Szele Tamás: Terrorelhárítás gyermeklappal

A múlt pénteki terrortámadás alapjaiban rázta meg az orosz társadalmat, sok, eddig biztosnak hitt pont, szilárdnak és hatékonynak gondolt intézmény remegett bele abba, amikor beszakadt a Crocus City Hall teteje. Sokan kérdezik például, hogy hol voltak a szolgálatok, hol volt a felderítés és hol volt a legendás orosz terrorelhárítás most, mikor zengett az ég? Mit műveltek eddig, hogy nem tudtak a készülő mészárlásról?

Kérem tisztelettel, a helyükön voltak és terrort hárítottak elfele, csak épp a rossz direkcióban. Elnézték a szöget, azt a terrort hárították el, ami nem volt, de ismerjük el: azt legalább tökéletesen sikerült elhárítani. Ami meg volt, hát, az bejött az ablakon, mikor nem néztek oda – és nagyon nem oda néztek. Pedig hát külön nemzeti intézmény is létezik Oroszországban terrorelhárítási céllal, ez az NTB, a Nemzeti Terrorellenes Bizottság, benne nagy és nevezetes emberekkel, Oroszhon díszével és virágával. A The Insider annak nézett utána, hogy mi a kutyagumival foglalkoztak ezek a bogatirok ahelyett, hogy a dolgukat tették volna. Mert különben a nem is alacsony illetményüket felvették ám. És azt is lehet tudni, hogy sem nem a kocsmában ültek, sem nem a jó és rossz lánykákat hajkurászták, hanem saját állításuk szerint terrort hárítottak el. Arról ők már nem tehetnek, hogy nem hárult. Pedig még gyermeklapot is szerkesztettek ellene. Ez egy teljesen új elhárítási módszer, Langleyben még csak nem is hallottak róla. Működni nem működik, de módszernek mindenképpen új. Lássuk, mire jutott a The Insider!

A Crocus City Hallban elkövetett terrortámadás az orosz történelem egyik legvéresebb merényletévé lett, és bár Oroszországot a nyugati titkosszolgálatok és a tádzsikisztáni titkosszolgálatok figyelmeztették annak előkészületeire, az FSZB nemcsak hogy nem tudta megakadályozni, de nem is hozott fokozott biztonsági intézkedéseket Moszkvában, Putyin pedig személy szerint „zsarolásnak” nevezte a terrortámadásra vonatkozó figyelmeztetéseket. Eközben Oroszországban 2006 óta létezik egy különleges testület, a Nemzeti Terrorellenes Bizottság, amelyet Alekszandr Bortnyikov FSZB-igazgató vezet, és amelynek olyan kulcsfontosságú biztonsági tisztviselők a tagjai, mint Vlagyimir Kolokolcev belügyminiszter és Szergej Sojgu védelmi miniszter. A NTB gyakorlatilag korlátlan hatáskörrel rendelkezik, és tevékenysége hihetetlenül hektikus – csak tavaly 25 konferenciát, fórumot, kerekasztal-beszélgetést és egyéb rendezvényt tartottak az NTB égisze alatt. De ezeknek az eseményeknek a témái nem az ISIS terroristái voltak, ahogyan azt várnánk, hanem az ellenzékiek, az ukránok és az LMBTQ+ emberek.

A terrorizmus „ukránosítása” és papok az FSZB szolgálatában

Tavaly augusztusban a Nemzeti Terrorellenes Bizottság (NTB) égisze alatt rendeztek konferenciát „Kultúra a terrorizmus ellen. A terrorizmus ideológiája ellen” címmel. Az eseményen 450 kulturális dolgozó, múzeumok, könyvtárak és filmszínházak munkatársai vettek részt. Az előadók sokat beszéltek a terrorizmus ideológiájának ellensúlyozásáról és a negatív jelenségek megelőzésére irányuló munkáról a fiatalok körében.

Andrej Kuzmicsov, a fővárosi terrorizmusellenes bizottság vezetője volt a legkonkrétabb. Kuzmicsev nem említette Ukrajnát, az USA-t és az EU országait, de a jelenlévők azonnal kitalálták, honnan fúj a szél. Mint mondta:

„A lakosság radikalizálódásának folyamatát elősegíti a több állam által az Oroszországi Föderáció ellen folytatott információs háború, amelynek fő módszerei az erkölcstelenség és a lélektelenség légkörének megteremtése, a kulturális örökségéhez való negatív hozzáállás, valamint a köztudat manipulálása, a világtörténelem és a népek történelmi emlékezetének elferdítése.”

A konferencia végén a résztvevőknek bemutatták az „A nép” című darabot, amelyet az FSZB „Alfa” különleges egysége harcosainak szenteltek: „A produkciónk bemutatója után több nő odajött hozzám, és könnyes szemmel megköszönték az előadást. Mind a történet, mind az előadás visszhangot vert a szívükben” – írta VKontakte-fiókjában Alekszej Filatov, az „A-emberek” című könyv szerzője, az FSZB különleges alakulatának egykori tisztje.

