Szele Tamás: Pavel Durov titka

Az elmúlt huszonnégy órában két megkerülhetetlen hírrel találkozott a világsajtó: az egyik Izrael és a Hezbollah összecsapása, a másik Pavel Durov letartóztatása. A közel-keleti helyzetről ma már írtam másik lapban, tehát vegyük elő Durov rejtélyes esetét, ugyanis nem kevés dilemmát vet fel, és világszintű vitát szított. Mi is történt?

A Telegram alapítóját, Pavel Durovot szombaton 20 órakor (moszkvai idő szerint 21 órakor) őrizetbe vették a franciaországi Le Bourget repülőtér kifutópályáján, miután leszállt magángépéről – jelentette a TF1 és a BFMTV tévécsatorna. Testőrével és barátnőjével együtt utazott.

Durovnak francia állampolgársága is van 2021 óta, de egyébként az elmúlt években a vállalkozó az Egyesült Arab Emírségekben élt. Le Bourget-ba (Párizstól 12 kilométerre) Azerbajdzsánból érkezett repülővel. Vlagyimir Putyinnal egy időben tartózkodott Bakuban, de hogy Durov találkozott-e vele vagy a környezetéből bárkivel, nem tudni.

A csendőrségnek elfogatóparancsa volt ellene, és Durovot már egy ideje körözték is. Ő tudott a körözésről, és igyekezett elkerülni az európai látogatásokat. Hogy miért döntött úgy, miszerint mégis elutazik Párizsba, nem tudni.

A francia hatóságok Durovot kábítószer-kereskedelemben, csalásban és gyermekek elleni bűncselekményekben való bűnrészességgel gyanúsítják, mivel a Telegram nem működik együtt a francia rendőrséggel, nem moderálja a csevegéseket, és lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy a messengeren belül kriptopénzeket használjanak, vagy telefonszám nélkül regisztráljanak.

A francia vámhivatal Nemzeti Csalásellenes Hivatala (ONAF) előzetes letartóztatásba helyezte őt a hivatalos vádemelésig, amelyre vasárnap kerül sor. A vádirat terrorizmus, kábítószer-kereskedelem, pénzmosás, csalás, gyermekpornográfia terjesztése, stb. vádjait tartalmazhatja.

Nem valószínű, hogy a nyomozás időtartama alatt szabadlábra kerül, mivel elegendő eszköze és lehetősége van a szökésre – mondták a TF1 műsorában. „Pavel Durov minden bizonnyal elszigetelten fogja tölteni a vizsgálati szakaszt. Számtalan bűncselekményt és szabálysértést engedélyezett a platformján, és semmit sem tett a moderálás vagy a bűnüldöző szervekkel való együttműködés érdekében” – mondta egy, a nyomozáshoz közel álló forrás a TF1 televíziónak.

Lapértesülések szerint a francia hatóságok így próbálnak jogi precedenst teremteni, és nyomást gyakorolni más európai országokra, hogy aktívabban lépjenek fel a titkosított üzenetküldők ellen, mivel azokat állítólag terroristák is használják. Az orosz hatóságok 2015-ben ugyanezzel az ötlettel érveltek a Telegram betiltása mellett. Akkor Durov így válaszolt: „Én a szavak betiltását javaslom. Vannak olyan információk, hogy terroristák használják őket kommunikációra”.

Hivatalos orosz reakciók

Az orosz külügyminisztérium megkezdte annak kísérletét, hogy segítsen Pavel Durovnak Franciaországban, bár a milliárdos képviselői nem kérték ezt – közölte az ügynökség. Korábban Vjacseszlav Davankov, a duma alelnöke, az Új Emberek párt (a 450 képviselői helyből 16 a dumában) felszólította Szergej Lavrov külügyminisztert, hogy „hozassa vissza Durovot”.

Davankov kezdeményezései ugyanakkor a házelnök-helyettesi pozíciója ellenére sem bírnak valódi súllyal – 2021 óta 131 törvényjavaslatot nyújtott be, amelyek közül az állami duma adatbázisa szerint mindössze 35-öt fogadtak el. Ráadásul Davankov szinte az összes elfogadott törvényjavaslatot „aláírta” (vagyis megszavazta) több tucatnyi más képviselővel együtt, mivel ezek garantáltan a kormánypárt kezdeményezései voltak.

A diplomaták konzuli segítségnyújtása (legalábbis a törvény szerint) automatikus folyamat. A diplomatáknak segíteniük kell a fogva tartott vagy letartóztatott orosz állampolgár jogainak védelmében, és meg kell látogatniuk őt a fogva tartás helyén. Ez azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy „visszafogadják”.

Durov őrizetbe vételének hírére az általa létrehozott TONCoin kriptopénz összeomlott. Moszkvai idő szerint 01:25-kor az esés több mint 17%-os volt.

Andrej Klicsasz szenátor, az orosz internet elszigeteléséről szóló törvénytervezet előterjesztője így kommentálta Durov őrizetbe vételét: „A franciák folytatják a harcot a „szólásszabadságért+ és az európai értékekért”.

Álhírek Durov letartóztatása kapcsán

Az orosz média francia újságírókra hivatkozva olyan híreket is terjeszteni kezdett, amelyek szerint Durov ellen állítólag percekkel azelőtt adtak ki elfogatóparancsot, hogy Franciaországban landolt volna, és az ügyészség akár 20 év börtönbüntetést is kérhet rá. Ez egy álhír. Egyik francia médium sem számolt be róla; ezek az adatok az eredeti cikkek hibás interpretációja miatt kerültek elő.

A Ukraine Now című ukrán bulvárlap más meg nem nevezett újságírókra hivatkozva, akiknek állítólag vannak forrásai az Európai Bizottságban, azt is állítja, hogy Európa Durov letartóztatását arra fogja felhasználni, hogy szankciókat vezessen be a Telegram ellen. Ezt más nem erősítette meg, és egyébként az Ukraine Now csatorna gyakran közöl álhíreket.

Emellett több orosz médium is arról írt, hogy a Telegram csapatának állítólag van egy jóváhagyott cselekvési terve Durov letartóztatása esetére. Valójában sem maga a Telegram-csapat, sem a Durov vállalkozásán belüli helyzetet ismerő újságírók nem mondtak semmit arról, hogy mi folyik most a csapatban. A „jóváhagyott tervről” szóló hír eredeti forrása a Signal Telegram-csatorna volt.

Ezt követően a Kreml-barát csatornák (pl. a Mash és a Dva Majora „milbloggerek”) arról számoltak be, hogy a tervet állítólag Durov helyettese, „Dmitrij Butkin” hagyta jóvá. Mint a Varlamov News csatorna rámutatott, egyszerűen átírták a mémeket, amelyek a PMC Wagner vezetője, Jevgenyij Prigozsin és helyettese, Dmitrij Utkin halála körüli helyzetet használták ki.

A történtek után azonnal fellángolt a heves nemzetközi vita, ennek néhány résztvevőjét idézem most.

Hristo Grozev, (a Project Bellingcat oknyomozó újságírója) azt mondta az esetről: „Az, hogy Durov nem működik együtt az FSZB-vel a szólásszabadság érdekében, sajnos teljesen semlegesíti azt, hogy nem működik együtt senkivel annak érdekében, hogy a Telegramot ne használják fel semmi szörnyűségre. Ez az ő döntése. Lehetséges, hogy az egyiket megtegye, a másikat pedig ne tegye meg?”

Maria Zaharova (az orosz külügyminisztérium szóvivője):

Ezembe jutott, hogy 2018-ban egy 26 civil szervezetből álló csoport, köztük a Human Rights Watch, az Amnesty International, a Freedom House, a Riporterek Határok Nélkül, az Újságírók Védelmének Bizottsága és mások elítélték az orosz bíróság döntését a Telegram blokkolásáról. (…) Ugyanakkor Durov mindvégig szabadlábon maradt, és folytatta a Telegram fejlesztését. Közzéteszem az összes nyugati profilú szervezet képernyőfotóját, amelyek akkor megszólaltak, beleértve egy közös felhívást is. Ön szerint ezúttal Párizshoz fordulnak és követelik Durov szabadon bocsátását, vagy némák maradnak?

Tatjana Moszkalkova (az Oroszországi Föderáció emberi jogi biztosa):

Teljesen nyilvánvaló, hogy Pavel Durov letartóztatásának valódi oka az, hogy megpróbálják leállítani a Telegramot, egy olyan online platformot, ahol megtudhatja az ember az igazságot arról, hogy mi történik a világban. Ez tiltakozást vált ki mindazokból, akik a szólásszabadságra és a többpólusú világ építésére törekszenek.

Tucker Carlson (amerikai televíziós műsorvezető, 2024 áprilisában interjút készített Durovval):

Pavel Durov elhagyta Oroszországot, amikor a kormány megpróbálta átvenni az irányítást a Telegram nevű közösségi médiavállalata felett. De végül nem Putyin volt az, aki letartóztatta őt, mert lehetővé tette a nyilvánosság számára a szabad véleménynyilvánítást. Egy nyugati ország, a Biden-kormány szövetségese és a NATO lelkes tagja volt az, amelyik lecsukatta őt. Pavel Durov ma egy francia börtönben ül, ami élő figyelmeztetés minden olyan platformtulajdonos számára, aki nem hajlandó cenzúrázni az igazságot a kormányok és a hírszerző ügynökségek parancsára. A korábban szabad világra gyorsan sötétség borul.

Kim Dotcom (A Megaupload fájlcserélő hálózat alapítója):

A szólásszabadság elleni támadás egyre fokozódik. Letartóztatták a Telegram alapítóját Franciaországban. A nyugati hírszerző ügynökségek hozzáférést akarnak a Telegram-felhasználók magánüzeneteihez.

Kevin Collier (amerikai újságíró):

Tagadhatatlan, hogy a Telegram szinte teljes moderálatlansága lehetővé tette a bűnözés virágzását a platformon, de ez még mindig megdöbbentő és példátlan.

Pekka Kalioniemi (társadalomtudós, az interaktív technológia és a közösségi média doktora, az orosz propaganda kutatója):

Jegyezzék meg szavaimat: a Telegram vezérigazgatójának, Pavel Durovnak a letartóztatását a „szólásszabadság abszolutistáinak” álszent amerikai tömbje kerek perec el fogja ítélni. Olyan emberek, mint Russell Brand, Tucker Carlson és Ilon Musk arra fogják használni ezt az esetet, hogy az amerikai demokratákat hibáztassák és a MAGA-t dicsérjék.

Edward Snowden (az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség volt tisztviselője, aki a megfigyelési rendszerekről szóló titkos dokumentumokat adott át újságíróknak):

Durov őrizetbe vétele támadás az alapvető emberi jogok, a szólás- és egyesülési szabadság ellen. Meglepődtem és mélységesen elszomorít, hogy Macron a túszejtés szintjére süllyedt, hogy a magánkommunikációhoz való hozzáférés eszközeként túszokat ejtsen. Ez nemcsak Franciaországot, hanem az egész világot megalázza.

Ivan Zhdanov (a Navalnij-féle Korrupcióellenes Alapítvány igazgatója):

Durovról. A kábítószer-kereskedelem, a pedofília és a csalás vádjai gyengének tűnnek. Ez arra utal, hogy letartóztatása valóban azzal függ össze, hogy nem hajlandó együttműködni a hatóságokkal. Az ilyen vádak sántítanak és rosszul néznek ki.
Ha tudta, hogy Franciaországban eljárás folyik ellene, és mégis odarepült, akkor valószínűleg azért repült, hogy alkut kössön. Valószínű, hogy nem is fogják letartóztatni, és akkor talán teljesen ejtik a vádakat. Például 2017 novemberében Nizzában őrizetbe vették Szulejman Kerimov oligarchát, ám 2018 júniusában Kerimovot minden vád alól felmentették.
Durovot leghangosabban visítva pont az orosz propaganda védi. Ez viszont érdekes.

Georgij Alburov (Alekszej Navalnij csapata nyomozati osztályának tagja):

Durov letartóztatása amellett, hogy a jelenleg ismert vádak alapján (Durov nyilvánvalóan nem érintett terrorizmusban és fegyverkereskedelemben) pokolian igazságtalan, nagy csapás a szólásszabadságra is. Emlékezzünk csak arra, hogy a Telegram hogyan állt ellen a blokkolásnak Oroszországban, hogyan fejlesztett ki maga is eszközöket a blokkolás megkerülésére, és hasonlítsuk össze, hogy az elmúlt hónapokban az összehasonlíthatatlanul gazdagabb YouTube szelíden meghajtotta a fejét és beletörődött a sorsába. Szabadságot Pavel Durovnak.

Alexander Rodnyanszkij (Ukrán producer, rendező és forgatókönyvíró):

Pavel Durov egész életében ragaszkodott a szólásszabadsághoz való joghoz. Mindenféle korlátozás nélkül. Ezért majdnem börtönbe került Oroszországban, ugyanezért most Franciaországban ül börtönben. Jogosak a Durovval szembeni vádak? Valószínűleg igen. De szükséges-e börtönbe zárni őt? Ez egy vitatható kérdés. Minden kormánynak számos módja van arra, hogy érvényesítse az álláspontját – pénzbírságok, blokkolás és így tovább. Durov letartóztatása valóságos ajándék Vlagyimir Putyinnak, aki biztosan mond majd valami olyasmit, hogy „hol az a híres nyugati szólásszabadság?”.

