Szele Tamás: Szakács Árpád és a doktorok

Elég fura helyzetben vagyok, ugyanis ma megyek harmadszor beoltatni magamat, előtte kell végeznem a napi munkával, és nem csak az általános oltáshelyzetet kellett áttekintenem, de épp most futott be hozzám Szakács Árpád oltásellenes beszéde is, amit a Mi Hazánk szombati tüntetésén mondott el.

Mit ne mondjak: rá jellemző gondolatmenet.

Ma egy másik lapban már foglalkoztam a Mi Hazánk szombati demonstrációjával, amin állítólag „ezrek tüntettek”, méghozzá láthatatlan ezrek, és Dúró Dóra szerint „új erő született” – akkor koraszülött lehet, mert eléggé gyengécskének tűnik. Csak még nem volt meg a Szakács-beszéd szövege, márpedig a „fellépő művészek” közül ő volt az egyetlen, akinek kenyere a szó, tőle vártam a legnagyobb marhaságokat, nem is csalatkoztam, de maga a beszéd és az elemzése már ide kerül, persze csak a valóban fontos hírek után. Vegyük előbb azokat.

Az elmúlt három napban összesen 27 209 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 025 697 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Az elmúlt három napban elhunyt 392 beteg, így az elhunytak száma 33 172 főre emelkedett. Ennek fényében nem is csoda, hogy a ma kezdődő oltási akcióhéten komoly sorok állnak a kórházak előtt: a Szent Margit Kórház előtt már reggel negyvenen álltak, a Szent Imre Egyetemi Oktatókórházból és az Uzsoki utcai kórházból hosszú, ám a biztonsági távolságtartás miatt nem tömött sorokat jelentenek, a győri Petz Aladár Kórház előtt is száz méteres a sor órák óta, szóval aki ma oltatná magát, az személyin, lakcímkártyán és a korábbi oltások igazolásain kívül vigyen magával türelmet is – most még mindig jobban jártunk, mint április végén, amikor a regisztrálni kívánók tömege miatt összeomlott a nyilvántartási rendszer. Most nem omlott össze, mert kikerülhetővé tették, és aki tehette, el is kerülte. No, meglátjuk mi lesz ebből: káosz vagy oltás?

Menet közben beszakadt a forint árfolyama is, már 370 körül jár az euró, ezt alapos elemzés tárgyává lehetne ugyan tenni, de nincs rá idő – sebaj, majd legközelebb. Most mindenkinek az oltással és az oltásellenességgel van tele a feje.

Először is tisztázzuk: bár a legtöbbek számára az oltásellenesség a koronavírus-járványhoz kötődik, előtte nem hallottak róla, az már nagyon hosszú ideje terjedő ostobaság. Én például még 2018-ban írtam volt róla a Vasárnapi Hírekbe, és már akkor is szakálla volt ennek a konteónak, szép, hosszú, ősz szakálla, mint nekem jelenleg (nem szeretek ugyanis borotválkozni). Az akkori adatok szerint – mág a fasorban sem volt a mostani világjárvány! – már általánosan terjedő téveszmével volt dolgunk.

A Vaccine Confidence Project nevű londoni civil szervezet felmérése szerint meglepően magas azok aránya, akik veszélyesnek tartották az oltásokat: Franciaországban a megkérdezettek 41, Görögországban 26, az USA-ban pedig 14 százaléka nem értett egyet azzal a kijelentéssel, hogy a vakcinák általánosságban véve biztonságosak. Az Európában újra támadó kanyaró Olaszország mellett Romániában és Ukrajnában okozott komoly járványt. 2018 első felében Európában 41 ezer ember betegedett meg kanyaróban, és közülük többen – legalább százan – meghaltak.

Akkor írtam:

A romániai helyzetet bonyolítja, hogy ott nemcsak az internetes propaganda, hanem egyes ultraortodox vallási körök is az oltásellenességet támogatják. A kétkamarás román parlament szenátusa 2017 októberében csaknem egyhangúlag megszavazta az oltástörvény tervezetét, de néhány nappal később a védőoltások kötelezővé tétele ellen rendeztek tüntetést egyházi és világi egyesületek Bukarestben, élő láncot alkotva a parlament épülete előtt. A törvénytervezet elakadt a képviselőház szakbizottságában, ahol olyan módosító indítványokat terjesztettek be, amelyek a járványügyi szakemberek szerint hatástalanná tennék a jogszabályt.”




Tehát láthatjuk: az oltásellenesség eszköztára messze a COVID–19 felbukkanása előtt már készen állt, legendákkal, ideológiával, szellemi alapvetéssel, csúsztatásokkal, manipulációkkal, mindennel együtt, csak alkalmazni kellett a világjárvány megjelenésekor. Hogy miért kellett alkalmazni, az jó kérdés, maradjunk annyiban, hogy egy széles körben elterjesztett hazugság komoly eszköz lehet a politikai hatalom megszerzésében is, gyakorlásában is. És sokat árthat olyan államoknak, ahol terjed, sokat segíthet olyanoknak, ahol nem. Szóval: Olgino erősen besegít az oltásellenesség terjesztésébe, de már évek óta.

Szakács Árpád szombati beszéde valóságos iskolapéldája a klasszikus oltásellenes-konteós gondolatmenetnek – van abban minden, féligazságtól teljes hazugságig, nem kevés ravaszságig. Az első fele érdekes módon akármilyen demonstráción elhangozhatott volna, ugyanis arról szól, hogy a hatalom és a politika rossz, de a kedves hallgatóság jó. Onnan kezd érdekes lenni, amikor eseteket sorol fel. Azt mondja:

Dr. Bernice Eddy virológus. 1954-ben, Amerikában kiderítette, hogy a gyermekbénulás elleni vakcina súlyos veszélyeket hordoz. A kutatót azonnal elhallgattatták, kísérleteit nem vették figyelembe. Nem sokkal később bekövetkezett a tragédia: a gyermekbénulás elleni vakcinák az akkori történelem legsúlyosabb gyermekbénulás-járványát idézték elő. Az oltással 200.000 embert fertőztek meg; 70.000-en megbetegedtek, 200 gyerek bénult le örökre és sokan meghaltak.”





Tehát, mit mond? Dr. Eddy jó kutató, aki felfedezte, hogy maga a vakcina, úgy általában rossz, de megbüntették a gonosz vakcinapártiak. Akkor nézzük csak meg, mi is történt valójában? Az eset Cutter-incidens néven ismert.

Arról volt szó, hogy 1954-ben az NIH (az amerikai Tisztiorvosi Szolgálat) felkérte Eddyt, hogy végezze el a Jonas Salk által a Cutter Laboratories számára kifejlesztett inaktivált vakcina egyik tételének biztonsági tesztjeit. Salk inaktivált gyermekbénulás elleni vakcinája egy elölt vírusú vakcina volt, amelyet egy nagyszabású nemzeti oltási programban kívántak felhasználni. Eddy feladata az volt, hogy tesztelje az öt különböző cégtől származó vakcinákat. Miután 18 majmon tesztelte a vakcinákat, ő és csapata felfedezte, hogy a Cutter Laboratories által gyártott inaktivált vakcina maradék élő poliovírust tartalmazott, aminek következtében a majmok polio-szerű tüneteket és bénulást mutattak. Tehát a többi négy cég vakcinája jó volt, csak a Cutteré nem!

Eddy jelentette felfedezéseit William Workmannek, a Biológiai Ellenőrző Laboratórium vezetőjének, aki azonban úgy döntött, hogy figyelmen kívül hagyja azokat. Eredményeit soha nem adták át a vakcinák engedélyezésével foglalkozó tanácsadó bizottságnak. A Cutter Laboratories már hónapokkal az engedélyek kiadása előtt benyújtotta a gyermekbénulás elleni vakcina mintatételeit. Eddy megállapítása, miszerint a hat tételből három megbénította a majmokat, mivel élő poliovírust tartalmazott, a Cutter Laboratories hibás vakcinagyártási folyamatára utalt.

A folyamat során 120 000 adag polio vakcinát állítottak elő, amely élő poliovírust tartalmazott. Az oltóanyagot kapott gyermekek közül 40 000-nél alakult ki abortív poliomyelitis (a betegségnek egy olyan formája, amely nem érinti a központi idegrendszert), 56-nál bénulásos poliomyelitis alakult ki – és közülük öt gyermek halt bele a gyermekbénulásba.


Még a számok sem stimmelnek. Nem a polio elleni vakcina volt rossz, mindenestől, általában, mmint megelőzési eszköz, hanem az egyik gyártó cég volt végzetesen hanyag! Szóval, ha eszem valami rosszat és elcsapom a hasamat, akkor nem maga az evés kerülendő, hanem az a hely, ahol a rossz ételt vettem. De vegyünk másik példát.

Szakács elővette Dr. Judy Mikovitsot is. Ő a „Plandemic” (angol szójátékkal: „A tervezett világjárvány”) című oltásellenes propagandafilm egyik sztárja. Lássuk, mit mond róla Szakács:

Dr. Judy Mikovits korunk egyik legjelentősebb kutatója. Több évtizedes munkájával megváltoztatta a HIV-AIDS kezelését, milliók életét mentve meg.

Az emberiséget fenyegető egyik legnagyobb veszélyre is ráirányította a figyelmet: a lappangó retrovírus okozta betegségek terén áttörő eredményeket ért el.

Pályája töretlenül ívelt a Nobel díj irányába, de amikor az okokat kutatva eljutott a védőoltásokig, az élete egy csapásra megváltozott, mintha egy akció-thriller film kellős közepébe került volna, csak itt semmi nem a képzelet műve volt, hanem maga a valóság. Mindenféle indok nélkül letartóztatták, irodáját zárolták, kutatásait lefoglalták, állásából kirúgták, szakmailag ellehetetlenítették.”





Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy mivel a filmben erősen exponálta magát, elég pontos adatokkal rendelkezünk dr. Mikovits életpályájáról, ezeket magyarul a Qubit gyűjtötte össze. Eszerint annyira ívelt az ő pályája a Nobel irányába, amennyire az enyém. Az AIDS-kutatás sem igaz, Mikovits 1988-ban laboratóriumi technikusként kezdte a nemzeti rákkutató intézetnél (NCI), majd biokémiából és molekuláris biológiából doktorált a George Washington Egyetemen. 2009 és 2012 között valóban kutatott, de nem az AIDS kórokozóját hanem egy rejtélyes, általa XMRV-nek nevezett vírust, ami krónikus fáradtságot okozott volna az embereknél és állítólag egy laboratóriumi egérkísérlet során szabadult el. Igen ám, de egymás után kellett visszavonnia az állításait, a Science magazin a tanulmányát is visszavonta, a végén, 2012 szeptemberében egy sajtótájékoztatón rákényszerült arra, hogy bejelentse: közel 300 fő vizsgálata során egy emberben sem sikerült kimutatni a vírus jelenlétét.

A törvénnyel viszont valóban meggyűlt a baja, csak nem ezért:

Munkahelye beperelte őt laboratóriumi laptopok ellopása és titkos adatok magáncélú tárolása miatt. Mivel az ügy kivizsgálása alatt elhagyta Nevada államot, Kaliforniában őrizetbe vették mint szökevényt, és néhány napra börtönbe került – az illetékes nevadai ügyészség végül 2012 júniusában ejtette az ügyet. Mikovits 2012 óta nem jegyez egyetlen tanulmányt sem, az utóbbi években azonban többször újra elővette az XMRV-elméletét, illetve a vakcinaellenes szólamokat is hangoztatott.” (Qubit)





Így került tehát a filmbe. Ahol olyan okosságokat beszél, mint például:

A földben, a homokban is vannak szekvenciák. Az óceán sós vizében gyógyító mikrobák vannak.”

Ez halandzsa, kérem. Hogy Szakács miért használja hivatkozási alapnak? Mert feltételezi, némi joggal, hogy a hallgatóságának fogalma sincs arról, kik az általa említett személyek valójában. Amiket ő mond, az nem egyéb, mint a nemzetközi oltásellenes média konteóinak szajkózása annak érdekében, hogy minden oltást elutasíthasson, persze az aktuálisat mindenképpen és legfőképp.

Én nem tudom, ki hogyan van az oltás eszméjével és nem is akarok senkit sem befolyásolni döntéseiben. Azonban a magam részéről: ha nem is terveztem volna beoltatni magam harmadszor, ez a csúsztatásokkal és manipulációkkal teli beszéd rávett volna. Ha valamit ennyire rágalmaznak – és az a Szakács Árpád teszi, aki a mostani „kulturális forradalom” elindítója volt – ráadásul ilyen eszközöket vetnek be ellene, akkor az nekem kell.

Tehát mindjárt indulok is az oltópontra. Sorba állni.

Mindenki más meg hozza meg saját döntését az ügyben.


Oszd meg másokkal is!