Szele Tamás: Tükröm, tükröm, mondd meg nékem…

Persze, megint Orbán Viktor, mindig Orbán Viktor, ma még ráadásul péntek is van, amikor interjúnak nevezett monológokat prezentál a nagyérdeműnek a Kossuth rádióban és azt a sajtónak meg kell írnia. Hát, mivel ma semmi határozottat nem mondott, nehéz a sajtómunkás dolga.

Lassan már inkább az érdekelne, az ilyenek előtt a kormánypárt vezetője hogyan néz tükörbe? És miféle tükörbe néz? De tegyük a dolgunkat, előbb informáljuk a közönséget arról, mit mondott, illetve annak, amit mondott, alapos vizsgálat után mi a lényege, mennyiben változik tőle a helyzetünk? A saját oldaláról idézek, ne vádoljon senki torzítással. Elég, ha a tükre torzít.

Azt mindenképpen mondta, hogy:

Egyelőre semmilyen nyitás nem engedhető meg”

bár azt is hozzátette, miszerint:

Komoly esély van arra, hogy Magyarországon a legtöbb – vagy akár minden – uniós országot megelőzően válik szabaddá az élet, és szabad nyarunk lesz. (…) bár lehetnek olyan rendezvények, ahova csak védettségi kártyával lehet majd bemenni.”

Elsősorban a zsófiapusztai polgári csapatépítő tréningeken javasolnám bevezetni a védettségi kártyák használatát, tavaly majdnem a fél kormány megfertőződött egyszerre egy ilyen visszafogott, szolid kis rendezvény után.

Mivel a boltok előtt sorok alakulhatnak ki, megfontoljuk, hogy kitoljuk a nyitvatartási időt, ezzel együtt pedig a kijárási korlátozás kezdetét. A részletszabályokról jelenleg is tárgyal az operatív törzs.”

Akkor megnyugodtam, ha tárgyal, akkor ottan tárgyalva lesz, de úgy, hogy kő kövön nem marad. Azonban mégis, hogy van ez?

A boltok nyitva tartását illetően átállhatunk a négyzetméteralapú szabályozásra, tíz négyzetméterenként egy ember tartózkodhatna a helyiségben, de erről még tárgyalnak.”

Ez lángossütőnél érdekes lesz. Fagylaltosnál is, bár az ígéret szerint a nyár már szabad.

Reális esély van arra, hogy április 19-én újraindulnak az óvodák, iskolák, középiskolák.”

Esély van rá, kérem, ez nem szerződés, hanem latolgatás. Holnap én is fogok lottózni, mert arra is van esély, hogy elvigyem az ötöst, csak kicsi. De akármilyen kicsi: reális.

Ennél több közérdekűt nem mondott a kormányfő a rádióban, csak bemutatott pár zsonglőrmutatványt mindenféle számokkal, és természetesen szidta Brüsszelt. Komolyan elkezdenék aggódni az egészsége miatt, ha egyszer dicsérné, de erről természetesen szó sem lehet.

Akkor is, elképzeltem magamban, ahogy elindul a rádióba, megigazítja a nyakkendőjét a tükör előtt… pillanat. Milyen tükör? Olyan, mint a Kövéré, aki annak idején azt mondta, ő Isten, ember és borotválkozótükör előtt számol el a lelkiismeretével? Olyan elszámolós tükre csak nem lehet. De szerencsére tegnap egy posztban megosztotta, milyen van neki, az irodájában. Igen szépséges műtárgy.

Ahogy a sajtószakmában mondjuk, amolyan „fekvő” tükör, vízszintes, lekerekített sarkú téglalap. Ilyen szempontból az online szerkesztő kéjes álma, ugyanis igen sok gondja van az embernek azzal, hogy az illusztrációnak, dokumentációnak használt fotók többsége álló, ami az online felületeken nem igazán használható. Mindenről jobb fekvő képet adni. A legjobb lenne a politikusokról.

De ha már szakmázunk: mit látok? Ezt a tükröt valaki összefirkálta. Én egy atomrészeg tördelőre gyanakszom, ugyanis azon a kis felületen pont tízféle betűtípust számoltam meg, holott a sajtóban ugyanazon az oldalon rendszerint ugyanazt kell használni. Jó, de ez nem sajtó, ez tükör, annak is gyönyörűséges. Olyan szép, hogy mindjárt meg is szólal.

Lássuk, mit mond, illetve mi van rá gravírozva? Egy idézet a tavaly augusztus huszadiki beszédéből, amit a Nemzeti Összetartozás Emlékhely (közkeletű nevén Trianoni Árok) avatása alkalmából mondott el. Ez volna „Magyarország hét törvénye”. Tudtommal több van, méghozzá jóval, de lássuk szépen, taxatíve, hogyan szólnak?

  1. Haza csak addig van, amíg van, aki szeresse!

Ezt Lengyelországban és Skóciában ne nagyon tessék hangoztatni, ugyanis Lengyelország sokáig nem volt, független Skócia most sincs, aztán mégis szerették, szeretik. Szóval: még fordítva sem igaz.

  1. Minden magyar gyermek újabb őrhely!

Vannak kétségeim, mert mindkettőről tudom, hogyan csinálják. Az őrhelyet egészen másképp. Bízvást állíthatom, hogy eddig még egyetlen anya sem szült őrhelyet.

  1. Az igazság erő nélkül keveset ér!

Ezzel szemben azt minden nap tapasztaljuk, mennyit ér az erő igazság nélkül.

  1. Csak az a miénk, amit meg tudunk védeni!

A kocsmában és hasonló helyeken. Jogállamban nem kell védenünk a tulajdonunkat, megvédi a törvény.

  1. Minden mérkőzés addig tart, amíg meg nem nyerjük!

Érdekes lenne ezt bevezetni a foci-VB-n, nem gondolja, miniszterelnök uram? Nem kilencven perc tartana a meccs (plusz hosszabbítások), hanem akár a végtelenségig is, amíg a magyar válogatott nem nyer. Illetve: ha a magyar válogatott játszik, akkor tényleg a végtelenségig tartana, míg nyernének. Ez lenne a foci halála.

  1. Határa csak az országnak van, a nemzetnek nincs!

Nagy igazság, csak az a helyzet, hogy más nemzetek is így gondolják, és ebből vagy veszekedés szokott lenni, vagy Európai Unió. A másodikat tudom, hogy nem szereti, szóval marad az első?

  1. Egyetlen magyar sincs egyedül!

Nincs bizony. Ezen a világon csak két bizonyossága lehet a magyar embernek, két hely van, ahol egészen bizonyosan nem feledkeznek meg róla: az egyik a Miniszterelnöki Hivatal, bár ebben nem vagyok olyan biztos. Biztos csak a másikban vagyok. Az a NAV. Ott senkiről sem feledkeznek meg.

Ez lenne Orbán Viktor hét, tükörbe vésett törvénye, mely az irodájában lóg a falon. Ebből is látszik, mennyivel nagyobb formátumú egyéniség, mint mondjuk Kásler Miklós, aki a saját irodájában beérte az isteni törvénnyel, a Tízparancsolattal, az van nála kiakasztva.

De Orbánnak saját jár, amit maga hozott. És valahol jó is, hogy nem a Tízparancsolatot függesztette ki.

Abban ugyanis egészen fura dolgok vannak.

Most tessék elképzelni, Orbán készül a Rádióba, mielőtt kilépne az irodából, megigazítja a nyakkendőjét, belenéz a tükörbe és azt olvassa a képmására ráírva:

Ne lopj!

Ne hazudj, mások becsületében kárt ne tégy!

Így ugyan még a pénteki rádiómegszólalás se jönne össze.

És a tükör sem lenne hosszú életű.

Oszd meg másokkal is!

Ajánlott olvasnivaló: