Gaál Péter: Őszöd

Meghallgattam az ún. őszödi beszéd „legmegdöbbentőbb részleteit” (Origo).

Én ugyan messze nem vagyok Gyurcsány-fan, tudom azt is, hogy EZ a mai Gyurcsány már nem AZ a Gyurcsány, én se vagyok az, aki akkor voltam, meg senki, még a Viktor se, ki így nem, ki úgy, ők például híztak, én nem, sőt, mindazonáltal most se mondok mást, mint eddig:

k.rva jó beszéd volt.

Az általam Magyarországon eddig hallott legjobb politikai beszéd. Talán Patton tábornok beszédei voltak hozzá hasonlatosak. Utóbbi is szálka volt mindenki szemében, saját hadseregétől a szovjet hadseregig. Aztán, napra pontosan hét hónappal az európai háború befejezése után jött egy autóbaleset, majd különböző, rejtélyes egybeesések és történések után, a téli napforduló idején a tábornok halála. Hogy ez szimbolikusan mit jelent, nem megyünk bele. Ez most nem az Őrölj, malom.

A „hamisított államférfi” kifejezés Rutherford B. Hayestől, az Egyesült Államok 19. elnökétől származik. Ő a Grant tábornoktól ráhagyott, mérhetetlen kormányzati korrupciót próbálta egy sor népszerűtlen intézkedéssel orvosolni, összességében sikerrel, bár a következő elnökválasztáson nem sok eséllyel indulhatott volna, igaz, nem is akart. Nem csak Isten a megmondhatója, mekkora szükség lenne itt most az ő reinkarnációjára. De akárhogy is, Gy. F. azokban az ihletett pillanataiban (még egyszer kihangsúlyozom: nem vagyok Gyurcsány-hívő), talán az egész akkori magyar politikai életben egyedüliként nem volt hamisított államférfi.

Távolról sem.

És ez az a nagyon ritka alkalom, amikor köszönettel tartozom a kormánymédiának, hogy kivonatolva még egyszer meghallgathattam.

Köszönöm szépen.

Oszd meg másokkal is!