Más, a NTB által támogatott események könnyek nélkül zajlottak. Például 2023. március 23-án, pontosan egy évvel a Crocus City Hallban elkövetett terrortámadás előtt, Birobidzsánban „Ne erőszakoskodj!” címmel ifjúsági biztonsági fórumot tartottak. Az iskolásoknak elmondták, miben különbözik a terrorizmus a szélsőségességtől. A fő „szélsőséges” Alekszej Navalnij nevét nem mondták ki a pódiumról, de a gyerekeket tájékoztatták arról, hogy mikortól kezdődik a szélsőségességért való felelősség, beleértve a szélsőségesnek elismert anyagok terjesztését is.

Később a moszkvai Pénzügyi Egyetemen tartottak konferenciát a fiatalok körében a terrorizmus, a fasizmus és a radikális ideológia elleni fellépésről. A rendezvényre kötelezően el kellett jönniük a diákoknak és a kadétosztályok tanulóinak, a beszélgetés pedig elsősorban a csecsen háborúkról, Ukrajnáról és a fiatal generáció hazafias neveléséről szólt. Az ISIS harcosairól nem esett szó. Hasonló rendezvényeket tartottak Moszkvában és Tambovban is. A fővárosban a fórum a „Biztonsági tervezés” címet viselte, és a felszólalások többsége a „neonáci ideológia rejtett propagandájának az információs térben való felderítésének módszereivel” foglalkozott.

Tambovban sem esett szó az iszlám radikalizmusról, de a kiemelt feladatok között szerepelt „a szélsőségesség terjedésének megakadályozása az új orosz területeken”. Konsztantyin Macsabeli, a vallási és etnikai szélsőségek oktatási szervezetekben való megjelenésének megelőzésével foglalkozó központ igazgatója nagyszerű beszédet tartott. Macsabeli 2011-es elbocsátása előtt a rendőr vezérőrnagyi vállpántot viselte, és a Belügyminisztérium Különleges Technikai Intézkedések Hivatalának helyettes vezetőjeként dolgozott. A technikai intézkedések közé tartozott többek között a telefonok lehallgatása, fiókok feltörése és tüköroldalak létrehozása. Jevgenyij Csicsvarkin, az Evroszet volt tulajdonosa a tábornokot nevezte az ellene indított büntetőeljárás egyik kezdeményezőjének.

2023. 11. 31., Ivanovo: „Kerekasztal a szélsőségesség és a terrorizmus elleni küzdelemről az oktatási szférában és az ifjúsági környezetben”. Megállapodtak abban, hogy „Békében élni, békében maradni” címmel ifjúsági találkozót szerveznek, és azt tanácsolták a helyi papoknak, hogy nagyobb mértékben vegyenek részt a terrorizmus és a neonácizmus megelőzésében.

2023. 12. 07., Volgográd, szeminárium: „A szélsőségesség nem a mi témánk”. Témák: információbiztonság, terrorista ideológia, a személyiség manipulálásának technikái, toborzás terrorista szervezetekbe.

2023. 12. 08., Nyizsnyij Novgorod, konferencia: „Abszolút terrorizmus: destruktív áramlatok mint terrorista fenyegetések a specoperacija körülményei között”. A rendezvényen részt vett Igor Kosztyukevics, a megszállt Herszon régió úgynevezett szenátora. Minden megint Ukrajnáról szólt.

Mint a The Insider kiszámolta, 2024 márciusáig Oroszországban a NTB részvételével fórumokat és konferenciákat tartottak Nalcsikban, Vlagyikavkazban, Szaranszkban, Rjazanyban, a Krímben, Ivanovóban, Szevasztopolban, Rosztov-na-Donuban, Orelben, Tyumenyben, Kemerovóban, Volgográdban és Szaratovban. Az iszlám radikalizmusról ezeken a rendezvényeken alig esett szó, a hangsúly az Ukrajna elleni harcra és annak nyugati országokból érkező „kurátoraira” helyeződött. Ugyanakkor természetesen a rendezvényeken nem mutattak be bizonyítékot az „ellenségekről” szóló egyetlen állításra sem.

Ki harcol Oroszországban a terrorizmus ellen?

Egy hónappal a „Crocus” moszkvai tragédiája előtt tartották a NTB ülését, amelyen Alekszandr Bortnyikov, az FSZB vezetője így beszélt: „A nyugati titkosszolgálatok és az általuk irányított ukrán információs és pszichológiai műveletek központjai megpróbálják állampolgárainkat felforgató és terrorista tevékenységekbe bevonni.” Azzal is dicsekedett a hallgatóság előtt, hogy 2022 februárja óta a Roszkomnadzor több mint 37 ezer, az ukrán neonáci szervezetek tevékenységével kapcsolatos anyagot blokkolt vagy távolított el. Az ISIS-ről egy szót sem szólt.

