Szele Tamás: Kormányinfó, vagy amit akartok

A mai nap kérdése kétségtelenül az, hogy hány kormányinfót tartottak ugyanazon a helyen, ugyanabban az időben és azon hány Gulyás Gergely beszélt, valamint miket mondtak ezek a Gulyás Gergelyek. Ugyanis jelenleg ez még nem teljesen világos.

Ezt meg kell magyaráznom. Szóval, van nekem egy fogadalmam, miszerint nem teszem be a lábamat a kormányinfóra. Ennek több oka van, és amint látom, nélkülem is egészen jól meg bírják tartani, nem fájlalják különösebben a távolmaradásomat: jó, de ami ott elhangzik, időnként lehet fontos. Például ma is az. De hát azért van tévé, azért vannak ott a többi kollégák, akik vannak olyan kedvesek, és a „percről percre” műfajában értesítik a nagyvilágot arról, épp miről van szó. Csak épp mintha nem ugyanazon az eseményen volnának…

Abban minden orgánum és orbánum egyetért, hogy

A harmadik oltáshoz köthetik a védettségi igazolvány érvényességét

Aminek lehet örülni és lehet miatta bánkódni, sok vita alapja lesz ez az intézkedés, de egyelőre annyit tudunk az ügyben, miszerint erre azért január előtt nemigen kell számítani. Az is kétségtelen, hogy az oltási akcióhetet újból meghosszabbítják: de a következőkben már eltérnek a tudósítások. A Telex úgy írja, hogy:

A kormány azt tervezi, hogy reklámkampányt indít a harmadik oltás fontosságáról, és személyesen keresnek meg minden beoltottat, hogy harmadszorra is oltassa be magát.”

Az Index viszont árnyaltabban fogalmaz:

A harmadik oltás felvétele létfontosságú, éppen ezért 3,7 millió ember védettsége december 10-én lejár (mert letelt a második oltást követő hat hónap.) Őket az általuk megadott elérhetőségek valamelyikén személyesen fogja felkeresni a kormány, hogy vegyék fel a harmadik koronavírus elleni vakcinát.”




Ezt a mondatot a Magyar Nemzet nem is hallotta, vagy ha mégis, nem említi. Pedig már úgy elképzeltem, hogy megy az ember vásárolni, és a nyóckerbéli kapualjban összefut a kormánnyal:

– Adjonisten, atyámfiai, mi járatban?

– Jöttünk személyesen a beoltottakhoz, figyelmeztetni őket.

– Hát hol van még karácsony, hogy regölni járnak kendtek? Ilyenkor még betlehemezni sem szokás!

Biztos volna olyan házigazda is, aki vasvillával várná őket, de nyugalom, nem jönnek ők személyesen, majd írnak e-mailt meg telefonáltatnak az automatáikkal. Várható tehát némi zaklatás, de megszoktuk már tőlük.

Megjegyezném, hogy ebben az írásban próbálom kiszűrni a közérdekű információkat, különválasztani a politikaiaktól, aztán hogy mennyire sikerül, az változó: épp most érünk olyan kérdéshez, amiben szétválaszthatatlanul összevegyült minden. Az ugyanis már nem kérdés, hogy oltani fognak, az viszont kérdés, hogy mivel fognak oltani.

Mindennel, kivéve Sputnikot, mert az elfogyott és nem is rendeltek belőle többet, azonban a pontos számok szerint közel 10 millió adag vakcina áll itthon rendelkezésre, ebből az Index szerint:

      • körülbelül 3 millió a Pfizer;
      • 1 millió körül van a Moderna;
      • a kínai 2 millió, amelynek a megbecsültsége fel fog értékelődni, mert Gulyás Gergely olvasmányai alapján ez adja majd a legnagyobb védettséget az új koronavírus variánssal szemben;
      • Astra Zeneca típusú vakcinából még mindig van 2 millió;
      • a Janssenből közel 4 millió áll rendelkezésre.




Ezen kívül érkezik még kétmillió adag Pfizer az 5-11 éves korosztály számára az Európai Unión keresztül. Aha, mondja tájékozott újságolvasó (és író), az uniós vakcinaszerződés, amibe visszakérezkedtünk! Nos, Gulyás ma cáfolta a visszakérezkedés tényét, arra hivatkozva, hogy „van elég oltóanyag Magyarországon”. Különös, mert az Euronews november 26-án még azt írta, hogy:

Magyarország bekönyörögte magát a szerződésbe szeptemberben, így most nyugodtan tudnak rendelni gyermek és felnőtt adagot is. Kellett a többi ország jóváhagyása is ehhez, ez egy csendes Canossa-járás volt.”

És hogy jön az Unión keresztül az a kétmillió adag Pfizer? Hány Gulyás beszél és mit? A 444-nek ugyan adott egy zavaros magyarázatot, mely szerint

Ez egy külön szerződés. Mert az eredeti szerződésben nem lehetett úgy részt venni, hogy csak annyit kérünk, amire szükség lesz, hanem fix 12 millió adagról volt szó, amit a kormány akkor kiszámolt, és úgy döntött, annyira nincs szükség. De most a gyerekeknek biztosítjuk a vakcinát.”





– bár azért szerintem ő is érzi, hogy milyen furcsákat beszél. Mindegy, haladjunk, mert még fontos dolgok várnak ránk. Ezek közül a legelső, hogy Magyarországon a kormány tudomása szerint még nincs jelen az omikron variáns, csak nehogy rendeljünk abból is, ahogy a vakcinákból. Ellenben a Telex szerint:

Gulyás kategorikusan kijelentette, hogy nem lesznek a környező országhoz hasonló korlátozások. A miniszter azt is elmondta, nincs politikai akadálya a negyedik oltásnak, amennyiben azt az orvosi szakvélemények is javasolni fogják.”

Ezt az Index megint picit másképp hallotta, náluk Gulyás úgy fogalmaz, hogy:

Egyelőre nincs napirenden a negyedik oltás kérdése, legalábbis politikai értelemben.”





Politikai értelemben? Orvosi értelemben kéne tekinteni a dolgot. De tessék mondani, a téli ünnepeket megtartjuk? Erről jelenleg az a hivatalos álláspont, miszerint

A járvány vagy most épp tetőzik vagy már tetőzött, és az a mondás, hogy most már lefelé fog menni a megbetegedések száma és kevesebben lesznek kórházban. A kormány reméli, hogy a karácsony a vírus leszálló ágában ér majd bennünket, így nem lesz szükség újabb korlátozásokra.”

Ha az a mondás, az jó, bár ez magyarra fordítva azt jelenti, hogy remélhetőleg december harmadik hetéig kitombolja magát a vírus, hogy aztán a negyedik héten tombolhasson a lakosság is, csak éppen erre a világon semmi garancia nincs. És mi lesz a magyar vakcinagyárral?

Az, kérem, működni fog. Mit fog gyártani? A cél az, hogy saját magyar vakcinát termeljen az üzem. Hogy ilyen nincs? Nincs. Még. Majd kifejlesztjük kisüstiből, fokhagymából, kocsikenőcsből, bajuszpödrőből és szigetelőszalagból.


Amíg nincs meg, addig viszont mások által fejlesztett oltóanyagot kéne termelnünk, melyről azonban Gulyás szerint még tárgyalások sem folynak, megállapodás sem született. Nem tudom, Gulyás miniszter szokott-e találkozni Szijjártó miniszterrel, ugyanis a külügyér ezt nagyon másképp tudja: november 22-én még azt mondta, tárgyalnak a Sinopharm és a Szputnyik gyártójával arról, hogy a leendő nemzeti oltóanyaggyárban e két oltóanyag licence alapján gyárthassanak vakcinát. Annyira tárgyaltak, hogy május végén, június elején Szijjártó előbb Pekingben jelentette be, miszerint Magyarország megveszi a Sinopharm licencét, aztán Moszkvában egyezett meg a Sputnik gyártásáról Gyenyisz Manturov orosz ipari és kereskedelmi miniszterrel. Szóval akkor hogy is van ez? Egyáltalán, beszélnek egymással ezek a miniszterek? Vagy mindegyikkel külön beszél a kormányfő, egymást nem is ismerik?

Viszont az éttermekben és szállodákban továbbra sem kérnek védettségi igazolványt, aminek az az oka, hogy „a kormány a közvélemény többségével együtt úgy gondolja, hogy a gazdaságnak működnie kell.” Csak a vírus is gondolja úgy és nem lesz semmi hiba. Itt meg kell állnom, és idéznem a 444-et, mert egyszerűen kihagyhatatlan:

Ha jól értem, Gulyás Gergely nem akarja bebörtönözni Farkasházy Tivadart

A Magyar Fórum újságírója érezte fontosnak felvetni Farkasházy bebörtönzését, mert a járványhelyzet apropóján szerinte gyilkossággal vádolta Orbán Viktort (nem tudom, miről beszél, ezért csak arra tudok hagyatkozni, amit mondott). Gulyás Gergely ennek örömére közölhette, hogy ő szélsőségesen liberálisan értelmezi a véleményszabadságot, de végül egy kicsit azért kesergett azon, hogy a magyar bíróságok gyakorlatában nem szoktak ilyen véleményekért elítélni senkit. (Nyolc perc múlva: Nincs technikai hiba, csak hosszú percek óta a Magyar Fórum kérdez)” (444)





A járványügyön kívül is felmerültek témák, de Gulyás miniszter egy angolna ügyességével siklott ki a kérdések elől és válaszolta mindenre azt, amit Orbán Viktor felelt volna: ügyes artista, nem mondom, de hát ezért fizetik, nem is akárhogyan. Nem is érdemes részletezni, miket beszélt Európai Unióról, rezsicsökkentésről, inflációról, ukrán helyzetről, főpolgármesterről, mert nem holnap, már ma délután is teljesen mást fog mondani, amennyiben fordul a kocka: ez a mai kormányinfó egyértelműen a járványhelyzetről szólt. Akkor lássuk, mit tudtunk meg, mi volt a lényeg?

      1. A védettségi igazolást a harmadik oltáshoz fogják kötni, körülbelül januártól. Vagy nem.
      2. Bőven van vakcina az országban, ezért még veszünk.
      3. Nem lesznek lezárások, főként az ünnepi időszakban nem, vagy ha mégis, akkor ezzel szemben lesznek.
      4. Politikai értelemben vagy lesz negyedik oltás, vagy sem.
      5. A Nemzeti Vakcinagyár nemzeti vakcinát fog gyártani. Vagy nemzetközit. Vagy valami mást. Esetleg csattogós lepkéket felelős politikusok érett, tartalmas kikapcsolódása céljából.
      6. Az uniós vakcinaprogramba nem léptünk vissza, csak mégis, de mégsem. Nem értik? Én sem. Nem baj. A miniszter se érti.
      7. Takarítsunk ki, mert mindenkihez személyesen kíván bekopogni a kormány, még az ünnepek előtt. Azért a harapós kutyát nem kéne megkötni: rég láttunk kormányt szaladni házőrzővel a fenekében.

Ennél többet képtelenség kicsiholni ebből a sajtótájékoztatóból. Akinek ennyi jó kevés, azt érje gáncs és megvetés, éneklik Mozart operájában.

Az lenne az igazi, ha valamelyik kormányinfó végén Gulyás miniszter is elénekelné. Azért hajlandó lennék akár fizetni is egy ésszerű összeget.


Oszd meg másokkal is!