Szele Tamás: Kacsalábon, Gelendzsikben

Ma volt Vlagyimir Putyin ötödik elnöki beiktatásának napja, letette az esküt, elmondott egy teljesen közhelyes, érdektelen beszédet, amivel nem is éri meg foglalkozni, de hogy valami izgalmasabbról legyen szó, tegnap – valószínűleg az ünnepi alkalom miatt – az egész orosz ellenzéki sajtó közölte a Navalnij-féle Korrupcióellenes Alapítvány legújabb videóját Putyin krími palotájának átépítéséről.

Át kellett építeni, elvileg azért, mert az a Kreml szerint 1. nem is Putyiné, hanem Arkagyij Rotenberg oligarcháé, 2. Rotenberg pedig megígérte, hogy 2023-ra „szállodává alakítja” az ingatlant. Az mondjuk tény, hogy voltak átalakítások, de hogy ez nem szálloda lett, az is biztos. Én magam a Project írása alapján dolgoztam, de még ha nem is értenek orosz nyelven, javasolnám az itt bemutatott videó megtekintését, mert itt a szó, a betű kevés ezt látni kell. Ehhez képest Ceaușescu az összes villájával és minden hivalkodó fényűzésével kezdő zsebtolvaj volt a bukaresti Obor piacról.

A felvétel keletkezéséről annyit, hogy nem sokkal a munkálatok befejezése előtt az egyik építész körbejárta a majdnem kész palotát. A szigorú tilalom ellenére ez az ember bevitte a telefonját a házba, és gondosan próbálta elrejteni. Először az első emeletet filmezte le, ahol 11 hálószoba található, majd lement az első emeletre, ahol korábban rúdtánc-termek, kaszinó, játékterem és aqua-diszkó volt. Nem véletlenül tette ezt – a felvételeket hamarosan megkapta a Korrupcióellenes Alapítvány. Ezt követően egy másik, az építkezésben részt vevő személy elküldte a „Projektnek” az alagsor és a két főszint alaprajzát, valamint egy munkadokumentációt, amelyben számos felhasznált bútor és anyag neve szerepelt.

A beérkezett adatokat összesítve legalább hét bizonyítékot lehet összeszámolni össze arra, hogy a palota egyáltalán nem szálloda. Ezek közül három egyértelműen amellett szól, hogy a létesítményt személyesen Vlagyimir Putyinnak szánják. Ne feledjük, hogy a palotát az udvari építőipari cég a legszigorúbb titoktartás mellett építette.

1. A recepció hiánya

A palotában nincs fogadótér és hostessek sincs hol fogadják a vendégeket. Legalábbis a nagy részletességgel megrajzolt földszinti alaprajzon nincsenek jelölve.

2. Csalás a dokumentumokban

A tervrajzokon számos helyiségnek hamis neve van, nyilvánvalóan konspirációs céllal. Például a földszinten a „12. számú lakás” feliratú szoba valójában egy biztonsági helyiség. Ezt egy íróasztal bizonyítja, amelyen számos megfigyelőmonitor és telefon található. Ebben az épületben nagy hangsúlyt fektetnek a biztonságra – a megfigyelőszoba mellett van egy szoba, ahol nyolcszemélyes konferencia- vagy ebédlőasztal és egy kétszemélyes társalgó található. Hűtőszekrényt, mélyhűtőt és mikrohullámú sütőt is biztosítanak ezen „apartmanok” lakói számára.

3. Közös étkezde

Az épület többi lakója számára egy „Étterem” nevű helyiség áll rendelkezésre. Ez azonban szállodai viszonylatban szokatlanul van berendezve – a látogatók kénytelenek családiasan, egyetlen 16 fős asztalnál ülni. A kis csoportokban történő étkezésre szolgáló asztalok az ábrákon nem szerepelnek.

4. Költségek

A szálloda berendezése olyan magas költségekkel jár, hogy az valószínűleg soha nem térül meg. Ezt jól szemlélteti a most „1. számú előcsarnoknak” nevezett szoba, amelyet korábban olvasóteremnek hívtak. Az átépítés előtt számos aranyozott jelképpel, kétfejű sasokkal és freskókkal volt díszítve. Ma már nincsenek itt állami szimbólumok, de a palota számos szobája közül csak ebben a legminimálisabb becslések szerint is 150 millió rubelt érő tárgyakat lehet összeszámolni. Ijesztő lehet a padlón járni – kézzel készített francia szőnyeg borítja, ami legalább 10 millió rubelbe kerül. De a legszembetűnőbb ebben a teremben két csillár, amelyek a Baccarat francia elitcég Zenith Red 84L kristályaiból készültek. Ezek együttesen mintegy 100 millió rubelbe kerültek.

