Szele Tamás: Zombiháború, avagy hullahopp

Ez a mai írás rövid lesz, mert hát a témája sem túl bonyolult, csak éppen minimum világrengető. Elég sok mindent láttam már háborúkban, háborúk kapcsán, az igaz, ezek közül kevés volt a szép vagy kellemes, de ilyent azért még én sem. Kérem, állítólag elkezdtek feltámadni az elesett orosz katonák, ami azért minimum ritkaság.

A példátlan esetekről egy tévéműsorban beszéltek. Az orosz ortodox egyház főpapja, Artyemij Vlagyimirov azt mondta, hogy az ukrajnai orosz invázió minden résztvevője hívő, és hogy a háborúban megölt katonák feltámadnak.

„A háborúban nincsenek hitetlenek. Mennyi csodálatos tanúságtétel van most Krisztus győzelméről a halál felett: a hitvesem rengeteg háborús videót küld nekem. Nagyböjt előtt megnéztem egy videót egy bizonyos kínai férfiról, aki részt vett a különleges műveletben, kapott egy golyót a gyomrába, amitől minden belső része kifordult, meghalt és feltámadt. Krími Szent Lukács megjelent neki és meggyógyította” – mondta a pap a „Beszélgetések a bátyuskával” című műsorban, amelynek egy részletét az „Óvakodj a hírektől” tette közzé.

Megjegyezte, hogy a kínai származású katona „feltámadása” után rokonai megkeresztelkedtek és az orosz ortodox egyház hívei lettek. A főpap hozzátette, hogy ez nem elszigetelt eset.

2019-ben Vlagyimirov atya a „Szpasz” tévécsatorna műsorában azt állította, hogy kommunikált az 1882-ben elhunyt tudóssal, Charles Darwinnal. Elmondása szerint az Egyesült Királyságban beszélt a tudós szellemével, és papként érdekelt volt abban, hogy Darwinnal az evolúció elméletéről beszélgessen.

„Bátyuska, ne hagyd magad elcsábítani az elméletem által, nem volt egy nagy ötlet, hogy felvetettem ezt a hipotézist, amit mostanra meg is bántam. Neked személyesen sem a medvéhez, sem a disznóhoz nincs semmi közöd” – idézte Vlagyimirov azokat a szavakat, amelyeket Darwin állítólag mondott neki. Hozzátette, hogy a tudós neki visszavonta a fajok eredetére vonatkozó hipotézisét.

Eddig a hír, most már elemezzük kicsit. Először is, az oroszok elég misztikusan fogják fel a háborút, emlékezzünk csak vissza, volt olyan, hogy a Russia Today vezetője, Margarita Szimonjan a nukleáris világvége mellett kampányolt, és erre Vlagyimir Szolovjev megjegyezte, hogy nem baj, ha elpusztul a világ, mert az oroszok pravoszlávok és úgyis a mennyországba jutnak, egyéb meg nem fontos. Tisztelem mások hitét, de azért ezt tessék elmondani Ramzan Kadirovnak is, mindjárt meggondolja, hány csecsent kényszerít be a Roszgvargyijába. Különben Szolovjev tudtommal nem is pravoszláv, szóval nagyon szép tőle ez az önfeláldozás.

De mit láthatott Vlagyimirov atya? Jó esély van arra, hogy a világon semmit. Ilyen típusú propagandavideókat még az oroszok sem készítenek. Az egy dolog, hogy a kínai követség most szálanként tépi ki a tulajdon haját, mivel hivatalosan az Ukrajnában zajló harci cselekményekben nem vesz részt kínai állampolgár, erre fel jön a derék atya, és tanúsítja, hogy nem csak volt ott ilyen ember, de még fel is támadt, sőt, családostól meg is tért. Még az a szerencse, hogy kéznél volt a család, ott, a harcmezőn, meg akadt hirtelen pap is, gondolom, Otto Katz tábori lelkész keresztelte őket.

Komolyabban: ilyen marhaság nem létezik, Isten embere most is úgy hazudott, mint máskor, tehát mint a vízfolyás. Akkor látta ő ezt a videót, amikor Darwin szellemével társalkodott. Különben pár napja, Tulában majdnem megjárta: ott volt, bemutatta az új kötetét (író is, meg egy apácakolostor gyóntatóatyja), és előre jelezte, hogy „lelki bitcoinokat” fog osztogatni.

Mondjuk a tulai pravoszlávok nem szegények, de a bitcoin az bitcoin, gondolták, hogy ez a moszkvai szent ember, akinek kötetei jelennek meg, tán csak elég tehetős, és várták a kriptopénzt. Ehhez képest kis kartonlapokat osztogatott, rajtuk vallásos versikékkel, az volt a „lelki bitcoin”, ha nem lett volna kint a helyi tévé, tán meg is verik ott, a templomban, de így ép maradt, csak kissé népszerűtlenné vált. Bátyuska ugyanis beteges hazudozó, de mivel mindig olyant hazudik, ami a kormányzatnak kellemes, hát nem esik baja, sőt, egyre gyarapodik a vagyona. Bátyuskának hívom, mert mindenki így nevezi, meg hát akkora szakállal, amekkora neki van, húgocska mégsem lehet.

De ha mondjuk igazat beszélt volna, akkor lennénk csak bajban.

Ugyanis akkor létezne olyan, hogy örök háború. A katona harcol, hasba lövik, meghal, jön az ügyeletes Krími Szent Lukács, feltámasztja, és már mehet is vissza a lövészárokba. Ezt így akármeddig lehet folytatni, és a szentek képesek nagyobb, ipari méretű csodákra is: ha elesik egyszerre egy egész hadosztály, azt is feltámasztják. Persze a hadvezetés imádná a dolgot, hiszen etetni sem kéne a sereget, mert ha éhen hal, akkor legfeljebb feltámad.

Kérdés persze, hogy egyáltalán micsoda egy ilyen feltámasztott katona? Minek minősül? Egyszerű élőhalottnak nem, mert hiszen szentség útján támadt fel, nem nekromancia segítségével, ugyanezért nem lehet nazgúl sem. Kísértetnek nem minősül, mert van teste, tehát csak egyvalami lehet: vámpír. Akkor viszont a szenteltvíztől kellett volna elhamvadnia, szóval sehogyan sem stimmel ez.

Mindenesetre Vlagyimirov atya nagy hitbuzgalmában sikeresen feltalálta a Poklot.

Gondoljunk bele: háború, éhezés, sebesülés, és ennek sosem szakad vége, mert ha belehalunk, azonnal fel is támadunk.

Szenvedés egy örökkévalóságon át.

Azért gondolom, nem ez volt a célja a jó Artyemijnek, de ez lett belőle.

Ahogy az orosz aranyköpések mestere, Csernomirgyin mondta volt:

Mi a legjobbat akartuk. Aztán minden úgy sikerült, ahogy szokott.”

Hát így lesz a pravoszláv mennyországból pokol. Csak egy hazudós pópa kell hozzá.

 

Szele Tamás

Oszd meg másokkal is!

Ajánlott olvasnivaló:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük