Szele Tamás: A Reichsbürger-összeesküvés

Talán már csak én emlékszem már a történtekre, pedig nem volt rég, 2022. december hetedikén, hogy reggel végigsöpört Európán a hír: Németországban puccskísérletet hiúsított meg a rendőrség. Ráadásul olyan őrültek szövetkeztek, akik a német állam erőforrásainak birtokában tényleg a feje tetejére állították volna Európát, ráadásul az orosz támogatás sem hiányzott mögülük.

Ennek a válogatott bandának kezdődött meg most a pere, amiről a Guardian számol be, a magyar sajtóban a Telex említette a hírt, de én szeretném náluk alaposabban feldolgozni a témát, annál is inkább, mert 2022-ben is alaposan foglalkoztam volt vele. Akkor tehát lássuk, mi a helyzet?

Az, hogy hétfőn megkezdődik a német történelem egyik legnagyobb bírósági eljárása, a három tárgyalás közül az első a szélsőjobboldali összeesküvők egy csoportja ellen, akik az ország demokratikus államrendjének erőszakos megdöntését tervezték.

A hálózat olyan kiterjedt, a tervek olyan széleskörűek, hogy logisztikai és biztonsági okokból a vádlottak padjára kerülő 27 embert három külön csoportra osztották.

Hétfőn elsőként a „katonai szárnyat” alkotó kilencfős csoportot állítják bíróság elé terrorizmus vádjával Stuttgartban. Kilenc másik személy, köztük az összeesküvés vezetője, XIII. Henrik, Reuss hercege és más prominens tagok május 21-én állnak bíróság elé Frankfurtban.

Reuss hercege, egy antiszemita üzletember, aki egy arisztokrata család sarja, azzal a kifejezett szándékkal alapította a csoportot, hogy erőszakosan felszámolja az államrendet. Az államcsíny sikere esetén egy új német állam ideiglenes vezetőjévé akarták nyilvánítani, amely az 1937-es határok szerint rajzolta volna újra az ország térképét.

A szövetségi ügyészség szerint a csoport azt tervezte, hogy fegyveres támogatással behatol a berlini Reichstagba, hogy letartóztassa a Bundestag vagy a parlament tagjait, azzal a szándékkal, hogy „megdöntse a rendszert”. Az összeesküvők célja a fennálló államrend erőszakos felszámolása és saját kormányukkal való felváltása volt. A terveket 2021 augusztusától kovácsolták, mígnem 2022 decemberében leleplezték őket egy nagyszabású terrorellenes razziasorozat során, amelyben több ezer rendőr 150 ingatlan átkutatását végezte 11 német tartományban, valamint külföldön.

A tagok, akik közül sokan kapcsolatban álltak a német szélsőjobboldali Reichsbürger mozgalommal, az ügyészek szerint „hatalmas fegyverarzenállal” rendelkeztek, köztük 380 lőfegyverrel, 350 vágó- és szúrófegyverrel, csaknem 500 egyéb fegyverrel és 148 ezer darab lőszerrel, amelyeket a „bonbonok” fedőnéven emlegettek.

„Ezek olyan emberek, akik nem ismerik el a szövetségi köztársaságot és annak demokratikus berendezkedését” – hangoztatták az ügyészek.

Nagyon részletes terveik között szerepelt egy „kivégzési lista”, amelyet egy volt elit katona és túlélőedző, Peter Wörner, becenevén „Farkas” állított össze, és amelyen Olaf Scholz kancellár, két vezető televíziós személyiség, Markus Lanz és Sandra Maischberger, valamint az ellenzéki CDU vezetője, Friedrich Merz szerepelt. Az új „rendszerre” készülve, amelyben várhatóan szerepet kapott volna, Wörner megbízott egy szabót, hogy varrjon neki egy „náci stílusú” katonai egyenruhát – hangzott el a bíróságon.

A leendő puccsisták mintegy 140 000 eurót (120 000 fontot) fizettek egy svájci bűnbanda tagjainak a fegyverekért, és azt tervezték, hogy „földalatti gyermekbörtönöket” keresnek majd, amelyekben szerintük egy titkos „világkormány” kísérleteket végez a gyermekeken (ez a tézis a qanonizmusból származhatott, onnan ered a legenda, ami ősformájában a washingtoni „Pizzagate”-et is okozta, akkor még csak azt terjesztették hogy Hillary Clinton egy pizzéria alagsorában gyermekeket eszik – a pizzériának nem is volt alagsora).

Thomas T., egy 60 éves hegesztő a dél-bajorországi élő rocker körökből, aki a csoport „transzkommunikációs minisztere” lett volna, a szintén 60 éves Hildegard Leiding, a jobboldali AfD párt tagja és asztrológus, állítólag „spirituális alapon”, születési dátumuk alapján kerestek jelölteket a „jövőbeli kormányba” – közölték az ügyészek. Állítólag egy osztrák sztárséf is belekeveredett a történetbe, akinek az volt a megbízatása, hogy egészséges ételeket főzzön az új rezsim számára.

