Szele Tamás: Rallykémkedés

Mikor Kissinger feltalálta a pingpong-diplomáciát, ámult a világ, hogy milyen szellemesen közelítette meg a nagy és ellenséges Kínát. A módszer maga tényleg elegáns volt, meg kell hagyni, de a kínai–amerikai közeledéshez szükséges volt az is, hogy Kína egyáltalán akarjon tárgyalni, szóval lehetett volna az akár billiárd-diplomácia is, a pingpong csak formalitás volt.

Ettől függetlenül a világ ámult és tanult is: az akkor hoppon maradt oroszok rájöttek, hogy a nemzetközi sporteseményeknek igenis van diplomáciai (vagy egyéb) haszna, így mint látni fogjuk a pingpong-diplomácia mintájára megalkották a rallykémkedést. A Selyemút Rally például kifejezetten a GRU kedvéért jött létre. A The Insider leplező írása szerint a GRU vezetése felügyeli a Selyemút nemzetközi autós rallyt, amelyet ügynökei infrastruktúrájaként és politikai kapcsolatok kiépítésére használ. A telefonos beszélgetések nyilvántartása szerint a rally hivatalos igazgatója állandó kapcsolatban állt a katonai raktárrobbantásokban és vegyifegyver-mérgezésekben részt vevő 29155-ös katonai egység tisztjeivel. Annyira fontos ez a projekt, hogy még hivatalos kitüntetés is járt érte.

Jó, ha egy kitüntetés megtalálja a hősét. Elnöki rendelettel Bulat Akhatovics Janboriszovot az ország védelmi képességének megerősítésében nyújtott szolgálataiért és különleges feladatok sikeres megoldásáért az Alekszandr Nyevszkij-renddel tüntették ki” – jelentette ki a GRU helyettes vezetője, Vlagyimir Alekszejev tábornok, ünnepi katonai egyenruhába öltözve 2022. április 22-én. A kitüntetés átadására a nemzetközi kamion- és motoros ralit szervező Silkway Rally irodájában került sor. A Silkway Rally vezetője, Bulat Janboriszov büszkén vette át az érdemrendet. Igen ám, de az Alekszandr Nyevszkij-rend egy katonai kitüntetés, amelyet személyes bátorságért és katonai szolgálatért adományoznak. Mi köze lehet ehhez Bulat Janboriszovnak, egy sportrally vezetőjének, aki orosz és ciprusi állampolgársággal rendelkezik, és ideje felét Franciaországban tölti? Mi köze van ehhez a hírszerzési főigazgatóság helyettes vezetőjének, és milyen „különleges feladatokról” beszélt?

A Selyemút Rally egy évente megrendezett verseny, amely 2009-ben indult regionális terepversenyként Kazán és Ashgabat között. A rally 2016-ra már Moszkvától Pekingig tartott, a következő évben pedig Hszianig, az ősi Selyemút kiindulópontjáig bővült. A szervezők a sport világának legnagyobb neveit vonzották: az igazgató Vlagyimir Csagin volt, akit a francia raliversenyeken elért rekordszámú győzelmei miatt „a Dakar királyának” becéznek, helyettese pedig Frederic Lecien, az autóversenyzés világának ismert alakja és a Rally Dakar franchise korábbi vezetője. A rali hozzájárult a KAMAZ teherautók népszerűsítéséhez, amely cég az esemény fő szponzora volt, valamint a Kínával való kapcsolatok erősítéséhez, ahol az útvonal nagy része zajlott.

A Selyemút Rali soft power céljait világosan lefektették számos belső dokumentumban. Ezek egyike, amely a „Selyemút kommunikációs platform” címet viseli, és metaadatai szerint 2021. december 9-én keletkezett, azt állítja, hogy a projekt célja „a soft powerben és a népi demokráciában rejlő lehetőségek megvalósítása nemzetközi együttműködésen keresztül”. Többek között a rally állítólag valamilyen módon (a dokumentum nem részletezi, hogyan) hozzájárulna a Gazprom és a kínai CNPC együttműködéséről az orosz gáz Kínába történő szállítása érdekében, sőt Mongólia politikai stabilitásához is.

