Szele Tamás: Valóságon innen és túl

A háború sokadik napján a helyzet minden, csak nem biztató. Nem csak a szemben álló erők harcolnak egymással, hanem a krónikás is a dezinformációval, azonban nehéz egyedül szembeszállni ezzel az ezerfejű hidrával. Nehéz, de muszáj.

Lassan eljön az ideje, hogy megkülönböztessük a valódi és a valóságon túli világ híreit. Mivel minket a realitás érdekel elsősorban, nem engedhetjük meg magunknak, hogy döntéseinkben, értékítéletünkben a valóságon túlról érkező álhírek befolyásoljanak, még akkor sem, ha ezek hivatalosnak tűnő forrásokból érkeznek. Mutatok majd ilyent, messziről érezni rajta Olgino, vagyis az orosz szolgálatok semmivel össze nem hasonlítható bukéját, a kidolgozása is nagyon jellemző. De előbb lássuk, mi történt a valódi világban.

Először is, a harcok csak látszólag csitulnak. Mint Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter mondta, az összecsapások intenzitása átmenetileg csökkent „az orosz csapatok által elszenvedett hatalmas veszteségek miatt”. A miniszter szerint az orosz hadsereg megpróbálja összpontosítani az erőket és az eszközöket egy új támadási hullámhoz, „elsősorban Kijev, Harkiv, Csernyihiv és Mykolajiv ellen”. Reznyikov nem kívánta kommentálni az Ukrajnába irányuló fegyver- és lőszerszállításokat, de figyelmeztetett, hogy az orosz hadsereg „meglepetésben” lesz része, mivel „jelentős előrelépés történt” a kérdésben.

Ne feledjük, Reznyikov részben „haza beszél”, nem mondhat egyebet egy ukrán védelmi miniszter ebben a helyzetben, mint valami lelkesítőt, de legalább pontosan megjelölte a harcok négy főbb helyszínét. Mariupolt és Odesszát ugyan még ki is hagyta, bár az is igaz, hogy Odessza ellen eddig csak egy támadást hajtottak végre, a várostól 75 kilométerre, aminek nincsenek halálos áldozatai, és a város infrastruktúrája, vagyis közművei ellen irányult. Mariupol ostroma viszont töretlenül zajlik, a civil lakosság evakuációja tegnap sem sikerült.

Nem sikerült, mert az orosz fél a Nemzetközi Vöröskereszt műveleti igazgatója, Dominik Stillhart szerint aláaknázta a menekülési útvonalat, de a buszok el sem indulhattak, mert a tűzszünet idején is működött az orosz tüzérség. Azonban, ha elindulhattak volna és az út sincs aláaknázva, akkor is nagy meglepetés érte volna őket, mert nagyon nem oda érkeztek volna, ahova indultak.

Ezt meg kell magyarázni. Szóval, Putyin elnök állítása szerint Macron francia elnök győzte meg őt arról, hogy szükséges a humanitárius folyosók megnyitása, épp ezért az orosz hadügyminisztérium ma reggel ki is hirdette szóvivője, Igor Konashenkov útján, miszerint:

Moszkvai idő szerint ma délelőtt 10 órától tűzszünetet hirdettek, és hat humanitárius folyosót nyitottak meg: egyet Kijevből Gomelbe, kettőt Mariupolból Zaporizzsjára és Rosztov-na-Donba, egyet Harkivból Belgorodba, kettőt Szumijból Belgorodba és Poltavába.”




A tűzszünet nyilván a humanitárius folyosókra vonatkozik, nem a front többi részére. Azonban, ha megnézzük a célállomásokat, azok Zaporizzsja és Poltava kivételével vagy orosz, vagy fehérorosz területen fekszenek, Zaporizzsja pedig orosz megszállás alatt áll, az atomerőműben ötszáz, körülötte ezer katona állomásozik, bázist építettek ki, ugyanis az orosz parancsnokság biztos abban, hogy az atomerőművet nem merik megtámadni az ukrán fegyveres erők. Egyedül Poltava van ukrán kézen. Sőt, az elképzelések szerint a kimenekítetteket a célállomásokról – Poltava kivételével – mindenhonnan az Orosz Föderáció területére szállítanák, légi úton.

Szóval, a Kreml úgy gondolja, hogy Ukrajna, mellyel hadban áll, adja át neki civil lakosságának százezreit kényre-kegyre, akár túsznak is. Válaszul Iryna Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes közölte:

A mi embereink nem fognak Ivankiból, Dymerből, Vyshgorodból (a Kijevi területről), Kijev mellől Fehéroroszországba menni, hogy Oroszországba repüljenek.”




Megszólalt Macron elnök is, ő kifejezetten tagadja, hogy Oroszországba vezető humanitárius folyosókat kért volna Putyintól – számolt be a BFMTV francia hírtelevízió:

A köztársasági elnök nem kért és nem is ígértek neki Oroszországba vezető folyosókat a Vlagyimir Putyinnal folytatott beszélgetése során” – közölte az Elysée elnöki palota a BFMTV-vel. A közlemény szerint Macron ragaszkodik ahhoz, hogy a polgári lakosság távozhasson, és engedélyezzék a segélyszállítmányok szállítását, de az orosz irányba vezető folyosók nyitása „egy újabb módja annak, hogy Putyin a saját narratíváját erőltesse, és azt mondja, hogy az ukránok az agresszorok, és ők azok, akik mindenkinek menedéket nyújtanak”. (Telex)

Szóval, még a humanitárius folyosók is a háború eszközei lettek.


Ma megrongálódott a Donyeck és Mariupol közötti gázvezeték, emiatt több mint 750 ezer ember maradhat fűtés nélkül az ország délkeleti részében.

Az orosz hadsereg behatolt a mikolajivi repülőtér területére, de az ukrán hadsereg arra készül, hogy kiszorítsa őket onnan – közölte Vitalij Kim, a mikolajivi területi közigazgatás vezetője (UNIAN hírügynökség).

Az ukrán tengerészgyalogság parancsnoksága azt állítja, hogy az ukrán hadsereg 30 orosz helikoptert semmisített meg a Herszon melletti Csornobajivka repülőterének ágyúzása után.

Harkivban az Ukrán Állami Katasztrófavédelmi Szolgálat szerint március 6-án este súlyos rakétatámadás ért több lakóépületet, valamint egészségügyi és oktatási szervezetek épületeit. Ezeket teljesen vagy részben lerombolta. Nyolc embert találtak holtan a romok alatt. Az áldozatok és a halálos áldozatok pontos számát még tisztázzák.


Az ukrán hadsereg szerint a Kijev melletti Irpiny városában három napja nincs víz, élelmiszer és áram – jelentette az Ukrajinszka Pravda. Hasonló a helyzet Bucsa városában is, mondják a helyiek, ott jelentések szerint a megszállók megsebesítették a polgármestert, Hosztomel polgármesterét viszont meg is ölték, miközben kenyeret és gyógyszert osztott. Az emberek pincékben húzódnak meg, az áram hiánya miatt szinte semmilyen kommunikáció nincs a lakosokkal. A hatóságok megpróbálnak humanitárius folyosókról tárgyalni a civilek számára, de az evakuálás egyelőre lehetetlen.

Nem sokkal azelőtt, hogy az orosz hatóságok bejelentették volna a humanitárius folyosókat, az Ukrajna 24 tévécsatorna arról számolt be, hogy „provokátorok” jelentek meg a Szumi területen lévő Szumi és Trosztyanec városokban, arra kérve az embereket, hogy gyűljenek össze a buszpályaudvarokon és a központi tereken, állítólag azért, hogy a „zöld” folyosókon keresztül evakuálják őket. A tévécsatorna szerint Szumi régióban nem volt lehetőség a központi evakuálásra, mert az orosz hadsereg megakadályozta azt.

Ezek a valódi világ hírei. Akkor most nézzünk kicsit a valóságon túlra. Gondosan előkészített, hírközlés útján elkövetett manipulációt mutatok be. Az első azzal kezdődött, hogy Putyin elnök még korábban minden alap nélkül, ám többször is közölte, miszerint Ukrajna nukleáris fegyvert fejleszt. Nem fejleszt, de ez kiválóan megágyazott a TASZSZ mai hírének, mely azt állítja, hogy:

Az ukrán biztonsági erők az Azov zászlóalj fegyvereseivel együtt provokációt terveznek a Harkiv város melletti terület esetleges radioaktív szennyezésével. A nacionalisták aláaknázták a Harkivi Fizikai és Technológiai Intézet Nemzeti Kutatóközpontjában található kísérleti nukleáris rendszer egyik reaktorát. Az ukrán hadsereg és az Azov zászlóalj fegyveresei a reaktor felrobbantását tervezik, és azzal vádolják utána az orosz fegyveres erőket, hogy állítólag rakétacsapást mértek egy kísérleti nukleáris rendszerre. Március 6-án külföldi újságírók érkeztek Harkivba, hogy regisztrálják a provokáció következményeit, majd azzal vádolják Oroszországot, hogy környezeti katasztrófát idézett elő.





