Szele Tamás – Tóth Artin: Vietnami szép napjaink

Ki nyerte meg a vietnami háborút? Nem is olyan egyszerű a kérdés. Tulajdonképpen nem Észak és nem Dél, nem Moszkva, nem Washington és nem is Peking, sőt, nem is Hanoi. A vietnami háborút Henry Kissinger nyerte meg, és mindenki azt tette – akaratán kívül is – amit ő eltervezett.

Érdekes világ lehetett akkoriban a Mekong mentén, és nagy szerencsénk, hogy találtunk egy tanút, Iványi Györgyöt, aki nem csak tagja volt a vietnami magyar kontingensnek, mely a háború utolsó szakaszában teljesített szolgálatot a Nemzetközi Ellenőrző és Felügyelő Bizottság (NEFB) kötelékében, de személyes élményeit utolérhetetlen stílusban el is meséli nekünk.

Megtudhatunk tőle mindent, amit tudni akartunk Vietnamról, meg is mertük kérdezni, csak nem mondtak nekünk igazat vagy sürgősen elkezdtek másról beszélni: az interjúban szó lesz a Nemzetközi Ellenőrző és Felügyelő Bizottság hátteréről, összetételéről, feladatairól épp úgy, mint a felmerülő ellentétekről vagy az emberi kapcsolatokról. Arról, hogy mi lett a déli Vietkong sorsa az északi győzelem után és mi a mostani vietnami kormány propagandája erről, arról, hogy végül is ki foglalta el Saigont és arról, hogy mi okozta a két magyar békefenntartó halálát okozó helikopteres légi eseményt, de főleg arról, mi szükség volt rá?

Sok mindent tudhatunk meg, de nem írom le, mert betű ezt vissza nem adja, ezt hallani kell – tessenek megnézni, nem bánják meg!

Oszd meg másokkal is!