Egy másik belső dokumentum a Selyemút Rallyt „az emberek közötti diplomácia univerzális platformjaként” mutatja be, amely az „orosz soft power” eszméjén alapul, és olyan országokat kíván összehozni, mint Oroszország, Kína, Irán, Katar, Afganisztán, Szíria, Türkmenisztán és Tádzsikisztán. A dokumentum arról is beszámol, hogy mindegyik országban „logisztikai terminálok” építését tervezik, amelyek nemcsak raktárakat, hanem zárt 5G kommunikációs hálózatot is tartalmaznak majd.

A dokumentumból kiderül az is, hogy a katari Dohából a közép-ázsiai országokon és Törökországon keresztül a szíriai Damaszkuszban végződő, eredetileg 2022 végére tervezett gigantikus rally-útvonal is tervben van.

Ugyanez a belső dokumentum világosan felvázolja a projekt Oroszországra vonatkozó geopolitikai céljait:

      • Oroszország pozíciójának megerősítése a régióban a Katar, Irán és Törökország közötti közvetítői szerepén keresztül;
      • Szaúd-Arábia befolyásolása;
      • Törökország befolyásolása a rally szíriai komponensén keresztül minden Oroszországot érdeklő kérdésben, beleértve Azerbajdzsánt, Örményországot, a Krímet és Szíriát is.
      • a táliboknak a Krím orosz területként való elismeréséért cserébe a nemzetközi legitimitáshoz vezető útiterv felajánlása.

A projekt így már nem csupán egy sporteseménynek, hanem egy gigantikus logisztikai infrastruktúrának tűnik. De a szervezők nem álltak meg ezeknél a napóleoni terveknél sem: fejükben már egy valóban kontinentális léptékű projekt érlelődött meg, amint az a harmadik dokumentumból is kiderül. Ez a „Szigorúan titkos / Nem másolható” minősítésű dokumentum Bulat Janboriszov 2021. november 12-én kelt jelentése az orosz védelmi miniszter, Sojgu számára. A különböző infrastrukturális és energetikai tervek mellett katonai célokkal is foglalkozott:

      • Új politikai-katonai szövetségek létrehozásának lehetősége;
      • Oroszország katonai jelenlétének növelése Közép-Ázsiában és keleten, hogy „elkerüljék a régió destabilizálását”;
      • fegyverzetellenőrzés a régióban;
      • az orosz katonai termékek új piacokra való bevezetésének lehetőségei, amelyekkel kapcsolatban „tárgyalásokat folytattak a Selyemút platform támogatásáról”.

A jelentés partnerként felsorolja többek között a katari trónörököst, Kína miniszterelnök-helyettesét, védelmi miniszterét és külügyminiszterét, a török védelmi minisztérium képviselőjét, aki a leírás szerint a Forma–1 törökországi franchise jogait is birtokolja, valamint Khalifa sejket, Abu-Dzabi emírjét.

Egyelőre azonban a GRU-ralik messze nem alapozzák meg a világuralmat. Talán az egyetlen nemzetközi siker, amelyre a rally szervezői büszkék lehetnek, a Rally Road Racers című rajzfilm szélesvásznú megjelenése, amelynek olyan sztárok adták a hangjukat, mint a Monty Python sztárja, John Cleese és JK Simmons színész. A rajzfilmfigurák a Selyemút nevű rallyn versenyeznek (a rajzfilm hivatalosan nem kapcsolódik a sporteseményhez, de más hasonló nevű rally egyszerűen nem létezik).

De nem a rajzfilmért kapta meg Bulat Janboriszov a GRU helyettes vezetőjétől a katonai érdemrendet. És valóban, Janboriszovnak más érdemei is voltak a GRU-nál.

A Selyemút Rallyn belüli források azt állítják, hogy nem tudják, mit csinált Janboriszov a vállalatnál, és hogy volt-e köze a versenyek szervezéséhez. És ez érthető is, mivel úgy tűnik, hogy igényesebb feladatai voltak.

Janboriszov csak 2022-ben több mint 60 alkalommal beszélt telefonon Alekszejev tábornokkal az elemzett számlázási feljegyzések szerint. Alekszejev három különböző telefonszámon hívta Janboriszovot, és kommunikált felnőtt fiával, Amir Janboriszovval is, aki szintén szerepel a projektben, és aki a metaadatok szerint jelentéseket készített Szergej Sojgu számára.

Az idősebb Janboriszov és Alekszejev tábornok közötti kapcsolatok különösen intenzívek voltak nem sokkal az ukrajnai oroszországi teljes körű invázió előtt és az azt követő első két hónapban (és egyes források szerint Alekszejev játszotta a legaktívabb szerepet az invázió első szakaszának megszervezésében, amely azonban egyáltalán nem úgy végződött, ahogyan azt tervezték).

Janboriszov nemcsak Alekszejevvel, hanem legalább 11 másik GRU-tiszttel is kommunikált, akik közül hárman a 29155-ös katonai egység tisztjei voltak, amely részt vett a Szkripalok és Jemeljan Gebrev bolgár üzletember Novicsok-mérgezésében, valamint a csehországi és bulgáriai katonai raktárak felrobbantásában. A The Insider és a Bellingcat nyomozásai után a katonai egységet feloszlatták, de néhány tiszt továbbra is a GRU-nak dolgozott, és felforgató tevékenységekben vett részt Ukrajnában.

Janboriszov egyik gyakori beszélgetőpartnere volt Rusztam Dzsafarov (szül. 1972), aki a 29155-ös katonai egységben szolgált, és 2010-2013 között Rusztam Dzsamalov nevére kiállított útlevéllel utazott európai országokba. „Dzsamalov” olyan útlevelet használt, amelynek száma csak egy számjeggyel különbözött a Szkripalok mérgezőinek, „Ruszlan Bosirovnak” (Anatolij Csepiga) és „Alekszandr Petrovnak” (Alekszandr Miskin) az útlevélszámától. 2011-ben „Rusztam Dzsamalov” „Ruszlan Bosirovval”együtt egy közép-európai városba repült, amelynek közelében néhány nappal később felrobbant egy lőszerraktár (ezt az esetet a The Insider és a Bellingcat még mindig vizsgálja).

Amint az a nyílt forrásokból kiderül, Dzsamalov valódi nevén szerepelt a Selyemút Rally Igazgatóság alkalmazottjaként 2021-ben. Ezt megelőzően a GRU-szabotőr az elnöki adminisztráció állományában az orosz távol-keleti körzet elnöki képviselőjeként szerepelt (ahogyan sikerült megállapítani, a 29155-ös katonai egység számos olyan tisztjéből lett különböző orosz régiókban elnöki képviselő, akiknek külföldi munkája lehetetlenné vált, miután a The Insider és a Bellingcat nyomozása során lelepleződtek).


Janboriszov további kapcsolatai közé tartozik Oleg Martjanov, az orosz különleges műveleti erők egykori parancsnoka, aki a katonai magáncégekkel való együttműködés specialistája. Janboriszov néhány más kapcsolatát, például Prigozsin munkatársát, Valerij Csekalovot is kapcsolatba hozták a PMC-kkel.

Ukrajna teljes körű megszállása, amelyet a GRU és különösen Alekszejev tábornok aktív részvételével szerveztek meg, drasztikusan korlátozta az oroszok utazási lehetőségeit a világban: a turistavízumok törlése, a légi közlekedés lezárása, a tartózkodási engedélyek meg nem újítása mind akadályt jelentett. De nem Alekszejev védencei számára, akiknek egyáltalán nem volt problémájuk. Bulat Janboriszov még 2022 februárja után is sokat utazott Európában és Ázsiában, és csak rövid időre tért vissza Oroszországba. Párizsban Janboriszovnak van egy lakása a rue Prony utcában, egy jómódú negyedben.

