Huppa: Az ENSZ jelentéktelenségbe süllyedt

The Wall Street Journal vezércikkében úgy ítéli meg, hogy tökéletesen felesleges az ENSZ Közgyűlés ülésszakának megnyitása alkalmából rendezett fecsegés, mert

a világszervezet jelentéktelenségbe süllyedt,

ugyanis teljes mértékben kudarcot vallott.

Kérdés, hogy egyáltalán mire jó, amikor olyan nemzetközi rend van kialakulóban, amelyben a lator rezsimek, illetve multipoláris erőközpontok diktálnak.

Az ENSZ teljesen haszontalannak bizonyult az ukrán válságban. Az orosz vétó miatt a BT-ben nem lehetett megfelelő döntést hozni a háború ügyében, ráadásul Peking támogatja Moszkvát. Az egyetlen érdemi eredmény a gabonaegyezmény volt, de Putyin azt is felrúgta.

Az Egyesült Államok és szövetségeseinek katonai ereje fogja eldönteni, hogy Ukrajna győzhet-e. A sokoldalú diplomácia jelentőségét veszti, mivel jön fel Kína, Oroszország, Irán és több más latorállam.

Az amerikai kormányzat nem tud szabadulni attól a víziótól, a liberális nemzetközi összefogás híve, hogy megfelelő fórumon békésen meg kell vitatni az ellentéteket.

Napjaink világrendje azonban Bahmut romjai alatt maradt.

Fotó:  Novák Katalin felszólalása az ENSZ Biztonsági Tanácsában (MTI)

***

Mi Hazánk: ne hagyjuk, hogy világkormánnyá váljon a WHO! (MTI)

A rendszer szolgai építése helyett Magyarország vezetése álljon ellen azoknak a törekvéseknek, amelyek „világkormánnyá” tennék az Egészségügyi Világszervezetet (WHO)! – sürgette csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján Dúró Dóra, a Mi Hazánk Mozgalom elnökhelyettese.

Az ellenzéki politikus arról beszélt: az ENSZ éppen zajló közgyűlésén tárgyalnak egy politikai nyilatkozatot a pandémiák megelőzéséről, a járványokra való felkészülésről, a reagálásról, ám ez a dokumentum „nem egyszerűen aggodalomra ad okot, hanem az emberi szabadság korlátozására vonatkozóan rémisztő távlatokat jelenít meg„, egy világkormány létrehozásának kereteit teremtve meg.

Ez az első állomása annak a többlépcsős, nemzetközi jogi álcába bújtatott mechanizmusnak, amelynek utolsó eleme a jövő évi WHO-pandémiaszerződés – jelentette ki Dúró, aki szerint a folyamat végén újabb oltási programok alapjait tennék le, teljesen felszámolva ezzel az emberi szabadságot.

A Mi Hazánk politikusa hangsúlyozta: az új rendszerben az ENSZ szakosodott szervezetének vezetője önállóan hirdethetne egészségügyi veszélyhelyzetet, az általa vezetett WHO pedig ellenőrzést kapna bizonyos országos erőforrások felett, valamint felülbírálhatná az államok egyes döntéseit. Ez egyértelműen a nemzeti szuverenitás csorbítását jelenti – értékelt a politikus, aki szerint

„a WHO mára a gyógyszeripar részvénytársaságává vált, a szervezet egyértelműen a finanszírozóinak érdekeit képviseli”,

azok profittermelését szolgálja.

Oszd meg másokkal is!