Szele Tamás: A pénzkályha

Általában arra szoktam panaszkodni, hogy nincs téma, hír, most inkább az a bajom, hogy túl sok is akad, tegnap óta alig győzöm elkapkodni őket. Válogatni kell közöttük, választok hát egy olyant, amihez kicsit jobban értek, mint azok, akik szerepelni fognak benne. Kiderült, mire jó a rejtélyes, „nem közpénzből gazdálkodó” Megafon Digitális Inkubátor Központ.

Nem mondom, igazi pénzkályha, olyan, amit bankjeggyel fűtenek, ha sokan nem is melegednek mellette. Persze papíron nonprofit vállalkozás, tavaly június 29-én olyasmit mondtak, hogy másfél millió forint önkéntes adományból indultak el, azóta vagy az adományozók száma nőtt meg, vagy ők pénzügyi zsenik, mert, mint látni fogjuk, sikerült összesen egy oldal reklámozására elkölteniük 2 726 168 jó magyar forintokat. Ráadásul, mint majd be fogom mutatni, teljesen feleslegesen.

De vegyük azt, mit mondanak saját magukról a tulajdon honlapjukon. 

NEKED IS FELTŰNT MÁR, HOGY A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁT ELÖZÖNLIK A BALLIBERÁLIS TARTALMAK?

Cunamiként jönnek szembe veled a nyílt társadalom hálózata által finanszírozott tartalmak? Szeretnél valamit tenni ez ellen? Olyan sok mindent szeretnél elmondani, viszont nem tudod, hogyan vágj bele? Vagy már esetleg meg is próbáltad, de átütő sikert még nem tudtál elérni? Facebook, Instagram, online tartalomgyártás?
A Megafon Központ segít neked! Mi nem akarjuk megmondani, hogy mi legyen a véleményed, mégis szeretnénk, ha te is hallatnád a hangodat.

Olyan online közösségeknek adunk otthont, amik akár politikai, akár piaci okok miatt alig jutnak levegőhöz. A Központot azért hoztuk létre, hogy ne érezd úgy, egyedül harcolsz a világ ellen.
A Megafon Központnál nem kevesebbet vállaltunk, mint hogy:

megtaláljuk a nemzeti érzelmű kortársainkat

felerősítsük a hangjukat

hozzájáruljunk a sikerükhöz

közösséget hozzunk létre

A MAGYARORSZÁG JÖVŐJÉÉRT DÚLÓ HARC ITT DŐL EL, EZÉRT ÖSSZE KELL FOGNUNK!”




A támogatók nevét nem közlik, bizonyára azért, hogy ne legyenek kellemetlenségeik a liberális kormányzatnál, illetve bocsánat, mostani kormányzatunk mintha illiberális lenne… ellenben igenis közlik a támogatott ifjú tehetségek lajstromát. Lássuk.

Rákay Philip

Bohár Dániel

Filep Dávid

Deák Dániel

Bayer Zsolt

Hát, olyan nagyon friss, új szelek nem fújnak náluk, Filep Dávid az egyetlen, akinek eddig nem sokat hallottuk a nevét, ő lehet az az ifjú titán, akin keresztül a kormánypárt el akarhatja érni a fiatalokat, a többiek már bizonyítottak más téren – azt mindenképpen bizonyították, hogy az ifjúság befolyásolására nem nagyon valók, egyik sem az a kifejezett influencer alkat. A Bayer tán a legkevésbé. De a Rákay Philip sem kell attól tartson, hogy az utcán megkergetik a tizenéves, rajongó leányok.

Orbán Viktor Superman

Mondjuk viszont Filep Dávid tényleg megdolgozik a pénzéért illetve támogatásáért. Ö a gazdája annak „A kopasz oszt” című Facebook-oldalnak, amit a fentiekben említett módon megtámogatott a Megafon, és nem kizárható, hogy ő áll a TikTokon nemrég megjelent „Demokratikus ANIME” oldal mögött is, mert az ott megjelenő mémek nagy részén szerepel. Istenkém, kopaszra kellett nyiratkozni a munka kedvéért, de van az a pénz, amennyiért nem korpásodik a hajunk, mert nincs is. Furcsát találtam vele kapcsolatban: korábban novellákkal és versekkel próbálkozott, ezek meg is találhatóak saját oldalán, egy lírai megnyilvánulását idézném, „Ha magyar vagy” című versének első szakaszát, ez elég sok mindent megmutat a szerzőről:

Mondd! Te bársonyban ringatott
Halovány, szellős lélek
Tudod e mit jelent a magyar
Mit jelent e nemzet
A teremtésnek?”




A továbbiakban tíz szakaszon keresztül részletezi a bársonyban ringatott, halovány és szellős léleknek, mit is jelent a magyar nemzet a teremtés számára általában és speciálisan, ezen strófák ismertetésétől eltekintünk. De nem csak ilyen lágy, lírai húrokat képes ő pengetni, az oldalán például szinte kizárólag politizál, jobban mondva az ellenzéki politikusokat támadja. Mondjuk azok is megérik a pénzüket, amint a kormánypártiak még inkább, de szerzőnk mémek és videók útján teszi a dolgát, egyszerű a mondanivaló, egyszerű a kivitelezés, könnyen felfogható, elhihető, szóval olcsó, fröccsöntött demagógia: ezek a vádak és így nem igazak. De hát nem is az a cél, hogy igazak legyenek, az a cél, hogy beleégjenek a felhasználó agyába: a TikTokon például a magyar kormány tagjait bújtatja vagy ő vagy egy kollégája szuperhősök bőrébe, nekem különösen Kövér tetszett, mint Hulk és Orbán, mint Superman.

Kövér László, mint Hulk – a TikTokról

Egy ilyen videót (is) sikerült azzal a bizonyos monstre, minimum millió fölötti összeggel megtámogatni, támad, akit támad, most részletekbe nem nagyon mennék. Itt kell megjegyeznem, hogy az a bizonyos 2 726 168 forint nem ennek az egy megosztásnak a hirdetésére ment el, ez a teljes, 2019. ápr. 15. – 2021. ápr. 7. közötti ráfordítás, erre csak körülbelül 1,6 milliót költöttek a 444 adatai szerint. 


Egy elszámolás

Azonban megnéztem a videó interakcióit is. Ez nyilvános adat, azt mutatja, hányan lájkolták vagy egyáltalán, nyilvánítottak róla valamiféle véleményt.

Soványka az eredmény: több, mint 17 ezer fő.


Hát, valami hasonlót nekem már azért sokkal olcsóbban is sikerült elérnem. Történt pedig, hogy még a Zóna második feltörése előtt pár héttel (lám, én is hogy mérem az időt, milyen jeles napokhoz kötöm az eseményeket), forgattunk mi a rendező-operatőr kolléga úrral egy kis filmet, egy visszaemlékezést a vietnami háborúra, mégpedig egy szemtanúval, aki részt vett benne. A kolléga úr pedig valódi varázsló, mágusa a képnek, hangnak, abból, amink volt, olyan csodaszépet hozott össze, hogy azt mondtam: ezt mindenkinek látni kell. Belenyúltam a bankszámlámba, és meghirdettem mindösszesen kétezer forintért. Nem vagyunk Csekonicsok, több nem jutott rá, de ennyi mindenképpen.

Hát ez a kétezer forintos hirdetés ugyanabban a mérőszám-kategóriában, amiben a Filep mester produkciója 17 ezret ért el, nekem 10 ezer interakciót hozott. Mintha látnék némi különbséget az anyagi ráfordításban. Igaz, a két film minőségében is, de az más kérdés.


Még arra sem lehet gyanakodni, hogy a millió fölötti összeget valaki nagy ügyesen megszerezte magának, mert tapasztalatból mondhatom, hogy ami pénzre egyszer a Facebook rátette a kezét, azt többet senki sem látja. Ez a hirdetés bizony ennyibe került. Hogy miért?

Valószínűleg nem paraméterezték rendesen, megrendelték a legdrágább szolgáltatást (az sincs kizárva, hogy tévedésből) és célközönségnek azt adták meg, hogy az oldal olyan embereket próbáljon elérni, akiket érdekel Orbán Viktor, 18 és 55 közöttiek, és az elsődleges földrajzi helyük Magyarország. Ez egy nagyon tág kategória, és ne feledjük, nem mindenki azért érdeklődik Orbán Viktor iránt, mert olyan nagyon kedvelné.

Ez most így sikerült, a jelek szerint valaki nem igazán értett az online hirdetésekhez, pedig nem atomfizika kiismerni őket.

És állítólag ez nem közpénzből ment el.

Akkor jó, ha úgy van, és önként dobják össze a honfiak az adományt ezekre a kis játékokra.

Kérdés, hogy megéri-e, másik kérdés, hogy kinek.

Válasz erre az, hogy megéri, mert teszik, és annak éri meg, akinek ez nem összeg.

Azoknak, akik a pénzkályha mellett melegszenek és bankókkal fűtenek.

Azoknak mindenképpen megéri.


Oszd meg másokkal is!