Míg Bortnyikov a NTB általános irányításáért felel, addig helyettese, az FSZB vezérezredese, Igor Szirotkin az apparátust irányítja. Ő a szentpétervári biztonsági tisztek egy szűk klánjából származik, és a The Insider FSZB-s forrása szerint karrierjének felemelkedését teljes egészében Nyikolaj Patrusev biztonsági tanácsi titkárnak köszönheti. Idén januárban Szirotkin Dagesztánba látogatott, ahol a terrorizmus megelőzéséről tartott megbeszélést. A tábornok elégedett volt a dagesztáni különleges szolgálatok munkájával. Búcsúzóul megmutatták neki az „Együtt a terror ellen” ciklus fiatal művészeinek alkotásait, és az iskolások lezginka táncot jártak.

Igor Kuljagin ellentengernagy, aki korábban a Szövetségi Biztonsági Szolgálat haditengerészeti osztályán szolgált, az NTB első vezérkari főnökhelyettese. Egyébként még mindig a Lubjanka utca 1/3. szám alatt van bejelentve. Az év elején Kuljagin látogatást tett Rosztov-on-Donban, és nagyinterjút adott egy terrorizmus megelőzéséről szóló megbeszélés után. Történetének vezérfonalát az orosz szellemi értékek emlegetése képezte, mint például a méltóság, az emberi jogok és szabadságjogok, a humanizmus és az irgalom.

Kuljagin szerint azonban Nyugaton ezeket az „alapvető általános kulturális értékeket elferdítik és úgy értelmezik, hogy az elit politikai és gazdasági érdekeit szolgálják, amikor a tolerancia például abban nyilvánul meg, hogy az embereket nem szakmai képességeik, hanem faji hovatartozásuk és szexuális orientációjuk alapján nevezik ki felelős pozíciókba”.

Andrej Przsezdomszkij, a KGB németországi főcsoportjának volt helyettes rezidense az NTB ideológiáért felelős vezetője. Több könyvet írt, és a Nagy Honvédő Háború alatt eltűnt titkos náci bunkerek és a Borostyánszoba után kutat. Az elmúlt évben Przsezdomszkij elutazott Tulába, Volgográdba és Jekatyerinburgba, ahol találkozókat tartott a rendfenntartókkal. Jekatyerinburgban elmondta, hogy Oroszországot nemcsak a neonáci ukrán rezsim, hanem nemzetközi terrorszervezetek is fenyegetik.

Szirotkin másik helyettese Andrej Novikov, aki a belügyminisztériumból érkezett. És míg korábbi interjúiban az ISIS-t látta Oroszország fő ellenségének, az Ukrajna elleni agresszió kezdete után Novikov hangsúlyai megváltoztak, most az ukrán és a nyugati titkosszolgálatokat helyezi előtérbe. Állítólag együtt működtetik a Columbine internetes közösségeket, és felforgató tevékenységbe vonják be az orosz fiatalokat.

A NTB honlapja megemlíti Szirotkin egy másik helyettesét, Andrej Poddubnijt. Az Insider FSZB-s forrása szerint Poddubnij szintén a különleges szolgálattól érkezett, és „az NTB munkáját koordinálja a Roszmologyozzsal és a Roszkomnadzorral”, munkaköri feladatai között pedig a „Szpaszajkin” gyermekbiztonsági magazin felügyeletét kapta. A magazint egy moszkvai lakásba jegyezték be, a Bolsaja Filjovszkaja utca egyik épületébe. Itt lakott a háborús veterán Igor Golovacsev, akinek halála után a lakást az FSZB vette át. A „Szpaszajkin” videós bemutatója szerint a magazint 2005-ben alapították, hogy megvédjék az orosz gyerekeket a tengerentúli befolyástól, amely közömbösséget, függőséget, társadalmi passzivitást ültet és erodálja az államiság fogalmát Oroszországban.

Hát kérem, így hárítják a terrort orosz földön. Gyermeklappal, esőtánccal, síppal, dobbal, nádi hegedűvel, ahogy a földrengést is birkavesével előzik meg. Bámulatos, hol tart ma már a tudomány.

Csak az az átok terror nem veszi ezt tudomásul, mint múlt pénteken láthattuk, és sehogyan sem akar hárulni.

Bár megoldható lenne az is, csak esetleg dolgozni is kéne rajta azért a pénzért.

De az fárasztó.

Így lesz vége a mai Oroszországnak, ahogy így volt vége a cárinak is: szétlopják, szétszabotálják. A terroristák már csak a kegyelemdöfést fogják megadni.

 

Szele Tamás

Oszd meg másokkal is!

Ajánlott olvasnivaló: