Szele Tamás: Bahmut és ami utána következik

Bahmut ostroma olyan, mint a létező szocializmus volt: lehet, hogy Oroszország számára az benne a legpocsékabb, ami utána jön. Zelenszkij most mindenképpen meg szeretné védeni a települést, hogy az orosz hadsereg ne foglalhasson el könnyen néhány kulcsfontosságú donbásszi várost, de meglehet, felesleges az aggodalma: valószínűleg erre nincs is eszköze és lehetősége az oroszoknak.

És ereje sem. Túl sok áldozata volt ennek az ostromnak eddig, és még messze nincs vége: ha meg is szállják Bahmutot, tovább már nem tudnának nyomulni, ahogy Szeverodonyeck és Liszicsanszk elfoglalása sem egy offenzíva kezdete volt, hanem annak a vége. Az új orosz taktika is inkább városi harcokra alkalmas – de amondó vagyok, bízzuk az ukránokra, hogyan védekeznek, ők jobban tudják, mit kell tenniük.

Lássuk viszont a konkrét híreket, melyeket ma is az ISW napi jelentése alapján állítottam össze.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök március 7-én kijelentette, hogy Bahmut esetleges orosz elfoglalása „zöld utat” biztosítana az orosz erőknek Kramatorszk, Szlovjanszk és a Donyecki Terület más kritikus települései felé.

Az ISW azonban továbbra is úgy értékeli, hogy az orosz hadsereg nem képes arra, hogy Bahmut taktikai elfoglalását operatív hatások kiváltására használja ki, és Bahmut elfoglalását követően valószínűleg gyorsan kulminálódik. Amint azt az ISW korábban már értékelte, az orosz csapatoknak Bahmut elfoglalása után két eltérő előrenyomulási irányvonal közül kell választaniuk. Az orosz erők megpróbálhatnának nyugat felé nyomulni a T0504-es autópálya mentén Konsztantyinivka felé (kb. 20 km-re Bahmuttól), vagy északnyugat felé nyomulhatnának az E40-es autópálya mentén a Donyecki Terület északnyugati részén található Szlovjanszk-Kramatorszk terület felé (kb. 40 km-re északnyugatra Bahmuttól). Ez a két lehetséges előrenyomulási tengely nem támogatja egymást, és a leépült orosz haderő valószínűleg csak az egyiknek a követését helyezné előtérbe ahhoz, hogy esélye legyen a sikerre – bár az orosz parancsnokok többször is túlságosan megosztották erőiket több előrenyomulási tengelyen keresztül az ukrajnai invázió során. Az ukrán hadsereg is alaposan megerősítette mindkét útvonalat, amelyeket számos, mélyen az ukrán hátországba futó földi kommunikációs vonal (GLOC) lát el, és valószínűleg minden orosz kísérlet arra, hogy ezeken az utakon nyomuljon előre, rendkívül veszteséges lenne.

