Szele Tamás: Kazah tél

Folytassuk hát Kazahsztán szomorú történetét, mert messze nincs még vége a KBSZSZ alakulatainak bevonulásával – ellenkezőleg, a tragédia még csak most kezdődik. Bár eddig sem komédiát láttunk, valljuk meg. De a jelek szerint most következik a megtorlás.

Lássuk előbb azt a kevés konkrét információt, ami a rendelkezésünkre áll, utána spekulálhatunk kedvünkre sok mindenről. De nézzük a tényeket.

Kassim-Jomart Tokajev kazah elnök a tüntetések hatodik napján bejelentette, hogy az ország minden régiójában „nagyrészt” helyreállt az alkotmányos rend.

A helyi hatóságok uralják a helyzetet. De a terroristák még mindig fegyverben állnak és kárt tesznek a polgárok tulajdonában. Ezért a terrorellenes akciókat addig kell folytatni, amíg a fegyvereseket teljesen meg nem semmisítik. Ezt a feladatot be kell végezni. Akik nem adják meg magukat, azokat elpusztítjuk.”

mondta Tokajev a biztonsági erőkkel tartott január 7-i reggeli találkozón.

Éjszaka azonban még tűzharcok folytak Almatiban, legalábbis a TASZSZ azt állítja, miszerint:

Almatiban az éjszaka beálltával újra fellángoltak a lövöldözések – jelentette a Mir–24 tévécsatorna.

A tévécsatorna szerint szemtanúk megerősítették, hogy a Köztársaság tér környékén összecsapások zajlottak.

A katonaság hangosbeszélőkön követeli az utcák kiürítését. Emellett minden lakos SMS-üzenetet kapott, amelyben emlékeztették őket a kijárási tilalomra – jelentette a tévécsatorna.”




Ezekről a tűzharcokról a Meduza.io is beszámol, ők úgy tudják, hogy több szemtanúk lövésekről számolt be a Köztársaság tér közelében. Este 11 óra körül a kazah Almaty televíziós csatorna forgatócsoportját tűz alá vették a város központjában. A sofőr meghalt, egy újságíró pedig megsebesült. A lövöldözés egész éjjel folytatódott Almatiban, és január 7-én reggel is hallatszottak szórványos lövések – jelentette az állami Khabar 24 TV-csatorna.

A Köztársaság téren szélsőségesek egy csoportja eltorlaszolta a Mir TV csatorna épületét. Vannak halálos áldozatok is, a holttestek közvetlenül az utcán hevernek”

mondta a tévécsatorna munkatársa az adásban. Reggel tűz ütött ki a tévécsatorna épületében. Almatiban a zavargók kétszer is megpróbálták elfoglalni a Koktobe TV-tornyot – állította a Dauren Abajev, az elnöki adminisztráció helyettes vezetője.

Több kísérletet is tettek arra, hogy élő adásba kerüljenek a központi televízióban”

– tette hozzá a tisztviselő.

Jó lenne tudni, mit szerettek volna ennyire adásba juttatni a lázadók, de tulajdonképpen pont ez az egész kazah válság alapkérdése is, ugyanis erről fogalmunk sincs. Ezeket a lázadókat, felkelőket a jelek szerint nem vezeti senki. Kazah ellenzék a szó eredeti értelmében véve nem létezik, ugyanis két nagy letartóztatási hullámban, 2006 és 2011 körül szó szerint eltörölték azt, amit nagyjából így lehetne nevezni, akkor került másodszor börtönbe Aron Atabek költő is – ő már kapott két évet koromsötét magánzárkában korábban, de azt valahogy túlélte, 2012 óta viszont ismeretlen a sorsa.

A kazah politikai élet nagyjából a kormányzó Nur Otan pártból (ezt vezette Nazarbajev) és két műellenzéki formációból áll, az egyik a Nazarbajevvel szimpatizáló, az agrár-ipari blokk érdekeit képviselő AIST, a másik az ASAR párt, amelyet Nazarbajev lánya alapított. A leányka különben sokoldalú tehetség: miután Nazarbajev a 2011-es zhanaozeni események következtében betiltotta a teljes független sajtót, a maradék média irányítását az ő kis törékeny kacsóiba helyezte.