Mivel Janboriszov állandó kapcsolatban állt a 29155-ös katonai egység bérgyilkos csapatával, feltételezhető, hogy ezt a lakást a GRU menedékházaként használták (mindenesetre a járatok azt mutatják, hogy a csoport tagjai rendszeresen megjelentek Párizsban).

Bulgáriában, Szozopolban (Burgasz közelében) Janboriszovnak is van egy előkelő kúriája. A Jemeljan Gebrevet megmérgező GRU-csoport vezetőjének, Denisz Szergejevnek (más néven Szergej Fedotovnak) a telefonhívásaiból kiderül, hogy a mérgezés előtt Szozopol közelében tartózkodott.


Janboriszov lakásai és cégei nem kevésbé értékes vagyontárgyak a GRU számára, mint a rallyhoz létrehozott infrastruktúra. De míg az utóbbi ürügyként szolgál az ügynökök számára, hogy Közép-Ázsiába és Kínába utazzanak, az előbbi lehetővé teszi, hogy a GRU-nak legális ürügye legyen az európai ingatlanok és pénz felhasználására. Ráadásul a diplomáciai álcával dolgozó és a helyi hírszerző ügynökségek állandó ellenőrzése alatt álló GRU-s rezidensekkel ellentétben Janboriszov és fia anélkül utazgathat Európában, hogy indokolatlanul feltűnést keltene.

De kérem, a GRU-nál mindenre van magyarázat!

A The Insidernek nyilatkozva Bulat Janboriszov elismerte, hogy a Selyemút Rallyt nemcsak sporteseménynek, hanem a „nyilvános diplomácia” platformjának is tervezték. Ugyanakkor kijelentette, hogy nem áll kapcsolatban a GRU-val, és Alekszejev tábornoktól azt a megbízást kapta, hogy segítsen a védelmi minisztérium számára orvosi felszereléseket szállítani Oroszországba Kínából a koronavírus elleni küzdelemhez. Azt is kifejtette, hogy csak azért kommunikált Rusztam Dzsafarovval, mert az a rokona (unokatestvérének férje) volt. Ugyanakkor Janboriszov azt állította, hogy az úgynevezett „különleges katonai művelet” kezdete után nem kommunikált Alekszejevvel vagy a védelmi minisztérium más képviselőivel, bár a telefonhívások listái ennek ellenkezőjét mutatják. Emellett azt állította, hogy nem emlékszik arra, hogy a The Insider által felsorolt 11 GRU-tiszt közül bárkivel is kommunikált volna, bár ezt is cáfolják a telefonkapcsolati metaadatai.


Az egyik oldalon tehát ott áll a The Insider vizsgálata, a másikon Janboriszov nem túl meggyőző magyarázkodása. Mindenesetre az tény, hogy a nemzetközi sportversenyek szervezése bonyolult, nagy apparátust igényel, és a sok szükséges hivatalnok közé bőven be lehet szuszakolni akár kétszer annyi szükségtelent is, akik nem annyira hivatalnokok, mint inkább hírszerzők és – főként – szabotőrök. Elképzelem, ahogy az idei rallyn gondoskodnak a résztvevők teszem azt, Mongólia politikai stabilitásáról. Megáll a kocsi Ulan Bator határában:

– Jó napot kívánok, orosz rallyversenyzők vagyunk.

Jó napot, a Selyemút Rally?

– Az bizony, útbaigazítást szeretnénk.

– Mit keresnek? Szállodát, kórházat, benzinkutat, az Országos Sportközpontot?

– Azokat majd később. De először is mondja, bátyám, merre van itt a lőszerraktár?




Oszd meg másokkal is!