Gaál Péter: Triplacsavarok

Titokban.” „Összevesztek.”

Ugyan miért gondolja bárki, hogy titokban?

Ugyan miért gondolja bárki, hogy összevesztek?

Semmiféle kormányzati gyógyszer nincs ellene. Úgy kell tenni, mintha tényleg titokban lett volna, és mintha tényleg összevesztek volna. Ha így volt, ha nem. Eddig a Fidesz azért tudott mindenből jól kijönni, mert az összes lehetőség neki kedvezett. Most ez megfordulni látszik. És van még egy érzésem, ugyanaz, mint a 2002-es két választási forduló között, amikor annyit síboltak el, amennyit csak bírtak, és ami felett az MSZP-SZDSZ kormány szépen szemet hunyt, sőt… Alkukból áll a világ.

Nos, most is az történik, csak felfoghatatlanul nagyobb léptékben. Gondoljanak „Mészáros Lőrinc” tavalyi gyarapodására, ami ötven! százalékkal múlta felül az összes megelőzőt. És ez csak Mészáros Lőrinc, és ez csak egy publikus adat.

Mentenek.

Mindazonáltal, kétsége ne legyen senkinek, Orbán harcolni fog, ahogy Hitler is harcolt. A katonái azonban nem mind harcoltak. És ők is mentették, amit tudtak. Van, amit sikerült, van, amit nem. Hogy azonban – térjünk vissza a jelenbe – mi történik majd, azaz mit vethet be, nem Orbántól függ, hanem a nemzetközi erőviszonyoktól és paktumoktól. Kis országok esetében mindig így van. Most még nem mi vagyunk a közvetlen ütközőzóna, legfeljebb diplomáciai feketezóna, vékonyan csordogáló hírcsatornával kombinálva. Megfelelő ellentételezéssel senki egy szalmaszálat nem fog megmozdítani Orbán érdekében. Kérdés, megérünk-e ennyit. S kérdés, a jelen magyar hatalmi elitnek megér-e Orbán ennyit.

Kötött kezek szkanderozását látjuk, triplacsavarokkal. Érdekes idők ezek.

 

Gaál Péter

Oszd meg másokkal is!

Ajánlott olvasnivaló:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük