Szele Tamás: Valós és verbális háborúk

Folytassuk, ahol tegnap abbahagytuk: a háború továbbra is dühöng Ukrajnában, egyre nehezebb tárgyilagos hírekhez jutni, de kezdem úgy látni, hogy a tényleges helyzet senkit nem is érdekel, mindenki a neki tetsző információkat szeretné olvasni.

Ez esetben ajánlom pártállás és világnézet szerint valamelyik laptársunkat vagy lapellenségünket, ilyen nálunk nincs.

Akkor sincs, ha jobbról-balról átkozódik a nagyérdeműnek az a része, amelyik különösebb ok és behatóbb ismeretek nélkül testestől-lelkestől elkötelezte magát valamelyik hadviselő fél mellett, akkor sem, ha előszedi a tábori kígyó- és békaszóró aparátot, aztán harmincas tárakkal sorozza a neki nem tetsző híreket. Megérteném az indulatokat, ha a maximum 20 kilométeres hatótávolságú Gradok a kertek alatt vagy a határban állnának, de még a magyar határ 200 kilométeres körzetében sincsenek.

Lehetnek? Lehetnek, ha úgy alakul és más, sokkal nagyobb baj is következhet még ránk, sok minden lehetséges a mai helyzetben, de elég volna akkor egymásnak esnünk, mikor valóban érintettek vagyunk. Egyelőre ezek az „elvi viták”, online átkozódások csak annyit bizonyítanak, hogy az információs – vagy inkább dezinformációs – hadviselés a harmadik, tehát a konfliktusban aktív részvételt nem vállaló országokban aránytalanul sikeresebb, mint a hadviselő felek hagyományos hadmozdulatai egymás ellen. Ha szóval ölni lehetne, a magyar Facebookon naponta többen esnének el, mint Ukrajnában mindkét oldalon együttvéve.

Tekintsünk el az uszuló tömegektől, segíteni már nem lehet rajtuk, és foglalkozzunk inkább a valós hírekkel a vérmosta Ukrajnából. Tegnap kihagytam a „veszteséglista” nevű kommunikációs vetélkedőt az orosz és ukrán vezérkar között, amiben egymás veszteségeit mondják be minden nap, mert az egyik fél kihagyta a fordulót, ma pótolom, de figyelmeztetek mindenkit: a számok nem a tegnapi napra vonatkoznak, mindkét oldal a konfliktus kezdetétől számított adatokat teszi közzé, mert úgy nagyobbat lehet mondani. Akkor lássuk előbb, mit mondanak az oroszok az ukrán veszteségekről? 

A különleges művelet időtartama alatt 1552 ukrán katonai infrastrukturális létesítményt tettek tönkre, köztük az ukrán fegyveres erők 51 parancsnoki és kommunikációs központját, 38 Sz–300-as, Buk M–1 és Oszja föld-levegő rakétarendszert, valamint 51 radarállomást. Az orosz csapatok 47 repülőgépet a földön és 11 repülőgépet a levegőben, 472 harckocsit és más harci páncélozott járművet, 62 rakéta-sorozatvető rendszert, 206 tábori tüzérségi ágyút és aknavetőt, 336 speciális katonai gépjárművet és 46 pilóta nélküli légi járművet is megsemmisítettek.

Az orosz védelmi minisztérium a kibontakozó fejlemények tisztázásakor megnyugtatta a civileket, hogy az orosz csapatok nem ukrán városokat vesznek célba, hanem az ukrán katonai infrastruktúra működésképtelenné tételére korlátozódnak. A polgári lakosságot semmilyen veszély nem fenyegeti.”




Majd bemutatom mindjárt azt is, mennyire nincs veszélyben a polgári lakosság, de előbb kérdezzük meg az ukrán felet is, mit tudnak ők az orosz veszteségekről?

Az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara szerint az ellenség összes harci vesztesége február 24-től március 2-ig a következő:

személyzet – több mint 5840 ember

harckocsik – körülbelül 211

páncélozott harcjárművek – 862

tüzérségi rendszerek – 85

rakéta-sorozatvetők – 40

légvédelmi rendszerek – 9

repülőgépek – 30

helikopterek – 31

járművek – 355

hajók – 2

tartálykocsik – 60

operatív és taktikai drónok – 3




Kezdünk ott tartani, hogy jobb lenne, ha mindkét fél erősen túlozna, sokkal nagyobb a baj, ha igazat mondanak (bár ettől nem nagyon tartok). Akkor lássuk a tegnapi és éjszakai hadmozdulatokat. 