Mondjuk az Azovról sok jót nem lehet mondani, de nem őrültek meg, hogy azt a várost, országot szennyezzék el radioaktivitással, amit védenek. A külföldi újságírók pedig csakis emiatt érkezhettek Harkivba, semmi másért, meg talán annak okából, hogy szedjenek össze egy alapos sugárfertőzést, amihez Nyugaton nehéz hozzájutni. Az fel sem merül, hogy tudósítani szeretnének a háborúról.

Mit jelent ez a hír? Vagy azt, hogy

      • az orosz erők már eltalálták a reaktort és most próbálnak szabadulni a felelősségtől (ez nem valószínű, egyrészt ők sem hülyék, másrészt ukrán forrásokból nem érkezett hír semmi ilyesmiről, márpedig ők kiabálnának a leghangosabban, ha hirtelen megemelkedik a háttérsugárzás szintje, ami még Amerikából is könnyen mérhető)
      • vagy azt, hogy egy alaposan előkészített, legmagasabb helyről irányított maszkirovkával-manipulációval van dolgunk.

Hogyan működik? Lássuk a folyamatot.

Putyin ukrán atomfegyver-fejlesztésekről beszél, márpedig az orosz átlagpolgár nem gondolja, hogy Putyin hazudik → Elfoglalják a csernobili szarkofágot, és olyan biztonságba helyezik, hogy a védelmi feladatokat ellátó műszak már tizenegyedik napja nem jut haza, bár nincs váltása → Elfoglalják a zaporizzsjei nagy erőművet, katonai bázissá és fedezékké alakítják → Állítólag orosz alakulatok tartanak a juzsnoukrajinszki erőmű felé, csak valamiért napok óta nem érkeznek meg → Bejelentik, hogy Harkivban radioaktív szennyeződés várható az ukrán erők szabotázsa miatt (honnan tudják?)





Ezek után mit gondol a hivatalos hírekből és most már csak azokból tájékozódó orosz állampolgár? Azt, hogy bármilyen nukleáris „esemény” vagy baleset következik be Ukrajna területén, az kizárólak az ukránok hibája lehet. Miért? Mert Putyin előre megmondta.

Az nem merül fel az átlagpolgárban, hogy azért mondta meg előre, mert tervezett egy ilyen „eseményt”.

Most kívánom tiszta szívemből, hogy ne legyen igazam, de sajnos minden adott egy ilyen fordulathoz is.

Frissítés: az első verzió látszik valószínűnek. A Metropol arról számol be, miszerint:

Most érkezett: Oroszország rakétákat lőtt ki egy atomreaktorra. Az orosz erők irányítatlan rakétákkal lőtték ki a Harkov Fizikai és Technológiai Intézetet. Az akció sugárkatasztrófát okozhat Ukrajnában.”

A hírt említi a jóval hitelesebb Independent is.


Ettől még nem biztos, hogy színigaz, vagy ha az, nem biztos, hogy történt radioaktív szennyeződés, mert a nemzetközi tudományos intézetek nem jeleztek semmit. Kezeljük ezt az információt fenntartásokkal. Azért gyanús, hogy milyen alaposan elő volt készítve ez a tévedés…

Szerencsére Oroszországban nem csak hiszékeny és lojális emberek élnek. Több mint 5000 főt vettek őrizetbe a tegnapi háborúellenes tüntetéseken

A március 6-i oroszországi háborúellenes tüntetéseken őrizetbe vett személyek száma meghaladta az ötezret – közölték rendőrségi források az OVD-Infóval március 7-én, moszkvai idő szerint 10:51-kor. Az őrizetbe vételekre 69 orosz városban került sor. A legtöbb embert a következő városokban vették őrizetbe:

Moszkva – 2,387 fő

Szentpétervár – 1,256 fő

Novoszibirszk – 225 fő

Jekatyerinburg – 118 fő

Nyizsnyij Novgorod – 101 fő

Délután kezdődik az Oroszország és Ukrajna közötti tárgyalások harmadik fordulója, amelyet március 7-re terveznek Fehéroroszországban – jelentette az Interfax. „A tárgyalások a tervek szerint moszkvai idő szerint 15 órakor kezdődnek, de az időpontot az ukrán delegációval kapcsolatos logisztikai problémák miatt eltolhatják” – mondta az ügynökségnek Jurij Voszkreszenszkij belorusz politikai elemző, aki közel áll a találkozó szervezőihez.

Jelenleg ennyiről számolhatok be.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!


Oszd meg másokkal is!