Ugyanebben az „1-es számú előcsarnokban” váratlanul előkerült az egyik bizonyíték arra, hogy az épületet Putyinnak szánják. Ez a szoba, több másikkal együtt, mutatja, mennyit változott a palota tulajdonosa az utóbbi időben.

5. Háborús művészet

Amikor Putyin május 7-én, tehát ma felsétált a Nagy Kreml-palota lépcsőjén, ahol beiktatására került sor, sok festményt látott, de a legelső, amit a szemébe ötlött, Szergej Prisekin nagyméretű festménye volt, melynek címe: „Aki karddal jön hozzánk, kard által fog elpusztulni!” A kép Alekszandr Nyevszkij herceget ábrázolja. Ugyanennek a műnek egy részletét sikerült megtalálni a felújított gelendzsiki palotában.

Az egykori olvasóteremben most festmények lógnak – és mindegyikük feltűnően különbözik a parkokat és kerteket ábrázoló freskóábrázolásoktól, amelyek az átépítés előtt voltak ott. Prisekin festménye központi helyet foglal el közöttük. A címét adó mondatot: „Aki karddal jön hozzánk, kard által vész el!” egy filmből kölcsönözték – az „Alekszandr Nyevszkij” című alkotásból származik. Putyin is szereti ezt a mondást. 2020 márciusában ezekkel a szavakkal fejezte be egyik interjúját. Prisekin sem egy szokványos művész – festett már portrékat modern katonákról és hivatalnokokról, sőt, egyszer magát Putyint is ábrázolta fehér kimonóban.

A helyiség más festményei is olyan csatákról szólnak, amelyekben sok orosz és ellenséges katona halt meg, de amelyeket általában sikeresnek tartanak Oroszország számára.

6. A palota egyik szobájába szó szerint Putyin neve van felírva

Navalnij korábbi, ugyanerről az épületről szóló videójának sok nézője emlékezett a szórakozóhelyekre – rúdtánccal, kaszinóval és kisvasúttal felszerelt szobákkal. Ezek közül egyik sincs már a szállodában, így most lássuk, hogyan változtak meg.

Leginkább a játékokkal teli szoba alakult át. Most egy igazi házitemplom van ott, triptichonnal, ikonosztázzal és pompásan faragott fatrónussal. Egy ilyen trónra nem lenne szégyen egy püspököt, például Tihon Sevkunovot, vagy akár magát Kirill pátriárkát ültetni.

A háztemplom valószínűleg az egyetlen helyiség, ahol a palota valódi tulajdonosának neve közvetlenül szerepel. Ezt egy triptichonon ábrázolták. Baloldalt, ahogy kell, Szűz Mária látható, középen – Jézus Krisztus. Jobbra az ortodoxok hagyományosan vagy Keresztelő Szent Jánost, vagy a Csodatévő Szent Miklóst ábrázolják. Ezért teljesen váratlan, hogy ott Vlagyimir herceg alakját látjuk.

Két művészettörténész és egy ikonográfus megerősítette, hogy ez egy teljesen egyedi kombináció, és a Vlagyimir herceg ikonja név szerinti utalás, a tulajdonosra utaló szimbólum. Andrej Kordocskin főpap is azt feltételezi, hogy a triptichon megrendelésre készült, és a megrendelő mennyei védőszentjét ábrázolja. Vagyis, ha az ikon tulajdonosát Andrásnak hívnák, akkor Szent András lenne ott, ha pedig Vlagyimirnak, akkor Vlagyimir herceget ábrázolják. Miután megismerkedett a palotából származó triptichonnal, Kordocskin azt is feltételezte, hogy a megrendelő nem házas – máskülönben a házastársak védőszentjeit ábrázoló családi ikont használtak volna.

Oroszországban egyébként már a középkorban is hagyomány volt, hogy az uralkodóknak patrónusikonokat festettek, amelyeket végül a moszkvai Kremlben található Nagyboldogasszony-székesegyházban kezdtek elhelyezni. Ezt a helyet Putyin hagyományosan meglátogatja beiktatása után (ma is megtette).

7. Telefonok

Úgy tűnik, hogy a gelendzsiki palotába speciális kommunikációs berendezéseket telepítettek. Legalábbis az alagsori szinten kijelöltek egy „kommunikációs terem” nevű helyiséget. Két üzletember, akiknek nagy szállodáik voltak Oroszországban, azt mondta a Projectnek, hogy nem tudják elképzelni, hogy egy 11 szobás szállodának miért van szüksége külön kommunikációs szobára. Egyikük felidézte, hogy régen az ilyen helyiségeket a vendégek lehallgatására lehetett használni, de tisztázta, hogy a modern berendezések lehetővé teszik, hogy önálló helyiség nélkül oldják ezt meg.

Nagy és komoly berendezésre van szükség a speciális kormányzati kommunikáció megszervezéséhez. Íme, mit mondott a Dossier Centernek a Szövetségi Gárdaszolgálat egy volt tisztviselője:

„Sokan azt gondolhatták, hogy a különleges kommunikáció első dolga az, hogy jön és felszerel egy telefont. Sajnos ez nem ilyen egyszerű: vannak titkosító berendezéseink, vannak csatornakilakító berendezéseink. Ahhoz, hogy a telefon működjön, rengeteg kiegészítő készülékre van szükség… És az a berendezéspark, amink van, valószínűleg – hogy világosabbá és jobban érthetővé tegyük, – pontosan egy Kamaz felét foglalná el egy nagyon könnyű küldetés esetében. És a feladatok mennyisége több, akkor az egész Kamazra szükség van az összes felszereléshez.”

A tervrajzokból ítélve a palota több helyiségében speciális telefonok vannak felszerelve. Például az irodában, amely a földszinten található, és nyilvánvalóan nem a „szálloda” vezetőjének szánták.

Ebben a helyiségben a mennyezetet fekete-vörös-arany díszítések díszítik. A bútorok nem hivalkodóak, de aligha a kiszolgáló személyzetnek vagy az igazgatónak szánták őket – a legkisebb dohányzóasztal is negyedmillió rubelbe kerül.

Külön érdekesség a hatalmas T alakú asztal. A tervezők különös figyelmet fordítottak rá a tervrajzokon, ahol nemcsak egy monitort és billentyűzetet, hanem egyszerre négy vezetékes telefont is ábrázoltak. Sőt, az alsó polcon egy távirányítót jelöltek meg telefonkagylóval, amely a kormányzati telefonra emlékeztet, amelyet a Kreml szlengjében „balalajkának” neveznek. Ez a monitor, több vezetékes telefon és egy „balalajka” kombinációja, amely Vlagyimir Putyin bármelyik rezidenciáján megtalálható.

A palota legtöbb hálószobájában nincsenek különösebb látványosságok, kivéve, hogy a legnagyobb, tengerre néző hálószobában például egy medvefigura található, amely távolról is hasonlít az Egységes Oroszország jelképére, és egy több mint kétmillió rubelbe kerülő Provasi komódon áll. De a különleges kormányzati kommunikációnak itt sincsenek nyomai, mint más „szobákban”. Kivételt képez egy viszonylag szerény szoba, amely egy átjátszótoronyra néz. Itt van egy telefon a hálószobában, az éjjeliszekrényen, és még három található a nappali asztalán. Miért lenne szüksége a palota látogatójának egyszerre négy telefonra? Az egyik lehetőség az, hogy itt lakhatott egy olyan személy, aki néhány fontosabb lakó kommunikációjáért felelős.

Akad még egy fontos helyiség egy hálószoba és egy dolgozószoba mellett, ahol sok telefon van: az alagsori szinten található kezelőszoba. A tervrajzokon nem szerepel semmilyen berendezés, amellyel ez a helyiség felszerelhető. Azonban ott egy kényelmes orvosi ágy, ami hasznos lehet mind az orvosi, mind a kozmetológiai manipulációkhoz.

Ma, május 7-én kezdődik Putyin ötödik ciklusa. De ez az ember nem ugyanaz, mint az előző években. Régebben olyan világi szórakozások érdekelték, mint a sztriptíz, a kaszinók és a játéktermek. Most ikonokkal és az erőszak, a halál képeivel veszi körül magát.

Egyszóval: fényűzés, pazarlás, háború idején és egy válsággal küszködő, ám agresszor állam megszálló inváziója alatt. Hát, Vlagyimir Vlagyimirovics, nem tudom… ma ugyan beiktatták magát, ötödjére is, de van egy olyan érzésem, hogy nem lesz ennek jó vége.

Én szóltam.

 

Szele Tamás

Oszd meg másokkal is!

Ajánlott olvasnivaló:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük