Baric Imre: Szuperhatalom?

Oroszország szuperhatalom. De miért? Gyakran hallani, hogy Oroszország éves nemzeti összterméke annyi mint Olaszországnak. Nos, megnéztem, és ez nem igaz. Olaszország 2,00 milliárd, Oroszország 1,70 milliárd euró. (2019-ben.)

Csak a különbség 1,8-szor akkora mint a teljes magyar GDP. (Olaszország javára.) Az USA/RUS GDP arány több mint tizenkétszeres. Az EU/RUS pedig kb. kilencszeres. Az USA és az EU összesen egy éve alatt közel 22-szer több nemzeti összterméket hoz létre mint RUS. Ha az egy főre jutó GDP-t nézzük akkor az orosz adat csak harmada az olasznak. Vagyis, Oroszország – a legjobbakhoz mérten – szerény termelékenységgel keveset termel. Tekintettel arra, hogy a legjobbak nem barátai, tényleg indokolt a kérdés, mitől szuperhatalom? A válasz egyszerű, ha tudjuk, hogy mi a hatalom? Nos a hatalom a jutalmazás és a büntetés képessége és szándéka.

Oroszország leginkább azzal tud jutalmazni, hogy olajat és gázt, tehát energiát árul, megbízhatóan, normális áron. Ha nem akar, az már roppant kellemetlen következményekkel jár. Az már büntetés. A nagyobb, a lehetséges legnagyobb büntetés pedig az lenne, ha sok energiát küldene – kéretlenül. Ha az atomokban lévő kötési energiát szabadítaná a világra. Van ilyen képessége, és csak a szándékától függ, hogy teszi, vagy nem teszi? Büntet, vagy nem büntet? Oroszország képes szuperbüntetésre, ezért szuperhatalom.

Annak idején, amikor megvalósult az USA „csillagháborús” terve, be kellett látniuk, hogy semmilyen formában nem tudják ellensúlyozni a tizenkétszeres GDP arányt: túlságosan kevés rakétájuk és repülőgépük érne célba. Az elmúlt években azonban valami megváltozott. Nem vagyok szakértő, de nekem is feltűnt, hogy gyakran provokáltak, kóstolgatták, hogy mit tesznek a NATO repülői és hajói, ha kontaktus jön létre. Létrehoztak olyan harci gépet amelyről meggyőződésük, hogy az nem rosszabb mint a legjobb amerikai gép. Ennél is fontosabb, hogy már hadrendben vannak azok a különösen gyors torpedóik és rakétáik amelyekkel szemben – szerintük – nincs védelem. A fejlett világ hatalmas erőfeszítéseket tesz azért, hogy ne az elmúlt évszázadokra jellemző, rettenetesen buta módon termeljen energiát: ne égesse el ostobán az olajat és a gázt. Ahogy szaporodnak az ezzel kapcsolatos eredmények úgy csökken Oroszország hatalma, a büntetés és jutalmazás képessége. Néhány évtized, és e téren semmi sem marad nekik.

Minden napelemmel, szélerőművel, fúziós kutatással, a negyedik generációs atomerőművek tervezésével, a mesterséges intelligenciák terjedésével csökken a hatalmuk. A következő évtizedben nyilván a szuper gyors rakétáiknak is kitalálják az ellenszerét. Vagyis, ez az utolsó periódus, amikor még valóban szuperhatalom Oroszország. Az ő szempontjukból ez az utolsó esély, hogy a büntetés képességével jussanak erőforrásokhoz. A gazdaságuk, a legjobbakhoz mérten, szánalmasan rosszul teljesít, rettenetesen kevés GDP-re képes.

A szinte önálló életet élő hadi-gazdaságuk azonban most, legalább egy szegmensben, kiváló. Olyasmi ez, mint amikor a pályán nincs esélye az egyik csapatnak, ott nem győzhetnek, már 0:4 az állás, de a csapat vezetői a szünetben képesek rágyújtani az öltözőt az ellenfélre. A kérdés tehát az, képes-e méltósággal elviselni a vereséget, a rossz szereplést? És aztán akarnak-e jobban felkészülni: korszerűbb kiválasztást, nevelést, jobb edzésmódszereket, korszerűbb infrastruktúrát létrehozni, és tehetségesebb, képzettebb vezetőket alkalmazni? Szerintem itt mindenki azt akarja, hogy játszunk jövőre is, meg azután is. Jó orosz csapatokat akarunk, becsületes meccseket, olyanokat, amelyek után minden játékos tisztelettel nyújtja a kezét.

Az orosz külügyminiszter a minap képes volt azt mondani, ők nem támadták meg Ukrajnát. Mindenki látja, hogy de igen, támadtak, nem katonai műveletek történnek, hanem egyre brutálisabb háború folyik. Ugyanakkor, szerintem az ő meggyőződésük szerint ez tényleg nem háború, „csak” annak demonstrálása, hogy most hatalmuk van. Most megtehetik. Most képesek szuper büntetésre, most adjanak nekik – amíg kérnek. Nem tudom miből lehet felépíteni azt az „aranyhidat”, amin visszamasírozhatnának? De az biztos, kell az a híd, mert vissza kell fordulniuk. És csak az erősek, ők képesek hidat építeni, azok, akinek erre is futja a GDP-ből.

Szörnyű dolog, de én tényleg csak abban bízhatok, hogy annak a csapatnak a vezetésében is vannak olyanok, akik tudják, ha az öltözőt felgyújtják, az egész stadion porrá elég. Meg az olasz Abbazia della Misericordia, csakúgy, mint az ugyanúgy értékes orosz Vaszilij Blazsennij székesegyház.

Oszd meg másokkal is!