Szele Tamás: Cukormáz a keserű tablettán

Akkor holnap elvileg lehet örülni, ünnepelni, nagyon szép, piros és édes cukormázba csomagolta a kormány azt a keserű tablettát, amit lenyeletett velünk. Gulyás Gergely beharangozta az ajándékot, a jóságos Orbán Viktor meg majd átadja, mint alkalmi és nyári Mikulás.

Arról van szó ugyanis, hogy holnaptól megszűnhet a kötelező maszkviselés meg a kijárási tilalom, bár erről hivatalosan csak holnap dönt az operatív törzs, és természetesen a kormányfő jelenti be. Ezek szerint meg is fognak szűnni ezek a szabályozások, ugyanis a választási kampányévben rossz hírt nem mond ő, csak jót. Az már biztos, hogy keddtől megszűnik az ingyenes parkolás Budapesten és hétfőtől látogathatóak lesznek a kórházak is. A hitelmoratórium augusztus 31-ig megmarad, a jelenlegi szabályok mellett, de később is hosszabbíthatnak rajta (kérdés, hogy érdemes-e belemenni, nagyot bukhat rajta, aki erőlteti… bár van olyan élethelyzet, amiben nincs más választás). Változik a védettségi alkalmazás is, de nem akárhogyan: az Index szerint



A védettségi applikáció tartalmazni fogja a második oltás dátumát is, és a határátlépéskor történő elfogadása érdekében módosíthatják a vonatkozó rendeletet, erről egyeztetnek a környező országokkal is.”

de ezt még az MTI sem említi: javasolnám továbbra is, hogy a határokon ne próbálkozzunk ezzel az applikációval, ugyanis akár tartalmazza a második dátumot és az oltóanyag típusát, akár nem, az EESZT rendszerébe viszi azt, aki ellenőrzi, és az magyar nyelvű, tehát a külföldi határőrizeti szervek jó eséllyel egy szót sem fognak belőle érteni. Maradjunk talán annál a módszernél, hogy az oltáskor kapott papír alapú oltási kartont fordíttassuk le angolra és ha lehet, a célország nyelvére, hitelesíttessük és a második oltás után legalább tíz nappal azzal próbáljuk átlépni a magyar határt. A műanyag kártya is legyen nálunk, az alkalmazás is legyen a telefonunkon, akkor hátha sikerül (és biztos, ami biztos, viseljünk pár amulettet is a gonosz szellemek ellen, jól jöhet…)

Ellenben érvényét veszíti az a védettségi kártya, amelynek tulajdonosa a második oltást nem adatta be. Valamint a kormány nem tervezi lehetővé tenni, hogy negatív PCR-teszttel látogathatók legyenek azok a rendezvények, amelyekre most védettségi igazolvánnyal lehet bemenni.

További hír, hogy minden magyar állampolgár, aki külföldön, azaz az Európai Unió, az OECD, vagy a NATO tagállamában, továbbá Oroszországban és Kínában kapott oltást, az igazolások kormányhivatali bemutatása után kaphat magyar védettségi igazolványt. Ez kifejezetten ellentmond Semjén Zsolt minapi állásfoglalásának, mely szerint:

Magyarország kétoldalú megállapodásokra törekszik a vakcinák elfogadásáról, de ha valamelyik ország nem fogadja el a magyar oltásokat, Magyarország nem ismeri el egyoldalúan az adott országban beadott oltásokat, mert ez a szuverenitás feladása lenne.”

Ez a fenyegetés Ausztriának és talán részben Németországnak szólt, mely államok most kutyául érezhetik magukat a szigorú szavak után, nem lennék a bőrükben, de Gulyás semmissé tette az egészet a mai bejelentéssel.

Közben Szijjártó is bejelentette, hogy sikeres tárgyalásainak köszönhetően a magyar védettségi kártyát és alkalmazást el fogják fogadni Mongóliában és Grúziában, Gulyás szerint elfogadják Horvátországban, Szerbiában, Montenegróban, Szlovéniában, Törökországban, Bahreinben és Észak-Macedóniában (bár ez nem teljesen van így, Horvátországba kell az oltási karton is), tehát a kalandozó magyaroknak izgalmas nyaruk lehet. Ezek az országok úticélként ugyanis leginkább Germanus Gyulának és Vámbéry Árminnak tetszenének, én még nem döntöttem, hogy Bahreinen keresztül megyek Mongóliába egy kis grúz kitérővel, vagy fordítva, de valószínűbb, hogy annak is örülni fogok, ha Romániába átjutok. Bár oda azért csak sikerül valahogy. Mindenesetre a nyaralás ideális desztinációja a magyar átlagpolgár számára a Járda-szigetek.