Folytatódott az ukrán városok bombázása. Március 1-jén reggel rakétatámadás érte Harkiv központi terét, ahol a regionális közigazgatás épülete található (így nézett ki a tér a lövés után). Tíz ember meghalt és több mint 20-an megsérültek. Harkivban egész nap folytatódott a lövöldözés; különösen egy ötemeletes lakóépületben keletkezett komoly kár. Az Állami Mentőszolgálat szerint nyolc ember meghalt és hatan megsérültek.”

Hajnalban ejtőernyős orosz csapatok szálltak le, a rendőrség és egy egyetem épülete is lángokban állt egy rakétatalálat után, a legutóbbi támadásban legalább 21 ember halt meg és további 112 megsérült. A város kórházának gyermek-onkológiai osztálya kifogyott a gyógyszerekből (különösen a fájdalomcsillapítókból), az evakuáció viszont lehetetlen, mival a városból kivezető utak alá vannak aknázva.


A helyi hatóságok szerint más városokban, többek között Mariupolban és Csernyihivben (ahol állítólag Gradokat használtak) is lőttek lakónegyedeket. Március 1-jén az orosz védelmi minisztérium ismét kijelentette, hogy „csak katonai célpontokra és kizárólag nagy pontosságú fegyverekkel” lőnek. A minisztérium nem kommentálta azokat a vádakat, amelyek szerint kazettás bombákat használtak a városok bombázása során. Mariupolban az éjjel különösen heves harcok folytak, mint Pavlo Kijrilenko, a Donyecki Regionális Katonai Hatóság vezetője a Facebookon közölte:

Mariupolt egész éjjel bombázták, különösen a lakónegyedeket, ahol nincs katonai infrastruktúra. A bal parton egy szülészeti kórházat is eltaláltak. Most tisztázzuk az információkat az áldozatokról és a károkról. Marinka és Kurakhove felett ellenséges repülőgépeket hallottak, majd robbanásokat hallottak.”

Rakétacsapás mértek a kijevi tévétoronyra, öt ember meghalt. Az akció helyszínén készült videófelvételek alapján a halottak az utcán, az építmény közelében voltak. A kijevi TV-torony a Babi Jar holokauszt emlékközpont mellett található, a központot szintén találat érte, gondolom, kifejezetten nácitlanítási okokból vették célba, ahogy az Vlagyimir Vlagyimirovics már annyiszor világossá tette, hiszen ez a „békefenntartó akció” egyik fő célja.

A légicsapás, amely ideiglenesen leállította a televíziós műsorszórást, nem sokkal azután történt, hogy az orosz védelmi minisztérium bejelentette, hogy támadást intéznek az ukrán különleges szolgálatok létesítményei ellen „az Oroszország elleni információs támadások leállítása érdekében”, és felszólította a közelben élőket, hogy „hagyják el otthonaikat”. Az ukrán védelmi minisztérium március 1-jén közölte, hogy Oroszország kommunikációs zavarokat fog okozni, majd hamis információkat kezd terjeszteni az ország vezetésének megadásáról, hogy „demotiválja a hadsereget és a népet, és megtörje az ellenállást”.


Nem a fizikai, hanem az információs harctér híre, miszerint Oroszországban az éjszaka folyamán leállították az Ekho Moskvy és a Dozhd tévécsatornákat. Mindkét médium honlapját blokkolták, a rádiót lekapcsolták az adásról (az Echo és a Dozhd továbbra is működik a YouTube-on). A főügyészség azzal vádolta a médiumokat, hogy „szisztematikusan” hamis információkat terjesztettek az orosz hadsereg „a DNK és az LNK védelmét szolgáló különleges művelet részeként” végrehajtott akciókról, valamint „szélsőségességre” és „az alkotmányos rend erőszakos megdöntésére” szólítottak fel. A Dozhd és az Ekho Moskvy is fellebbezni fog a blokkolás ellen.

