A lengyel vízumbotrány rávilágított a PiS párhuzamos univerzumára

Nagyon valószínű, hogy lengyel konzulátusokon – kenőpénzért – több százezer munkavállalási engedélyt adtak ki, nem pedig csupán néhány százat, ahogyan azt a hatalom állítja. Ám mivel a kormány ellenőrzés alatt tartja a média javát, a nyomozás akadozva halad, és úgy is csak főként külső nyomásra.

Adam Michnik, az egykori Szolidaritás legendás alakja, a Gazeta Wyborcza főszerkesztője úgy minősítette, hogy a kormány előbb általános hisztériát keltett, mondván, hogy az országot eláraszthatják a muzulmánok, ám közben szakmányban állította ki a beutazási engedélyeket – anyagi ellenszolgáltatás fejében.

A történtek megrázták a lengyel politikát, nem egészen négy héttel a választás előtt, bár sok részlet még nem világos.

A héten egy ellenzéki képviselő elment a Jog és Igazságosság egyik kampánygyűlésére, ám amikor szóba hozta a vízumügyet, a rendőrség elvezette… Erre mondták azt ellenzékiek, hogy ilyesmi a belarusz diktatúrában szokott előfordulni.

A reakció: kivédeni a bírálatot és ellentámadást indítani.

A párt azonban a történtek miatt sok szavazatot veszíthet, bár lehetetlen megjósolni, hogy mi lesz majd az urnáknál. A hatalom ugyanis a migráció elutasítását írta a zászlajára. (Nem hajlandó pl. elfogadni az Unión belül a befogadott menekültek szétosztását.)

Hogy nemzetközi válság lett a botrányból, az arról árulkodik, hogy az EU-partnerek mennyire nem bíznak a lengyel vezetésben. Ez annak a következménye, hogy a hatalom átalakította az igazságszolgáltatást, illetve az államot. Senki sem gondolja, hogy Varsó megnyugtatóan utánajár a visszaélésnek.

A Jog és Igazságosság jelenleg 37 %-kal vezet a közvélemény kutatásokban,második helyen a Polgári Platform áll 30 %-kal, vagyis jelen állás szerint egyik sem tudna önállóan kormány alakítani.

 

Forrás: Die Welt, Financial Times
A fotó illusztráció: MTI Archív

 

Oszd meg másokkal is!