Az orosz csapatok emellett valószínűleg nem rendelkeznek a Bahmuton túli előrenyomuláshoz szükséges gépesített erőkkel, és a Bahmut elleni támadásokban használt taktikai „rohamosztagok” valószínűleg nem képesek manőverező hadviselésre. A Bahmut városi területein belüli közelmúltbeli orosz előrenyomulások azt mutatják, hogy az orosz egységek korlátozott taktikai előnyöket tudnak elérni a gyalogság vezette frontális támadásokkal. Az orosz csapatok valószínűleg nem rendelkeznek a Bahmuttól nyugatra lévő (valószínűleg erősen megerősített) utak kihasználásához szükséges gépesített erőkkel. Amint arról az ISW nemrégiben beszámolt, az orosz hadsereg egyre inkább a „rohamosztagokra” támaszkodik, amelyek zászlóaljméretű elemek, és inkább az erődített területek elleni frontális támadásokra, mint a manőverező hadviselésre vannak optimalizálva. Ezek az osztagok tüzérségi szempontból nehézkesek, egyszerűsített taktikát alkalmaznak, a harckocsikat a hátsó területeken tűzvédelmi szerepre szorítják vissza, és szinte biztos, hogy nehezen tudnának hatékonyan műveleteket végrehajtani a városi területeken kívül. Egy neves orosz milblogger március 7-én megismételte ezt a megfigyelést, megjegyezve, hogy a rohamosztagok egyszerűen túl kicsik ahhoz, hogy „széles és mély rést üssenek” az ukrán védelmi alakzatokon, és harckocsis és gépesített zászlóaljakkal kövessék őket, majd „áttörő dandárok” felállítására szólított fel, ami valószínűleg messze meghaladja az orosz hadsereg jelenlegi képességeit a térségben. Az orosz haderőszerkezetnek az egyszerűsített taktikát alkalmazó kis rohamosztagok irányába történő folyamatos leépülése, valamint a leghatékonyabb orosz csapatok körében növekvő veszteségek valószínűleg nagymértékben korlátozni fogják az orosz haderő azon képességét, hogy megfelelően kihasználja a Bahmut elfoglalása által megnyitott előrenyomulási utakat. Az orosz csapatok 10 hónapnyi támadás után sem valószínű, hogy taktikai győzelemnél többet tudnak elérni.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter egy március 7-i konferenciahívás során megismételte a szokásos retorikát, amelynek célja az Ukrajnának nyújtott további nyugati katonai segítség elrettentése volt. Sojgu megismételte magas rangú orosz tisztviselők unalomig ismert állításait, miszerint a nyugati államok célja Oroszország elpusztítása azáltal, hogy fegyvereket biztosítanak Ukrajnának, és információs háborút indítottak Oroszország ellen. Sojgu a második világháború általánosan hivatkozott történelmi emlékezetére hivatkozott az ukrajnai háború igazolására, felszólítva az oroszokat, hogy akadályozzák meg, hogy a nácizmus legyőzéséből levont tanulságokat „eltorzítsák és elfelejtsék”. Soigu azt állította, hogy az orosz erők 2023 februárjában több mint 11 000 ukrán katonát öltek meg, ami szerinte 40 százalékos növekedés a januári ukrán áldozatokhoz képest. Sojgu beszédében nem dolgozott ki új retorikai érveket, amelyek alakíthatnák az orosz információs teret és nagyobb belföldi támogatást szerezhetnének a háborús erőfeszítéseknek, továbbra is a szokásos közhelyekre támaszkodva, orosz sikerek hiányában.

Sojgu felvázolta az orosz tisztikar helyreállítására és bővítésére irányuló hosszú távú és valószínűleg ambiciózus erőfeszítéseket is. Kijelentette, hogy az orosz hadsereg fokozatos bővítés alatt áll, és mintegy 18 000 diákot és kadétot kell toboroznia a tisztképzéshez. Megjegyezte, hogy az orosz védelmi minisztériumnak növelnie kell az orosz egyetemek létszámát, hogy a több mint 280 katonai szakterület megfelelő képzését biztosítsa, és azt állította, hogy az oroszok egyre inkább érdeklődnek a mérnöki és repülési szakterületek iránt. Azt is kijelentette, hogy az orosz katonai személyzet gyermekei és a kiválasztott iskolák diákjai a szükséges vizsgák letétele előtt katonai szakterületekre történő kiválasztáson fognak átesni. Shoigu azt is megjegyezte, hogy állítása szerint az orosz hadsereg Ukrajnában folyamatos lévő erőfeszítéseket tesz a kiképzési folyamatok finomítására, a katonai állomány védelmének fokozására és a katonai műveletek hatékonyságának növelésére.

Oroszország március 7-én 130 ukrán hadifoglyot cserélt 90 orosz hadifogolyra. Az Ukrán Állami Határszolgálat arról számolt be, hogy a 130 szabadon bocsátott ukrán katona közül 87 Mariupolban harcolt, köztük 71 Azovsztal védője. 90 orosz katona visszatért Oroszországba, az orosz védelmi minisztérium pedig arról számolt be, hogy 90 orosz katona visszatért Oroszországba, egy orosz milblogger pedig olyan felvételeket tett közzé, amelyeken állítólag az látható, hogy a szabadon bocsátott orosz katonák új csizmát és ruhát kapnak a Belgorodi Területen.

A Levada Center orosz független közvélemény-kutató szervezet közvélemény-kutatási eredményeket tett közzé, amelyek szerint az oroszok 51 százaléka negatívan viszonyul az országot a mozgósítás miatt elhagyó oroszokhoz. A megkérdezett oroszok tíz százaléka jelezte, hogy pozitívan vagy megértően viszonyul a távozókhoz. A Levada Központ felmérése szerint az 55 év feletti oroszok, valamint a vidéki területeken és a 100 000 lakosnál kisebb városokban élők viszonyulnak leginkább negatívan a mozgósítás miatt távozottakhoz. A Levada Központ közvélemény-kutatási adatai azt mutatják, hogy a Kreml továbbra is erős befolyást gyakorol a hazai információs térre. A felmérés nem tett fel kérdéseket magával a háborúhoz való viszonyulással kapcsolatban, ami legalábbis negatív érzelmeket jelez a mozgósítás elől menekülőkkel szemben, ha nyíltan nem is támogatja a háborút.

