Euronews: Orbán Viktor megnyitja az országot a külföldi vendégmunkások előtt

Orbán Viktor Európában a bevándorlással szemben legkeményebb ellenállást tanúsító kormányfő, de most a hazai munkaerő hiánya, valamint az új ipari beruházások miatt megnyitja az országot a külföldi vendégmunkások előtt – írta az Euronews, amelynek két riportere a helyszínen járt utána a részleteknek.

Egy meg nem nevezett helyen a Fülöp-szigetekről kétéves szerződéssel érkezett munkásnők igen elégedettek. Elmondták: kapnak lakást, fizetést és külön élelmiszer-ellátmányt. Fizetésük mintegy 600 eurónak felel meg, ez a duplája annak, amit otthon tudnának keresni, és mivel minden mást megkapnak, ezt nagyjából félre is tudják tenni. Elmondásuk szerint a helyi lakosok részéről nem tapasztalnak semmiféle diszkriminációt, az emberek barátságosak, úgy érzik, szívesen látják őket, és otthon érzik magukat.

A Gödön épült gigantikus Samsung akkumulátorgyár a kérdésekre nem válaszolt. Itt a lakosság feldúlt. Egy megkérdezett először a gyár zajára és környezeti hatásaira panaszkodott, aztán a vendégmunkásokat szidta: hangosak, köpködnek, „a kultúrájuk összeegyeztethetetlen a mi életünkkel”. Egy másik nyilatkozó egy vendégmunkás-csoport közelében lakik. Szerinte tiszta káosz minden, az égig ér a gyom, és már nem győzi felszedni a szemetet, amelyet mindenfelé eldobálnak.

Kistelken, a Prysmian olasz kábelgyártó nem talált elegendő hazai munkaerőt, ezért 60 embert hozott Indonéziából. Egyikül elmondta: mindenben segítséget kap, fejlesztik a tudását és magyar nyelvtanfolyamokat kínálnak. Egy magyar munkás szerint az indonéziaiak hamar kiérdemelték a magyar kollégák elismerését. Az egyik magyar kolléga azt mondta, negyven éve dolgozik itt, és indonéz kollégájára mutatva hozzátette: ő is negyven évig fog itt dolgozni.

Az Euronews rámutatott: becslések szerint 700 ezer magyar hagyta el az országot, ezért van hiány hazai munkaerőből. A pandémia után a magyar gazdaság magához tért, a munkanélküliség 3,5 százalék alatt van, és nagy igény van szakképzett munkaerőre. Orbán Viktor tavasszal elmondta, hogy a következő években félmillió új munkahelyet kell teremteni, és beismerte, hogy ehhez külföldiekre lesz szükség.

Egyre többen érkeznek külföldről, mindenekelőtt Ázsiából, és ez aggasztja Székely Tamást, a Vegyipari Dolgozók Szakszervezete elnökét is. Elmondta: a hazaiak és a külföldiek fizetése ugyan nagyjából egyforma, de a munkáltatóknak fedezniük kell a külföldiek lakhatását és ellátását is. Mivel ilyenben a magyarok nem részesülnek, ez számukra olyan, mint egy bérkiesés, és ezért egyre nehezebbek a bértárgyalások.

Az Euronews szerint a vendégmunkások vörös posztó a helyiek szemében, és a téma különösen érzékeny Magyarországon, ahol nagy ipari projektek – mindenekelőtt akkumulátorgyárak – forognak kockán, és ahol hamarosan még törvényt is hoznak, amely megkönnyíti majd a vendégmunkások beutazását.

Oszd meg másokkal is!