Sőt, a Roszkomnadzor (az orosz Médiahatóság) a Wikipédia blokkolásával fenyegetőzik – az „Oroszország inváziója Ukrajnában (2022)” című szócikk miatt.

Herszon vagy elesett, vagy sem, a TASZSZ szerint igen, az ukrán fél árnyaltabban közölte, miszerint a város egy része fölött valóban elvesztették az ellenőrzést, de a harcok még folynak. A 300 ezer lakosú Herszon azért stratégiai fontosságú település, mert a Dnyeper partján fekszik, és a várost támaszpontként használva megakadályozhatja az orosz fél a folyamtól keletre, a Donbásszhoz közel harcoló ukrán egységek utánpótlással való ellátását.


Zsitomirt is rakétatámadás érte éjjel, a hírek szerint polgári áldozatokat szedve: a robbanások következtében három ember meghalt, 16 ember, köztük hét gyermek megsérült és kórházba került. 12 embert sikerült kimenteni, köztük hat gyermeket, akik a robbanás idején a pincékben rejtőztek el. A detonációk következtében tíz magánház megsemmisült és megrongálódott, három ház kigyulladt. Három egyemeletes üzlet teljesen megsemmisült, egy pedig megrongálódott. A robbanások a 2. számú városi kórház különböző épületeinek üvegeit és ablakait is tönkretették. Mindezt a támadók összesen három rakéta indításával érték el.

Kijev ostromához tartozó hír, hogy az a bizonyos, gigantikus, 64 kilométer hosszú konvoj csigalassúsággal bár, de közeledik a városhoz, azonban a BBC elemzése szerint, melyet a HVG is átvett:

„– nem 64 kilométer hosszúságú, hanem több logisztikai csoportból áll, amelyek a belorusz határtól igyekeznek elérni a már Kijev elővárosaiban járó orosz egységeket;

haladását úgy tűnik, több ponton is lerobbant járművek akadályozzák

vannak köztük tankok és más harci járművek, de többnyire teherkocsikról van szó.

Az elemzők szerint a fentiekből arra lehet következtetni, hogy a konvojjal nem konkrét csatára készülnek, hanem logisztikai támogatás a cél.”





Nincs kizárva tehát, hogy nem harci alakzatot látunk, hanem a világ leghosszabb közlekedési dugóját.

A béketárgyalások elvileg ma este folytatódnak egy közelebbről meg nem nevezett fehérorosz településen. Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak elmondta, hogy az orosz delegáció március 2-án este várja a kijevi tárgyalófeleket a megbeszélésekre.

Delegációnk ma délután, estéhez közeledve a helyszínen várja az ukrán tárgyalófeleket. Delegációnk készen áll arra, hogy ma este folytassa a megbeszélést” – mondta Peszkov”

Szintén Peszkovval kapcsolatban jelenti az Interfaksz, hogy tisztázta Putyin elnök egyik kijelentését:

Vlagyimir Putyin orosz elnök szavai arról, hogyan alakultak ki a mai Ukrajna határai, nem vonatkoznak más volt szovjet köztársaságokra, különösen Kazahsztánra nem.”

– közölte a szóvivő.

Ennek azért van fontossága, mert Kaszim-Zsomart Kemeluli Tokajev kazah elnök a nemrég neki nyújtott katonai segítség dacára sem mutatkozott az ukrajnai intervenció túlzottan lelkes hívének – hátha most meglágyul a szíve.


Meg nem erősített források szerint a magyar közösségi oldalakon az úri közönség minden tagja külpolitikai szakértővé képezte át magát virológusból, és most nagyarányú verbális ütközetek zajlanak az oroszbarát és az ukrán-szimpatizáns frakcióik között, melyek során nem haboznak bevetni a vállról indítható, övön aluli anyázás, a nehéztüzérségi becsületsértés, valamint a sorozatsértés eszközeit sem.

Én a helyükben szégyellném magam, mert a szomszédunkban valódi háború zajlik, de én hírekkel foglalkozom, nem a felhasználó hölgyek és urak nagybecsű és többnyire teljesen megalapozatlan véleményével.

A hírek pedig a fentiek voltak.

Békét Oroszországnak, békét Ukrajnának, békét a világnak – de minél előbb.


Oszd meg másokkal is!