Szóval nincsenek tüzes parlamenti viták. Nagy tüntetések viszont már voltak korábban is, például egy földtörvény-módosítás miatt, verekedések is előfordultak ezeken a demonstrációkon, olyasmire azonban eddig még sosem volt példa, mint mostanság. A lázadókkal beszélni külföldi újságíró számára pillanatnyilag lehetetlen – talán holnap-holnapután sikerül elérnem telefonon valakit, aki tisztábban látja a kazah nép életét nálam, lévén, hogy a családtagjai is kazahok és ott is élnek – de addig csak annyit tudok, ami véletlenül került ki az egyik tévéadásba: egyikük azt nyilatkozta:

– A kormányzat gazdag, viszont az emberek többségének rengeteg tartozása van. Azért vagyunk itt, hogy megosszuk fájdalmunkat és nehézségeinket a világgal.

Hát, nem úgy hangzik, mintha egy külföldön kiképzett terrorista mondaná. Inkább tűnik az illető egy végletekig elkeseredett kazah kisembernek. De Tokajev elnök így is kiadta a parancsot: előzetes figyelmeztetés nélkül is tüzet nyithatnak a rendőrök és a katonák a kormányellenes tüntetőkre.


A belügyminisztérium szerint 26, a kazahsztáni tüntetésekben részt vevő „bűnözőt” öltek meg. „Összesen több mint háromezer bűnözőt vettek őrizetbe, 26-ot likvidáltak és további 18 fegyveres terroristát megsebesítettek” – közölte a belügyminisztérium. A Khabar 24 állami műsorszolgáltató szerint országszerte 3706 embert vettek őrizetbe. A belügyminisztérium szerint 18 rendfenntartó rendőr meghalt, 748 rendőr és nemzeti gárdista pedig megsebesült.

Mi lesz a letartóztatottakkal? Január 6-án a kazahsztáni főügyészség büntetőeljárásokat indított tömeges rendbontás szervezése és abban való részvétel miatt, valamint terrorcselekmények elkövetése miatt indított előzetes nyomozásokat. Az e cikkelyek ellen vétők nyolc évtől életfogytig tartó börtönbüntetésre számíthatnak az állampolgárságuktól való megfosztással együtt.

De hol van Nurszultan Nazarbajev és kedves családja, akik, mint láthattuk, komoly szerepet játszottak az ország irányításának minden területén? Nos, az Orda.kz című lap azt állítja: Nazarbajev és lányai elhagyták Kazahsztánt. Maga a volt elnök is „moszkvai gyógykezelést” emlegetett korábban, és a lap információi szerint már meg is érkezett Oroszországba, lányai pedig az egyesült Arab Emirátusokban lehetnek – vagy nem. Ugyanis a zavargások első estéjén komoly magánrepülőgép-forgalom indult az ország repülőtereiről Európa és a Közel-Kelet irányába. Egy Bombardier Global 5000 típusú luxusgép, melyről vélelmezhető, hogy Nazarbajev egyik lányáé, Almatiból átrepült Nurszultanba, onnan elindult Dubajba, de végül Abu-Dzabiban landolt.


Egy másik járat, egy Embraer Legacy 650 az Index információi alapján egyenesen Almatiból érkezett Budapestre január ötödikén, tőlünk még aznap délután tovább ment Genfbe, onnan Zürichbe, majd Doha, Katar fővárosa lett a végállomása. Nem tudjuk, kik utaztak ezeken a gépeken (az Embraer Legacy 650-et az Air Hamburg üzemelteti, egyfajta luxus-légitaxiként, ami ilyen esetekben nagyon jól jön annak aki meg tudja fizetni), lehettek rajta Nazarbajev családtagjai is, lehettek rajta a korábbi elit más tagjai, sőt, lehetett az utas maga Nazarbajev is, én Gruevszki óta semmin sem lepődök meg. Annyi tudunk még – jellemzően közép-ázsiai és posztszovjet a hír, ugyanis a tulajdon cáfolatával együtt érkezett – hogy az elnöki család egyetlen tagja maradt Kazahsztánban, Samat Abish, a volt elnök unokatestvére, korábban a kazahsztáni Nemzetbiztonsági Bizottság első helyettes vezetője, akiról az Orda.kz a mai napon azt írta, hogy őrizetbe vették Almatiban, de azonnal cáfolta is az információt.

