Szele Tamás: Giling-galang

Azt rögtön az elején le kell szögeznünk, hogy sej, Nagyabonyban csak két torony látszik, Balatonberényben meg ráadásul csak egy. Az látszik, de reggelente nem hallatszik, minek utána egész nevetséges kis kutyakomédia bontakozott ki a magyar sajtóban.

Leginkább annak kapcsán, hogy de Majlandban harminckettő látszik, és ki nézze inkább az abonyi kettőt, a berényi egyet, ezzel szemben kinek való inkább a majlandi harminckettő. Persze az egész egy félreértéssel kezdődött, mint minden klasszikus bohózat, de legalább volt mit félreérteni, és főleg – volt hogyan.

Az alaphírt az ATV röppentette fel, eszerint:

A nyaralók panaszai miatt szüntették be Balatonberényben a reggeli harangszót

A templomi harang Balatonberényben eddig minden reggel öt órakor jelezte a helyieknek, hogy ideje felkelni. Azonban sok nyaraló ezen felháborodott, hiszen pihenni jöttek, és nem a harangozást hallgatni. Ez áll a petíciójukban is, amit a polgármesternek adtak át. Ebben azt kérték, hogy a hajnali hangzavart haladéktalanul szüntessék be. A helyiek viszont megdöbbentek ezen kérésen.

A falu vezetésének és az egyháznak sikerült megegyeznie, hogy reggelenként nem harangoznak. A polgármester azt gondolta, akkor most már minden rendben lesz, de ekkor jött az újabb kérés a hivatalba: tegyenek valamit a reggeli kakaskukorékolások ellen, mert az is nagyon zavaró.

Most is van egy olyan ügy, ami a kakaskukorékolással kapcsolatban van, de nem tudjuk megtiltani azt, hogy a kakasok kukorékoljanak” – hangsúlyozta Horváth László polgármester.” (ATV)

Készült is egy rövid mozgókép az ATV számára, amiben a helyiek nem értik, mi a helyzet, és mondjuk mellettük állok, csak egy fontos apróságot nem említ a tudósítás.

Az időrendi sorrendet, melyet majd részletezni fogok, de előbb lássuk a reakciókat. Rövid hír ritkán vált ki ilyen vihart, felháborodást, mint ez, mármint a kormánymédiában.

A Magyar Nemzet nem nagyon erőltette meg magát, egyszerűen felszólította a jó berényi népet, hogy kergessék el a polgármesterüket, aki ezt a borzalmat hagyja – és ráadásul független. Mert nem egyéb ez, mint keresztényüldözés. Kakasüldözés is, de azért a kakasnak csak van köze az Újtestamentumhoz, gondoljunk csak Szent Péter esetére, szóval setét, pokolbéli erők gyülekeznek, fenekednek Berényben, kaszára, kapára, emberek!

A 888 már messzebb ment, Bohár Dániel liberálisozott a harangszó kapcsán, és előadta beszélgetését a néppel.

2021-re Magyarországon is eljutottunk oda, hogy be lehet tiltani a reggeli harangszót. Csak gratulálni tudok mindenkinek, akinek ehhez bármi köze van. (…) Aztán végül abban egyeztünk meg, hogy akik pihenés és kikapcsolódás helyett petíciókat írogatni járnak a faluba, lehet, hogy jobban tennék, ha nem jönnének.

Arra azért kíváncsi lennék, hogy amikor ezek a haranggyűlölő liberális értelmiségiek mondjuk valamelyik közel-keleti országba mennek nyaralni, akkor ott is petíciót írnak a müezzinnek, hogy halkabban és ritkábban hívja imára a muszlimokat?

Úgy hiszem, hogy nem.” (888)

Haranggyűlölő liberális értelmiségiek szállták meg hát Berényt, titkon muzulmánok is, ők adják a pokolbéli seregek derékhadát. A Mandiner szerzője, Győrffy Ákos radikális megoldást fontolgatott:

Ilyenkor szoktam azt hangoztatni szeretett családom körében, hogy bizony az efféle siránkozókat erőteljesen hátba kellene vágni szívlapáttal.”

Viszont az írása további részében Huxley-t és Hamvas Bélát idézi (jobben mondva Hamvas idézi nála Huxley-t), meg Kuo Sze-t, szóval művelt ember, mégiscsak más, ha értelmiségi vágja hátba az embert a szívlapáttal, mintha egy írástudatlan tenné.

Nem mellesleg, én sem értek egyet a harangszó vagy a kakaskukorékolás elcsitításával, a falu azért falu, hogy ilyesmik is legyenek benne, csakhogy a 24.hu tegnap kiderítette, mi is a helyzet valójában. Meglehetősen röhejes. A polgármestertől tudták meg, miszerint:

Még 2017 januárjában jött hozzám egy levél, amiben azt kérték, hogy később legyen a hajnali ötórás harangszó. Ezt továbbítottam a plébániára, és ott arról döntöttek, hogy az ötórás harangszót átteszik hatra. Később meg úgy döntöttek, hogy júliusban és augusztusban nem is lesz hajnali harangszó. Ez egyébként nem annyira páratlan eset, hisz számos balatoni településen az üdülők nyugodt alvása érdekében már évek óta nincs hajnali harangszó. Pár hete meg jött egy levél, amiben a kakasszót tartotta valaki hangosnak. Azt válaszoltam, hogy a kakastartást nem tilthatjuk be, gátolja az állatvédelmi törvény. A levélírónak jó pihenést kívántam, meg azt, hogy jövőre is nálunk nyaraljon.”

Tehát most a kakasos petíciót adták oda, a reggeli harangszó viszont már négy éve néma Balatonberényben!

Négy évig nem volt ez keresztényüldözés, most hirtelen az lett, hiszen kampányban vagyunk. De fülig. Négy éve maga a plébánia döntötte el, hogy reggel eleinte később, aztán már egyáltalán ne harangozzanak, szóval őket kéne tán kérdezni, ki a vallásellenes. Szerintem sem ők, sem mások, a környéken senki sem, a hiba annyi volt, hogy az ATV nem említette meg az alaphírben, hogy évek óta nincs reggeli harangszó arrafelé, a kormánysajtó meg rest volt utánajárni, mi is a helyzet, könnyebb volt felfortyanni.


No, ha így szeretnek fortyogni, adok én nekik hozzá alapot. Ki sem kell menniük miatta Pestről. Kering a peticiók.com-on egy ív, ezzel a szöveggel:

Tisztelt Pasaréti Páduai Szent Antal Templom!

Ezúton szeretnénk kérni Önöket, hogy hagyjanak fel az év minden egyes napján reggel 6h30-kor és 7-kor megejtett harangozás gyakorlatával.

A néha rövidebb, de minden reggel legalább egyszer egy percig tartó hajnali – kora reggeli harangozás indokolatlanul felébreszti a környéken lakókat.

A közeli lakásokban sokszor még füldugó használatával is lehetetlen nem fölébredni az egy perces harangozásra.

Értjük a hitélet fontosságát, ugyanakkor azt gondoljuk, a templomnak is tekintettel kell lennie a környéken élők alapvető jogára az alváshoz, ahhoz, hogy reggel kipihenten ébredjenek és így menjenek munkába.

Megértésüket és a fenti gyakorlat mielőbbi megváltoztatását előre is köszönjük!

Üdvözlettel,

A petíció aláírói”

Tehát nem kell a Balatonig menni, hogy védeni való harangszót találjon az ember, ezzel mégsem foglalkoznak. Talán, mert harmincan, ha aláírták ezt a kérést, ők is mind ez év március másodikán, szóval nincs nagy tömegbázisa. Nem lehet belőle pártpolitikát, kampányeszközt faragni.


Én mondom, feleim, eszünket vette ez a nyüves politika: ki védi a harangszót, ki támadja, mintha csak olyan lenne a természete, hogy meg lehetne bántani. Gyürkőznek, birkóznak azzal a szerencsétlen haragszóval.

Lassan teljesen mindegy, hogy hány torony látszik, az is, hány hallatszik: az a fontos, hogy téphessük egymást miattuk.

Menjetek, feleim, békével, ha tudtok.

Nem tudtok.


Oszd meg másokkal is!