Szele Tamás: Putyin cár és az ő viselt dolgai

A mai második részben körülnézünk kicsit Putyin elnök háza táján. Ez részben szó szerint értendő, a valdaji rezidenciája is érdemel némi figyelmet, másrészt megtudunk némely apróságokat az anyagi és családi viszonyairól, és higgyék el: ez nem intimpistáskodás, van az a szint, ahol már a magánügy is bőven közügy.

Az adatokat az orosz ellenzéki Proekt derítette ki komoly és hosszadalmas nyomozó munkával, de az egész anyagot közölni lehetetlen volna, hiszen majdnem hatvan oldalra rúg, kivonatolnom kell. Így sem lesz érdektelen, bár sokat veszít az oroszos zamatából. Akkor lássuk csak: miféle ember ez a Putyin bátyuska, galambocskáim?

Első sorban gazdag ember. Az újságírók megtalálták Vlagyimir Putyin titkos „pénztárcáját”: az orosz államfő 2003 óta tulajdonosa egy ciprusi cégnek, az Ermira Consultants Ltd-nek, amelyen keresztül részvényeket vásárolt a Gazpromban, a National Media Groupban, aranypalotát épített magának Valdajban és drága ingatlanokkal ajándékozta meg szeretteit. A nyomozás legfontosabb eredményei:

Putyin „pénztárcája” egy szentpétervári ügyvédnél volt.

Az Ermira Consultants Ltd. 2015-ig Vlagyiszlav Kopilov szentpétervári ügyvéd nevén volt bejegyezve 100 ezer rubeles fizetéssel. Az Ermira „tulajdonosaként” Kopilov lett a „Gyermeksport támogatásáért” nonprofit társulás alapítója és a Baltic Media Group részvényese; más jelöltek, Putyin régi barátai – Szergej Roldugin és Oleg Rudnov – Kopilov partnerei lettek.

2015-ben Kopilovot megkereste az RBK újságírója, hogy a ciprusi üzletéről kérdezze. A vállalkozó azt válaszolta, hogy „először hallott az Ermiráról”. A tulajdonjog azóta offshore cégekre szállt át, amelyek mögött a Project szerint az elnök egyik barátjának, Arkagyij Rotenbergnek az emberei állnak. Kopilov a nonprofit gyermeksport-egyesületnél dolgozik, amely havonta körülbelül 100 000 rubelt fizet neki.

Amíg Kopilov az Ermira tulajdonosaként szerepelt, addig dollármilliók folytak át rajta. 2010-ben az Ermira számláiról fizettek ki egy 120 négyzetméteres lakást a moszkvai Kocsnovszkij Prorezdben, amely Ljudmila Putyina második férje, Arthur Ocseretnyi nevére volt bejegyezve. 2013-ban, Putyinék válása után Ocseretnyi több ingatlanügyletet is kötött az Ermirához és a Rotenberghez köthető személyek segítségével, és végül 493 millió rubel érkezett a számláira.

Az Ermira számláiról fizették Putyin híres, több tízmilliárd rubel értékű gelendzsiki palotájának építését (a palota építésének összköltségét Navalnij csapata korábban 100 milliárd rubelre becsülte), valamint két ingatlan megvásárlását a Moszkva melletti Uszovo Plusz faluban az elnök lánya, Maria Voroncov és mostani exférje, Jorrit Faassen számára. A birtokok alatti telkek és egy ház 2013-ig az Ermira tulajdonában voltak, majd átkerültek az Ermira leányvállalatához, a Berocci Investmentshez.

Bevétel a vodkából és a propagandából

Oroszország legnagyobb magán-médiaholdingja, a propaganda- és szórakoztató médiát birtokló Nemzeti Médiacsoport (NMG), amelyről általánosan úgy tartják, hogy Putyin legközelebbi barátja és tanácsadója, Jurij Kovalcsuk irányítja. Az Ermira tevékenységének elemzése azonban arra utal, hogy maga Putyin is tudott pénzt keresni a propagandával – írja a Proekt.

2008-ban a kitüntetett tornász, Alina Kabajeva vezette az NMG nyilvános igazgatótanácsát, majd 2014-ben, miután távozott az állami duma képviselői székéből, átvette a cég igazgatótanácsának vezetését. Kiderült, hogy Putyin egy olyan cégnél alkalmazta Kabajevát, amelynek ő maga is társtulajdonosa. Az offshore 2009-ben 24%-os részesedéssel rendelkezett az NMG-ben, amely reklámokból szerzi a nyereségét. Putyin ciprusi cége az NMG „részvényforgalmán” is meggazdagodott: 2013-ban az Ermira 76 millió euróért vásárolta meg a részvények 7,5%-át, de három hónappal később (feltehetően Gennagyij Tyimcsenko struktúráinak) további 65,6 millió euróért eladta azokat.

Emellett az Ermira leányvállalata, a Real-Invest már régóta birtokolta a Putyinka vodkamárkát. A „Real-Invest” 2021-ig jogdíjat kapott a márka használatáért a moszkvai Kristall alkoholgyár által, amelyet szintén Rotenberg emberei irányítanak. A Project számításai szerint 2004 és 2019 között 400-500 millió dollár közötti összeget lehet keresni a Putyinka márkanév alatt forgalmazott italok gyártásán, jogdíjain és értékesítésén.

Kirill pátriárka a csempészett dohányárun gazdagodott meg, Putyin a vodkán: van ez így orosz földön. Megesik.

2015 elején először csökkentették a vodka minimális kiskereskedelmi árát, amelyet az állam határoz meg, 185 rubelre ahelyett, hogy emelték volna. Ennek fő haszonélvezői az olcsó vodka, köztük a Putinka gyártói voltak – írja a Project. Az Államtanács akkori ülésén az elnök azt mondta: „Az illegális vodka, mindenféle pótlék, az ilyen jellegű alkoholos italok a legális termékek bizonyos túlárazásából származnak.”

Ezt a módszert nálunk „ársapkának” hívják és remekül képes tönkretenni a konkurenciát. Arra is használják.

Oroszország legnagyobb lakása Alina Kabajeva tulajdona

Putyin az egykori tornásznak, a Nemzeti Médiacsoport vezetőjének és gyermekei anyjának, Alina Kabajevának adta „Oroszország legnagyobb lakását”. A 2600 négyzetméteres penthouse a szocsi Royal Park komplexumban található, magát a vásárlást pedig Putyin „pénztárcájából” – a ciprusi offshore Ermira fizette. Hivatalosan a lakás tulajdonosa Oleg Rudnov, az elnök régi ismerőse és munkatársa. A tetőtéri lakással szomszédos két lakás a Projekt szerint Kabajeva nagymamájának, Anna Zacepilinának a tulajdona.

A Project rendelkezésére álló dokumentumok szerint Kabajeva számára a penthouse megvásárlását Rudnov személyes számlájáról fizették ki, és mindössze 90 millió rubelbe került, ami ötször olcsóbb, mint a penthouse fejlesztő által megnevezett ára. Ugyanebben a lakóparkban a Zacepilina nevére írt 16. emeleti lakások szintén a piacinál lényegesen alacsonyabb áron – 20,7 millió rubel, 65 millió rubel piaci érték mellett – kerültek Kabajevához.

A Project számításai szerint Kabajeva nagymamájának mintegy 1,1 milliárd rubel értékű ingatlanja van. Ő maga egy egyszerű rönkházban él, oda is van bejelentve – a Vlagyimiri Terület Nyikologori nevű falujában.

Hol él Vlagyimir Putyin és Alina Kabajeva?

Vlagyimir Putyin és Alina Kabajeva együtt élhetnek az orosz államfő valdaji rezidenciáján.


Oda járnak rendszeresen Kabajeva állandó útitársai és kollégái, asszisztensei: Jekatyerina Golovacseva és Olekszja Fedina, továbbá a két testvér, Julija és Anna Nazarova, valamint Jelena Jerkhan, a vonatjegyek foglalásairól kiszivárgott adatbázis szerint. Többször vásároltak jegyet Okulovka és Uglovka állomásokra, amelyek a Putyin valdaji rezidenciájához legközelebbi nyilvános állomások.

2020-ban egy 1200 négyzetméteres faház építése kezdődött meg Putyin rezidenciájától 800 méterre, műholdas felvételek tanúsága szerint. Azt, hogy ez kifejezetten Kabajeva számára épült, a Proektnek névtelenséget kérve mondta el egy, az elnöki rezidencia alaprajzát ismerő beszélgetőpartner.

A gyerekek jelenlétét a rezidencián egy, a valdaji létesítmény működését ismerő beszélgetőpartner szavai, közvetve pedig a műholdfelvételek is megerősítik: a rezidencia mellett 2016 és 2020 között egy nagy, sárga-kék színű játszótér épült.

Azt hiszem, a színválasztást később megbánta Vlagyimir Vlagyimirovics. Hát, látjátok, galambocskáim, ilyen szépen él az orosz elnök, ilyen tisztán, szépen, oroszosan, a maga rusztikus egyszerűségében, a valdaji nyírfácskák között, a palotájában, ahogy azt egy cárnak kell.

Tényleg, Valdajt mikor keresztelik át Carszkoje Szelóra?

Ennyi fért a mai második részbe, holnap folytatom a munkát,

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!


Oszd meg másokkal is!