Az viszont feltűnő, hogy a kazahsztáni politikai válság kezdete óta sem a hivatalos hatóságok, sem az állami televíziós csatornák sem a média nem említik Nurszultan Nazarbajev vagy családtagjai nevét. Azt sem mondják meg, hol vannak, hogy vannak. A hivatalos jelentésekben és beszédekben sem nevezik a fővárost Nur-Szultánnak. Márpedig ez az átrendeződés biztos jele. Nazarbajev kora véget ért, a mostani megtorlás és vérhullám Tokajev korának kezdetét jelzi.


Amiből nagyon érdekes tanulságokat vonhat le a bizony már nem fiatalodó Vlagyimir Putyin. Mindezidáig Nazarbajev példája azt mutatta, hogy lehetséges az abszolút hatalomból úgy visszavonulni, hogy a korábbi diktátor megőrizze a teljes befolyását és vagyonát: azonban az elmúlt napok eseményei arra intik Putyint, akinek talán megfordulhatott valami hasonló a fejében, hogy meg ne próbálja, mert szükség és igény esetén egy nap alatt veszíthet el mindent. Holtáig fogja lakni a Kremlt, ha kicsit is tanul a példából.

Fontos lehet még az a hír is, hogy mivel Kazahsztán nem csak a fosszilis energiahordozókban bővelkedik, hanem uránércben is, az események hatására az uránpiacon az érc jegyzése 8 százalékkal, 45,25 dollárig emelkedett. A kazah NAC Kazatomprom részvényei Londonban 11 százalékkal zuhantak, az észak-amerikai és ausztrál uránbánya-vállalatok papírjai pedig – a piac szerdai általános megrendülése ellenére – az uránnal együtt drágultak. A szektor vezető ausztrál cégei, így a Paladin Energy, a Bannerman Energy, a Lotus Resources és a Deep Yellow részvényein egy nappal később általában 3–5 százalékkal erősödtek. (Forrás: moszkvater.com) 

Szóval, már vannak világgazdasági, ebből kifolyólag világpolitikai következményei a történteknek.


A hivatalos információk szerint a vasúti személy- és áruszállítás teljes mértékben helyreállt az országban. Az almati repülőtér működését ma délig felfüggesztették, tehát jelenleg üzemel. Az orosz békefenntartók a kazah rendvédelmi szervekkel együtt teljes ellenőrzésük alá vonták a repülőteret – közölte az orosz védelmi minisztérium. Kazahsztánban hetven éjjel-nappal működő ellenőrzőpontot állítottak fel, köztük hatot Nurszultan környékén. Almatiban a hadsereg stratégiai fontosságú létesítményeket őriz és utcai ellenőrzéseket végez. Január 7-én reggel Kazahsztánban rövid ideig nem volt internetkapcsolat, majd újraindult. De nem zavarmentesen: a kazah híroldalakat most is majdnem képtelenség Magyarországról elérni.

Ha még lesznek egyáltalán. A végére hagytam Tokajev beszédének legérdekesebb részletét:

Az országunkban történt tragikus események újszerűen rávilágítanak a demokrácia és az emberi jogok problémáira. A demokrácia nem engedékenység, még kevésbé a jogellenes cselekedetekre való uszítás, beleértve a blogoszférát is. Éppen ellenkezőleg, ahogy az almati és más kazahsztáni városok tragédiája megmutatta, a törvények be nem tartása, az engedékenység, az anarchia vezetett az emberi jogok megsértéséhez.”





Akkor összegezve: mi lesz Kazahsztánban?

Megtorlás lesz, vasmarokkal, tömegek kerülnek börtönbe, viszont lesz kőolaj, földgáz és urán minden mennyiségben.

És mi nem lesz ott? Megmondta Tokajev: emberi jogok és szabad sajtó. Na, ezeknek nyoma sem lesz, míg ő kétágú.

Nagy némaság lesz.

Tél lesz és csend és hó és halál.


Oszd meg másokkal is!