Rózsa Mihály: Fontos Géza és a hamburger

Valamivel több mint hat éve lettem itthon rosszul. Nagyon. Amikor kezdődött, még nem tudtam, hogy ez infarktus, de azt éreztem, hogy nekem itt reszeltek, ez a vége. Pokoli fájdalom, ájulás közeli állapot tőle, súlyos légszomj és szorítás kísérte.

Jucus sírva hívta a mentőket és rohant ki a kapuba várni őket. Én meg itt bent meg voltam győződve arról, hogy egészen biztosan nem érnek ide már időbe. Beletörődtem.

De a mentők alig 8 perccel a segélyhívás után itt voltak. Nagyon kedvesen nyugtatott az orvosnő és az ápoló is. Látták, hogy nagyon nagy a baj, azonnal szakszerűen segítettek. A doktornő több vérhígítót is adott, mint a szabványos. Utólag derült ki, hogy ezzel mentette meg az életemet, mert ez akadályozta meg, hogy a vérrög eljusson a szívemhez, mielőtt műtenek. Amikor túl voltam az egész szaron, megkerestem a mentőorvost. Pénzt akartam adni neki az életemért, de nem fogadta el. Azt mondta, hogy ő csak a munkáját végezte és örül, hogy jól vagyok. Vettem neki egy nagy bonbont, azt nagy nehezen elfogadta.

Tudtátok, hogy a mentősök az egészségügy egyik legrosszabban fizetett munkatársai? Miközben ők azok akik elsőnek érkeznek a bajba jutottakhoz és nagy mértékben rajtuk múlik, hogy mi lesz utána velünk. És ők azok, akik nem jellemző, hogy hálapénzt kapjanak. Sokkal jobban meg kéne becsülni őket anyagilag és minden értelemben. Kevesen vannak, így a kevesek rengeteget dolgoznak. Ma mentősnek csakis a legelhivatottabbak maradnak meg.

És akkor a történet. Ment Fontos Géza az utcán és észrevette, hogy egy mentőautó megáll egy büfénél és a mentős vesz magának egy hamburgert ott. 5-6 perc az egész. Az elfogyasztása se több. / De meg se tudták enni, ott, mert rohanniuk kellett hívásra. / Aztán a mentős visszaszáll a járműbe és mennek tovább életeket menteni. Fontos Géza, úgy érzi eljött az ő ideje és feljelenti a mentőst, aki megállt enni. Mert Fontos Géza egyrészt úgy gondolja, hogy rendnek kell lennie, másrészt imád feljelentgetni. Fontos Gézák jelentették fel a bujkáló zsidókat egykor, Fontos Gézák jelentették később az ellenzékieket. Fontos Gézákból soha nem lesz itt hiány. Fontos Gézát nem érdekelte, hogy ebből komoly baja lehet a feljelentettnek. Aki ki tudja aznap már hány életet mentett meg, hány embert nyugtatott meg a mentőautóban, hányaknak adott segítséget. Hogy a mentősnek nem volt ideje máskor enni, mert egyik helyszínről a másikra száguldott embert menteni, az Fontos Gézát nem érdekli.

Szerencsére a feljelentgető itt lyukra futott, mert a mentők főigazgatója kiállt a munkatársai mellett, de melléjük állt Győr város polgármestere Dézsi Csaba is. Fontos Géza nem tudta kirúgatni a mentőst, nem tudott ártani neki, viszont elindított egy lavinát. Sorban jelentkeznek azóta büfék, gyrosozók, hogy a mentősök náluk ingyen kapnak enni, ha éhesek és meg tudnak állni. Fontos Géza viszont nincs biztonságban. Mert Fontos Géza is csak emberből van a látszat ellenére is. Fontos Géza is szenvedhet balesetet, Fontos Géza is kaphat infarktust. És Fontos Gézához is rohanni fognak ekkor a mentősök, hogy segítsenek rajta. És akkor is segítenének, akkor is mindent megtennének érte, ha tudnák, hogy ő Fontos Géza. Ez az egyik nagyon nagy különbség a mentősök és a Fontos Gézák között.

Oszd meg másokkal is!