Dmitry Zair-Bek (a „First Division” emberi jogi projekt vezetője):

Pavel Durov fogva tartása csapás az emberek szabadságára világszerte. Biztos vagyok benne, hogy az állítólagos „elégtelen tartalommoderálás” (ha ez valóban igaz, még nem történt hivatalos vádemelés) másodlagos kérdés. A jelenleg ismert információk alapján feltételezhető, hogy Durovot valójában azért üldözik, mert meg akarja védeni a Telegram-felhasználók magánéletét, és természetesen azért, mert nem működik együtt a titkosszolgálatokkal. Ugyanezen okok miatt Pavel és csapata szellemi termékét Oroszországban, Iránban, Kínában és más országokban is blokkolták. Ha a francia hatóságok Durovval szembeni állításairól szóló adatok beigazolódnak, akkor kijelenthető, hogy ez az európai hatalom nemcsak a Telegramnak és csapatának, hanem általában a szólásszabadságnak és a levéltitoknak is hadat üzen, és a fent említett „szabadelvű” országokkal azonos kategóriába kerül.
Szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy Durov őrizetbe vételét nem szabad a Telegram biztonságának „ minőségi jeleként” értelmezni, különösen az orosz felhasználók számára. A végponttól-végpontig titkosítás csak a titkos csevegésekben érhető el, és a Telegram forráskódja csak részben nyílt – a projektcsapaton kívül senki sem tudja, mi történik a szervereken. Ennek ellenére a Telegram tökéletes a mindennapi levelezéshez: kényelmes, gyorsan működik és kiváló funkcionalitással bír, sőt, egyike azon kevés megmaradt oroszországi platformoknak, amelyek nem kerültek a Roszkomnadzor tiltó pörölye alá, ahol még mindig lehet független médiát olvasni. A bizalmas kommunikációhoz azonban mi a Human Rights Firstnél erősen ajánljuk a Telegram alternatíváit: ezek közé tartozik a Signal, a Session, a SimpleX Chat, a Briar és az Element.
Várjuk a vádiratot és a bíróság ítéletét. Nem zárom ki a meglepetéseket: a legnagyobb francia tévécsatorna, a TF1 egy, a nyomozáshoz közel álló forrásra hivatkozva azt állítja, hogy Durov állítólag tisztában volt a franciaországi jogi problémákkal, de mégis odament – és senki sem érti, miért.

Ruszlan Levijev (a Conflict Intelligence Team vezetője):

Pavel letartóztatása mindenkit egyesített: orosz tisztviselőket, Tucker Carlsont, Elon Muskot és ellenzéki politikusainkat. Ha valaki, akkor én is úgy gondolom, hogy nem kellene börtönben lennie. Ha nem hajlandó moderálni a tartalmakat, és eltávolítani minden terrorizmust és drogot, akkor gyakoroljunk rá gazdasági nyomást.

Alexander Nyevzorov (újságíró):

Úgy tűnik, Durov az az ember, aki mindenkit egyesített: liberálisokat, újságírókat, orkokat, terroristákat, a Kremlt, drogdílereket és háziasszonyokat. Abszolút mindenkit felháborít a letartóztatása. Az Állami Duma képviselője, Davankov már levelet is írt Lavrovnak, amelyben azt követeli, hogy „adassa ki” Durovot a francia rendőrségtől. A hírhedt Tucker Carlson és Elon Musk is bírálta a Nyugatot.

Shaman (Jaroszlav Dronov énekes):

Pash, drágám! Csak Oroszországban lélegezhetsz szabadon és könnyedén. Gyere haza. Itt mindig emlékeznek rád, várnak rád és szeretnek.

Margarita Szimonjan (propagandista):

Pavel Durov azért hagyta el Oroszországot, hogy ne működjön együtt a biztonsági szolgálatokkal. Még Paul du Rov is lett belőle. Részben együttműködött a nyugati titkosszolgálatokkal – legalábbis szigorúan betartotta a parancsot, hogy blokkolja a Russia Todayt azokban az országokban, ahol szankciók alatt állunk.

