Szele Tamás: Csizmadia talpasai

Tulajdonképpen nem kéne velük foglalkozni, csak mégis kell, mert nincsenek kevesen. Feltűnően, hiperaktívan, ostobán politizálnak. Nem is lehet nekik megmagyarázni semmit, hisznek, nem tudnak, tengernyi Nemtudomka verődik össze parancsszóra, hogy aztán egy kis közösségi élmény után szétszéledjenek. Gondolkodni nem szoktak, nem is kell nekik.

Mielőtt nekem esnek: én is tudom, hogy ez a magyar politikai formációk kilencven százalékára igaz, de egyik alakulatra, csoportra, pártra sem érvényes annyira, mint a Civil Összefogás Fórumára. Napok óta hüledezve nézem ezeket a mezei hadakat és csodálom, hogy felnőtt, írni-olvasni tudó, európai emberek mikért képesek lelkesedni. Most azért vettem elő őket, mert a szokásosnál is abszurdabb közleményt harsogtak világgá.

De mindenekelőtt egy figyelmeztetés: attól, hogy őket nem szeretem, nem rajongok mindenkiért, akivel ők szemben állnak. A magyar politikai élet különleges abból a szempontból, hogy mennyi utálható figurát termel ki magából, lehet, hogy nem is kitermeli őket, hanem kiválasztja. Tehát, ha én a CÖF-ön röhögök, attól még nem fogok rajongani azokért, akikkel ők hadakoznak. Azokkal se járnék el sörözni, annyi biztos – még jó, hogy ők sem velem. De lássuk a közleményt.

A napokban az ellenzéki pártok propaganda-sajtója támadásokat indított a CÖF-CÖKA ellen egy olyan plakátkampány miatt, amelyhez jogilag nincs köze. A Soros-féle NGO-k, vagy éppen Hadházy Ákos D-kategóriás megélhetési politikussal az élükön emellett vitatják a plakátok jogosultságát, a Warner Bros. karaktereinek felhasználására hivatkozva.

Az, hogy a magyar ellenzék, a sajtója, az NGO-i külső érdekeket védenek nem újdonság, de attól még visszataszító. Az, hogy az RTL klub gyalázza a nagy magyar feltalálókat egyszerre meglepő és gyomorforgató. De, hogy a szólás és vélemény szabadságát is vitatják, nos az már inkább szánalmas és beteges.”




Ez most micsoda, piramisszöveg, hogy elsőre semmi értelme, másodikra még annyi sem? Hát, ha nem is az, de eléggé jelképes beszéd. Kerülgetik a lényeget, mint macska a forró kását. Ráadásul belekevernek az egyik történetbe egy teljesen másikat is, mindent ellep a „fog of war”, a harctéri lőporfüst.

Szóval, előbb a másodikat mondom, az a rövidebb. Az RTL Fókusz című műsora hat nappal ezelőtt vagy tíz percben arról szólt, hogy nem mindent tudunk jól: főleg a magyar találmányokkal, feltalálókkal szemben vagyunk kicsit elvakultak, nem egészen úgy volt az, nem mindent a mi fiaink találtak ki. Ahogy az sem igaz, hogy semmit sem találtak volna fel: a találmányok általában úgy születnek, hogy először felmerül egy probléma, szükségessé válik a megoldás, aztán jönnek az ötletek és az ötletelők, rendszerint a szükségletet kielégítő megoldás nem egy magányos zseni saját terméke, hanem felhasználja az elődök eredményeit is, az utódai meg továbbfejlesztik. A Wright testvérek találták volna fel a repülőgépet? Nagyon nem: Otto Lilienthal siklógépei nélkül ők maradtak volna biciklijavítók, amivel foglalkoztak, mielőtt repülésre adták a fejüket. Ők csak az első használható motoros repülőgépet építették meg. Akkor Lilienthalé a dicsőség? Nem: ő csak siklógépeket épített. Szóval, szinte bármit vizsgálunk meg, ki fog derülni, hogy nem egyből született meg és nem egy ember fejében.

Irinyi János előtt is volt gyufa: csak az Irinyié jobb volt, mint a többi abban a korban és biztonságosabb is. Ma meg már annál is sokkal fejlettebbeket gyártanak, a legtöbb annyira biztonságos, hogy nem is gyullad.

De Asboth Oszkár ezért mégiscsak feltalálta a helikoptert, nem? Nem. Repült, amit épített? Repült, már ha az repülés volt.

Asboth eredetileg olyan készülékre kapott megrendelést a Monarchia légierejétől 1916 körül, ami pótolta volna a tüzérségi megfigyelőballonokat. Azok nagyok voltak, időbe telt felengedni őket, jó célt mutattak, ésszerűnek tűnt egy kisebb, légcsavaros valamit felküldeni, ami könnyebben is jön le. Tehát Asboth PKZ típusjelű gépei – melyeknek tervezését különben Kármán Tódor vezette, Asboth, akinek a légcsavarokkal volt nagyobb tapasztalata, a rotorokért felelt – nem repültek szabadon soha, nem is lehetett őket kormányozni. Felszállni tudtak és leszállni. Két modell készült belőlük, a PKZ–1 és a PKZ–2, embert egyik sem szállított. Asboth az első világháború után még rengeteget kísérletezett helikopterekkel, négy modellt tervezett, olyan is akadt, ami már képes volt pilótával felszállni – csak mivel figyelmen kívül hagyta éppen Kármán Tódor kutatásait, stabilan repülő eszközt sosem tudott építeni. Akkor honnan vesszük, hogy ő találta fel a helikoptert? Egy könyvből, ami 1956-ban jelent meg, az a címe, hogy „Az első helikopter” és írta… Asboth Oszkár. Azóta is őt tartják a feltalálónak. Ha azt mondanánk, hogy Asboth hazudott, mi is hazudnánk, hiszen épített ő rotoros repülő készülékeket, de ha azt mondjuk, hogy ő a feltaláló, megint csak nem mondunk igazat: az első használható helikoptereket Igor Sikorsky fejlesztette ki – az Egyesült Államokban. Asboth viszont önmenedzselésből adhat nekünk leckét.

És így tovább, erről szólt az RTL nyúlfarknyi műsora: és ezt nevezi a CÖF teljesen ide nem illően a „magyar feltalálók gyalázásának”. Teljesen úgy került a Fókusz az eredeti témába, mint Pilátus a krédóba. De mi az eredeti téma? Mi az a plakátkampány, amihez a CÖF-nek nincs köze jogilag?

Az az óriásplakát- és videókampány, amit Márki-Zay mester lejáratására indítottak (türelmetlen emberek: egy bölcsebb ellenfél hagyta volna, hogy az illető járassa le saját magát), és ami az Austin Powers-film karaktereit használja. Az pedig nagy baj, mert védi őket a szerzői jog, a karakterek a Warner Bros., illetve a Warner Media tulajdonát képezik. Csak hát a NER – láthattuk párszor – nem sokat foglalkozik a szerzői joggal, pereli a nertársakat Roxette jogainak örököse, perelte volna a Scorpios is, ha meg nem egyeznek velük, azt hiszik, minden szabad préda. Azért a nagy harag az RTL ellen, mert ők kérdezték meg a Warnert, hogy fizetett-e a CÖF nekik, és ha igen, mennyit – a Warner részéről Miranda Higham nemzetközi kommunikációs vezető válaszolt. Röviden, velősen jelezte:

A Warner Media ezt nem hajlandó kommentálni.”





Ellenben a YouTube azonnal elkezdte letörölni a kampányvideókat. Oda a sok pénz, mert nem voltak hajlandóak kifizetni belőle egy keveset a jogdíjak tulajdonosainak… de hogyhogy nincs közük a dologhoz? Azt mondják, miszerint:

Ami a száraz tényeket illeti, a Kövess minket 2022 Kft, amit a CÖF-CÖKA múlt év februárjában alapított, fontosnak tartotta, hogy a 2022plusz.hu hírportál olvasóinak véleményét plakáton is megjelenítse.

A CÖF-CÖKA, mint az érintett Kft alapítója a plakát megjelenésekor a Magyar Nemzet hasábjain arra mutatott rá, hogy egyetért azzal az üzenettel, amit a 2022plusz.hu hírportál tolmácsolt. A szocliberális nézeteket kiszolgáló sajtó mindezeken túl egy olyan videót a CÖF-CÖKÁ-nak tulajdonít, amihez semmi köze, de őszintén kifejezi az érintettek egyéniségét, böszmeségét.”

Aha. Szóval azért nincs közük, mert a kft. plakátolt, nem ők. Ők csak a céget alapították. Ejnye már, de gyerekes érvelés. Ha már annyira hivatkoznak rá, lássuk csak azt a Magyar Nemzet-írást! Január 18-án jelent meg.

Új plakátkampányt indított a CÖF–CÖKA

Megkezdte második plakátkampányát az országgyűlési választásokhoz kapcsolódóan a Civil Összefogás Fórum (CÖF) és a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) – közölte lapunkkal Csizmadia László, a CÖF–CÖKA elnöke. Hozzátette: először vidéken jelentek meg a plakátok, amikkel a mai naptól már Budapesten is lehet találkozni. (…) Mint Csizmadia közölte, a plakátok terjesztését a CÖF által alapított cég, a Kövess Minket 2022 Kft. végzi. – Egyetértünk azzal, ami a plakátokon látható – tette hozzá az elnök.”





Tehát két hete még csak a terjesztésért felelt a Kövess Minket 2022, most már mindenért. Kivéve a videókat, azokat senki sem vállalja (persze, mert abból lesz majd a nagyobb per, amit csak elbukni lehet). Azokat az ellenség keze csempészte a YouTuube-ra meg mindenhová, nagy kár, hogy megvannak a számlák róluk, mint minden fizetett hirdetésről…

Lelkes ostobák világa ez és megvan a tükörképe a túloldalon is, csak mivel azoknak kevesebb a pénzük, olcsóbb szamárságokat művelnek, és ritkábban is. De hát egyáltalán, mi ezeknek az embereknek a dolga? A közlemény utolsó sora megmondja:

A mi feladatunk, támogatóink kérését figyelembe véve a Békemenet szervezése, és a választópolgároknak nyújtható társadalompolitikai és gazdasági ismeretek elemzése.”

Akkor miért nem maradtak ennél? No nem, mintha értenének hozzá, azzal nem vádolhatóak… de hát egyáltalán, érdemes elolvasni vezetőjük, Csizmadia László néhány magvas gondolatát úgy általában véve a mozgalomról.

Tízéves a Békemenet, amelyet én csak a közös szívdobbanások felemelő jelenségének tekintek.”

Hát, feltéve, hogy senkinek nincs szívritmus-elégtelensége. Nekem például van.

A magyarok nagyon is tisztában vannak vele, hogy a szabadság kivívása, a függetlenségünk, szuverenitásunk megőrzése állandó, véget nem érő folyamat kell, hogy legyen.”

Állandó, mint Marxnál az osztályharc, permanens, mint a forradalom Trockijnál és Mao Ce-tungnál… tehát soha nem érhetjük el a szuverenitás tökéletes szintjét, mindig harcolnunk kell érte, extrém esetben saját magunkkal és saját magunk ellen is, értem. Az osztályellenség mindenhol felüti a fejét, és ahol nem, ott felütjük neki. Éberség, nertársak, éberség mindenekfölött! Azért ezt még a foxi-maxin tanulhatta a t. vezetőség.


Ez egy máig harcoló amuri partizánalakulat, ha valami sikerül nekik, az az ő érdemük, ha valamit elcsesznek, az az Ellenség ármányának köszönhető. Őket senki sem tántoríthatja el az épp aktuális hatalom feltétlen és elvtelen kiszolgálásától, rájuk mindig számíthatnak, míg akad pénzük és van elrontani való látszatfeladat. Nincs segg, amit ki ne nyalnának. Petri György verse jut róluk eszembe:

Rettenthetetlen hülyék kora jő.
Pojácák vagy gazemberek? Is-is.
Egyszerre félem és röhögöm általlátni:
a szikla óhatatlan visszafelé görög.”

Csak úgy mondom: március 15-én megint Békemenetet tartanak.

Már most előre tudják, hányan lesznek!

680 ezren. Azért ennyien, mert az előzőn 340 ezren voltak (más kérdés, hogy akkor többet mondtak magukról, a Magyar Nemzetben félmilliót) és duplázni akarnak.

Hát, meneteljenek, ha akarnak, de előre szólok, hogy ez a duplázás nem a legjobb módszer. A mostanitól számított negyedik Békemenetre már nem lesz elég magyar állampolgár, aki részt vegyen rajta: hiszen eggyel később 1 360 ezer résztvevőre lesz szükség, kettővel később 2 720 ezerre, aztán 5 440 ezerre, végül 10 880 ezer békemenetelő vonulna Budapesten, amennyi polgárunk nincs is.

Számtant kellett volna tanulni a foxi-maxi helyett. Meg egy kicsit a szerzői jogokról.

Mindegy: ennyi szamár úgy sincs az országban. De mindig meglesz a létszám – mármint, ameddig ők számolják.


Oszd meg másokkal is!