A The New York Times március 7-én arról számolt be, hogy az amerikai tisztviselők által átvizsgált, kevéssé megbízható és nem ellenőrzött hírszerzési adatok arra utalhatnak, hogy egy ukránbarát csoport hajtott végre támadást az Északi Áramlat-vezetékek ellen 2022 szeptemberében. Az amerikai tisztviselők arról számoltak be, hogy nagyon keveset tudnak az „elkövetőkről vagy azok hovatartozásáról”, de elképzelhető, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök „ellenfelei” voltak.” A NYT cikke hangsúlyozza, hogy az amerikai tisztviselők nem voltak hajlandóak nyilvánosságra hozni a hírszerzés jellegét, és nem állapodtak meg az Északi Áramlat támadásainak magyarázatában, és ez a kiszivárogtatás továbbra is alacsony megbízhatóságú.

James B. Hecker, az amerikai légierő tábornoka, az amerikai légierő európai-afrikai légierejének és a NATO Szövetséges Légierő Parancsnokságának vezetője március 6-án megerősítette, hogy az USA Joint Direct Attack Munition Extended Range (JDAM-ER) készleteket bocsátott Ukrajna rendelkezésére. Hecker megjegyezte, hogy a JDAM-ER-ek három hete érkeztek Ukrajnába, és 72 km-es hatótávolsággal rendelkeznek. Az orosz milbloggerek általában visszafogottan reagáltak a bejelentésre, az egyik orosz forrás aggodalmának adott hangot, hogy a JDAM-ER-ek lehetővé teszik az ukrán erők számára, hogy csapásokat mérjenek az orosz front és a közeli hátország állásai ellen anélkül, hogy az orosz légtérbe való behatolás kockázatát vállalnák. Egy másik orosz milblogger megjegyezte, hogy az orosz csapatok a JDAM-ER-ek használatára válaszul saját irányított bombákat vetnek be ukrán állások elleni csapásokhoz.


A legfontosabb hírek röviden:

      • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök március 7-én kijelentette, hogy az orosz haderőnek „zöld útja” lehet a donbászi kulcsfontosságú városok elfoglalására. Az ISW azonban továbbra is úgy értékeli, hogy az orosz erők nem rendelkeznek azzal a képességgel, hogy Bahmut taktikai elfoglalását operatív hatások kiváltására használják ki, és Bahmut elfoglalását követően valószínűleg gyorsan kulminálni fognak.
      • Az orosz csapatok valószínűleg nem rendelkeznek a Bahmuton túli előrenyomuláshoz szükséges gépesített erőkkel, és a Bahmut elleni támadásokban használt taktikai „rohamosztagok” valószínűleg nem képesek manőverező hadviselésre.
      • Az orosz alakulatok valószínűleg elfoglalták Bahmut keleti részét a Bahmutka folyótól keletre, miután az ukránok március 7-én ellenőrzött visszavonulást hajtottak végre Kelet-Bahmutból.
      • Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter megismételte a szokásos retorikát, amellyel az Ukrajnának nyújtott további katonai segítségétől kívánta elrettenteni a Nyugatot.
      • Sojgu emellett felvázolta az orosz tisztikar helyreállítására és bővítésére irányuló hosszú távú és valószínűleg ambiciózus erőfeszítéseket.
      • Oroszország március 7-én 130 ukrán hadifoglyot cserélt 90 orosz hadifogolyra.
      • A Levada Center orosz független közvélemény-kutató szervezet közvélemény-kutatási eredményeket tett közzé, amelyek szerint az oroszok 51 százaléka negatívan viszonyul a mozgósítás miatt az országot elhagyó oroszokhoz, ami legalábbis negatív érzelmeket jelez a mozgósítás elől menekülőkkel szemben, ha nem is nyíltan támogatja a háborút.
      • A The New York Times (NYT) március 7-én azt állította, hogy az amerikai tisztviselők által átvizsgált, alacsony megbízhatóságú és nem ellenőrzött hírszerzési adatok arra utalhatnak, hogy egy ukránbarát csoport hajtott végre támadást az Északi Áramlat-vezetékek ellen 2022 szeptemberében, de egyértelművé tette, hogy ez egy nagyon alacsony hitelességű értékelés.
      • James Hecker, az amerikai légierő tábornoka március 6-án megerősítette, hogy az Egyesült Államok JDAM-ER (Joint Direct Attack Munition Extended Range) készleteket bocsátott Ukrajna rendelkezésére.
      • Az orosz hadsereg korlátozott szárazföldi támadásokat hajtott végre a Kupjanszk-Szvatove-Kreminna vonal mentén.
      • Az orosz csapatok folytatták a szárazföldi támadásokat az Avdiivka-Donyeck város vonal mentén.
      • Egy orosz forrás azt állította, hogy az ukrán egységek megpróbálnak műveleteket folytatni a Dnyeper folyón túl a Herszoni Területen.
      • Az orosz szövetségi hatóságok továbbra is az orosz regionális hatóságokra hárítják a mozgósítási kérdések megoldásának terhét, amelyek aztán felmentik magukat a folyamatban lévő parancsnoki kérdések alól.
      • Az orosz megszálló hatóságok továbbra is különböző orosz rendvédelmi szervekből importálnak alkalmazottakat a megszálló közigazgatásban megüresedett állások betöltésére.

Orosz fő erőfeszítések – Kelet-Ukrajna

Orosz alárendelt főerő #1- Luhanszki terület (orosz célkitűzés: Luhanszki terület fennmaradó részének elfoglalása és az offenzív műveletek folytatása a keleti Harkovi területre és az északi Donyecki területre):

Az orosz hadsereg március 7-én korlátozott szárazföldi támadásokat hajtott végre a Kupjanszk-Szvatove-Kreminna vonal mentén. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az orosz csapatok sikertelen támadó hadműveleteket hajtottak végre Hrianykivka (Szvatove városától 54 km-re északnyugatra), Nyevszke (Kreminnától 17 km-re északra), Bilohorivka (Kreminnától 10 km-re délre) és Spirne (Kreminnától 25 km-re délre) közelében. A március 7-én közzétett geolokációs felvételek, amelyek az orosz alakulatokat ábrázolják, amint Kreminnától északnyugatra ukrán állásokat ostromolnak és foglalnak el, korlátozott orosz előrenyomulásra utalnak. Szerhij Hajdaj, a Luhanszki Területi Adminisztráció vezetője kijelentette, hogy az orosz alakulatok nem képesek elfoglalni Sztelmahivkát (15 km-re nyugatra Szvatovétól) és Nyevszkét. Egy március 7-én közzétett videó azt állította, hogy a Luhanszki Népköztársaság (LNK) 2. hadtestének 375. motorizált lövészzászlóaljának személyzete a Luhanszki Területen tevékenykedik. A március 7-én közzétett geolokációs felvételeken az ukrán tüzérség öt orosz tankot talál el Cservonopopivka közelében (Kreminnától 6 km-re északra), ami az orosz gépesített egységek további leépülését jelzi a térségben. Hajdaj kijelentette, hogy az oroszok megnövelték a támadási hullámok számát Kreminna és Bilohorivka irányában. A március 7-én közzétett felvételek azt állítják, hogy az LNK 2. hadtestének 4. különálló gépesített dandárjának elemei rakétákkal lövik az ukrán állásokat Kreminna közelében.

Orosz alárendelt főerő #2-Donyecki terület:

Az orosz hadsereg valószínűleg elfoglalta Bahmut keleti részét, a Bahmutka folyótól keletre, miután március 7-től az ukránok ellenőrzött visszavonulást hajtottak végre Kelet-Bahmutból. Az orosz egységek március 7-én folytatták a szárazföldi támadásokat a városban és környékén. A március 6-án és 7-én közzétett geolokációs felvételek azt mutatják, hogy az orosz állások Kelet-Bahmutban a Bahmutka folyótól 200 méteren belül vannak, és az orosz csapatok kényelmesen tevékenykednek Kelet-Bahmut olyan területein, ahol korábban nem voltak megfigyelhetőek, ami alátámasztja a korábbi orosz állításokat, miszerint az oroszok elfoglalták Bahmut keleti részét, és az ukrán csapatok visszavonultak Bahmut középső és nyugati részére. A március 6-án közzétett geolokációs felvételek ezen felül orosz előrenyomulást mutatnak Bahmut délnyugati részén. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az orosz alakulatok folytatják a Bahmut megrohamozására irányuló erőfeszítéseket, és hogy az ukrán csapatok visszaverték az orosz támadásokat magánál Bahmutnál; Bahmuttól északkeletre Fedorivka (15 km északkeletre) és Bilohorivka (20 km északkeletre) közelében; Bahmuttól északnyugatra Dubovo-Vasziljevka (6 km északnyugatra), Jahidne (1 km északnyugatra) és Zalizjanszke (10 km északnyugatra) közelében; Bahmuttól nyugatra Ivanivszke (5 km nyugatra) és délnyugatra Kliscsivka (7 km délnyugatra) közelében. Orosz források azt állították, hogy az ukrán egységek továbbra is nyugat felé vonulnak vissza Bahmutból. Egy milblogger megjegyezte, hogy az ukrán csapatok ellentámadásokat hajtanak végre Bahmuttól délnyugatra a T0504-es Konsztantyinivka-Csasziv Jar-Bahmut országút közelében, hogy fenntartsák az út megközelíthetőségét. A Wagner-csoport finanszírozója, Jevgenyij Prigozsin azt állította, hogy a Wagner-csoport február folyamán 11 000 ukrán katonát ölt meg Bahmutban, és más orosz források is megerősítették a magas ukrán veszteségekről szóló állításokat.


Az orosz hadsereg március 7-én folytatta a szárazföldi támadásokat Avdiivka-Donyeck város vonalán. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az orosz csapatok sikertelen támadó akciókat hajtottak végre Avdiivka térségében Krasznohorivka (9 km-re északra Avdiivkától), Novokalinove (10 km-re északra Avdiivkától), Kamjanka (4 km-re északkeletre Avdiivkától) és Szeverne (5 km-re nyugatra Bahmuttól) közelében; Donyeck város északnyugati peremén Pjervomajszke és Nevelszke közelében; és Donyeck város délnyugati peremén Marinka közelében. Egy orosz milblogger azt állította, hogy az orosz csapatok 300 métert haladtak előre Donyeck várostól északnyugatra, egy meg nem határozott helyen. Egy másik orosz milblogger megjegyezte, hogy az 1. Donyecki Hadtest orosz 114. dandárja (korábban a 11. Donyecki Népköztársasági Ezred) Avdiivkától északra tevékenykedik, és előretörést hajt végre a térségben. A milblogger azt állította, hogy a 114. dandár megpróbálja elfoglalni Krasznohorivkát, hogy elvágja az E50 Donyeck város-Pokrovszki autópályát. A milblogger hangsúlyozta az avdiivkai front fontosságát, és azt állította, hogy az orosz siker ebben a szektorban komoly fenyegetést jelent majd az ukrán képességekre. 2022 nyara óta próbálják az orosz erők bevenni Avdiivkát, de nem jártak jelentős sikerrel. Egy orosz milblogger azt is állította, hogy az orosz erők előretörtek Marinkán belül.

Az orosz hadsereg március 7-én nem hajtott végre megerősített szárazföldi támadást a nyugati Donyecki Területen. Orosz milbloggerek továbbra is arra figyelmeztettek, hogy az ukrán egységek Vuhledar közelében (Donyeck várostól 30 km-re délnyugatra) úgy tűnik, hogy támadásra készülnek a kimerült és sebezhető orosz csapatok ellen. Egy orosz milblogger felvételeket tett közzé a 29. Összfegyvernemi Hadsereg (Keleti Katonai Körzet) tüzérségének Vuhledar irányában lévő ukrán erődítményekre mért csapásairól. A Donyecki Népköztársaság (DNK) „Kaszkad” taktikai alakulata egy meg nem határozott időpontban felvételeket tett közzé arról, hogy harcosai ukrán foglyokat ejtettek Vuhledar közelében.

Támogató erőfeszítés-déli tengely (orosz célkitűzés: A frontvonalbeli állások fenntartása és a hátsó területek biztosítása az ukrán csapásokkal szemben.):

Egy orosz forrás azt állította, hogy az ukrán alakulatok megpróbálnak műveleteket végrehajtani a Dnyeper folyón túl. Egy orosz milblogger március 7-én azt állította, hogy az orosz 126. önálló partvédelmi gárdadandár (22. hadtest, Fekete-tengeri flotta) visszavert egy ukrán partraszállási kísérletet a Velikij Potemkin-szigeten, Herszon városától délre.

Az orosz hadsereg a jelentések szerint védelmet épít ki a Zaporizzsjai Területen. Egy orosz milblogger március 7-én közzétett egy műholdfelvételt, amelyen állítólag az orosz csapatok védelmi vonalakat építenek Zaporizzsja irányában. A milblogger azt feltételezte, hogy az orosz alakulatok védelmi vonalakat építhetnek egy 2023 áprilisában indítandó ukrán ellentámadásra való felkészülés céljából. Egy másik milblogger hasonló műholdképeket tett közzé, amelyeken az állítólagos védelmi vonalakat „Wagner-vonalnak” nevezte, jelezve, hogy a Wagner-csoport erői aktívak lehetnek ezen a területen. Nem világos, hogy a milblogger egy új „Wagner-vonalra” utalt Zaporizzsjai területen, vagy arra célzott, hogy ez valamilyen módon a korábban Donbászban épített jelenlegi „Wagner-vonal” meghosszabbítása. Egy milblogger március 7-én felerősítette azokat a felvételeket, amelyeken állítólag a 291.motorizált gárdalövészezred (42. motorizált lövészhadosztály, 58. összfegyvernemi hadsereg, déli katonai körzet) erői ukrán állásokat lőttek Zaporizzsja irányában.

Az orosz erők március 7-én folytatták a rutinszerű ágyúzást Huljajpolétól nyugatra, valamint Herszon, Dnyipropetrovszk és Mikolajiv megyékben.

 

Az orosz mozgósítás hírei:

Az orosz szövetségi hatóságok továbbra is az orosz regionális hatóságokra hárítják a mozgósítási kérdések megoldásának terhét, akik aztán felmentik magukat a felelősség alól a folyamatban lévő parancsnoki kérdéseket illetően. Az Állami Duma mozgósítottaknak és családtagjaiknak nyújtott segítségért felelős koordinációs központjának (HQ) vezetője, Dmitrij Kuznyecov március 7-én bejelentette, hogy a központ elemezte a regionális közigazgatás hatékonyságát a mozgósítással kapcsolatos problémák megoldása terén, és megjegyezte, hogy a regionális hatóságok elsősorban a „szolgálati problémákat” érintő kérdéseket továbbították a központhoz. A szolgálati problémák közé tartoztak a parancsnoksággal kapcsolatos problémák, személyek, akik olyan munkát végeznek, amelyre nem voltak kiképezve, képzési problémák, rossz életkörülmények és olyan személyek, akiket egy területre telepítettek, anélkül, hogy megfelelő dokumentációval rendelkeztek volna a tartózkodási helyükről.


Kuznyecov arra panaszkodott, hogy egyes szövetségi szubjektumok, köztük Szverdlovszk, Cseljabinszk, Kaluga, Kurszk és Kalinyingrád területek vagy nem akarnak, vagy nem tudnak megoldani bizonyos mozgósítási kérdéseket. Kuznyecov megdicsérte Arhangelszki területet, Nyizsnyij Nogvorod területet, Primorszkij területet, Lipecki területet és a megszállt Szevasztopolt, mert a legtöbb panaszt szövetségi beavatkozás nélkül oldották meg. A Belgorodi terület műveleti parancsnoksága elutasította a mozgósított személyzet panaszát, akik azt állítják, hogy helytelenül telepítették őket Belgorodi területről Donyecki területre, és kijelentette, hogy az átcsoportosítás az orosz védelmi minisztérium kizárólagos hatáskörébe tartozik. A Védelmi Minisztérium március 6-án egy irkutszki mozgósított katona felvételét tette közzé, amelyen az irkutszki mozgósított személyzet március 5-i panaszát követően egy irkutszki mozgósított katona dicséri az életkörülményeit és a parancsnokság általi bánásmódot, ami arra utal, hogy a Védelmi Minisztérium felemás módon ugyan, de próbálja megcáfolni ezeket a panaszokat. Az orosz régiók és az orosz szövetségi kormány közötti állandó feszültség a mozgósítási kérdésekben valószínűleg továbbra is gátolni fogja ezen kérdések megfelelő megoldását.

Orosz források azonban továbbra is azt jelzik, hogy a Védelmi Minisztérium nem képes megoldani ezeket a szolgálati problémákat. Egy prominens, Kreml-közeli orosz milblogger arra panaszkodott, hogy a határ menti és más, a hátország mélyén lévő területeken az orosz csapatok körében kiterjedt irányítási és szervezési problémák vannak, ami miatt a harcokból visszavonult vagy a harcban megsérült orosz személyzet eltéved, és tévesen dezertőrnek bélyegzik őket. A milblogger arra panaszkodott, hogy a Donyecki és a Luhanszki Népköztársaság (DNK és LNK) milíciáinak újonnan integrált egységei szenvednek a legsúlyosabb szervezési problémáktól. A milblogger azt állította, hogy egyes alakulatok külön egységeket hoztak létre az elveszett állomány felzárkóztatására, de megjegyezte, hogy a hadügyminisztériumnak meg kellene oldania az általánosabb szervezeti kérdéseket.


Az orosz erők, köztük a Wagner-csoport, a Bahmutért folyó harcban elszenvedett magas veszteségek hátterében csökkentik toborzási normáikat. A The Moscow Times című független orosz lap március 6-án arról számolt be, hogy a Wagner-csoport „a felesleges bürokrácia megszüntetése érdekében” lazította a szolgálatra jelentkezőkkel szemben támasztott egészségügyi követelményeket, és most már csak a súlyos, a teljesítményt befolyásoló betegségben szenvedőket, a hepatitis B- vagy C-fertőzötteket és a kábítószerfüggőket utasítja el. Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport finanszírozója március 4-én azzal vádolta az orosz védelmi minisztériumot, hogy nem engedi a Wagner-csoportnak, hogy friss újoncokkal, köztük elítéltekkel erősítsen. Az orosz ellenzéki Vazsnije Isztorii március 6-án arról számolt be, hogy egy szentpétervári egészségügyi intézmény katonai behívókat osztogatott a betegeinek. Az ukrán katonai hírszerzés főigazgatósága (GUR) március 6-án nyilvánosságra hozott egy lehallgatott hívást, amelyben egy orosz katona arra panaszkodott, hogy a parancsnokság krónikusan beteg állományt vezényel az egységébe, mivel nincs megfelelő személyzet.

A megszállt területek hírei:

Az orosz megszálló hatóságok továbbra is különböző orosz bűnüldöző szervek alkalmazottait alkalmazzák a megszálló közigazgatásban megüresedett állások betöltésére. Az Ukrán Ellenállási Központ március 7-én arról számolt be, hogy az orosz hatóságok nem tudnak készséges kollaboránsokat toborozni a megszállási közigazgatás számos pozíciójának betöltésére, ezért a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB), a rendőrség, a Belügyminisztérium és az ügyészség orosz alkalmazottjait küldik Ukrajna megszállt területeire. A bűnüldözési funkciókban dolgozó alkalmazottakra való különös összpontosítás arra utal, hogy a megszálló hatóságok küzdenek a stabilitás fenntartásáért a megszállt területeken, és a készséges ukrán kollaboránsok hiánya miatt Oroszország támogatására szorulnak.


Az orosz megszálló hatóságok folytatják a szeptember 10-i helyhatósági választások előkészítését. Vlagyimir Szaldo, a Herszoni Terület megszállási vezetője március 7-én bejelentette, hogy a Herszoni Terület Központi Választási Bizottsága összeült, hogy megvitassa a közelgő választásokat, és választási kampányt fog folytatni mind a nyugati (jobb), mind a keleti (bal) parti Herszoni Területen, annak ellenére, hogy az orosz erők 2022 novembere óta nem ellenőrzik a nyugati parti Herszoni Területet.

Az orosz hatóságok továbbra is küzdenek Ukrajna megszállt területeinek Oroszországba való teljes integrálásával. Szerhij Hajdaj Luhanszk ukrán területi vezetője március 7-én kijelentette, hogy az orosz hatóságok megkövetelik, hogy a megszállt Luhanszki Területről Oroszországba utazók „külföldi migrációs” kártyát töltsenek ki. Ez arra utal, hogy az orosz hatóságok még mindig nem alakítottak ki koherens módszert a megszállt területek orosz határellenőrzési és váminfrastruktúrába való integrálására, mivel az orosz jogszabályok szerint elméletileg az Ukrajna megszállt területei és Oroszország közötti utazásnak ugyanúgy kellene történnie, mint az orosz területek között.

Jelentős tevékenység Belaruszban:

Alekszandr Lukasenka fehérorosz elnök március 7-én megerősítette az Orosz Légierő Berijev A–50-es légi korai előrejelző és irányító repülőgépe ellen a minszki Machuliscsi légibázison ( Belarusz) elkövetett február 26-i UAV-támadást. A támadás hatékonysága és elkövetői Lukasenka nyilatkozata ellenére továbbra is tisztázatlanok; Lukasenka kijelentette, hogy a támadás csak kisebb károkat okozott a repülőgépben, és nem befolyásolta annak működését, és hogy Oroszország egy másik A-50-est rotált Fehéroroszországba, amíg a sérült gép karbantartáson esik át. Lukasenka azzal vádolta az amerikai Központi Hírszerző Ügynökséget (CIA) és az Ukrán Állambiztonsági Szolgálatot (SBU), hogy együttműködtek a támadás végrehajtásában egy ukrán származású ügynök segítségével, akinek több mint 20 fehérorosz bűntárs segített. Belarusz partizánok vállalták a felelősséget a támadásért február 26-án. Orosz távirati csatornák március 7-én a támadás állítólagos elkövetőjének állítólagos kihallgatási felvételét terjesztették, amelyen a vádlott azt állította, hogy a támadást az SBU utasításai alapján hajtotta végre. Az ISW nem tudja ellenőrizni sem Lukasenka felelősségre vonását, sem a kihallgatási videó valóságtartalmát.


Lapzártakor érkezett:

Az iráni hatóságok titokban nagy mennyiségű lőszert szállítottak Oroszországnak az ukrajnai háborúhoz, és tervezik a szállítások folytatását – jelentette a Sky News a biztonsági szolgálatok egy névtelen forrására hivatkozva.

A tévécsatorna forrása szerint az orosz zászló alatt közlekedő Musa Dzsalil és Begey teherhajók, amelyek mintegy 200 konténernyi fegyvert szállítottak, január 10-én elhagytak egy iráni kikötőt. Január 12-én a hajók Türkmenisztán egyik kikötőjébe futottak be, majd átkeltek a Kaszpi-tengeren, és január 27-én érkeztek meg Asztrahán kikötőjébe – mondta a forrás.

Elmondása szerint a konténerekben mintegy 100 millió különböző méretű töltényt, valamint mintegy 300 ezer lövedéket szállítottak, köztük rakéta- és tüzérségi rendszerekhez, gránátvetőkhöz, aknavetőkhöz és gépfegyverekhez valót. Emellett mintegy 10 000 testpáncél és sisak is volt a fedélzeten.

Moszkva állítólag készpénzben fizetett Teheránnak a lőszerszállításért.

A forrás biztosra vette a szállított lőszerek mennyiségét. A tévécsatorna azonban megjegyzi, hogy ezt nem tudja függetlenül ellenőrizni és megerősíteni. Az egyik megkérdezett szakértő a Sky Newsnak azt mondta, hogy a szállított lőszerek száma szerinte túlbecsültnek tűnik.

Oroszország aktívan használ iráni fegyvereket az ukrajnai háborúban. Az orosz védelmi minisztérium 2022 ősze óta használ iráni gyártmányú Shahed–131/136 kamikaze drónokat, amelyeket az orosz hadsereg „Geran–1”-nek és „Geran–2”-nek nevezett át, hogy katonai és energetikai létesítményeket támadjon Ukrajnában.

2023 februárjában a The Guardian arról írt, hogy Irán átadott Oroszországnak egy szállítmány nagy hatótávolságú, újrafelhasználható csapásmérő drónt. A nyugati média többször is megírta, hogy az orosz és az iráni hatóságok tárgyalásokat folytatnak egy oroszországi dróngyártó üzem megépítésének lehetőségéről.

Arról is beszámoltak, hogy Irán Fateh-110 és Zulfikar ballisztikus rakétákat fog szállítani Oroszországnak, amelyek hatótávolsága 300, illetve 700 kilométer. Március elején a Financial Times arról írt, hogy Oroszország eddig tartózkodott attól, hogy ballisztikus rakétákat vásároljon Irántól, mert attól tartott, hogy az Egyesült Államok ezután nagy hatótávolságú ATACMS rakétákkal kezdené ellátni Ukrajnát.

Ennyi harctéri hír jutott mára, de maradjanak a Zónán, mert rövidesen érkezik az összefoglaló második része.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!


Oszd meg másokkal is!