Szele Tamás: Sáncok a semmiben

Az amerikai hírszerzés Moszkva-barát lázadás előkészítésének jeleit véli érzékelni Moldovában, ami bizony nem lehetetlen, mármint az, hogy Moszkva szervez ott valamit. Moszkvában és általában az Oroszországi Föderációban viszont zavartalanul folyik az esztelen pénzpazarlás, most éppen olyan helyeken építenek védvonalakat, ahova sosem jutnak el a harcok.

Bahmuton belül alig mozdulnak a frontvonalak, az orosz egységek részint az általuk meghódított területeket tisztogatják (aminek a rájuk váró pár ezres oroszbarát civil lakosság bizonyára nagyon örül), és az AZOM gépgyárat kóstolgatják, ami még bizonyulhat olyan félelmetes erődítésnek, mint az Azovsztal volt, bár ez alatt szerencsére nem sejtenek NATO-tábornokokat és biolaborokat. Persze az is elképzelhető, hogy az ukránok feladták az üzemet, ez esetben felesleges az óvatosság.

De lássuk a konkrét híreket, melyeket ma is az ISW napi jelentése alapján állítottam össze.

Az amerikai hírszerzés arra figyelmeztetett, hogy az orosz hírszerzéssel kapcsolatban álló személyek lázadást akarnak kirobbantani Moldovában. A CNN március 10-én arról számolt be, hogy a Fehér Ház tisztviselői úgy vélik, hogy az orosz hírszerzéshez kötődő személyek tüntetéseket terveznek a moldovai kormány ellen azzal a céllal, hogy egy „mesterséges felkelést” szítsanak, hogy oroszbarát kormányt iktassanak be Moldovában. A CNN arról számolt be, hogy az USA úgy véli, Oroszország dezinformációt terjeszt Moldova állítólagos instabilitásáról, és azt az Oroszország által megszállt Dnyeszteren túli területről kiinduló információs műveletekkel támogatja. Az ISW nemrégiben több, folyamatban lévő, Dnyeszteren túli információs műveletről számolt be, amelyek célja a moldovai kormány aláásása és az Ukrajnával és a Nyugattal szembeni bizalmatlanság szítása.

Az orosz hadsereg továbbra is védelmi vonalakat épít ki a jelenlegi frontvonalaktól távol eső hátországokban és olyan oroszországi területeken, amelyeken valószínűleg soha nem lesz harc. Vjacseszlav Gladkov, a Belgorodi Terület kormányzója március 9-én azt állította, hogy az orosz hatóságok befejezték a „zasecsnaja erődítési vonalat” a Belgorodi Terület Ukrajnával közös határán. (A „Zasecsnaja” az a sáncrendszer volt, ami a Moszkvai Nagyfejedelemséget védte a középkorban a mongol támadásoktól – Sz. T.) Gladkov azt állította, hogy az orosz haderőnek csapatokat kell kijelölnie ennek az erődítési rendszernek a védelmére egy Belgorodi Terület elleni valószínűtlen ukrán támadás esetén. Az orosz hadsereg ezen erődítmények őrzésével nagyon rosszul osztaná el azokat az erőket, amelyek inkább az Ukrajnában máshol folyó aktív támadó hadműveletek támogatására lennének alkalmasak. Gladkov azt is állította, hogy az orosz tisztviselők 10 milliárd rubelt (kb. 132 millió dollárt) költöttek a védelmi vonal megépítésére, ami valószínűleg pénzpocsékolás, miközben kérdéses, hogy Oroszország képes-e finanszírozni az ukrajnai háborús erőfeszítéseit. Az ukrán vezérkar március 10-én arról is beszámolt, hogy az orosz egységek folytatták az erődítmények építését a Kurszki Terület és Ukrajna határán, egy másik területen, ahol valószínűleg soha nem lesz harc. A megszállt Krím vezetője, Szergej Akszjonov március 10-én azt állította, hogy az orosz hadsereg védelmi vonalat épít a Krímben, és utalt arra, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök utasítást adott a vonal építésére. Ezek az erődítmények messze vannak a jelenlegi dél-ukrajnai frontvonaltól, és az ezekre a vonalakra telepített orosz személyzet és felszerelés hasonlóképpen máshol jobban alkalmazható lenne Ukrajnában. A Kurszki és a Belgorodi területeken dolgozó orosz tisztviselők talán olyan információs műveletek támogatására építenek védelmi erődítményeket, amelyek célja, hogy Ukrajnát orosz területet fenyegetőnek állítsák be, hogy az ukrajnai háborút Oroszország számára egzisztenciálisnak állítsák be. A Krímben folytatódó orosz erődítések arra utalhatnak, hogy az orosz csapatok bizonytalanok abban, hogy hosszú távon képesek-e megtartani a megszállt dél-ukrajnai területeket. Az ISW jelenleg nem figyelt meg orosz alakulatokat e védelmi vonalak egyikénél sem, ezért az erődítéseknek jelenleg semmi jelentősége az ukrajnai orosz műveletek szempontjából.



Az ukrán vezérkar arról is beszámolt, hogy az orosz csapatok folytatták a szárazföldi támadásokat maga Bahmut ellen; Bahmuttól északnyugatra Zalizianske (10 km északnyugatra), Orikhovo-Vaszilivka (10 km északnyugatra) és Dubovo-Vaszilivka (6 km északnyugatra) közelében; és Bahmuttól nyugatra Ivanivszke (5 km nyugatra) közelében. Az ukrán Keleti Erőcsoport szóvivője, Szerhij Cserevaty ezredes kijelentette, hogy a harcok intenzitása Bahmutban nagyon magas, és hogy a Wagner-csoport „fő részét” a harcokba vonta be, ami alátámasztja az ISW értékelését, miszerint a Wagner egyre magasabb színvonalú operátorokat von be a bahmuti offenzívákba. Egy orosz milblogger crowdfunding-kérést tett közzé a Bahmut északkeleti részén lévő Szoledar térségében működő orosz légideszant (VDV) elemek számára, ami arra utal, hogy a VDV-elemek valószínűleg támogatják vagy kiszorítják a Wagner-műveleteket a front egyes részein Bahmutban, ahogyan azt az ISW 2023 januárjában értékelte. Orosz források, köztük a Wagner-csoport finanszírozója, Jevgenyij Prigozsin, azt állították, hogy az ukrán csapatok úgy tűnik, hogy ellentámadásra készülnek Bahmut térségében.

Az orosz hadsereg március 10-én folytatta a szárazföldi támadásokat az Avdiivka-Donyeck város frontvonal mentén. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az orosz alakulatok sikertelen szárazföldi támadásokat hajtottak végre magánál Avdiivkánál; Avdiivka térségében Kamjanka (Avdijivkától 5 km-re északkeletre), Krasznohorivka (Avdiivkától 9 km-re északra) és Szeverne (Avdiivkától 5 km-re nyugatra) közelében; Donyeck város északnyugati külterületén Vodyane, Pjervomajszke, Nevelszke és Krasznohorivka közelében; és Donyeck város délnyugati külterületén Marinka, Pobjeda és Novomikhailivka közelében. Orosz milbloggerek azt állították, hogy orosz csapatok támadták az ukrán erődítményeket Avdiivkában és Szevernében, és hogy az orosz csapatok folytatják a harcot Marinkában. Egy milblogger azt állította, hogy az orosz csapatok újrakezdték a Novomikhailivka ostromára irányuló kísérleteket.

Az orosz hadsereg március 10-én korlátozott szárazföldi támadást hajtott végre Donyeck megye nyugati részén. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az orosz csapatok sikertelen támadó akciókat hajtottak végre Vuhledar közelében (Donyeck várostól 30 km-re délnyugatra). Egy orosz milblogger azt állította, hogy az orosz egységek március 10-én folytatták a Vuhledar elleni támadó műveleteket. Az orosz tengerészgyalogság és a Keleti Katonai Körzet elemei az elmúlt hetekben folyamatos jelentős veszteségeket szenvedtek el a sikertelen támadó műveletekben ezen a területen, és valószínűleg jelentős létzsámhiánnyal küzdenek, ezért nem képesek a közeljövőben újabb sikeres támadási hullámot indítani Vuhledar ellen. Orosz források megosztották azokat a felvételeket is, amelyeken a 155. tengerészgyalogsági dandár és a Donyecki Népköztársaság (DNK) „Kaszkad” csoportjának elemei Vuhledar közelében tevékenykednek.

Támogató erőfeszítés – déli tengely (orosz célkitűzés: Az ukrán csapások ellen a frontállások fenntartása és a hátországok biztosítása):

Az orosz alakulatok folytatják a felderítő tevékenységet a Dnyeper folyó deltájában lévő szigetek közelében. Az ukrán Déli Operatív Parancsnokság szóvivője, Natalja Humenyjuk március 10-én kijelentette, hogy az ukrán csapatok az elmúlt három, meg nem határozott nap folyamán hét orosz hadihajót semmisítettek meg, amelyek megpróbálták elérni a szigeteket. Humenyjuk kijelentette, hogy sem az orosz, sem az ukrán egységek nem ellenőrzik a szigeteket, és hogy az ukrán csapatok számára veszélyes lenne állandó állásokat létesíteni a szigeteken, mert az orosz alakulatok a keleti (bal) partról bármikor könnyen behozhatnák erőiket. Egy orosz milblogger március 10-én azt állította, hogy az ukrán tüzérség továbbra is lövi a Herszon várostól délre lévő Velikij Potemkin, Kruhlik és Bilohrudy szigetek közelében működő orosz csapatokat.


Az orosz hadsereg március 10-én folytatta a rutinszerű tüzelést Huljajpolétól nyugatra, valamint Dnyipropetrovszk, Herszon és Mikolajiv területeken. Ukrán források arról számoltak be, hogy az oroszok csapást mértek Herszon és Zaporizzsja városokra, valamint Nikopol (Dnyipropetrovszk terület) és Ocsakiv (Mikolajiv terület) közelében lévő célpontokra. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az orosz tüzérség szándékosan lőtte az oroszok által megszállt Oleskit a keleti (bal) parton, a Herszoni Területen, hogy az ukrán erőket vádolják a település bombázásával, és megkönnyítsék a civilek „evakuálását” a keleti partról.

Az orosz mozgósítás hírei:

A Wagner-csoport folytatja toborzási erőfeszítéseinek kiterjesztését Oroszországban. A Wagner-csoport finanszírozója, Jevgenyij Prigozsin március 10-én azt állította, hogy a Wagner-csoport jelenleg 42 orosz városban működtet toborzóközpontokat. A Wagner-csoport a közelmúltban orosz sportklubokban és egy oroszországi ifjúsági klubban is nyitott toborzóközpontokat. Valószínűleg azért bővíti a toborzóközpontok számát, hogy növelje a Wagner-csoport toborzóbázisát, miután elveszítette a fogoly újoncokhoz való hozzáférést, és hogy kompenzálja a Bahmut elleni harci támadásokat követő létszámveszteségeket.

Prigozsin jelezte, hogy az orosz tisztviselők talán átmenetileg megoldották a Wagner-csoport tüzérségi lőszerrel kapcsolatos problémáit, esetleg más hagyományos orosz erők kárára. Prigozsin március 10-én megköszönte Denisz Manturov orosz miniszterelnök-helyettesnek és Igor Naszenkovnak, az orosz védelmi cég, a Technodinamika vezérigazgatójának, hogy március 9-i vádját követően, miszerint orosz tisztviselők nem válaszolnak többé Prigozsin megkereséseire a Wagner-csoport harcosai számára a tüzérségi lőszerhiányról, március 10-én megköszönte a lőszergyártás növelését. Nem világos, hogy az orosz tisztviselők döntöttek-e a Wagner-csoport nyilvánosságra hozott lőszerhiányának megoldásáról, de Prigozsin hálaüzenete arra utal, hogy szerinte igen. Az ukrán vezérkar március 9-én arról számolt be, hogy az orosz hadsereg megkezdte a tüzérségi lőszerek szállítását Oroszország más régióiból Ukrajnába, miután Oroszország lövedékkészleteinek nagy részét Oroszország központi régióiban használták fel. Az orosz haderő nem valószínű, hogy rövid távon megoldja a tartós lövedékhiányt, és ha az orosz tisztviselők úgy döntöttek, hogy a Wagner-csoportnak szánt lövedékeket helyezik előtérbe, akkor valószínűleg kénytelenek lesznek a tüzérségi lőszerellátást alulteljesíteni a hagyományos orosz erők számára Ukrajna más részein. A Déli Katonai Körzet 58. Összhaderőnemi Hadseregének 136. Motorizált Lövészdandárjának személyzete, akik a jelentések szerint Vuhledar térségébe települnek, március 8-án egy videós panaszt tett közzé, és azt állította, hogy a Wagner-csoport erői Bahmutban egy nap alatt egy heti tüzérségi lőszerkészletet használnak fel, miközben nincs elég lövedékük a szárazföldi támadások végrehajtásához.


