Szele Tamás: Kövér, kasztrálás, ciklusok

Hölgyeim és uraim, kedves barátaim, legyenek erősek: Kövér-ciklus előtt állunk. Mint tudjuk, Kövér László házelnök, akár számos pálya- és párttársa, ciklikusan működik, hiperaktív periódusok váltakoznak tevékenységében rövid, letargikus korszakokkal.

Most megint feltámadt.

Erre utal a Mandinernek adott interjúja, amiből csak kivonatosan fogok idézni – egy interjúért nem érdemes előfizetni erre a termékre, és más tartalom számomra ritkán érdekes belőle. Ráadásul van egy igen érdekes szerkesztői módszerük, hosszú évek óta alkalmazzák, miszerint egy-egy írásból vagy Facebook-posztból kiragadnak pár őket felháborító szót, mondatot, kiteszik céltáblának, aztán a trolltartójuk rázúdul az emberre, az már nem számít, hogy a következő bekezdésben vagy a mondat másik felében a közöltek ellentétéről volt szó: zúg a szittya fergeteg. Jártam már én is így, más is, pár éve így tudtam meg azt, hogy belpesti születésű vagyok (de sok gondomat megoldotta volna, ha így van, főleg életem első húsz évében), szóval nehogy még fizessek is ezért.

Akkor pedig marad az, amennyi nyilvános a Mandiner-anyagból és az MTI-összefoglaló (ahogy elnézem laptársainkat, mindenki abból dolgozott, mások is úgy lehetnek ezzel az orbánummal, ahogy én). Van így is épp elég érdekesség a beszélgetésben, bár ne lenne.

Kezdjük rögtön a mostani botránykővel, amit a kormánypárt pedofilellenes, mindenki más homofób törvénynek nevez. Arról mit mond? Itt még több forrásom van, mert ez belelóg részben az interjú nyilvános elejébe. Az MTI azt találta fontosnak, miszerint:

Kövér László az elmúlt tizenkét év egyik legfontosabb törvényének tartja a pedofilellenes törvényt. A házelnök a Mandinernek adott, csütörtökön megjelent interjújában kijelentette azt is: Magyarország az unió tagja marad, ameddig az össze nem omlik.

A házelnök elmondta: irracionálisnak tartja azt a dühöt, amit a nyugat-európai politikusok jelentős köréből kiváltott a magyar pedofilellenes jogszabály, szerinte saját frusztrációikat vetítik ki ezzel. Emlékeztetett: Németországban a homoszexuálisok jogi diszkriminációjának felszámolása nem régi történet, ezért nincs alapjuk arra, hogy szemrehányást tegyenek, mintha mindig is azonos értékűnek tekintették volna a természetes és az attól eltérő nemi kapcsolatokat.”

Azonban a Mandineren van egy érdekes részlet:

– A tavaszi ülésszak vége a pedofiltörvény elfogadásától volt hangos. Az igazán drasztikus lépés nem az lett volna, ha a kémiai kasztrálást is bevezetik?
– Megfontoltuk, ám a kormány javaslatára végül elvetettük. Ez önkéntesen vállalt gyógyszerkezelést jelentett volna, amely a társadalmat és a bűnelkövetőt egyszerre óvhatta volna meg a másként nehezen kordában tartható beteges hajlamok tragikus következményeitől. A bevezetése azonban pillanatnyilag olyan bonyolult jogi és morális problémákat vet fel, amelyek megoldására nem készült fel a magyar jogalkotási és -alkalmazási folyamat.




Itt álljunk meg egy szóra. Igen, a pedofil bűncselekmények elkövetőit bizony büntetni kell, méghozzá szigorúan. Azonban a bűncselekmény akkortól bűncselekmény, amikor bizonyították. A szexuális bűncselekmények bizonyítása pedig különösen nehéz, hiszen ezeknek még annyi tanúja sem szokott lenni, mint a másféléknek. Mindezt vessük össze a tervezett nyilvános, ügyfélkapun elérhető „pedofil-nyilvántartással”, amiről nem tudjuk, minek alapján állítják majd össze, és csak reménykedhetünk, hogy nem a szóbeszédet vagy a „lakossági bejelentéseket” veszik alapul, vessük össze azzal, hogy Kövér az interjúban kimondottan két kategóriára osztotta az emberi szexualitást, „természetesre és attól eltérőre”, és ijesztő kép tárul elénk: pletyka és névtelen feljelentés alapján is kasztrálhattak volna bárkit, sőt, az esetben is, ha nem pedofil, csak „nem természetes” a szexuális élete. „Önkéntesen vállalt?” Vannak olyan alternatívák, amik helyett elfogadták volna a megvádoltak…

Már persze, ha bevezették volna a kémiai kasztrációt.

Különben, volt időszak, mikor még a brit jog is alkalmazta ezt, emiatt lett öngyilkos Alan Turing, akinek képességei nélkül nagyon másképp alakulhatott volna a második világháború története (ő törte fel csapatával ugyanis a tengelyhatalmak katonai kódjait Bletchley Parkban). 1952-ben egy betörési ügyben nyomoztak nála és kiderült, hogy szexuális kapcsolatban állt a betörők informátorával. Vád alá helyezték, elítélték és választania kellett a kémiai kasztráció vagy a börtön között: az elsőt választotta, de annak hatásait annyira nem volt képes elviselni, hogy öngyilkos lett.