Konsztantyin Szonyin (közgazdász):

Tegnapig Pavel Durov története egy tehetséges, bár önző innovátor története volt, aki kénytelen volt eladni az általa létrehozott közösségi hálózati óriást Putyin csatlósainak és elmenekülni Oroszországból, mert félt a felelősségre vonástól. Ezután elindította a Telegramot a kormányzati kommunikációs alkalmazások alternatívájaként. Így hosszú utat tett meg, hogy a militarista bloggerek és Putyin államférfiak kedvencévé váljon.

Mint fentebb is látható, zajlik az élet és tombolnak az indulatok az eset körül, szól elmondanám én is a véleményemet. Először is, ne feledjük, hogy a Telegram Durovnak (és bátyjának) nem az első nagyon sikeres vállalkozása. Az első a Vkontaktye volt, egy Facebook-jellegű orosz közösségi oldal, amit azonban mocskos módszerekkel, de 2014-ben elszedett tőle az állam. A Telegram már a második sikere: tavaly ő volt a világ száztizenkettedik (112.) leggazdagabb embere 17,2 milliárd dolláros nettó vagyonnal. Szóval, nincsenek anyagi gondjai.

Sőt, minden oka megvan arra, hogy a Vkontaktye-ügy miatt utálja Putyint és rendszerét, főleg, hogy (mint az egyik megszólaló említette is) a Telegramot megpróbálták Oroszországban blokkolni. Ez a kísérlet végül nem járt sikerrel, bár az ügy részletei előttem nem ismeretesek. Mindenesetre kifejezetten ellenzéki, libertaránius, antialkoholista és vegetáriánus, sőt, aszketikus embernek ismerik. Külön titokzatos az a körülmény, hogy pont egyszerre tartózkodott Azerbajdzsánban, pontosabban Bakuban Putyinnal és annak kíséretével. Lássuk be, az ember nem utazik túl gyakran magától Bakuba, és az már egészen véletlen, hogy az első ember, akivel azeri földön összefut(hat), pont az orosz cár és fél udvartartása. Mi történt közöttük, mi nem, meg nem lehetek mondhatója, de ki tudja, mi lelte a mi Pavelünket: felpattant kis pej magángépére, és egyenesen abba az országba lovagolt a felhők között, ahol biztosan tudta, hogy körözik és le fogják tartóztatni.

Az maga a konteók konteója, hogy a francia vagy bármely más nyugati hírszerzés (esetleg az összes együtt) azért fogatta el, hogy kicsikarják belőle a Telegram legalább félmilliárd felhasználójának összes személyi adatait. Ennek nagyon komoly műszaki akadályai lennének. Azonban a moderálás majdnem teljes hiánya (majdnem, ugyanis a nyilvánvaló, deklarált terroristákat a Telegram is kiszűri), tényleg hatalmas probléma, ugyanis nem csak a terroristák és a bűnözők használják ezt a platformot sötét és aljas ügyeikre, hanem – ez az orosz háborús propaganda talán legfőbb terjesztési felülete is!

Bizony, Telegram nélkül nincs milblogger, nincs voenkor, de még orosz állami sajtó sincs, annyira népszerű: nem lehet mindent átpakolni a Twitterre (vagyis az X-re), ugyanis az viszont még most is blokkolás alatt áll Oroszországban, a Facebook pedig nem fogadja ezeket a tartalmakat. Szóval, Durovot utálják ugyan nagyon, de egy darabban van rá szükségük. Azért is kérik a kiadatását, hogy biztos helyre csukják és megkapják vele együtt az egész Telegramot is. Sőt, a nyugatiaknak is egy darabban kell, akik viszont azt akarhatják tőle, hogy a Facebook mintájára söpörje ki az oldalról a terroristákkal, pedofilekkel és bűnözőkkel együtt az orosz propagandát is.

Végső soron a politikai üzeneteket hordozó felületért folyik a harc.

Tehát Durov most körülbelül a bolygó legjobban őrzött foglya, és nagyon sok függ attól, melyik fél mellett dönt, melyiknek az ajánlatát fogadja el.

Bár, ha így áll a helyzet, valószínűleg az történhetett, hogy Bakuban Putyin vagy valamelyik fullajtárja megtette a Kreml ajánlatát a porpagandaterjesztés további fenntartására, esetleg kiszélesítésére, Durov pedig azért nem haza repült, hanem egyenesen Párizsba, hogy egy kis előzetes letartóztás után a nyugati ajánlatot fogadhassa el.

Ez valószínűleg sosem derül ki pontosan.

Abban viszont megegyezhetünk, hogy Baku gyönyörű ebben az évszakban.

 

Szele Tamás

Oszd meg másokkal is!

Ajánlott olvasnivaló:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük