Szele Tamás: Sógorok, komák, drónok

Az Oroszországi Föderáció újfajta drónokat készül bevezetni, amelyekben a hadsereg nagy fantáziát lát – én már kevésbé, nem annyira új ez a fegyver, lényegében véve az a különbség közötte és a mostani drónok között, hogy pontosabb célzásra képes, két rakétát is elbír és újra felhasználható. De nem várnák tőle fordulatot a háború menetében.

Ha hadrendbe áll, bizonyára be is vetik, csak míg az a nap eljön, sok víz lefolyik a Moszkva folyón. Pedig hát az FSZB is támogatja a projektet. De hogy kerül az FSZB a hadsereg ügyeibe? Sógorság, komaság és jéghoki útján, mint azt a Hodorkovszkij által alapított Dossier Center megállapította. Nos, lássuk, mit sikerült megtudniuk.

Az orosz KB Rusz cég olyan drónhelikoptert készített, amely rakétákat hordozhat vagy felderítést végezhet. A cég mögött Alekszej Komkov, az FSZB helyettes vezetője állt, a fejlesztés iránt pedig a hadsereg, a Rosztek és a határőrség is érdeklődött.

Ez az eszköz meglehetősen sokban különbözik a hagyományos repülőgépektől: tízszer könnyebb, mint egy kis utasszállító helikopter, majdnem másfélszer rövidebb, és elfér egy autóban. Pilóta nincs, a helikoptert a földről irányítják. De ami a legfontosabb, hogy két szuperszonikus rakétát tud szállítani. Ezt a helikopter típusú drónt a KB Rusznál készítették. Most a céget az FSZB segíti, 2024-ben készül az eszköz minősítésre, majd sorozatgyártásba kerül az orosz hadsereg és határszolgálat számára.

Katonai modellek

A KB Rusznál az első drónokat a 2010-es években kezdték el fejleszteni, 2016-ban pedig egy 38 kg-os irányított helikoptert teszteltek az Elbrusz régióban. Feltételezték, hogy a berendezést békés célokra használják majd – rakományok szállítására Szibéria és az Északi-sarkvidék nehezen megközelíthető területeire, geológiai kutatásra és a Távol-Nyugat jégállapotának felmérésére, és a potenciális megrendelők között volt például az Orosz Posta is. A vállalat nem mondott le teljesen erről a koncepcióról, és a fejlesztések között vannak az R–3700 és R–3700T modellek – egy két személy számára tervezett aerotaxi és egy drón, amely akár 250 kg rakományt is képes szállítani.

Ugyanakkor a KB Rusz katonai technológiákon is elkezdett dolgozni. A vállalat 2017-ben prototípusokat készített a Kalasnyikov Konszern számára – egy pilóta nélküli, 80 kg felszállósúlyú helikoptert és egy embert szállító repülő motorkerékpárt, amelyet aztán a Kalasnyikov grandiózusan bemutatott a médiának, a demonstrációra meghívva a Rosztek vezetőjét, Szergej Csemezovot is.

Egy évvel később a KB Rusz vezetősége a vezérkar egyik ülésén tárgyalt arról, hogyan lehetne módosítani a konstrukciót, hogy az alkalmas legyen a Sztrela 10M rakéták hordozására, de a tárgyalások elakadtak. Egy másik lehetséges projekt: a Russian Helicopters felajánlotta egy olyan rendszer létrehozását, amely lehetővé tenné a Ka–26-os helikopter távvezérlését pilóta nélkül, de ezt a projektet törölték. Most a KB Rusz két katonai modellt forgalmaz.

Az egyik a VRC–2300 (a polgári R–2200-as változat alapján). Ez egy felderítő és célmegjelölő helikopter – a hajótest alatt van egy kamera, amely például a tüzérségi csapások irányításához szükséges. Teherbírása 80 kg, a test khaki álcázó színben készült. Maximális sebessége 160 km/óra, maximális magassága 3,5 km, hatótávolsága akár 600 km, maximális levegőben töltött ideje 6 óra. A tervezésben a hadsereg is részt vett.

NRV–3800. A betűszó az orosz „rakétafegyver-hordozó” („носитель ракетного вооружения”) rövidítése. A fedélzeten két 9A4172 rakéta, amelyeket páncélozott járművek és légi célok legyőzésére terveztek, akár a 800 km / h sebességet is elérik, és egy speciális rendszerrel, amely biztosítja, hogy az eszközt nem dobja el a visszalökés a tüzelés során. Tömege 270 kg, terhelése 250 kg, maximális sebessége 240 km/h, hatótávolsága 300 km, maximális magassága 4,2 km.

A drónt egy kisbuszban szállítják a bevetés helyszínére, és az indítás előkészítése mindössze 15 percet vesz igénybe. A drónt a földről két ember irányítja, de az útvonalat előre be lehet állítani, majd a repülés automatikus üzemmódban történik. A helikopter magától felszáll és leszáll, akár egy hajó fedélzetén is, minden hullámverés dacára.