Mindez a sok szép és jó persze csak akkor szakad a nyakunkba, ha a Pünkösd utáni hétvégére elérjük az ötmilliós oltottsági szintet, bár szerintem elérjük.

Elérjük, mert meg kell rendezni a foci-EB mérkőzéseit minálunk…

Szóval, jön a gyermeknap, kapunk mindent, tán még pöttyös labdát is a miniszterelnöktől. Akkor lássuk, miféle keserű tablettáról beszéltem én a bevezetőben, amit ennyi és ilyen szép, színes cukormázzal kellett bevonni.

Arról van szó, hogy mit nem kapunk viszont.

Nem kapunk több nyugati vakcinát!

Mint Gulyás bejelentette:

A szerdai ülésén arról is döntött a kormány, hogy a brüsszeli vakcinabeszerzés következő fejezetében Magyarország nem kíván részt venni. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a döntés mögött több magyarázatot felsorolt, ezek egyike, hogy csak Pfizert rendelhet a kormány, és a 19 millió adagért 120 milliárd forintot kellene fizetnie az országnak.” (Portfolio)





A többi indok: van tartalékunk (2022 végéig még tíz millió vakcina érkezik). Lanyhul az oltási kedv, de van elegendő megrendelt mennyiség a harmadik oltások beadására is. Itt Gulyás elszámolta magát: nincs. Vagy tartalék van, vagy harmadik oltás. Nézzük csak: tízmillióan vagyunk, ebből nyolcmillió főt be kellene oltani kétszer, esetleg háromszor is. Az mindenképpen és alsó hangon is huszonnégymillió, ha tízmillió adagnyi tartalékkal számolunk, akkor tizennégymillió adagot már be kellett volna adjanak első-második alkalommal együtt, de még az ötmillió egyszer oltott sincs együtt… szóval nem, nincs tartalék. Vagy ha van tartalék, nincs harmadik oltás.

A következő érv még érdekesebb: csak Pfizert rendelnének, és azonnal ki kellene fizetni. Hát igen, igen… szóval az uniós beszerzéseknél pont az a gond, hogy most már nem esik le pár milliárdocska a pénzszállító teherautóról, most ha vakcinát veszünk, akkor vakcinát is kell vennünk, nincs mese, ellenőrzik. Azért is akarja mellőzni a kormány az uniós helyreállítási alapból biztosított hitel felvételét is. Nem lehet elmulatni, elkártyázni.


Nem mellesleg, egyedül a magyar kormány jelezte az összes uniós tagállam közül, hogy nem kíván részt venni az EU újabb Pfizer-rendelési keretszerződésében. Mármost a jelenlegi szerződések és tartalékok abban az esetben bizonyulnának elegendőnek, ha nem lesz szükséges a harmadik oltás, tehát a magyar kormány erre játszik, pontosabban mondva, hazardírozik, mintha tizenkilencre lapot kérne.

Ha bejön: nyertek, ha nem, elbuktak mindent.

Én azért egy teljes ország egészségét nem kockáztatnám ilyen „va banque”, „mindent vagy semmit” alapon, mert félő, hogy ha jön egy negyedik hullám (Gulyás már kész tényként közölte, hogy a harmadikat legyőztük), a népesség kissé elégedetlenné válhat.

Ezért hát a sok enyhítés, a sok vattacukor, kakasos nyalóka, pöttyös labda, amit mind kapunk a búcsúban. Ezért, és a foci-EB mérkőzései miatt.

No és a közvetítői díj sem smafu, ami a Sinopharm vakcinák beszerzése kapcsán esetleg leeshet (Sputnikot már nem vásárolunk).


Csak imádkozhatunk, hogy ne legyen negyedik hullám, ne legyen szükség több oltásra – mivel oltanák azokat, akik, mint én is, korábban Pfizert kaptak?

A Sinopharm ugyanis teljesen másképp működik.

Ha lesz negyedik hullám, nem lesz mese: külön kell majd szerződni a Pfizerrel, és az már nem 120 milliárd lesz.

Sokba kerülhet még nekünk ez a mostani látszat-takarékoskodás.


Oszd meg másokkal is!