Szele Tamás: Önök kérték, avagy a Fudan és a Pegasus

Kívánságműsor következik, de nem lesz benne sok köszönet és nem énekli el a végén Simándi József a „Hazám, hazám”-ot. Hofi se lesz, meg „Millió rózsaszál” sem, bár azért nem marad senki az általa hiányolt tartalom nélkül.

Vagy persze, ki tudja, hiszen olyasmivel, amit a művelt publikum számon kér mirajtunk, egészen egyszerűen nem szolgálhatunk.

Ugyanis mi, mármint a maradék, pártoktól független sajtó kezeljük közzétesszük és/vagy értelmezzük a hírt, esetleg még lehet elemezni is. Gyártani, kitalálni, hazudni nem lehet és nem is szabad. Tehát mérhetetlenül zavaró, hogy utóbbi időben – nem is annyira a Zónán, inkább más lapokban, sokfelé dolgozom én – bármiről ír az ember, megjelenik egy-két hetyke kommentelő, akik számon kérik, hogy miért nem a Fudan Egyetemről vagy a Pegasusról szól az írás. Esetleg mérhetetlen önbizalmukban hozzáteszik még, hogy minden egyéb „gumicsont”, és tudják, hogy kilóra megvette a sajtót a kormány (vagy egy olyan ellenzéki párt, aminek ők nem tagjai).

Nyugalom, senkit sem „vettek meg”. Olyan „megvételről” meg soha nem is hallottam, ami azt írná elő, hogy miről ne írjon az ember, amikor meg akarják vesztegetni vagy megzsarolják a sajtót, az rendszerint arról szól, hogy miről írjon. A „miről ne” egyszerűen negatív fogalom, a kormánymédiában léteznek embargós témák, hírek, azon kívül kevéssé.

Más lapul itt a zöldleveles csipkebokorban. Konkrétan az, hogy választási kampány van, minden eddiginél undorítóbb. Kennek mindenkit mindennel, csak balzsammal nem, Gileádból, inkább kerül elő barna, büdös matéria. Mármost én azt értem, hogy az ellenzék politikusainak jól jönne, ha kiderülne valami ezekben a kirobbanásukkor szenzációt jelentő, sokakat megmozgató, sőt, utcára vivő ügyekben, náluk jobban csak nekünk, mármint a sajtónak jönne, mert felugrana az olvasottságunk és az a reklámbevételek emelkedését jelentené.

Csakhogy ami nincs, arról nem lehet írni.

Politikában van olyan, hogy hazudok egy szépet, nagyot, aztán legfeljebb – de ez a legrosszabb eset – azt mondom, hogy bocsánat, rosszul tudtam. Sajtóban nincs: úgy kell írnunk, hogy egy pillanatra sem feledjük, minden sornak, bekezdésnek meg kell állnia, ha úgy hozza a sors, bíróság előtt is. A múlt héten például tévedtem egy félmondatnyit Dosztum afgán tábornokkal és hadúrral kapcsolatban – egész oldalban hoztam helyre a tévedésemet, tettem helyre az információkat, amik engem is félrevezettek, de más magyar lapokat is, pedig mostanság nem kell attól tartani, hogy Dosztum helikopterre pattan, idejön a Pandzsir-völgyből vagy Tádzsikisztánból és kora hajnalban felpofoztat egy gyalogezreddel a vár fokán. Van neki most más baja is. És nem is dőlt össze a világ attól, hogy a fél magyar sajtó rosszul értett egy félmondatot – de még azt is rendbe kellett tenni.

Márpedig, ha én most szenzációkat közölnék a Fudan Egyetemmel vagy a Pegasus-botránnyal kapcsolatban, helyesbíthetném őket egész hátralévő életemben, ugyanis nem volnának igazak. Pontosabban: hazugságok volnának. Elhiszem, hogy politikai szempontból jól jönnének ennek vagy annak a pártnak, azért is vadítják a híveiket, hogy követeljenek ilyesmit, csak épp igaz nem volna belőlük egy szó sem.

Míg nincs mit, még „nyomozni” sem lehet egyik témakörben sem, mert amit tudtunk, már mind körbejártuk, csak akkor lehetne kiásni valami újat, ha lenne bármi fejlemény. De nincs, és egy darabig nem is lesz.

Illetve. Illetve – ám legyen, elmondom itt miféle valós és létező hírek elérhetőek ebben a két ügyben, aztán tessék eldönteni, melyik és mennyire szenzáció.

Kezdjük a Pegasussal, mert az van meg gyorsabban. A megfigyelésekre fényt derítő Forbidden Stories oldalán semmiféle újdonság nem jelent meg hetek óta, ami nem azt jelenti, hogy a rangos újságírókat tömörítő csoportot elhallgattatták volna, hanem azt, hogy elértek a lehetőségek végére. Ennél többet civil eszközökkel nem lehet megtudni, márpedig a sajtónak csak olyanjai vannak, nem is használhat mást. A többi hírforrásban is két hetes a legfrissebb, ilyen vonatkozású információ, arról szól, hogy Svájc továbbra is használja az eszközt.

Vagyis van még egy hír, ami komoly bajokra utal, és tényleg köthető a Pegasushoz, öt nappal ezelőtti, és arról szól, miszerint:

Algéria megszakította diplomáciai kapcsolatait Marokkóval – jelentette be kedden Ramtán Lamamra algériai külügyminiszter, aki szerint Marokkó a Pegasus izraeli kémszoftverrel figyeltetett meg algériai tisztségviselőket.”

Hogy ezenközben Franciaország is megszakíthatná a kapcsolatokat Marokkóval, hiszen náluk még a hivatalban lévő elnököt is megfigyelték a marokkói gumitalpúak? Az igaz, de Franciaország kissé odébb fekszik, és Algériának komoly területi igényei vannak Marokkóval szemben a nyugat-szaharai térségben. Párizs nem fog követelni egy talpalatnyi földet sem, Algéria igen, ez egy csúnyán alakuló konfliktus magjának, kezdeményének tűnik, de abban majdnem biztos vagyok, hogy sem a magyar politikusok, sem a híveik, sem a pártaktivisták nem ilyesféle híreket hiányolnak a magyar sajtóból, mi több, valószínűnek találom, hogy egyikük sem emeli majd fel messze zengő szavát a nyugat-szaharai szabadság érdekében. Nekik magyar hír, magyar botrány kéne.

Az meg nincs, és az őszi ülésszak kezdetéig nem is lesz. Akkor sem hinném, hogy csoda történik, de ezt nem lehet előre tudni. Talán. Ennyit a Pegasusról.


Akkor lássuk, milyen fejlemények vannak a Fudan-ügyben?

Ennél azért több akad: de azért ezek a hírek sem mozdítják ki a helyéből a Világegyetem Gyémánttengelyét. Öt nappal ezelőtt még olyan címmel közölt írást a HVG, hogy:

Leállt a kormány a Fudan-kampusz előkészítésével, a homályos magyar lobbicég is kivár”

amiben nagyjából azt olvashattuk, hogy az az újság, miszerint nincs újság. Valószínűleg őket is piszkálhatták, hogy foglalkozzanak a dologgal, „ne hagyják elaludni”, akkor sem, ha már régóta alszik. Hanem bizony nem lett igazuk. Két nappal később Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere a következőket tette közzé Facebook-oldalán:

2019-ben a Fővárosi Önkormányzat és az Orbán-kormány kötött egy megállapodást, amelynek része volt a Diákváros megépítése és a budapesti atlétikai vb is. Ezt Orbánék megszegték azzal, hogy a magyar fiataloknak olcsó lakhatást biztosító Diákváros helyére egy kínai fizetős elitegyemet akarnak építeni. Ezért azt javaslom a Fővárosi Közgyűlésnek, hogy vonjuk vissza az atlétikai vb megrendezéséhez szükséges támogatást. Ha nincs Diákváros, nem lesz atlétikai vb sem.”

Ez már valóban kapcsolatos a Fudannal, még kapcsolatosabb az atlétikai vb-vel, de azért Karácsony Gergellyel a legkapcsolatosabb mégis. Azóta folyik a szó arról, hogy ezt szabad-e, lehet-e, nem szólnék bele az érzelmektől túlfűtött vitába, de mindenki a világbajnokságról beszél, a Fudanról biza egyedül Karácsony ejtett szót. Azonban akörül is történt valami.


Alig temette el ugyanis a HVG a tetszhalottnak tűnő Fudan-projektet (24-én), az harmadnapon, 27-én feltámadott. Megtudtuk az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleményéből, hogy benyújtották a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány bejegyzési kérelmét, mint a 444 írja:

Az alapítvány létrehozásáról még júliusban döntött a parlament. Ezzel együtt átadtak neki 26 hektárnyi területet ott, ahová eredetileg a Diákvárost tervezték. A törvény szerint ez az alapítvány hozza létre és tartja fenn Magyarországon a Kínai Kommunista Párt egyetemét.

A minisztérium közleménye szerint az alapítvány feladata az előkészítés, és a hatástanulmányok és tervek elkészítése után az egyetem megépítéséről népszavazás fog dönteni. Az alapítvány bejegyzésének folyamata a kérelem benyújtásával megkezdődött. A beruházás előkészítését a Palkovics László kormánybiztos vezetésével felálló öttagú kuratórium vezényelheti le.

Az alapítvány kuratóriumának elnöke Palkovics László lesz, aki miniszterként és kormánybiztosként is felel a projektért. Vagyis egy kormányváltás után is ő maradna a kínai egyetem alapítványának élén.”





Nagyon nem halott ez, sőt: mocorog. Mindjárt fel is kel. Csakhogy ez sem több egyelőre egy bejegyzési kérelemnél, az igaz, a jóváhagyása elintézettnek vehető, de alaposabban még csak ki sem tér a közlemény a részletekre – be is mutatom, ne mondják, hogy hazudok.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleménye

Budapest, 2021. augusztus 27., péntek (OS) – Benyújtották a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány bejegyzési kérelmét.

A kormány a hazai felsőoktatás versenyképességének erősítése, a magyar fiatalok korszerű képzése érdekében Budapestre hozná a világ 31. legjobb egyetemét. Az Országgyűlés döntésének megfelelően közérdekű vagyonkezelő alapítványt hoznak létre a világszínvonalú, kutatás-orientált egyetem létesítésének támogatására. Az alapítvány feladata az előkészítés, a hatástanulmányok és tervek elkészítése után az egyetem megépítéséről népszavazás fog dönteni. Az alapítvány bejegyzésének folyamata a kérelem benyújtásával megkezdődött. A beruházás előkészítését a Palkovics László kormánybiztos vezetésével felálló öttagú kuratórium vezényelheti le.

A tervezett fejlesztés megvalósulása esetén a magyar és közép-európai hallgatók Budapesten tanulva szerezhetnének diplomát a nemzetközi élvonalba tartozó intézményben. A Fudan hazai szerepvállalásával Magyarország regionális tudásközponttá válhat.

Az alapítvány kuratóriumának elnöke Palkovics László, a Budapest Diákváros megvalósításáért, valamint a Fudan Egyetem részvételével alapítandó magyarországi felsőoktatási intézmény működési környezete kialakításáért felelős kormánybiztos. A testület tagjai Szilas Cecília, korábbi pekingi nagykövet, majd helyettes államtitkár, jelenleg miniszterelnöki főtanácsadó, Horváth Levente, a Magyar Nemzeti Bank elnöki főtanácsadója, Kovácsics Iván miniszteri tanácsadó és P. Szabó Sándor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Kína-tanulmányok Tanszék tanszékvezetője.

A kormány 2022 végéig beszámol az Országgyűlésnek a Fudan Hungary Egyetem előkészítéséről és a várható költségekről. A megvalósításról a részletes tervek ismeretében, az érintettek véleményének kikérése után születhet majd döntés.” (MTI – OS)





Szóval ebből is összesen annyi derül ki, miszerint csak az biztos, hogy semmi sem biztos. Vagy lesz belőle valami, vagy sem, vagy esetleg bagoly lesz belőle, nem egyetem. Erre a hírre vártak, akik hiányolták a Fudannal való foglalkozást?

Dehogy erre, nekik valami botrány kellett volna. A Fudan maga egy botrány, ezt én is így látom, de olyan szenzációt, ami megtöltené a bulvár-címlapokat, nem nagyon fog produkálni. Egyelőre legalábbis nem.

Szóval, önök kérték: itt van a Pegasus, itt van a Fudan, ezek azok az „elhallgatott” hírek, amiket senki sem hallgatott el, mindegyik nyilvános forrásból származik. Az állítólag néma magyar sajtóból.

Ja, hogy nem ezt kérték?

Bocsánat, hogy egy hasonlattal éljek, ebédet főzni tudok, de teremteni nem. Főzni is csak abból, ami van a házban: szívesebben ebédelnék egy szép, nagy bifszteket, sült krumplival, előtte egy korty Chivas Regallal, utána egy finom kávéval, de csak kávém van a hozzávalók közül, tehát pörkölt lesz az ebéd, nokedlivel. Ahhoz ugyanis mindenem megvan.


Így vagyunk a hírekkel is: csak abból dolgozhatunk, amink van, amit tudunk. Ha nem ízlik, az sajnos nem a mi hibánk. Írni tudunk hírt, teremteni nem.

Ennyit a Pegasusról, ennyit a Fudanról és ennyit az igényekről.

Önök kérték, mi teljesítettük.

Remélem ízlett, mert mással nem szolgálhatunk.


Oszd meg másokkal is!