A készülék ára körülbelül 63,5 millió rubel, nem számítva a rakéták költségét. A projektet a Rosztek támogatta, így a KB Rusz 2018 vége óta a Voronyezsi Repülőgépgyártó Társaság székhelyén működik. A vállalat csak a második drónfejlesztő volt, amely megkapta a Roszavija vonatkozó tanúsítványát. A fejlesztéseket a Nemzeti Technológiai Kezdeményezés Alapból finanszírozzák. Így 2022 februárjában, egy Andrej Belouszov miniszterelnök-helyettes (aki jelenleg védelmi miniszter) által vezetett megbeszélés után a KB Rusz 275 millió rubelt kapott. 2022 áprilisától a pénzt a védelmi ipar fő bankján – a Promszvjazbankon – keresztül is kiosztották volna, amelytől a KB Rus 7,2 milliárd rubelt kapott volna. A bürokratikus késedelmek miatt azonban a szervezetnek saját forrásból kellett kifizetnie a munkálatokat, ezért 2022 augusztusában a cég vezetősége arra kérte Szergej Csemezovot, hogy a Roszteken keresztül további 2,5 milliárd rubelt osszanak ki.

A KB Rusz formálisan Oleg Fomenko vezérigazgató tulajdonában van, de a valóságban a Diagonal csoporthoz tartozik a cég belső dokumentumai szerint. A holdinghoz tartozik még az Ural petrolkémiai vállalat, egy biztonsági cég, egy étterem és egy voronyezsi éjszakai klub. A kedvezményezett Vlagyimir Prohorov üzletember. Társa Andrej Pilipenko, a Baskír Szódavállalat igazgatótanácsának elnöke, korábban az FSZB voronyezsi osztályának munkatársa.

A KB Rusz drónjai iránt a védelmi minisztérium légi és űrerői, valamint a Szövetségi Biztonsági Szolgálat határőrszolgálata érdeklődött, és a felderítő drónt a hadsereg szakembereinek részvételével tervezték, akik segítettek a megfelelő festés kiválasztásában. A rendvédelmi szervek figyelme a KB Rus fejlesztései iránt nem csak azért nem meglepő, mert a drónokat aktívan használják az ukrajnai háborúban, hanem azért is, mert a vállalatot támogatja az FSZB vezetése.

Az FSZB támogatása

Az Első Szolgálat az FSZB egyik kulcsfontosságú szolgálata. Ennek az egységnek a tisztjei felügyelik a védelmi minisztériumot, és koordinálják a tisztviselők és katonai parancsnokok kinevezését, beleértve a miniszterhelyetteseket is. Az FSZB vezetésében Szergej Koroljov első igazgatóhelyettes irányítja a szolgálatot, akit a kémelhárítás három Dossiernek nyilatkozó forrása szerint Alekszandr Bortnyikov valószínű utódja. Az első szolgálatot Vlagyiszlav Mencsikov vezeti. Őt 2015-ben nevezték ki erre a posztra, előtte az elnöki különleges programok főigazgatóságát és az Almaz-Antej konszernt vezette.

Alekszej Komkov 2019 óta az Első Szolgálat helyettes vezetője. Ezt megelőzően három évig az FSZB saját biztonsági igazgatóságát vezette.

Az FSZB nem hozza nyilvánosságra struktúráját és vezetőinek nevét, így az átrendeződés a médiában megjelent hírekből és ritka hivatalos dokumentumokból ismert, amelyek megemlítik, hogy a biztonsági szolgálat egy-egy tábornoka milyen posztot tölt be. Komkov neve nem szerepel a kormány vagy más hatóságok anyagaiban. Az Insider azt írta, hogy ő felügyeli a kémelhárítási műveletek osztályát (DKRO), amelynek tisztjei külföldiek után kémkednek Oroszországban, lehallgató készülékeket telepítenek diplomaták lakásába, diplomáciai alkalmazottakat toboroznak és drónokkal követik őket. A DCDO tisztjei részt vettek a The Wall Street Journal újságírójának, Evan Hershkovichnak, valamint Paul Whelan és Trevor Reed volt tengerészgyalogosoknak az őrizetbe vételében.

Komkov Koroljov csapatának tagja. Mint minden kémelhárító tiszt, Komkov is kerüli a nyilvánosságot, de elárulja, hogy szereti a jégkorongot. A tábornok időnként a Tiszti Jégkorong Ligában játszik. Az OHL az „Erősek Ligája” nevű egyesület kezdeményezésére jött létre, amelyet viszont az FSZB „Alfa” különleges egységének veteránjai alapítottak. A ligában „az Oroszországi Föderáció hatóságainak és biztonsági szerveinek képviselői” játszanak: külön csapatokkal szerepel például a moszkvai rendőrség, a mentők, a végrehajtói szolgálat, a védelmi minisztérium katonai egészségügyi osztálya, sőt az FSZB nyomozó osztálya is. A játékosok listáján például megtalálható Alexander Szoim, az FSZB Nyomozó Osztálya első osztályának helyettes vezetője, amely kémkedési és hazaárulási ügyekkel foglalkozik.

Komkovot a fővárosi csapat tagjaként tartják nyilván. Vele együtt egy másik FSZB-tábornok is jégre lép: Ivan Tkacsev, a Gazdasági Biztonsági Szolgálat K osztályának (amely a bankokért és más pénzügyi vállalatokért felelős) vezetője. Tkacsevet más tábor emberének tartják, de a fotók alapján ítélve elég baráti a viszonya Komkovval. A tábornokok ugyanabban a csapatban játszanak az amatőr jégkorongligában is.

Az 1972-ben, Bakuban született Komkov a határőrségnél szolgált. A 90-es évek közepén vette feleségül Igor Versztakov FSZB-vezérőrnagy lányát, Tatjánát. Házasságukból egy lányuk született, Vlagyiszlava. A „Dosszier” az egyik hokimeccsen készült videón figyelt fel rá, amikor megölelte az apját.

Vlagyislava Komkova „Pupszokrácia” néven nyilvános Telegram-csatornát üzemeltet, amelyen több tucat feliratkozóval osztja meg életének részleteit. Komkova például Arszenyij Olkhovszkij vállalkozó felesége. Az ő tulajdonában van a FlyFeed nevű startup, amely rovarokból tervez élelmiszerfehérjét előállítani az éhezés elleni küzdelem érdekében: „Miközben mi a mi kényelmes informatikai startupjainkban a kattintások költségeinek csökkentéséért küzdünk, a világ lakosságának fele éhezik. És a helyzet csak rosszabbodik, mert a ma elterjedt élelmiszer-előállítási módszerek mindegyike korlátozott természeti erőforrásokhoz kötődik, amelyek egyre szűkösebbek.” Mielőtt azonban az embereket etetné termékeivel, Olkhovsky először állateledelt tervez készíteni belőlük. A TipTopFeed nevű céget Észtországban jegyezték be, a termelés Vietnamban folyik, és 2027-ig 10 farmot nyitnak meg Ázsiában és Afrikában. A FlyFeed állítása szerint 3 millió dollárnyi befektetést gyűjtött össze, és 20 millió dollár értékű szerződéseket írt alá, Olhovsky személyes befektetése pedig 200 ezer dollár volt. Ugyanakkor a cég jelenlegi veszteségei 1,1 millió eurót tesznek ki.

Vlagyiszlava Komkova nagyapja, Igor Versztakov 1996 óta dolgozik az olajszektorban, többek között a Szibur Holding alelnökének tanácsadójaként. Ebben a pozícióban Verstakov, mint sokan mások a különleges szolgálatoktól, biztonsági kérdésekkel foglalkozott. Alekszej Komkov szívélyes kapcsolatokat ápol apósával, többek között segít Versztakov jelenlegi feleségének, Elena Svecnek, aki a KB Rusznál dolgozik főigazgató-helyettesként.

Shvets kérésére Komkov tanulmányozta a fejlesztői anyagokat, és továbbította azokat az FSZB munkatársainak, köztük a Határőrszolgálat munkatársainak. A prezentációt megmutatta Anatolij Khodyrev SZVR tábornoknak is.

                                                                                                                        *****

Bár a KB Rus arra számított, hogy a csapásmérő robotrepülőgép gyártását 2023 végére megkezdik, ez egy bonyolult bürokratikus eljárás miatt nem történt meg. Az eszköznek először át kell esnie az állami tanúsításon, ami egy hosszú és költséges folyamat, és ehhez a felügyeleti hatóságoknak széles körű dokumentációt kell benyújtani. Például az első, 2022 végén Oroszországban hitelesített drón, a BAS–200 drónt másfél évig hitelesítették és ez legalább 280 millió rubelbe került. Most a harci drónok tanúsítását 2024 második felére tervezik.

Nem valószínű, hogy egy újabb harci drón megjelenése a frontvonalon fordulópontot jelent a háborúban. A frontvonalon sokkal olcsóbb, tömeggyártású drónokat használnak, amelyek naponta csapást mérnek harcjárművekre és gyalogsági alakulatokra, és hatásuk a tüzérségi lövedékekhez mérhtő. Az NRV–3800-nak azonban valószínűleg más a küldetése. Az ukrán drónok alternatívájává kell válnia, amelyek mélyen behatolnak az orosz területre, és célzott csapásokat hajtanak végre – mind az olajfinomítók, mind a Kreml ellen.

Mint láthattuk tehát, ezek a drónok nem nevezhetők „orosz csodafegyvernek”. A harcértékük majd az éles bevetésen dől el – de mégis van bennük valami csodálatos. Az, hogy hány embernek (majdnem az összes fentiekben felsoroltnak, szerintem még Vlagyiszlavának is) esik le majd valamennyi elsikkasztott pénz a fejlesztés költségeiből.

És az az ország nevezi korruptnak Ukrajnát. Az ember már csak felsóhajtani tud a tizenkilencedik századi orosz költővel, Tyutcsevvel:

Oroszországot, ész, nem érted;
méter, sing sose méri fel:
külön úton jár ott az élet
Oroszországban hinni kell!”

Mármint elhinni. Azt, hogy ilyen ország egyáltalán létezik és ezer éve képes fennmaradni.

 

Szele Tamás

Oszd meg másokkal is!

Ajánlott olvasnivaló:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük