Szele Tamás: Műhó-hűhó

Lassan már fel sem figyel az ember a laposföldesek okosságaira, a chemtrail lejárt lemez, a mai konteópiacon egy, csak egy márka uralkodik: Qanon, de az legalább minden korábbit magába olvasztott, ha születik is új összeesküvés-elmélet, már az ő égisze alatt terjed. Mint az égő hó.

Igen, égő hó.

A történet azzal kezdődött, hogy Texasban elkezdett havazni, ami meglehetősen ritka dolog arrafelé. Ugye, Trump azt mondta, hogy „nincs klímaváltozás”, ezt elhitték neki, csak mégis van, minek következtében összeomlott az állam energia- és vízellátása. Illetve a baj korábban kezdődött, 1999-ben, ugyanis akkor az állam teljes villamosenergia-szállítási rendszerének irányítását piaci alapú magántermelők, szállító vállalatok és energia-kiskereskedők kezébe adták. Ettől piaci verseny kialakulását várták, csökkenő energiaárakat hiszen Texasban rengeteg az olcsó földgáz, szél is van, ha megújuló energiára lenne szükség – leválasztották magukat az országos hálózatról, és egészen eddig működött is a rendszer.

Csak most Dallasban mínusz 18 fokot mértek, hidegebb volt, mint Alaszkában ugyanakkor, mindenki bekapcsolta a fűtőtesteket, sokszorosára ugrott a fogyasztás és a hálózat összeomlott a terheléstől. Az energiaárak – mivel kevesebb erőmű maradt működőképes, a többségüket nem téliesítették, hogy alacsonyan tudják tartani a szolgáltatás árát – felugrottak az egekbe, az, aki Dallasban eddig havonta 660 dollárt fizetett az áramért, most 17 ezer dolláros számlát kap, ráadásul a vízvezetékek is elfagytak, teljes a krízis. Illetve most már enyhül, ugyanis a kormány közbelépett. Mint az Index írja:

Greg Abbott, Texas kormányzója például bejelentette, hogy az amerikai állam közműfelügyelete ideiglenesen megtiltja az energiaszolgáltatóknak, hogy számlát küldjenek ki a háztartásoknak, vagy díjtartozás miatt kikapcsolják az ellátást. Joe Biden elnök katasztrófahelyzetet hirdetett ki, így a lakosok támogatást igényelhetnek a kiadásaikhoz, többek között az energiaszámlákhoz is.”



Szóval, meg fogják oldani ezt a texasiak számára szokatlan helyzetet, ha nem is könnyen, de mit szólnak hozzá Qanon tanítványai?

Természetesen Biden a hibás szerintük, és a Cabal nevű világösszeesküvés.

Vagy ha nem Biden, akkor Bill Gates. Meg természetesen a Cabal.

Két iskola létezik, az egyik szerint Biden elnöki jogkörével visszaélve megváltoztatta a futóáramlatok irányát… a mit is?

Meghatározás szerint:

A futóáramlat egy viszonylag keskeny csík egy bolygó felső légkörében, ahol nagy sebességgel áramlik a légkör. A Földön nagy hatással van a felszíni meteorológia alakulására a szubtropikus és a poláris áramláson keresztül. A futóáramlat többnyire több ezer kilométer hosszúságú, több száz kilométer szélességű, több km vastagságú levegőréteg. A felső troposzférában és az alsó sztratoszférában helyezkednek el, gyakran a tropopauza környékén.”

Akkor igen nagy ember, mert felér a sztratoszféráig. Sem az Egyesült Államok elnöke, sem más halandó nem képes a tudomány jelenlegi állása szerint ilyesmire, sőt, a teljes emberiségnek sem állna hatalmában, még ha össze is fogna ennek érdekében. Viszont a qanonisták azzal akarják bizonyítani Biden bűnösségét, hogy az elnök novemberben „hosszú, sötét telet” emlegetett. Na igen, csak a világjárvánnyal kapcsolatban használta ezt a szóképet. Mindegy, csak Biden legyen a hibás.

A másik iskola egyszerűbben gondolkodik, szerintük Bill Gates takarta el a Napot, hogy több pénzt kapjon a klímakutatások finanszírozására. Akkor ő is nagy ember, legalább akkora, mint a Hold, mert a napfogyatkozások pont így szoktak történni, bár a Hold még nem foglalkozik klímakutatásokkal. De ami késik, nem múlik.

Abban viszont egyetért a két irányzat, hogy az égből nem hó esik, hanem hónak álcázott műanyag.

Ezt azzal vélik bizonyítani, hogy hógolyókat gyúrnak és megégetik őket gyújtóval, gyufával. Lássunk csodát: a hógolyók nem olvadnak el, hanem kormosak lesznek és elfogynak. De nem folynak szét. Közben büdös van, tehát világos: műanyagból van a hó.

Itt a műhó, jön a hűhó!

Hát kérem, a magyarázat egyszerű, csak oda kellett volna figyelni fizikaórán. Ezt hívjuk szublimációnak. A hevített hó ahelyett, hogy elkezdene csöpögni, szilárdból rögtön légneművé alakul. Az így olvadó (bár az olvadás szó arra utal, amikor szilárdból valami cseppfolyóssá válik) havat a még meglévő jég beszívja, ezért nem csöpög.

És a szag? Az a gyújtóból vagy a gyufából jön.

De mitől feketedik meg?

Gratulálok. Fel tetszettek fedezni a „korom” nevű jelenséget.


Egyszóval, a texasi hó is csak hóból, vagyis vízből és levegőből van, nem műanyagból, de még az elmélet sem új, egyszer már futott egy kört a világháló konteós köreiben, egészen pontosan 2014-ban, akkor Atlantában havazott kissé váratlanul és a hóhoz nem szokott helyi népesség rátalált erre a játékra. Pedig akkor nem is Biden volt az elnök, hanem Obama. De biztos ő is kapcsolgatta futóáramlatokat, míg Bill Gates eltakarta a Napot. És ez zordabb klímájú helyeken minden évben megtörténik!

Rendben, az érthető hogy a szubtrópusi éghajlatú Texas vagy Georgia lakói kissé gyakorlatlanok hó dolgában, nem sok olyasmit látnak életük folyamán. Játszanak kicsit a hógolyóval, felteszik a TikTokra, pláne, ha hisznek is Qanonnak (Texas hírhedten republikánus, ott vetődött fel a kiválás is az Egyesült Államokból Biden megválasztása miatt, csak ahogy valaki felvetette, azonnal el is vetették, mint igen hülye ötletet).

De ha az Egyesült Államokban elindul egy hülyeség, Magyarországon egészen biztosan akad követője – nálunk egy nyíregyházi Facebook-felhasználó találta ki és osztotta meg, miszerint „hozott be havat, meggyújtotta és ég, nem olvad, meg büdös”. A magyarázat a fentiekben (nem ég, nem olvad: párolog), de azt az egyet nem értem – a magyar qanonisták többi szamárságával együtt persze – hogy ezt terjeszteni nálunk mire jó?


Nálunk is Biden a hibás?

Vagy nálunk Orbán nyúl hozzá a futóáramlatokhoz?

Kormánypártiak estében Fekete-Győr? Netán Szél Bernadett?

Tessék mondani, nálunk mire jó ez a hülyeség?

Mert Amerikában tudjuk, mire: divatos politikai konteó, amit Moszkvából fűtenek. Káoszt keltenek vele, széthúzást.

De nekünk miért kell követni?

Különben is, majd akkor hiszem el, ha valaki felgyújtja a halastavat, addig nem.

Viszont nálunk a halastavakat ellopni szokták, nem felgyújtani.


Oszd meg másokkal is!