Szele Tamás: Egy „be nem avatkozás” rövid története

A Kreml egyik alapelve, hogy mindig mereven tagadja, miszerint az Oroszországi Föderáció bármikor is beavatkozott volna más országok belügyeibe, de főleg a választásaikba aztán soha, semmilyen módon. Erről azért tudna mesélni első sorban Ukrajna, de Belarusz, Szíria és az Egyesült Királyság (Brexit-ügyben), valamint az Egyesült Államok (Trump korábbi választási kampánya kapcsán).

Most a WIRED olyan nyomra bukkant – és természetesen bizonyítékai is vannak – amelynek nyilvánosságra hozatala után minden tagadás felesleges, hebeghet Peszkov sajtószóvivő, amit akar, épeszű ember tudni fogja, hogy az oroszok már másodszor is beavatkoztak az amerikai elnökválasztási kampányba.

Az elmúlt hetekben úgynevezett „cheapfake” (olcsó és hamis) videoklipek terjedtek el a közösségi médiában, amelyek azt sugallják, hogy Joe Biden elnök alkalmatlan az elnöki tisztség betöltésére, egy Kreml-közeli dezinformációs hálózat pedig egy olyan paródiaklipet népszerűsített, amelyben Biden pelenkát visel és kerekes székben tologatják.

A videó címe „Bye, Bye Biden”, és az X-en (lánykori nevén Twitter) több mint 5 milliószor nézték meg azóta, hogy május közepén először reklámozták. Bident szenilisnek ábrázolja, aki hallókészüléket visel és sok gyógyszert szed. Azt is mutatja, hogy pénzt ad egy olyan szereplőnek, aki úgy tűnik, illegális bevándorló, miközben megtagadja a pénzt az amerikai állampolgároktól, amíg nem változtatják meg a jelmezüket, hogy az ukrán zászló színeit viseljék. Egy másik jelenet azt mutatja, ahogy Biden kinyitja egy családi ház bejárati ajtaját, amelynek falán konföderációs zászló van, és beengedi a migránsokat, hogy bejöjjenek és átvegyék az irányítást. Végül a videó utalásokat tartalmaz a Donald Trump korábbi elnök által szorgalmazott „ellopott választás” összeesküvéselméletére.

A videót a Little Bug nevű csoport készítette, amely a Little Big klipjeinek stílusát utánozza, egy létező orosz zenekarét, amely 2022-ben menekült el az országból Oroszország ukrajnai invázióját követően. A videóban több moszkvai színész is szerepel, de úgy tűnik, mesterséges intelligencia-technológiát is használnak, hogy a színészek hasonlítsanak Bidenre és Trumpra, valamint Ilja Pruszikinre, a Little Big énekesére.

„Úgy tűnik, hogy Bident és Trumpot ugyanaz a színész alakítja, akinek a deepfake videószerkesztés révén az arcvonásai úgy változnak, hogy az egyik esetben Bidenre, a másik esetben pedig Trumpra hasonlít” – mondja Alex Fink, egy MI- és gépi látás-szakértő, aki a WIRED számára elemezte a videót. „A szerkesztés nem következetes, így látható, hogy egyes esetekben jobban hasonlít Bidenre, máskor kevésbé. Az arcvonások folyamatosan változnak”.

A True Media, egy nonprofit szervezet, amelyet a választásokkal kapcsolatos deepfake-ek terjedése ellen alapítottak, elemzése 100 százalékos biztonsággal megállapította, hogy a videóban mesterséges intelligenciával generált hangot használtak. Azt is 78 százalékos biztonsággal kijelentették, hogy a szereplők arcának manipulálásához valamilyen MI-technológiát alkalmaztak.

Fink szerint az itt látható deepfake technológia nyilvánvaló jellege arra utal, hogy a videót sietve készítették, és egy generatív ellenhálózat kis számú ismétlését használták Biden és Trump karakterének megalkotásához.

Nem világos, hogy ki áll a videó mögött, de a „Bye, Bye Biden”-t a Kremlhez kötődő, Doppelgänger néven ismert hálózat népszerűsítette. A kampányt több tízezer alkalommal tették közzé az X-en, és az Antibot4Navalny, egy névtelen orosz kutatókból álló kollektíva fedezte fel, akik az elmúlt hat hónapban nyomon követték a Doppelgänger tevékenységét.

A lejárató kampány először május 21-én kezdődött, és az X-en közel 4000 posztot tettek közzé a videót népszerűsítve, 13 nyelven, és mindezt egy közel 25 000 fiókból álló hálózat támogatta. Az Antibot4Navalny kutatói arra a következtetésre jutottak, hogy a posztokat generatív MI-technológia segítségével írták. A videót 6,5 milliószor osztották meg az X-en, és közel 5 milliószor nézték meg.

A videót megosztó prominens fiókok között volt a 330 ezer követővel rendelkező Russian Market, amelyet az Oroszország magasztalásáról és a Nyugat kritizálásáról ismert svájci közösségi média-személyiség, Vagyim Loszkutov üzemeltet. A videót megosztotta Tara Reade is, aki 2023-ban disszidált Oroszországba, és már megkapta az állampolgárságot. Reade azzal is megvádolta Bident, hogy 1993-ban szexuálisan zaklatta őt.

A kutatók szerint a videót is manipulálták, hogy elkerüljék az online felderítést. „A Doppelgänger operátorai tetszőleges pontokon megvágták a videót, így technikailag milliszekundumokban különböznek, és ezért a visszaélésvédelmi rendszerek valószínűleg különálló, egyedi videóknak tekintik őket” – mondják az Antibot4Navalny kutatói a WIRED-nek.

„Ez a videó a maga kétértelműségében egyedülálló” – mondta Fink. „Talán egy ismert orosz zenekar műve, talán nem, talán egy deepfake, talán nem, talán más politikusokra utal, talán nem. Más szóval, ez egy kifejezetten szovjet stílusú propagandavideó. A kétértelműség lehetővé teszi, hogy több egymással versengő verzió is létezzen, ami több száz cikket és vitát jelent a neten, ami ahhoz vezet, hogy végül még többen látják.”

Ahogy a Kreml fokozza a novemberi amerikai választások befolyásolására irányuló erőfeszítéseit, egyre világosabbá válik, hogy Oroszország hajlandó kihasználni a feltörekvő mesterséges intelligencia-technológiákat. A Recorded Future fenyegetéselemző vállalat e héten közzétett új jelentése rávilágított erre a tendenciára, amikor feltárta, hogy egy, a Kremlhez köthető kampány generatív MI-eszközöket használ arra, hogy Trump-párti tartalmakat terjesszen hamisított weboldalak hálózatán.

A jelentés részletezi, hogy a CopyCop nevű kampány hogyan használta a mesterséges intelligencia eszközeit arra, hogy valódi híroldalakról szedjen össze tartalmakat, azokat jobboldali elfogultsággal újrahasznosítsa, és újra közzétegye a tartalmakat egy hamis weboldalakból álló hálózaton, amelynek elemei olyan neveket viselnek, mint a Red State Report és a Patriotic Review, és amelyek állítólag több mint 1000 újságíróval dolgoznak – ezek mind hamisak, és szintén a mesterséges intelligencia teremtményei, vagy inkább: álnevei.

A kampány által propagált témák között szerepelnek Biden-beszédek során elkövetett hibái, Biden életkora, Trump előnyét mutató közvélemény-kutatási eredmények, valamint olyan állítások, amelyek szerint Trump nemrégiben hozott büntetőjogi ítélete és tárgyalása „hatás nélküli” és „totális zűrzavar” eredménye volt.

Egyelőre nem világos, hogy mekkora hatása van ezeknek az oldalaknak, és a közösségi médiaplatformok áttekintése nagyon kevés link-megosztást talált a CopyCop által létrehozott hamis weboldalak hálózatáról. A CopyCop-kampány azonban bebizonyította, hogy a mesterséges intelligencia képes felgyorsítani a dezinformáció terjesztését. Szakértők szerint pedig ez valószínűleg csak az első lépés egy szélesebb körű stratégiában, amely valószínűleg a Doppelgangerhez hasonló hálózatokat is magában foglal majd

„Maguknak a weboldalaknak az elkötelezettségét megbecsülni továbbra is nehéz feladat” – mondta Clément Briens, a Recorded Future elemzője a WIRED-nek.

Az MI által generált tartalmak valószínűleg egyáltalán nem keltenek közfigyelmet. Azonban azt a célt szolgálják, hogy segítsenek hitelesnek tekintett eszközként létrehozni ezeket a webhelyeket, amikor olyan célzott tartalmakat tesznek közzé, mint a deepfake-ek, amelyeket a már meglévő követőkkel és közönséggel rendelkező, bevett orosz vagy oroszbarát befolyásoló szereplők erősítenek fel, terjesztenek tovább.”

Na, erre varrjon gombot, kedves Peszkov elvtárs. Ha ez nem a Kreml műve, akkor hogyan szereztek hozzá eredeti, moszkvai színészeket?

 

Szele Tamás

Oszd meg másokkal is!

Ajánlott olvasnivaló:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük