Szele Tamás: Vírushíradó

Régen nem írtunk már járványügyi híradót, és le merném fogadni, hogy nem is hiányolta senki: azonban a helyzet kezd úgy alakulni, hogy most megint be kell számolni a pandémiával kapcsolatos hírekről, ugyanis erős romlásnak indultak a statisztikai adatok, és a kormányon kívül mindenki szeretne tenni ez ellen. Vagy majdnem mindenki.

Egyelőre lássuk a hivatalos számokat. Ezek szerint:

3125 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 855 339 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 36 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 30 647 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 796 435 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 28 257 főre emelkedett. 1 798 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 197-en vannak lélegeztetőgépen.”




Ezek riasztó adatok, akkor is, ha a kormánykommunikációnak kötelező mindig hozzátenni, hogy többségükben „idős, krónikus betegek” hunynak el, ugyanis ez messze nem teljesen igaz, ez már rég csak szófordulat. A 3125 új fertőzött viszont nagyon sok, mint azt a 444 bebizonyította, utoljára április 23-án találtak ennyi új fertőzöttet egy nap alatt. A hétfői, ennél kétszer nagyobb szám azért nem szignifikáns, mert az egy tételben tartalmazta a hét vége adatait.

Meg kéne állítani a ragályt, nem is kérdéses, de hogyan? Karácsony Gergely főpolgármester lépne, amennyire léphet, csak nagy mozgástere neki sincs. Tegnap sikerült szigorítani a fővárosi önkormányzat által fenntartott bentlakásos intézményekben, leginkább idősotthonokban hatályos szabályozást, de ennél többet nem is érhetett el, pedig még levelet is írt Pintér Sándor belügyminiszternek az ügyben, azzal a kérelemmel, hogy:

Állítsák vissza a 2021. július 3. előtt hatályos szabályokat a maszkviseléssel kapcsolatban, vagy ha nem érzi országosan szükségesnek, akkor a kormány adjon felhatalmazást a helyi önkormányzatok képviselőtestületeinek, Budapest főváros területén a Fővárosi Önkormányzatnak, hogy a maszkviselési kötelezettséget helyi önkormányzati rendeletben írhassák elő.”




Erre válaszolt is a belügyminiszter, csak köszönet nem volt benne:

Az operatív törzs eddig is megtette és a járvány negyedik hulláma idején is meg fogja tenni azokat a szakmailag indokolt javaslatokat, amelyek a védekezést megfelelően szolgáló rendszabályok bevezetésére vonatkoznak. A kellő időben megteszik a megfelelő védelmi intézkedéseket.”

Hát… Claudius római császárnak a maga idejében volt egy olyan szokása, mikor túl sok kérvényt kapott az alattvalóktól – és mindig túl sokat kapott, nagy volt már akkor a Római Birodalom – hogy azt válaszolta:

Leveledet megkaptuk és alkalomadtán áttanulmányozzuk”

aztán hagyta a fenébe az egészet és sürgősen el is felejtette a kérvényeket. Aki akkortájt ilyen választ kapott, biztos lehetett benne, hogy az ügye mindörökre zátonyon fekszik, senki sem fog vele foglalkozni. Valami ilyesmit érzek én ebben a pintéri válaszban is, mart olyasmit jelent, hogy

Majd ha baj lesz, intézkedünk, azt meg, hogy mikor van baj, én mondom meg, nem te”.




Az ám, csak a járvány meg tojik a nagyurak huzakodására, és ezt Karácsony is tudja, ezért bejelentette, hogy nincs mit bejelentenie. Hatáskör híján a maszkviseletet ő el nem rendelheti, de nyomatékosan kéri a budapestieket, hogy legalább a tömegközlekedési eszközökön mégis vegyék fel, sokat segíthet.

Amiből az lesz, hogy már a buszon, metrón, villamoson, trolin látszani fog, ki kormánypárti, ki ellenzéki: a kormánypártiakon dafke sem lesz maszk, az ellenzékieken dafke is lesz, illetve még elképzelhetőek átmenetek, de hogy a józan eszére nem fog hallgatni senki, az hétszentség.

Kéne, kéne, de nem fog. Pedig már a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nél is próbálják kezelni a helyzetet, csak mivel államigazgatási szervről van szó, nem rendelhető el az otthoni munkavégzés, így belső utasításokkal próbálják elejét venni a nagyobb bajnak. Szintén a 444 írja:

Az MNV belső utasításairól olvasónk által küldött screenshot szerint az MNV-nél a járvány terjedése miatt október 14. óta ellenőrzik minden, a székházba belépő ember testhőmérsékletét. Ha valakinél 37,5 celsius foknál magasabb értéket mérnek, „az érintett személy nem léphet be az épületbe, otthonába vissza kell térnie és fel kell vennie a kapcsolatot háziorvosával”. Emellett arra kérnek mindenkit, hogy használják a kihelyezett kézfertőtlenítőket,azokat pedig, „akinek akár csak enyhe felsőlégúti panaszai vannak”, arra kérik, hogy „a közösségi terekben, tárgyalókban, közös irodákban szíveskedjenek folyamatosan maszkot viselni”. Az MNV belső utasításai szerint mindezek mellett október 19-től olyan értekezleteket, amelyeken öt főnél több ember venne részt, csak online tarthatják meg. A levelet azzal zárják, hogy a maszk viselése „még” nem kötelező, de ajánlott a székházban.”





Szóval, aki tud, próbál védekezni, de ha nem védekezik mindenki, az egész csak annyit ér, mint az oltáskártya a magyar határon túl – tanúsíthatom, hogy semmire sem jó, sehol el nem fogadják. Tényleg, azokról is kiderült végül, mennyibe kerültek. Az Átlátszónak sikerült kiperelni a gyártási költségeket, ők úgy tudják:

Először 5 millió, majd még 3 millió védettségi igazolványt rendeltek az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt.-től. Egy igazolványt bruttó 1244 forintért gyárt az ANY, a 8 millió darab tehát 9,95 milliárdba kerül.”





Ha azt veszem, hogy jelenleg a beoltottak száma 5 943 832 fő, több, mint kétmillió igazolványnak még nincs gazdája, de ennél is izgalmasabb, hogy mivel eredetileg rájuk került volna az oltás típusa is, de ezt egy kormányrendelet február 27-én megtiltotta: szerződést is kellett módosítani a megváltozott igények miatt. Sőt, még egyszer kellett, mert úgy érezték, kevés lesz az ötmillió kártya (kevés is lett volna). Mindenesetre sikerült elköltenünk tízmilliárdot valamire, ami kizárólag határainkon belül működik, és akinek esze van, letölti a telefonjára az uniós igazolást is: azt fogadják el minden más országban.

Nagyjából itt tartunk most. Gondoljunk bele: biztos, hogy ezt a mi bajunkat koronavírusnak hívják és nem politikának?

Hiszen épp az a baj a mindent átszövő magyar belpolitikával, hogy bármiből képes politikai kérdést csinálni, legyen az pacalpörkölt, utcasöprés vagy mesekönyv, most épp az óvintézkedések, a maszkviselet, egy esetleges lezárás vált a harc tárgyává: Pintér nem akar cselekedni, Karácsony akarna, a csodálatos nevű Koronavírus Sajtóközpont pedig tegnap az alábbi nyilatkozatot bírta közölni az ATV-vel:

Nem szeretnénk senkit korlátozni, pláne nem az oltottakat. A maszkviselés továbbra is kötelező a kiemelten veszélyeztetettnek számító területeken: az egészségügyi intézményekben (háziorvosoknál, szakrendelőkben, kórházakban) és a szociális intézményekben (oltatlanok számára látogatáskor), emellett a mindennapokban a maszk ugyan nem kötelező, de nem is tiltott, ha valaki hordani szeretné, nyugodtan megteheti.”





Óvatosak tehát, nem mondanak semmit, de azt nagyon.

Az oltások és az idő talán kigyógyítanak minket ebből az átkozott vírusból – de ahogy túl leszünk rajta, én írok Karikó Katalinnak.

Megkérem, hogy fejlesszen ki egy oltást a magyar belpolitika ellen is.

Mert van olyan veszélyes, mint a világjárvány.

Épp eleget senyvedtünk tőle, ki kéne gyógyulni abból is.


Oszd meg másokkal is!