Néhány orosz milblogger bírálta az orosz tisztviselőket, amiért a széles körű lőszerhiány idején egy tüzérségi lőszert gyártó ipari létesítmény lerombolását tervezik. Orosz milbloggerek megerősítették azokat a jelentéseket, amelyek szerint a Novoszibirszki Terület tisztviselői a Novoszibirszki Területen lévő Szibszelmas üzem lebontását tervezik egy lakóépület és technológiai központ építése céljából, és megkérdőjelezték, hogy az orosz tisztviselők miért bontanának le egy olyan létesítményt, amely lövedékeket gyárthat. 2021 októberétől azonban az orosz tisztviselők állítólag megkezdték a Szibszelmas üzem leszerelését és a berendezések eltávolítását. A Novoszibirszki Terület ipari, kereskedelmi és vállalkozási miniszterhelyettese, Maxim Osztanyin egy, az üzem háború alatti lebontására vonatkozó kérdésre azt válaszolta, hogy a Novoszibirszki Területen a regisztrált védelmi vállalkozások száma 2022 és 2023 között 30-ról 98-ra emelkedett.

Úgy tűnik, hogy az orosz katonák nyilvánosságra hozott panaszai az elmúlt hónapban megszaporodtak. A Versztka orosz ellenzéki csatorna áttekintette az orosz katonák videós panaszait az elmúlt hónapból, és március 9-én arról számolt be, hogy az ilyen videók száma a rossz felkészültség, a felszerelés hiánya és az erősen veszteséges támadásokban való részvétel miatt növekszik. 16 orosz szövetségi szubjektum alakulatai februárban és márciusban ellentmondásos videós megszólalásokat tettek közzé, amelyek orosz tisztviselőknek, az orosz védelmi minisztériumnak és Vlagyimir Putyin orosz elnöknek szóltak. Az orosz katonák a 16 videó felét csak márciusban tették közzé, ami az ilyen nyilvánosságra hozott panaszok legnagyobb növekedése a 2022 őszi részleges mozgósítás kaotikus első néhány hete óta. 2022 őszén az orosz hadügyminisztérium nemrégiben megbüntette az ilyen videókban részt vevő személyzetet, de valószínűleg nehezen fog tudni nagyobb létszámú állományt megbüntetni, ha a megnövekedett tendencia folytatódik. A tartós ellátási problémák és a harcászati támadó műveletek továbbra is arra fogják késztetni az orosz katonákat, hogy közzétegyék ezeket a videókat.


Ukrán források arról számoltak be, hogy orosz tisztviselők önkéntes alakulatokat terveznek létrehozni a mozgósítási erőfeszítések érvényesítésére a megszállt Zaporizzsjai Területen. Az Ukrán Ellenállási Központ március 10-én arról számolt be, hogy orosz tisztviselők azt tervezik, hogy egész Oroszországból származó önkéntesekből álló zaporizzsjai népi „druzsinát” alakítanak a „rend fenntartására” a megszállt Zaporizzsjai Területen. Az Ellenállási Központ úgy értékelte, hogy az orosz tisztviselők valószínűleg arra fogják utasítani az önkénteseket, hogy állítsák meg az utcán a lakosokat, és gyűjtsenek információkat egy közelgő mozgósítási hullámhoz a megszállt Zaporizzsjai Területen. Ivan Fedorov ukrán melitopoli polgármester március 10-én kijelentette, hogy az orosz megszálló hatóságok arra készülnek, hogy erőszakkal mozgósítsák a lakosokat Zaporizzsjában.

A megszállt területek hírei:

Az orosz tisztviselők és a megszálló hatóságok továbbra is új infrastrukturális projekteket jelentenek be az orosz szárazföld és a megszállt területek összekapcsolására. Vlagyimir Rogov, a Zaporizzsjai terület megszállóhelyettese felerősítette Roman Novikov, az Orosz Szövetségi Útügyi Ügynökség vezetőjének március 10-i kijelentését, miszerint Oroszország hamarosan szabályozási intézkedéseket fog bejelenteni a megszállt területeken lévő utaknak az orosz szövetségi autópálya-hálózatba való integrálására. Rogov azt állította, hogy az orosz hatóságok tervezik a „Tavrida-2” négysávos, nem gyorsforgalmi út építését, amely a Krímet Szimeropolon és Henicseszken, a Herszoni Területen és az Azovi-tenger északi partján keresztül kötné össze Rosztov-na-Donuval.

Az orosz tisztviselők továbbra is új ellenőrzőpontokat állítanak fel a Donyecki Terület határvidékén és az orosz szárazföldön, ami arra utal, hogy Oroszországnak gondot okozhat a megszállt területek adminisztratív kezelése. Az ukrán Mariupol polgármesteri tanácsadója, Petro Andrjuscsenko megerősítette Vaszilij Golubevnek, a Rosztovi Terület kormányzójának március 10-i nyilatkozatát, miszerint adminisztrációja további biztonsági intézkedéseket vezetett be a Rosztovi Terület és a Donyecki Terület közötti tranzitforgalomra, beleértve a további házkutatásokat és szűrési intézkedéseket. Az Oroszország és a megszállt területek közötti mozgás szabályozására irányuló orosz intézkedések közelmúltbeli fokozása cáfolja a Kreml biztosítékait, miszerint a megszállt területek az Orosz Föderáció részei és az orosz jog hatálya alá tartoznak.


Az orosz megszálló hatóságok a nyári üdülési szezon közeledtével megpróbálják maximalizálni a megszállt területek vonzerejét. A Zaporizzsjai Terület megszállási vezetője, Jevhenyij Balickij március 10-én azt állította, hogy a Zaporizzsjai Terület megszállási adminisztrációja a nyári turizmus előkészítésére egy tárcaközi bizottságot hozott létre. Balickij azt állította, hogy a tárcaközi bizottság egy turisztikai komplexumot fog létrehozni Berdjanszktól a Zaporizzsjai Területen lévő Kijlivkáig, hangsúlyozva, hogy a terület több mint 1500 létesítménnyel rendelkezik, amelyek mintegy 200 000 ember befogadására alkalmasak. Szergej Akszjonov krími megszálló vezető március 10-én kijelentette, hogy a megszálló közigazgatás a Krímben közlekedő személyvonatok számának növelését tervezi, hangsúlyozva, hogy a megszállt Krím 2022-ben sikeres turisztikai szezont tartott fenn a folyamatban lévő háború ellenére.

Orosz tisztviselők és a megszálló hatóságok további terveket jelentettek be új egészségügyi létesítmények építésére az orosz katonák ellátására, mivel a frontvonalakhoz közeli kórházak továbbra is túlzsúfoltak és személyzettel ellátatlanok. Timur Ivanov orosz miniszterelnök-helyettes március 10-én a Krímben találkozott Szevasztopol megszálló kormányzójával, Mihail Razvozsajevvel, hogy értékeljék a krími polgári és katonai infrastruktúra fejlődését. Razvozsajev azt állította, hogy a katonai alakulatok több létesítményt is építenek Szevasztopolban, és hogy megkezdődött egy 150 ágyas katonai kórház építése. Razvozsajev hangsúlyozta, hogy a katonai kórházban lesz egy modern orvosi és diagnosztikai épület, egy fertőző betegségek osztálya, egy vérátömlesztő állomás és egy oxigénállomás. Az orosz védelmi minisztérium bejelentette, hogy az új katonai kórház 300 embert fog foglalkoztatni.


Jelentős tevékenység Fehéroroszországban:

Az orosz és a belarusz erők továbbra is közös gyakorlatokat tartanak Fehéroroszországban. A belarusz védelmi minisztérium arról számolt be, hogy a közös orosz-belarusz regionális erők csoportosításának (RGV) nem részletezett orosz és belarusz elemei folytatják a közös harci kiképzést, beleértve az egységek éjszakai koordinációját, a kézifegyverekre való kiképzést, a katonai járművek vezetését, a taktikai gyógyászatot, a mérnöki kiképzést és a pszichológiai kondicionálást.

A belarusz manőverező elemek folytatják a gyakorlatokat Belarusz ban. A 103. belarusz légitámadó dandár légideszant századai március 10-én a fehéroroszországi Vityebszkben lévő Loszvido gyakorlótéren erő-erő elleni taktikai gyakorlatot hajtottak végre. A belarusz 38. légitámadó dandár elemei március 10-én felderítő búvárgyakorlatokat is végeztek a Mukhavec folyón egy átkelési feladat támogatására.

Ennyi harctéri hír jutott mára, de maradjanak még a Zónán, mert rövidesen érkezik az összefoglaló második része.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!


Oszd meg másokkal is!