Szele Tamás: Háború a ködben

A tegnapi erőműostrom után, ami elég nagyot változtathatott volna Európa történelmén és népsűrűségén, bár szerencsére a legrosszabbat sikerült elkerülni, ma másféle, talán valamivel enyhébb szörnyűségek borzolják az idegeinket. De azért ezek is épp elég fejfájást okoznak.

Ugyan érkezett egy hír, miszerint orosz csapatok közelednek a juzsnoukrajinszki atomerőműhöz is, ráadásul az információ forrása Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete, azonban az mégis ad okot némi kételkedésre, hogy ha utánakeresünk a magyar sajtóban (az Origón) ma reggel fél tízkor megjelent hír eredetének, azt látjuk, hogy az a Fox News egyik anyagából származik, a kormánylap is jelzi a forrást, mely alig pár perccel korábban került adásba. Igen ám, csakhogy egy alaposabb keresés kimutatja, miszerint a UPI szinte szó szerint ugyanezt közölte 22 órával ezelőtt, éspedig az Interfaksz egyik, 24 órával ezelőtti híre alapján. Ami azt jelenti, hogy azok az orosz csapatok már egy egész napja folyamatosan közelednek, tehát vagy elakadtak a raszputyicában, a feneketlen sártengerben, vagy pedig azért nem érkeztek meg a juzsnoukrajinszki erőműhöz, mert nem is oda indultak. Mindenesetre ott nem zajlik semmiféle ostrom, ugyanakkor Herszonból igenis indulhattak északnyugati irányba orosz csapatok, csak nem az erőműhöz, hanem Mikolajiv ostromára, mely most is zajlik, jelenleg az orosz alakulatok a külvárosokban vívnak utai harcokat a védőkkel.

Mariupolban még rosszabb a helyzet, de mielőtt rátérnék annak ismertetésére, hadd mutassam be az egyik legérdekesebb, orosz állami értelmezését a tegnapi erőműcsatának.

Az orosz védelmi minisztérium ugyanis az események alternatív verzióját terjesztette elő, amely szerint az orosz hadsereg február 28. óta tartotta ellenőrzése alatt az állomást, és március 4-én éjjel ukrán „szabotőrök” tüzet nyitottak egy orosz járőrre a kiképzőközpontból, majd felgyújtották azt. A provokációt állítólag azért rendezték meg, hogy „Oroszországot a radioaktív szennyezés melegágyának létrehozásával vádolják”.

A szabotőrök ezek után megostromolták önmagukat, csecsen Roszgvargyija-egyenruhában, és ehhez mindegyikük hosszú, fekete álszakállt kötött.

Egyébként az ukrán Goszatomregulirovanie szerint nem észleltek változást a sugárzási állapotban.

Mariupolra visszatérve: a helyzet reménytelennek tűnik. A város ostroma kilenc napja tart, a lakossága félmilliós. Ma reggel sikerült megegyezni az ostromló erőkkel egy tűzszünetben, míg a civilek elhagyják a települést, csakhogy ez a gyakorlatban kudarcot vallott, több okból is. Az egyik az volt, hogy igen, az ostromlók hajlandóak lettek volna a tűzszünetre, csakhogy Kirilenko megyei kormányzó arról számolt be már délelőtt is, hogy csak a donyecki régióra vonatkozóan erősítették meg a fegyverszünetet. A Zaporizzsjai területen az evakuálási útvonal mentén még mindig harcok zajlanak, és az orosz féllel tárgyalások folytak ezek befejezéséről. Nos, ezek a tárgyalások kudarcot vallottak, sőt, maguk a Mariupolt támadó orosz alakulatok sem tartották be a fegyvernyugvást.

Mi több, az evakuációra kapacitás sem volt: a város félmillió lakosából kétszázezret terveztek kimenekíteni, ellenben ehhez csak ötven autóbuszt sikerült összeszednie az önkormányzatnak, a vasútvonalat a támadók már régen tönkretették, a repülőtér üzemképtelen, a rendelkezésre álló járművek segítségével maximum kilencezer főt lehetett volna kimenekíteni. Illetve – őket sem, ugyanis a legfrissebb hírek azt mondják, hogy az ostromló csapatok tűz alá vették a járműveiket, így az egész kísérlet kudarcot vallott. Így néz ki a humanitárius folyosó, orosz katonai felfogás szerint.

Akkor lássuk a napi jelentéseket, szokás szerint mindkét oldalét közlöm, aztán tessék kiválasztani, melyiknek hisznek.

Az orosz védelmi minisztérium tájékoztatója.

A DNK-erők az éjszaka folyamán 27 kilométert haladtak előre, hét települést vettek ellenőrzésük alá, és folytatják a Mariupol körüli gyűrű szorosabbra fűzését.

Az orosz hadsereg az éjszaka folyamán 10 települést vett ellenőrzése alá, és megsemmisített egy lőszerraktárt Zsitomírban, ahol Javelin páncéltörő rakétarendszereket tároltak.

A hadművelet során összesen 2037 ukrán katonai infrastrukturális létesítményt ért találat, 82 repülőgép, 708 harckocsi és más páncélozott harcjármű, valamint 56 drón semmisült meg.

Az ukrán fegyveres erők vezérkarának reggeli összefoglalója.

Az orosz egységek demoralizálódnak, a katonák és tisztek továbbra is megadják magukat és menekülnek, hátrahagyva a fegyvereket és a felszerelést.

Az orosz hadsereg folytatja a civilek és a polgári infrastruktúra bombázását.

Az ukrán csapatok továbbra is minden irányban tartják állásaikat, egyes irányokban pedig ellentámadásba lendülnek. Még nem lehet minden sikerről beszámolni, nehogy a terv meghiúsuljon.

Az ukrán fegyveres erők vezérkara: az orosz hadsereg veszteségei a háború kezdete óta meghaladták a 10 ezer főt.




Nekem csak egyetlen megjegyzésem lenne, éspedig az, hogy igen meglep, miszerint Ukrajnában egyáltalán volt 2037 katonai infrastrukturális létesítmény összesen, ezt csak úgy tartom elképzelhetőnek, ha többet közülük kert végében álló, kicsiny zöld faházikónak álcáztak. Még jó, hogy az orosz katonai géniusz átlátott a szitán és megsemmisítette a pottyantós harcálláspontokat.

Ma délelőtt oroszellenes tüntetés kezdődött Herszonban (amelyet az orosz védelmi minisztérium szerint néhány nappal ezelőtt foglaltak el). A BBC ukrán szolgálata szerint „több száz vagy akár több ezer ember” vett részt rajta. Az orosz katonák figyelmeztető lövéseket adtak le a levegőbe. Áldozatokról nem érkezett jelentés.

Az orosz kormány próbálkozik a háborús lelkesedés felélesztésével, egyelőre teljesen sikertelenül, ezt illusztrálni is tudom. Jekatyerinburgban kihelyeztek egy igen szép és nagy Putyin-óriásplakátot, eredetileg így nézett ki:

azonban a tehetséges jekatyerinburgi nép úgy érezte, valahogyan még nem tökéletes az alkotás, lehet még rajta javítani, mintegy csiszolni, tehát kissé módosították – egy nappal a kikerülése után így néz ki most:

Van az átalakításban valami brutális őserő, valami rusztikus tehetség, mely a néplélek legmélyéről fakad. A Putyin feje mellé kétfelől odaírt „Трибунал” szó egyszerűen bíróságot, törvényszéket jelent, mármint, hogy ott fog felelni a háborúért minden oroszok elnöke vagy legalábbis oda kívánják az alkotótársak. Részemről csak egyetérteni tudok a népművészekkel, naiv festőkkel.


Az viszont, ami Oroszországon belül zajlik, majdnem olyan kriminális, mint a harctéri rémtettek. Tegnap az Állami Duma három új cikkelyt vezetett be a büntető törvénykönyvbe – mindegyik a háború ellenzőit és az újságírókat fenyegeti. Az új törvény leghírhedtebb része hatalmas pénzbírságot vagy 15 évig terjedő börtönbüntetést szab ki az orosz fegyveres erők „Oroszország és polgárai érdekeinek védelme, valamint a nemzetközi béke és biztonság fenntartása érdekében” történő „tudatosan hamis” információk terjesztéséért.

A második cikk pénzbírsággal vagy öt évig terjedő szabadságvesztéssel bünteti a fegyveres erők kritizálására irányuló „nyilvános cselekményeket”, beleértve „az Orosz Föderáció fegyveres erői alkalmazásának akadályozására irányuló nyilvános felhívásokat”.

A harmadik cikkely megtiltja, hogy más országokat felszólítsanak arra, hogy szankciókat vezessenek be Oroszországgal, orosz állampolgárokkal vagy jogi személyekkel szemben.

Ezzel nagyjából minden háborúellenes megszólalás lehetetlenné vált, de a sajtó munkája is: aki nem az orosz hadügy által hivatalosan kommunikált, valószínűtlen, ám tarka meséket közli orgánumában, annak betiltják a lapját, őt magát pedig becsukják tizenöt évre, mely idő alatt jó magaviselet esetén látogathat uránbányákat is némi testmozgás céljából.


Sőt, tegnap estétől blokkolják az Orosz Föderáció területén a Facebookot és a Twittert is. A Roszkomnadzor hivatalosan bejelentette a két közösségi hálózat blokkolását Oroszországban. Erről az ügynökség honlapján számoltak be. A hozzáférés korlátozásának oka az „orosz média diszkriminációja”. A szabályozó szerint 2020 októbere óta 26 ilyen eset történt, melyek során a közösségi hálózat az elmúlt napokban korlátozta a hozzáférést a Zvezda TV-csatorna, a RIA Novosztyi, a Szputnyik, a Russia Today, a Lenta.ru és a Gazeta.ru fiókjaihoz.

Tehát tetszik érteni? A közösségi oldalaknak még csak nem is az volt a bűnük, hogy rosszat írtak az orosz fegyveres erőkről rajtuk, hanem azt kifogásolja a Roszkomnadzor, hogy szűrni merték a hivatalos moszkvai propaganda álhíreit!

Ebben a helyzetben nem is csoda, hogy az összes amerikai televízióadó beszüntette a műsorszolgáltatást az Orosz Föderáció területén. Igen, a CNN is. A Bloomberg hírügynökség egyenesen kivonta tudósítóit az országból, mert félti az életüket, szabadságukat és testi épségüket.

A BBC is úgy döntött, hogy ideiglenesen leállítja oroszországi tevékenységét.


Az oroszországi független médiumok egymás után zárnak be – vagy az új törvények miatt inkább nem írnak a háborúról. Az Ekho Moszkvi, amely még tegnap is sugárzott a YouTube-on, kénytelen volt bezárni a csatornáját és az összes közösségi médiafelületét. A Znak.com bejelentette, hogy felfüggesztette munkáját. A „Novaja Gazeta” és a The Bell közölte az olvasókkal, hogy nem fognak írni a Kreml „különleges katonai műveletéről” az újságírókat személyesen fenyegető „álhírekről” szóló törvény miatt – de továbbra is tudósítani fognak a történtek Oroszországra gyakorolt hatásairól.

Az ukrajnai „különleges katonai művelet lényegéről” szóló állítólagos „hamis információk” terjesztése miatt a Roszkomnadzor március 4-én este blokkolta a Meduzát, a BBC orosz szolgálatát, a Radio Liberty-t, az Amerika Hangját és a Deutsche Wellét.

Egymást érik az efféle közlemények:

A Taiga.info bejelenti, hogy nem ír az ukrajnai háborúról az orosz hadsereg akcióiról szóló „hamisítványok” terjesztéséért való büntetőjogi felelősségre vonásról szóló új törvény miatt, és eltávolítja az e témában korábban közzétett anyagokat.

Minden olyan információ, amely eltér a hivatalos adatoktól, „hamisítványnak” tekinthető. Ez lényegében véget vet az újságírói tevékenységnek ezen a területen, mivel a hivatalos információk újranyomtatása nem minősül újságírásnak.

Ezért úgy döntöttünk, hogy leállítjuk a katonai különleges műveletről szóló tudósítást. Továbbra is írni fogunk a szibériai társadalmi, gazdasági és politikai életről, beleértve azt is, hogy az ukrajnai események hogyan befolyásolják azt.

A korábban közzétett anyagokat is eltávolítjuk, hogy az újságírók ne kerüljenek veszélybe.”





A regionális online lapok még riasztóbb figyelmeztetést adtak közre:

A jelenlegi körülmények között kénytelenek vagyunk kizárni a különleges művelethez közvetlenül kapcsolódó információkat. Egyelőre lezárjuk a témával kapcsolatos anyagokhoz való hozzászólásokat is – ezt az Önök biztonsága miatt is tesszük.”

Igen, a komment is büntetendő. Mi lesz ennek a következménye?

Van a hadtudománynak egy fontos szakkifejezése, „a háborús köd” (Fog of war, Nebel des Krieges). Ezt először Clausewitz alkalmazta átvitt értelemben: eredetileg a napóleoni háborúk csatáiban használták, amikor ugyanis először elsütötték a fegyvereiket a szemben álló felek, mivel még nem találták fel a füst nélküli lőport, a teljes csatatér átláthatatlan füstbe burkolózott, és csak találgatni lehetett, ki hol van a gomolygó, átláthatatlan szmogban. Nem tudta sem a vezérkar, sem a közlegény merről mérik a hány métert. Clausewitznél ez a kifejezés már jelképes, ő azt mondja:

A háború a bizonytalanságok birodalma; háromnegyedrésze azoknak a dolgoknak, melyeken a háborús cselekmények alakulnak, kisebb-nagyobb mértékben a bizonytalanság ködében rejlik. Itt tehát mindenekelőtt finom, átható értelemre van szükség oly célból, hogy az ítéletnek tapintatával az igazság kiéreztessék”





Most pedig új értelmet nyer a kifejezés: mivel csakis a kincstári információk kerülhetnek bele a nyilvános kommunikációba, valószínűleg még sokkal több munkára lesz szüksége az eddiginél annak, aki rá szeretne jönni, hogy valójában mi történik akár a harctéren, akár Oroszország bármely részében.

Nem fogunk tisztán látni. A lámpáinkat kioltották, valódi híreket nem kapunk, a háború köde elborít mindent. Még utólag is nehéz lesz megírni a mostani invázió történetét, források híján.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak.


Oszd meg másokkal is!