Turing nem volt pedofil, Turing homoszexuális volt, azonban a brit jog akkoriban azt is büntette. De folytassuk Kövérrel. Mit gondol az Európai Unióról?

Az unióból érkező kritikák ellenére ugyanakkor kijelentette: „Magyarország az unió tagja marad, ameddig az össze nem omlik”. Kövér László majdnem biztosnak tartja, hogy ezt megéli, mert szerinte a közösség fenntarthatatlan pályán mozog gazdasági, társadalmi, szellemi és erkölcsi értelemben egyaránt.

Ugyanakkor úgy vélekedett: az Európai Unió a magyar nemzeti érdekek képviseletére évszázadok óta a legelőnyösebb feltételeket, legnagyobb mozgásteret kínáló konstrukció. De már egyre kevésbé, mivel egyre erőszakosabban, gyorsuló ütemben próbálják egyfajta atlanti birodalommá alakítani.”

Magyarul: „Táncolni fogok a sírotokon, de addig is szívom a véreteket!” Ez már leleplezi azt az orbáni pávatáncot, ami az Unión belül akar erős szuverenista pártcsaládot kialakítani, természetesen azért, hogy belülről robbantsa szét vagy inkább alakítsa laza államszövetséggé azt. Az atlanti birodalom rémálmáról annyit, hogy ha azt valaki valaha is komolyan vette volna, már rég létrehozzák az előző hidegháború alatt, soha kedvezőbb alkalom nem kínálkozott volna erre. De nem tették, mert – nem akarták.




Az európai jobboldali reneszánsz esélyeiről azt mondta: európai szinten meg fognak változni az erőviszonyok az olaszországi jobboldal győzelmével, de szerinte Franciaországban is a jobboldal nyeri a következő választásokat. Mindez szerinte nemcsak az európai intézményeket, hanem az egész politikai klímát befolyásolja majd.”

Az olasz győzelem is nagyon kétséges, két dudás játszik ott egy csárdában, Salvini is fújja, Meloni is, és nem kórusban teszik, a francia győzelmi esélyekről meg annyit, hogy a Marine le Pen-féle Nemzeti Gyűlés a legutóbbi választásokon, pár hete egyetlen régióban sem volt képes győzni. A következőkön csoda kéne nekik egy áttöréshez. Vagy egy Kövér, aki majd úgy látja: győztek. Bár kétségtelen, hogy az általános vereség felelősét, Marine le Pent négy napja újból pártelnökké választották hívei, valószínűleg nem is volt más jelölt.

A Borkai- és a Szájer-ügyről szólva azt mondta: azok erkölcsileg elfogadhatatlanok, ugyanakkor Szájer Józsefet tiszteli azért, amit a többi között EP-képviselőként vagy jogtudósként tett. Kijelentette ugyanakkor: a „pofonok” és azok kezelése megmutatta, hogy a Fideszben még vannak erkölcsi normák.”

Erkölcsi normák? Mindig is voltak, kérem, csak mindenki tojt rájuk. De voltak, lehessen tudni, mibe kell törölni a csizmát.


Viszont most jön a legérdekesebb.

Arra a kérdésre, munkáját folytatná-e államfőként, azt felelte: nem látja, hogy ennek most realitása lenne, de ha a megfelelő időben felkérést kapna arra, akkor sem lenne nagyon lelkes, „bennem ilyen típusú ambíció soha nem volt”. Megjegyezte ugyanakkor: Áder János is azért vállalta a feladatot, mert úgy érezte, ez kötelessége, és becsülettel teljesítette is azt. „Ha szembe kell nézni valamivel, nem térünk ki a feladat elől” – fogalmazott.”

Erre mondjuk azt, hogy duzzogva bár, ám mégis beadná a derekát. Annak, hogy ő államfő legyen, még a feltételezése is riasztó, akkor is, ha tudjuk, hogy a magyar köztársasági elnök hatalma és szerepe roppant módon korlátozott és lényegében véve aláírások elhelyezésére szorítkozik. Azt nem tudjuk, hogy lesz-e valaha köztársasági elnök Kövér László vagy sem (bár imádkozunk azért, hogy ez ne következzen be), azonban nem is ez az érdekes, hanem az, hogy a kérdés egyáltalán felvetődhetett. Ami Áder pozícióinak párton belüli gyengülését és bizony, hatalmi centrumok, frakciók kialakulására utal a Fideszben. Mindig is voltak ilyenek, bár Orbán Viktor tűzzel-vassal irtotta őket, de ezek szerint megint repedések mutatkoznak a pártegységen. Szerintem nem túlzás, ha azt mondjuk: elképzelhető, hogy rövidesen fejek hullanak majd, éspedig magasról, belső tisztogatás várható.

Az interjú kivonata ennyit mond, de épp elég is ez nekünk pár rémálomhoz: semmi jóra nem számíthatunk.

Vigyázzunk tehát, Kövér László újból hiperaktív ciklusba lépett!


Oszd meg másokkal is!