Thomas T. mellett bíróság elé áll az 57 éves Melanie Ritter, a tojáson keresztül történő jóslás (esküszöm, ez van odaírva, nem elütés, nem sajtóhiba) módszerére szakosodott orvos, a Covid oltásszkeptikusa, aki a puccsot követően egészségügyi miniszteri posztra számított.

A vádirat szerint a 70 éves Rüdiger von Pescatore volt alezredes a csoport két különböző online csevegőcsoportjában írt üzenetei szerint Erzsébet angol királynő 2022 szeptemberében bekövetkező halálát „a szövetséges erők Németország elleni támadásának jeleként” értelmezte, amely az „X. napot”, a puccs időpontját jelöli. Arra számított, hogy az ebből eredő áramkimaradás fogja kiváltani a puccs kezdetét, de erre nem került sor.

A bűnügyi nyomozók elmondták, hogy megfigyelték a csoport első találkozóját, amelyet Reuss herceg 2021. október 25-én tartott a bajorországi Helmbrechts városának egyik kocsmájában. A nyomozók szerint ő csak a kelet-türingiai „Reuss hercegség” fantázianevű államának nemzetközi elismerését akarta, és orosz barátnőjén keresztül megpróbált lobbizni a lipcsei orosz főkonzulátuson az elismerésért és a puccs támogatásáért. Állítólag ezt mondta a főkonzulátuson: „Megmutatjuk, hogy a német farkas és az orosz medve együtt verhetetlen csapat”. Reuss ügyvédje, Roman von Alvensleben a múlt héten azt mondta, hogy nem kommentálja ügyfele álláspontját. „Nem tudom megerősíteni…, hogy Reuss herceg veszélyt jelentett volna a Német Szövetségi Köztársaság létére, és hogy csatlakozott volna az erőszak alkalmazásához vagy jóváhagyta volna azt” – mondta a német médiának.

Én az ő helyében inkább hivatkoznék arra, hogy védencem beszámíthatatlan. Az már örök titok marad, hogy a Henrikeknek ez a Tizenharmadika találta meg orosz barátnőjén keresztül az orosz konzulátust, érzésem szerint fordítva történhetett, és a konzulátus kapta el a félkótya, vagy inkább teljesen kótyagos herceget egy csinos nő segítségével. De inkább lássuk azt, kiknek a vezére volt Henrik herceg, e néven a Tizenharmadik (szerencsétlen szám, lám neki is peche volt), kik a Reichsbürgerek?

A Reichsbürger mozgalom tagjai tagadják a második világháború utáni Német Szövetségi Köztársaság létezését. Szerintük a jelenlegi állam nem több, mint egy adminisztratív konstrukció, amelyet még mindig a nyugati hatalmak – az USA, az Egyesült Királyság és Franciaország – tartanak megszállva. Számukra a Német Birodalom 1937-es határai még mindig érvényesek. A mozgalom számos kisebb csoportot és egyént tömörít, főként Brandenburg, Mecklenburg-Nyugat-Pomeránia és Bajorország tartományokban. Nem fogadják el a Német Szövetségi Köztársaság kormányzati hatóságainak törvényességét. Nem hajlandóak adót fizetni, és saját kis „nemzeti területeket” nyilvánítottak függetlenné, amelyeket „Második Német Birodalomnak”, „Porosz Szabadállamnak” vagy „Germánia Hercegségnek” neveznek. A csoportok tagjai útleveleket és jogosítványokat nyomtatnak maguknak. Reklámcélokra még pólókat és zászlókat is gyártanak. A Reichsbürgerek figyelmen kívül hagyják, hogy az ilyen tevékenység illegális, és egyetlen német hatóság sem ismeri el. Honlapjaikon büszkén hirdetik, hogy „folytatják a harcot a Német Szövetségi Köztársaság ellen”.

A német belügyi hírszerzés, az Alkotmányvédelmi Hivatal (BfV) becslése szerint Németországban mintegy 21 000 Reichsbürger él, akiknek 5%-a szélsőjobboldali szélsőségesnek minősül. Többségük férfi. Átlagosan 50 évnél idősebbek, jobboldali populista, antiszemita és náci ideológiát vallanak, és az ország egész területén előfordulnak. Egy szász-anhalti kerületi bírósági bíró „összeesküvés-elméleteket vallóknak” és „elégedetlenkedőknek” nevezte őket. A Reichsbürgerek a COVID–19 járvány idején radikalizálódtak, amikor a „Querdenker” mozgalomtól támogatáshoz jutottak, mert nem voltak hajlandóak betartani az általuk el nem ismert hatóságok által előírt korlátozásokat.

A Reichsbürgerek elárasztják a német bíróságokat a bírósági végzések és a helyi hatóságok által kibocsátott fizetési felszólítások ellen benyújtott indítványok és kifogások áradatával. Sajnos a hatóságok kötelesek tartalomtól függetlenül minden szabályosan benyújtott, hivatalos kérelmet feldolgozni. Számos település polgármestere tiltakozott amiatt, hogy a sok értelmetlen munkán túl a Reichsbürgerek verbálisan, sőt fizikailag is megtámadták őket. A tagok gyakran filmre veszik az ilyen támadásokat, majd közzéteszik azokat az interneten.

A csoport lőfegyverekhez való vonzódása és a fegyverek felhalmozása aggasztja a hatóságokat. A Reichsbürgerekről szóló legutóbbi BfV-jelentés szerint a csoport kész és hajlandó „súlyos erőszakos cselekményeket” elkövetni. A rendőrség a házkutatások során nagy mennyiségű fegyver- és lőszerraktárat talált – és a Reichsbürger mozgalom tagjai továbbra is fegyverkeznek. Mivel a csoport jelentős része a Bundeswehr és az NDK Nemzeti Néphadseregének egykori katonáiból áll, köztük különleges katonai kiképzéssel rendelkező férfiakból, a csoportot különösen veszélyesnek tartják. Az elmúlt néhány évben a német hatóságok a mozgalom több száz követőjétől vonták vissza a fegyverviselési engedélyt.

Az elmúlt években a Reichsbürgerek razziák során támadásokat hajtottak végre rendőrök ellen – a vádlottak gyakran azzal érveltek, hogy joguk van megvédeni „a tulajdonukat”. Az észak-rajna-vesztfáliai Höxterben 2014-ben a „Porosz Szabadállam” egy csoportja az országon kívülről származó fegyverek becsempészésével próbált saját milíciát létrehozni. 2016-ban a Reichsbürger mozgalom egyik tagja lelőtt egy rendőrtisztet egy rendőrségi razzia során, amikor a férfi illegálisan felhalmozott, több mint 30 lőfegyverből álló arzenálját lefoglalta. 2021-ben több Reichsbürger is a COVID-korlátozások ellen tiltakozók között volt, akik megrohamozták a berlini Reichstag épületének lépcsőit.

Egyszerűen nem lehet nem észrevenni a módszereik szinte tökéletes azonosságát a magyar államtagadó csoportokéval – Magyar Állam Tulajdonosainak Társulása (MATT), Alkotmányos Ellenállás, Rend-SzerVáltók, stb. – de az ideológiájuk (az említetteké is) ugyanarról a tőről fakad, amelyről a qanonizmus. Világösszeesküvés feltételezése, állandó harc a Háttérhatalommal, a hivatalok iratáradatba fullasztása, nem létező államalakulatokra hivatkozás, a létezők tagadása… nem német specifikum ez, nem is amerikai, már nálunk is felütötték a fejüket, ezt sikeresen elterjesztették a Lubjanka tér fiai az egész világon.

Aztán most tagadják az orosz szervek, hogy közük lenne az egészhez. Az világos, hogy a puccskísérlet halálra volt ítélve, abba csak belelovallták ezt a csapat gumiszoba-szökevényt, akiknek pechükre pénzük is volt, ebből következően fegyverük is, de ha sikerült volna előidézniük az országos áramszünetet – amitől azt remélték, hogy melléjük állítja a népet – annak már komoly propagandaértéke lehetett volna. Ne feledjük: 2022 telén kapcsolták le őket (és nem ők az áramot), amikor Moszkva minden csatornán, ezer decibellel harsogta, hogy „Európa idén télen megfagy orosz gáz nélkül!” – ami, ugyebár, elmaradt. De egy országos áramszünet német földön ezt alátámasztotta volna, ráadásul nem is olyan egyszerű visszakapcsolni ilyen méretekben az energiaellátást, időbe telik, szóval orosz munka ez, még ha hasznos idiótákkal is akarták elvégeztetni.

Most már vége a dalnak, Reuss Tizenharmadik Henrik hercege a többi kelekótyával együtt megy vagy a börtönbe, vagy az elmegyógyintézetbe – mindegyiküknél megfigyelhető a paranoia enyhébb vagy súlyosabb változata – de maga a jelenség nem tűnt el. A Reichsbürgerek kint maradnak, a magyar UCC-sek, államtagadók, Posta Imrék, szkíták sem tűntek el: fortyog még ez a méreg, ha a tetejét le is szedték merőkanállal. Nálunk január 24-én akadályozták meg a „szkíta puccsot”, Posta Imréék egyik tárgyalása meg ezen a héten zajlott (ők eleve olyan harminc gyilkossággal tervezték lefejezni a magyar közéletet, a célpontok között egyenlő arányban szerepeltek a kormánypárt és az ellenzék vezetői), hetente érkeznek a rendőri jelentések a házilag készített személyi iratokról, jogosítványokról, rendszámtáblákról, amiket az ilyen emberektől foglalnak le… persze, nagy büntetés jár érte, csak míg ki nem szabták rájuk, nem hiszik el.

Szóval, vigyázat. Per ide, tárgyalás oda, a Reichsbürgerek, szkíták, Posta Imrék közöttünk járnak.

Most is.

 

Szele Tamás

Oszd meg másokkal is!

Ajánlott olvasnivaló:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük