketervet, hogy pontatlanul úgy állítsa be Kínát, mint Oroszország ukrajnai háborújának támogatóját.
      • Az amerikai hírszerzés állítólag továbbra is úgy értékeli, hogy Kína komolyan fontolgatja, hogy hadianyag-segítséget küld Oroszországnak, miközben a nyugati szankciós rendszerek folyamatos nyomást gyakorolnak Oroszország védelmi ipari bázisára.
      • A nyugati kormányok február 24-én különböző nyilatkozatokat tettek az Ukrajnának nyújtott katonai segélyekről.
      • A Kreml fokozta a megszállt Dnyeszteren túli Moldovában egy esetleges hamis zászlós műveletre vonatkozó információs feltételrendszerét.
      • Az orosz hadsereg folytatta a szárazföldi támadásokat Szvatovától északnyugatra és Kreminna közelében.
      • Orosz források megerősítették, hogy az orosz haderő egyes légideszant (VDV) alakulatokat legalább két előrenyomulási tengelyre osztott fel.
      • Az orosz csapatok csekély területi nyereséget értek el Bakhmut környékén, és folytatták a szárazföldi támadásokat a Donyecki Terület frontvonalán.
      • Ukrán tisztviselők azt sugallták, hogy az orosz egységek bizonytalannak érezhetik magukat a keleti (bal parti) Herszon területen.
      • Az orosz hatóságok folytatják az orosz békefenntartók kapacitásának bővítésére irányuló intézkedéseket.
      • Orosz források valószínűleg megpróbálták a Donyecki Népköztársaság (DNK) parancsnokaival kapcsolatos botrányokért a hagyományos orosz hadseregre hárítani a felelősséget.
      • Ukrán partizánok valószínűleg felrobbantottak egy vasúti szakaszt a krími Posztove közelében.

Orosz fő erőfeszítések – Kelet-Ukrajna

Orosz alárendelt főerő #1- Luhanszki terület (orosz célkitűzés: Luhanszki terület fennmaradó részének elfoglalása és az offenzív műveletek folytatása a keleti harkivi területre és az északi donyecki területre):

Az orosz hadsereg február 24-én folytatta a szárazföldi támadásokat Szvatovétól északnyugatra és Kreminna közelében. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az orosz csapatok sikertelen támadást hajtottak végre Sztelmahivka közelében (15 km-re északnyugatra Szvatovétól). Szerhij Hajdaj ukrán Luhanszk megyei vezető jelentette, hogy az ukrán egységek visszavertek egy orosz szárazföldi támadást Novoszelivszke közelében (14 km-re északnyugatra Szvatovétól). Az ukrán vezérkar arról is beszámolt, hogy az orosz alakulatok sikertelen támadó akciókat hajtottak végre Dibrova (Kreminnától 5 km-re délnyugatra), Bilohorivka (Kreminnától 12 km-re délre) és a Szerebrjanszka erdőterület (Kreminnától 11 km-re délre) közelében. Ramzan Kadirov csecsen köztársasági vezető azt állította, hogy az orosz csapatok elfoglaltak egy meg nem határozott ukrán erődítményt Bilohorivka közelében. Egy orosz milblogger azt állította, hogy az orosz egységek megtámadták Bilohorivkát, és megpróbáltak előrenyomulni Terny (Kreminnától 17 km-re északnyugatra) és Makiivka (Kreminnától 23 km-re északnyugatra) felé. Egy másik orosz milblogger azt állította, hogy az oroszok nem hajtottak végre támadó akciókat a Ploscsanka-Makiivka-Zsuravka Balka vonal mentén (Kreminnától 16-23 km-re északnyugatra).


Orosz források megerősítették, hogy az orosz erők bizonyos légideszant (VDV) alakulatokat legalább két előrenyomulási tengelyre osztottak fel. Egy Kreml-közeli milblogger február 23-án azt állította, hogy az orosz 76. légideszant hadosztály nem részletezett elemei nem részletezett pozíciókban tevékenykednek a Szvatove-Kreminna vonalon, és hogy a VDV-egységek a teljes Szvatove-Kreminna fronton tevékenykednek. Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy a 76. és a 106. légideszant hadosztály nem részletezett elemei a Donyecki Területen lévő Bakhmut térségében tevékenykednek, megerősítve az ISW azon értékelését, hogy a 76. és valószínűleg a 106. hadosztály sem teljes hadosztályszintű alakulatként van bevetve egyik területen sem. A VDV-alakulatoknak a front különböző szektoraiban való ilyen széttagoltsága ellentétben áll a Nyugati Katonai Körzet motorizált lövészhadosztályainak teljes doktrinális alakzatként való bevetésével, és arra utal, hogy az orosz hadsereg az elit erőit hiányosságok betömésére és helyszíni erősítésként használja a kulcsfontosságú területeken.

Orosz alárendelt főerő #2-Donyecki terület:

Az orosz hadsereg február 24-én folytatta a Bakhmut körüli támadó hadműveleteket. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az orosz csapatok sikertelen támadásokat hajtottak végre Bakhmut közelében; Bakhmuttól 30 km-en belül északra Verkhnokamjanszke, Fedorivka, Rozdolivka, Dubovo-Vasziljevka, Zaliznjanszke és Berkhivka közelében; és Bakhmuttól 26 km-en belül délnyugatra Ivanivszke, Csasziv Jar, Diljivka és Vasziljevka közelében. A február 23-án közzétett geolokációs felvételek szerint az orosz erők valószínűleg az E40-es autópálya közelében, Paraszkoviivkától nyugatra (7 km-re északra Bakhmuttól) csekély mértékű előrenyomulást hajtottak végre. A február 24-én közzétett geolokációs felvételek azt mutatják, hogy a Wagner-csoport harcosai valószínűleg előrenyomultak Jahidne északi külterületére (2 km-re északra Bakhmuttól). Orosz milbloggerek azt állították, hogy a Wagner-csoport harcosai Jahidne nagy részét ellenőrzésük alá vonták, bár az ISW nem észlelte ennek vizuális megerősítését. A Wagner-csoport finanszírozója, Jevgenyij Prigozsin azt is állította, hogy a Wagner-csoport harcosai teljesen elfoglalták Berkhivkát (4 km-re északra Bakhmuttól), bár az ISW nem figyelt meg vizuális megerősítést erre az állításra. Más orosz források felerősítették Prigozsin állítását, bár egy neves milblogger kijelentette, hogy a Berkhivka elfoglalására vonatkozó állítások koraiak. Orosz milbloggerek azt állították, hogy az orosz erők Dubovo-Vaszilivkától északra (6 km-re északnyugatra Bakhmuttól) magaslatokat ellenőriznek, és megpróbáltak Orikhovo-Vaszilivka (11 km-re északnyugatra Bakhmuttól) felé előrenyomulni. Egy orosz milblogger azt állította, hogy a Wagner-csoport harcosai Bilohorivkából (21 km északkeletre Bakhmut-tól) támadást folytattak Veszele (17 km északkeletre Bakhmut-tól) felé is. A február 24-én közzétett geolokációs felvételek szerint az orosz csapatok valószínűleg csekély előnyöket szereztek Bakhmut északkeleti külterületén. Egy orosz milblogger azt állította, hogy pozícióharcok folynak Bakhmutban, és hogy a Wagner-csoport harcosai előretörtek a város keleti részén és délnyugati külterületén. Az orosz milblogger azt állította, hogy a Wagner-csoport harcosai folytatták a támadásokat a T0504-es autópálya irányába és Ivanivske (Bakhmuttól 6 km-re nyugatra) közelében, ahol a jelentések szerint a település külterületén harcok folynak.


Az orosz erők február 24-én folytatták az offenzív műveleteket Donyeck város nyugati külterülete mentén. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az orosz alakulatok sikertelen támadó akciókat hajtottak végre Avdiivkától 36 km-re délnyugatra Pjervomajszke, Vodyane, Nevelszke, Marinka és Novomikhailivka közelében. Orosz források szerint az orosz egységek támadó műveleteket hajtottak végre Pobjeda közelében (32 km-re délnyugatra Avdiivkától), és kiszorították az ukrán erőket a településen lévő erődökből. Egy neves orosz milblogger azt állította, hogy az orosz csapatoknak nincs elegendő személyi állománya ahhoz, hogy Pobjeda környékén előrenyomuljanak. Egy orosz forrás azt állította, hogy az orosz erők előrenyomultak Pobiedába, bár az ISW nem látott semmilyen vizuális megerősítést arról, hogy orosz erők lennének a településen. Egy orosz milblogger azt állította, hogy az oroszok támadást hajtottak végre Avdiivka felé Szpartakból (Avdiivkától 5 km-re délre) és Novobakhmutivkából (Avdiivkától 13 km-re északkeletre) Keramik felé (Avdijivkától 15 km-re északra).

Az orosz hadsereg február 24-én folytatta az offenzív műveleteket a nyugati Donyecki területen. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az orosz alakulatok sikertelen támadó akciókat hajtottak végre Precsisztivka közelében (Donyeck várostól 35 km-re délnyugatra). A február 23-án közzétett geolokációs felvételek szerint az orosz egységek valószínűleg csekély előnyöket szereztek Mikilszkétől északkeletre (Donyeck várostól 27 km-re délnyugatra). Egy orosz milblogger azt állította, hogy az orosz csapatok támadásokat hajtottak végre Vuhledar (Donyeck várostól 30 km-re délnyugatra) irányába a Mikilszke városától nyugatra fekvő dácsák területén lévő állásokból. Egy másik orosz milblogger arra panaszkodott, hogy az oroszok megmagyarázhatatlan módon nem képesek lerombolni a Vuhledarban lévő magas épületeket, amelyek állítólag hatékony megfigyelőállásokat biztosítanak az ukránoknak a település körüli tüzérségi tűz beállításához.

Támogató erőfeszítések-déli tengely (orosz célkitűzés: A frontvonalbeli állások fenntartása és a hátsó területek biztosítása az ukrán csapásokkal szemben):

Ukrán tisztviselők szerint az orosz alakulatok bizonytalannak érezhetik magukat azzal kapcsolatban, hogy képesek-e fenntartani az ellenőrzést a keleti (bal parti) Herszoni Terület felett. Szerhij Hlan, a Herszoni Terület ukrán katonai közigazgatási tanácsadója február 23-án kijelentette, hogy az orosz erők megnövelték jelenlétüket a Dnyeper folyóhoz közeli területeken, és Henicseszk térségében a biztonságot „feltételesnek” minősítették. Az Ukrán Déli Operatív Parancsnokság szóvivője, Natalja Humenyjuk arról számolt be, hogy az orosz erők fokozták a nyugati (jobb parti) Herszon területen lévő területek bombázását. Hlan arról számolt be, hogy az ukrán tüzérségk február 24-én csapást mért egy orosz lőszerraktárra Nova Kakhovkában, miután az oroszok február 23-án felszerelést szállítottak a területre.


Az oroszok február 24-én továbbra is rutinszerű tüzelést folytattak Huljajpolétól nyugatra, valamint Herszon, Mikolajiv és Dnyipropetrovszk megyékben.

A Zaporizzsjai Terület megszálló tisztviselője, Vlagyimir Rogov azt állította, hogy az orosz és az ukrán erők egyaránt felderítő hadműveleteket és pozícióharcokat folytatnak anélkül, hogy jelentős előretörést értek volna el Zaporizzsjai területen.

Az orosz mozgósítás hírei:

Az orosz hatóságok folytatják az orosz békefenntartó erők kapacitásának bővítésére irányuló intézkedéseket. Az orosz kormány február 23-án küldött egy törvényjavaslatot az Állami Dumának, amely kiterjeszti azokat a mechanizmusokat, amelyek révén az orosz békefenntartók külföldre települhetnek. Az orosz védelmi minisztérium korábban, február 7-én javasolt egy módosítást, amely lehetővé teszi az orosz hadsereg számára, hogy a békefenntartókat sorkatonákból és szerződés nélküli mozgósított személyzetből toborozza, ahogy arról az ISW korábban beszámolt. Az orosz hadsereg célja lehet, hogy feltételeket szabjon a külföldi békefenntartó misszióik megnövekedett képességeinek biztosítására vagy az orosz erők jelenlétének legitimálására a konfliktus sújtotta térségekben.

Ukrán források arról számoltak be, hogy orosz tisztviselők folytatják a titkos titkos mozgósítási erőfeszítéseket Oroszországban és a megszállt területeken. Az ukrán vezérkar február 24-én arról számolt be, hogy orosz tisztviselők folytatják a titkos mozgósítást Oroszországban, különösen a Kaukázus régióiban, ahol az orosz tisztviselők állítólag erőszakkal mozgósítanak hadköteles korú férfiakat, függetlenül az egészségi állapotuktól vagy a harci hajlandóságuktól. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az orosz tisztviselők nagyszámú ilyen személyt mozgósítanak a büntetés-végrehajtási intézetekből azzal az ígérettel, hogy szabadon bocsátják őket, ha Ukrajnában harcolnak. Az Ukrán Ellenállási Központ február 24-én arról számolt be, hogy orosz tisztviselők aktívan toboroznak orosz megszállási tisztviselőket és rendőröket az orosz hadseregbe, és azt mondják nekik, hogy ha önként szerződést kötnek a megszállt területeken egy közelgő mozgósítási hullám előtt, akkor a front biztonságosabb területein szolgálhatnak. Az orosz tisztviselők talán nagyobb mértékben folytatnak titkos mozgósítási erőfeszítéseket a megszállt területeken és a Kaukázusban, hogy a szélesebb orosz közvéleményt megvédjék ezektől az erőfeszítésekről, és elkerüljék az ezzel kapcsolatos esetleges belföldi elégedetlenséget.


Orosz források valószínűleg megpróbálják a Donyecki Népköztársaság (DNK) parancsnokaihoz kapcsolódó botrányokért a felelősséget a hagyományos orosz hadseregre hárítani. A Donyecki Népköztársaság (DNK) első információs miniszterhelyettese, Danil Bezsonov február 24-én azzal érvelt, hogy a DNK parancsnokai rosszul bánnak az engedetlen mozgósított személyzettel, mert az orosz katonai parancsnokok nem oldották meg ezeket a kérdéseket a mozgósított személyzet hátországi kiképzése során. Egy orosz milblogger azt állította, hogy a mozgósított személyzet nagy része nem akar harcolni, és hogy az orosz tisztviselők megtévesztették őket az ukrajnai bevetésük természetével kapcsolatban. Ezek az orosz források valószínűleg a közelmúltbeli botrányokra válaszul adták ki ezeket a nyilatkozatokat, amelyekben a közelmúltban a DNK-alakulatok alá rendelt mozgósított személyzet állítólag nyilvánosan rossz bánásmóddal és rossz parancsnoksággal vádolta a DNK parancsnokait. A DNK-alakulatoknak az orosz hadsereg által az orosz fegyveres erőkbe való integrálása szintén széles körben elterjedt panaszokat váltott ki az orosz milbloggerek és a DNK-hoz kötődő személyek részéről, hogy az orosz hadsereg háttérbe szorítja a DNK parancsnokait. Az ultranacionalista háborúpárti közösség egyes elemei valószínűleg továbbra is bírálni fogják az orosz védelmi minisztériumot az integrációs erőfeszítések végrehajtása miatt, miközben a DNK katonai parancsnokságát megvédik a kritikától.

Az oroszországi katonai toborzóirodák elleni támadások a jelentések szerint folytatódtak, miközben az orosz tisztviselők megbüntetik az ilyen támadások korábbi elkövetőit. Egy orosz forrás február 23-án azt állította, hogy egy ismeretlen személy Molotov-koktélt dobott egy sorozó irodára Murmanszk városában. Egy orosz forrás február 23-án azt állította, hogy egy volgográdi városi bíróság több mint négy év börtönbüntetésre ítélt egy orosz állampolgárt egy 2022 májusában Volgográd városában egy katonai toborzóiroda ellen elkövetett gyújtogatásos támadás miatt.


A megszállt területek hírei:

Ukrán partizánok valószínűleg felrobbantottak egy vasúti szakaszt a megszállt Krímben. Az Ukrán Ellenállási Központ február 24-én arról számolt be, hogy ukrán partizánok megrongáltak egy vasútállomást a megszállt Krímben lévő Bahcsiszaraj körzetben. Az Ellenállási Központ fényképeket osztott meg a vasút egy megszakított szakaszáról. Orosz források azt állították, hogy ismeretlenek megrongálták a vasútvonal egy részét a Szevasztopoltól mintegy 12 km-re északnyugatra fekvő Bahcsiszaraj körzetben lévő Poszthove közelében, késleltetve három polgári szállítóvonatot.

Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az orosz megszálló hatóságok megpróbálják korlátozni az orosz katonai mozgásokról szóló információk terjedését a megszállt Ukrajnában. A vezérkar arról számolt be, hogy a Luhanszki területen a mobilszolgáltatók egyes területeken minden internet-hozzáférést lekapcsoltak, hogy megakadályozzák, hogy a lakosok információkat terjesszenek az orosz katonai akciókról. Az ukrán vezérkar arról is beszámolt, hogy a megszálló hatóságok 24 órás kijárási tilalmat rendeltek el a Herszon területen található Csaplinkában – az ukrán csapások gyakori célpontja – február 23-tól 25-ig, valószínűleg azért, hogy orosz katonai felszerelést szállítsanak a Krímből nem részletezett védelmi vonalakra.

Ennyi harctéri hír jutott mára, de maradjanak a Zónán, mert rövidesen érkezik az összefoglaló második része.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!


Oszd meg másokkal is!