Bártfai Imre: Egy szerverfeltörés 17 pillanata

Otto von Stirlitz ügynök, azaz Makszim Makszimovics Iszajev már hat napja töltögette le a fájlokat a magyar külügyminisztérium laptopjairól. Éppen a NATO titkos jelentéseit rendezgette egy szép, vörös pendrive-ra, az Áll egy nyírfácska című orosz népdalt dúdolva, amikor benyitott Szijjártó Péter.

Jó napot!

Jó napot-döbbent meg „Stirlitz” aki német attasénak adta ki magát. – Tudja, csak passziánszozok…

Óh persze – mosolygott Szijjártó – Az admin jelszó: Password123.

Komolyan?

Bizony. Daszvidanyia!-kacsintott Szijjártó, és becsukta az ajtót.

…abból lesz a jó balalajka. – dúdolta tovább Stirlitz.

Stirlitz ezekben a napokban nem is sejtette, milyen közel járt a lebukáshoz. Illetve – most kapaszkodj meg kedves olvasó – már lebukott.

Később, amikor Moszkvában Szijjártó Péter nyakába került a Lenin Érdemrend, a híres kitüntetés, Stirlitz váltott pár szót a külügyminiszterrel.

Azért kerestem meg Szijjártó úr, mert úgy tűnt nekem aznap, mikor legutoljára összefutottunk, szóval, hogy maga gyanakszik rám.

Mindent tudtam – mosolyodott el az titokzatosan – maga a szovjet ügynök Makszim M. Iszajev.

Stirlitz visszahőkölt.

Tehát tudja, hogy ki vagyok és tudja, hogy minden titkos adatukat elloptam. Sőt, a mi kezünkben van a szövetségeseik sok titka is.

Bizony.

És mégis átvette a kitüntetésünket…

Miért ne engedném, hogy kitüntessenek? Maga elutasítja, ha valaki meghívja egy jó fagyira?

Ha ez kiderül magát meglincseli otthon a nép – Stirlitzben felvetődött, hogy a miniszter esetleg szélütést vagy napszúrást kapott.

Már kiderült – mosolygott továbbra is Szijjártó.

Hogy…?

Látva az az ügynök tanácstalanságát a miniszter hosszas baráti, fejtegetésbe kezdett, úgy ahogy valaki egy gyereknek magyarázza el felhúzós kisautó működését.

Tudja kedves „Otto”, a mi országunkban sok volt a korrupció, a lopás, a csalás, a becstelenség mikor mi átvettük a hatalmat. A nép úgy érezte nem haladunk sehova, hiába léptünk be a gazdag Európai Unióba. A nép elégedetlen volt. Mi elgondolkoztunk és rájöttünk, hogy több a gazember és a bolond, mint a becsületes ember, tehát soha nem lehet a világot jóvá tenni. Hát fordítani kell az értékrenden. Tudja, ha a hegy nem megy Mohamedhez, hát Mohamed megy a hegyhez!

Mi, szovjetek másképp próbáljuk, mi csakazértis el akarjuk vonszolni magunkhoz a hegyet.

És el is buknak. Szóval új rendet vezettünk be. Ettől fogva a csalás lett az érdem és a becstelenség, a hazudozást és az árulást jutalmaztuk és a legmagasabb erényként kezdtük el tisztelni. Minél abszurdabb volt egy állítás, annál inkább nagyobbra becsültük és a kitalálójának magas pozíciót ajánlottunk fel. Ám azokat, akik csökönyösen kitartottak a babona mellett, hogy a hazaszeretet, a szorgalom, a becsület az igazi erények kíméletlenül pellengérre állítottuk és ha lehet, el is üldöztük.

A nép így elégedett lett, hiszen elkezdte értékelni a rosszat, amiből több van úgyis, mint jóból.

De a rossz szenvedést okoz…

No igen, de azt mi az erényeseken verjük le. Más országokban, ha kiderül egy gaztett akkor a tettest büntetik meg. Mi arra tanítottuk a népet, hogy a rossz hír hozóját, a leleplezőt büntesse! Hát nem bűn feltárni az igazat, mikor csak szenvedést okoz? Így nálunk, ha valami rossz, azért nem a hatalom birtokosait, hanem az ellenzéket okolja a nép. Ha egy miniszter lop, csal és hazudik, az újságírót büntetjük meg aki elmondja az igazat, mikor éppen hazudnia kellene. Maguk szovjetek folyton megpróbálják letagadni az igazságot, a hazugságot igazságnak állítják be, nekünk szemünk se rebben, ha kiderül az igazság. Mi végigmentünk az úton: a Rossz lett a Jó.

Tehát maguknál a rossz a jó, a szegénység és tudatlanság az érték, a haszon?

Bizony, így van. És a mi népünk a legboldogabbak közé tartozik a világon. Tudja azt is, hogy mi becsapjuk és eláruljuk és még ki is fosztjuk őt, ám nem bánja. Csak azt bánja, hogy van, aki ezt elmondja neki!

De hát lehet boldog az, aki ilyen tudatlan és szegény? – hördült fel Stirlitz, mélyen megrendülve mindenben, amit gondolt a világról, pedig kémként és szovjet emberként tudta, hogy az élet nem habostorta, a Lubljanka meg nem a Monarchia Presszó.

A mi kísérletünk azt mutatja, igen – nézegette a Lenin Érdemrend gyönyörű, mélyvörös bevonatát Szijjártó.

A kém hamarosan felhívta a Kremlt és kérte, hogy vagy nyugdíjazzák, vagy helyezzék Amerikába, bármi őrületet is művelnek ott a kapitalisták, azt inkább elviseli mint még egy magyarországi akciót.

Biztos ebben? – kérdezte Vaszilieva elvtársnő a szervezet titkárnője.

Ha a Nagy Honvédő Háborúban lennénk, még akár Sztálingrádba is inkább átkérném magam! – jelentette ki Stirlitz-Iszajev magabiztos keserűséggel.

Arra gondolt, hogy visszajön Sztálin, sőt a sztálinok, de most olyan ravasz módon, olyan technikával, hogy immár a gutaütés, maga a halál sem győzheti le, állíthatja meg. A magafajta kém csak borzadni tudott e jövőkép láttán, ami mellett eltörpült a nyugati kapitalisták legsötétebb disztópiája is.

Bártfai Imre

Oszd meg másokkal is!

Ajánlott olvasnivaló:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük