Szele Tamás: Marina Ovszjannikova hőstette

Nehéz dolog ma, március 15-én hírösszefoglalót írni, hiszen míg nálunk nemzeti ünnep van, a szomszéd országban véres, pusztító katonai megszállás zajlik, rengeteg áldozattal mindkét oldalon – nem tehetek róla, úgy érzem, ízléstelen dolog volna ilyen időkben a Békemenet közhelyeivel rabolnom az olvasók idejét.

Mégis szót kell ejtenem róluk, hiszen mindentől függetlenül vannak, léteznek, menetelnek, a magyar miniszterelnök beszédet is fog mondani előttük (kíváncsi leszek rá, mi telik tőle ezekben a szó szerint vérzivataros időkben, és arra is, hogy ha nem azt fogják hallani a tizenkét évnyi orosz propagandán nevelkedett menetelők, amit megszoktak és elvárnak, kifütyülik-e), de szeretném leszögezni: most, amikor zeng az ég az ilyen tömegmegmozdulást mélyen ízléstelen ötletnek tartom, aminek talán még politikai szempontból is több kára lesz, mint haszna.

A kormány – jaj, bocsánat, nem ők, hanem a tőlük teljesen független CÖF-CÖKA tudja csak, miért nem mondták le, tán azért, mert már késő volt, már előre megfogalmazták a lelkendező írásokat a propagandamédiában, hiszen ne feledjük, ők már hónapokkal ezelőtt tudták, hogy ma 650 ezren lesznek a megmozduláson. Delphoiban nem jósolt ilyen számszaki pontossággal a Pythia: én meg nem számolom a résztvevőket, de hogy a kormány médiájában 650 ezer lesz az irányszám és ehhez képest csak „nagyobb vagy egyenlő” becsléseket látunk majd, az is biztos. Adták volna oda az egész hóbelevanc költségeit a menekültek támogatására.

Mindegy, hagyjuk a mesevilágot, lássuk a valódi híreket.

Nemzeti ünnep ide vagy oda: Ukrajnából lássuk.

Ma a harctéri eseményeken és a humanitárius helyzeten kívül politikai-gazdasági-diplomáciai hírekkel foglalkozunk, és bemutatjuk Marina Ovszjannikova magányos hőstettét. Aki előtt le az összes kalapokkal.

Kezdjük a tegnapi nap összefoglalójával. A vezető hír kétségtelenül az volt, hogy Donyeck központjában egy rakéta 20 ember halálát okozta, 28 másik pedig megsebesült. Az orosz védelmi minisztérium szerint a Tochka-U rakétát az ukrán nacionalista egységek által ellenőrzött Krasznoarmejszk városából lőtték ki. A rakétát a donyecki légvédelem lelőtte, de a szilánkjai a kormányház közelében, az Universytetska és az Artema utcák egyik lakónegyedében hullottak le.

Kirakat Donyeckben

A DNK hatóságai szerint a rakéta egy különben betiltott kazettás bombát hordozott. Az orosz védelmi minisztérium szerint az ilyen lőszer használata bizonyítja: a csapás célja az volt, hogy minél több civilt öljenek meg.

Az ukrán védelmi minisztérium közölte, hogy semmi köze a Donyeckben pusztító rakétához.

A Kreml ukrán városok megrohamozásával, a védelmi minisztérium pedig gyárak bombázásával fenyegetőzött. Dmitrij Peszkov orosz elnöki sajtótitkár az újságíróknak tartott tájékoztatón azt mondta, hogy a Nyugat arra provokálja Oroszországot, hogy ostromolja meg az ukrán nagyvárosokat, „hogy hazánkat tegye felelőssé a civilek haláláért”. Emlékeztetett arra, miszerint a „különleges művelet” kezdetén Vlagyimir Putyin utasítást adott arra, hogy tartózkodjanak a lakott területek megtámadásától, de most a védelmi minisztérium „nem zárja ki annak lehetőségét, hogy teljes mértékben átvegyék az ellenőrzést a városok felett, amelyeket már gyakorlatilag körülvettek”.

Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy válaszul a donyecki támadásra „azonnali intézkedéseket fog hozni az ukrán védelmi ipari vállalatok működésképtelenné tételére”. A csapásokat azokban a létesítményekben fogják végrehajtani, ahol „a nacionalisták által háborús bűnök elkövetésére használt fegyverek gyártása, javítása és helyreállítása” folyik. Ezzel kapcsolatban a minisztérium felszólította az ukrán állampolgárokat, akik ezekben a létesítményekben dolgoznak vagy a közelben laknak, hogy „hagyják el a potenciálisan veszélyes területeket”.

Ne kelljen igazságot tennem a kérdésben: a rakéta akárkitől származhatott, egyik oldalon sem kizárólag gáncs nélküli lovagok és zsenik harcolnak. Mindenesetre kiváló ürügyet ad az orosz fél számára az újabb támadásokra a nagyvárosok ellen.

A Hromadske beszámol az Ukrajna által ellenőrzött területen lévő Luhanszki régióban fekvő Rubezsnoje, Szeverodonyeck és Popasna városok ágyúzásáról. Rubezsnojéban egy látássérült gyermekek számára fenntartott bentlakásos iskolát, egy kórházat és három iskolát ért bombatámadás. Négy ember meghalt.

Az orosz védelmi minisztérium bejelentette, hogy az orosz hadsereg teljes mértékben ellenőrzése alá vonta a Herszon régió teljes területét.

Harkivban és a Harkivi Területen tegnap este folytatódott a lövöldözés. Legalább hét halálesetről érkezett jelentés.

A harkivi és a regionális mentők 34 alkalommal vonultak a tűzesetekhez az éjszaka folyamán. A város különböző kerületeiben és Izium körzetében lövéseket és robbanásokat észleltek.

A romok alatt 7 ember holttestét találták meg, három másik embert pedig kimentettek.

A holodnogorszki járásban tűz ütött ki néhány üzlethelyiségben és egy lakóházban. A lángokat az állami katasztrófavédelmi szolgálat mintegy 20 egysége oltotta el.

A dnyipropetrovszki területi államigazgatás vezetője, Valentyin Reznyicsenko közölte, hogy március 15-én éjjel lőtték a dnyiproi repülőteret. A kifutópálya megsemmisült, és a terminál is megsérült.

Tűz ütött ki egy kilenc- és egy tizenhatemeletes lakóépületben a kijevi Szvjatosinszkij kerületben március 15-én reggel a lövések miatt – közölte az Ukrán Állami Sürgősségi Szolgálat. A 16 emeletes lakóépületben két ember meghalt.

Kijev állandó tűz alatt áll, de ez nem akadályozza meg, hogy a mai nap folyamán fontos diplomáciai találkozót tartsanak ott. Három európai vezető utazik ma oda, hogy kifejezze az Európai Unió egyértelmű támogatását Ukrajnának, és pénzügyi segítséget ajánljon fel – közölte a cseh és a lengyel kormány. A Cseh Köztársaság, Lengyelország és Szlovénia vezetői az ukrán fővárosba látogatnak, miközben a város körül harcok dúlnak, és a hajnali órákban fél tucat hangos robbanás rázta meg Kijev központját. Úgy gondolom: nem gyáva emberek.


Ami a humanitárius helyzetet illeti: tapasztalható némi előrelépés, de távolról sem teljes a siker. Iryna Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes elmondta, hogy március 15-re tervezik a civilek kilenc humanitárius folyosón keresztül történő evakuálását. Elmondása szerint a Berdjanszkból Mariupolba tartó humanitárius konvoj visszafelé gyerekeket visz magával. Arról a száz tonna gyógyszert és alapvető szükségleti cikkeket szállító konvojról beszélünk, amely már napok óta nem tudott eljutni Mariupolba.

A tegnapi nap viszont nem zárult eredménytelenül. Március 14-én mintegy négyezer embert evakuáltak a humanitárius folyosókon keresztül Kijev és Luhanszk régiókban – közölte Iryna Verescsuk. Ezenkívül mintegy 150 személygépkocsi indult el a humanitárius folyosón keresztül Mariupolból. Ugyanakkor a mariupoli lakosoknak szánt humanitárius szállítmányt továbbra is veszteglésre kényszerítik Berdjanszkban.

Eddig tartottak a többnyire sajnos véresen komoly hírek. Ami ezután következik, az is komoly, de legalább nem véres. Az például még kellemes is, hogy az ukránok humoruknál maradtak, és tegnap az ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség nyilvánosságra hozta, hogy köszönőlevelet küldött Szergej Sojgu orosz védelmi miniszternek. Erre még március 10-én került sor. Sojgunak megköszönték

felbecsülhetetlen hozzájárulását ahhoz, hogy az Ukrajna elleni támadáshoz szükséges orosz pénzeszközöket és támogató forrásokat már a két állam határán történő felhalmozásuk szakaszában ellopták”.





Az sem érdektelen, hogy híre jött a CNN-től, miszerint Oroszország Kínától kér segítséget. Sokféle támogatást kérnek, gyakorlatilag mindent a világon, azonban:

Két, az ügyet ismerő forrás szerint az Oroszország által kért segítség között szerepeltek előre csomagolt, nem romlandó katonai élelmiszercsomagok, amelyeket az Egyesült Államokban „étkezésre kész” vagy MRE (meal, ready-to-eat) ismernek. A kérés megmutatja azokat az alapvető logisztikai kihívásokat, amelyek katonai elemzők és tisztviselők szerint megakasztották az orosz előrehaladást Ukrajnában – és kérdéseket vet fel az orosz hadsereg alapvető felkészültségével kapcsolatban.

Az előre küldött egységek igényei rendszeresen meghaladták az utánpótlási konvojok kapacitását, és nyilvános forrásból származó jelentések szerint az orosz csapatok az invázió előrehaladtával élelmiszereket keresve mindenhol betörnek az élelmiszerboltokba. Az egyik forrás szerint az élelmiszer olyan kérés lehet, amelyet Kína hajlandó lenne teljesíteni, mivel ez nem jelenti halált okozó fegyverek szállítását, amit a Nyugat mélyen provokatívnak tartana.” (CNN)





Kérem, én a kínai MRE-csomagokról még kevés jót hallottam, pedig általában nagy barátja vagyok a kínai konyhának, rá is kerestem egy ilyen árut forgalmazó kínai cég, a Hebei honlapjára. Ezen bizony az üzleti életben ritka tisztességgel (és kissé gyenge magyarsággal, de ez benne a bájos) ismerik be, miszerint:

Bár a harci takarmánynak számos előnye van, például könnyen hordozható, kalóriadús, kiegyensúlyozott táplálkozás stb., mégsem tud igazán behatolni az emberek szívébe, és népszerű csemegévé válni. Ennek fő oka az íze.

Hát, ha már azok is bevallják, akik árulják, akkor jó étvágyat hozzá, Szergej, egyebet nem kaptok.

Orlan 10-es indítás előtt (illusztráció)

Kicsit hideglelősebb információ, hogy Romániában is találtak egy lezuhant drónt, a Defense Romania című szaklap megállapítása szerint ez egy Orlan–10-es, amit 2010-ben rendszeresítettek, éspedig kizárólag az Oroszországi Föderáció fegyveres erőinél. A Beszterce-Naszód megyei Dumitra községben találta egy helyi lakos a háza mellett, először nagyra nőtt repülőmodellnek nézte, ugyanis légcsavaros meghajtású, bár a szárnyfesztávolsága 3,1 méter, a hossza 2 méter, a tömege változhat 12,5 és 16,5 kilogramm között. Különféle feladatokra szánják, beleértve a légi felderítést, megfigyelést, megfigyelést, keresést és mentést, harci kiképzést, zavarást, rádiójelek felderítését és célkövetést nehéz terepen. Szóval: kémdrón, és nem is a legócskábbak közé tartozik, ez már nem egy Tu–141-es. Ilyenjük viszont egészen biztosan nincs az ukránoknak.


Most térhetünk rá a tegnapi nap legmeghatóbb pillanatára, amit én Marina Ovszjannikova magányos hőstettének nevezek. Tegnap este az orosz köztelevízió egyes csatornáján, a Vremja című híradó esti adása közben hirtelen egy hölgy jelent meg a képen a műsorvezető Jekatyerina Andrejeva mögött egy transzparenssel, amelyen az állt:

Ne legyen háború! Állítsátok meg a háborút. Ne higgyetek a propagandának. Itt hazudnak nektek. Oroszok, tegyetek a háború ellen!”

Sikerült többször szóban is elismételnie:

Állítsátok meg a háborút! Nemet a háborúra!”





Értesüléseink szerint a hölgy Marina Ovszjannikova volt, a csatorna munkatársa, aki ezt megelőzően egy felhívást rögzített, amelyben háborúellenes gyűléseken való részvételre szólított fel. Ez rendelkezésemre áll, teljes szövegével együtt, így be is mutatom:

Ami most Ukrajnában történik, az bűncselekmény. És Oroszország az agresszor. A felelősség ezért a bűncselekményért csak egy ember lelkiismeretét terheli. Ez a személy Vlagyimir Putyin.

Apám ukrán, anyám orosz. Soha nem voltak ellenségek. Ez a nyaklánc a nyakamban az orosz és az ukrán zászló színeiben azt jelképezi, hogy Oroszországnak azonnal abba kell hagynia a testvérháborút, így testvéri népeink még képesek lesznek megbékélni.

Sajnos az elmúlt években az Egyes Csatornánál dolgoztam, a Kreml propagandáját terjesztettem, és emiatt most már nagyon szégyellem magam emiatt. Szégyellem, hogy hagytam, hogy hazugságokat terjesszenek a tévéképernyőről. Szégyellem, hogy hagytam, hogy az orosz népet zombifikálják.

2014-ben, amikor az egész elkezdődött, még hallgattunk. Nem mentünk ki gyűlésekre akkor sem, amikor a Kreml megmérgezte Navalnijt. Csak némán néztük ezt az emberellenes rendszert. Most az egész világ hátat fordított nekünk. Leszármazottaink tíz generációja sem fogja lemosni ennek a testvérgyilkos háborúnak a szégyenét.

Mi, oroszok gondolkodó és intelligens emberek vagyunk, tudjuk, hogy hatalmunkban áll megállítani ezt az őrületet. Gyertek ki a gyűlésekre, ne féljetek semmitől, nem tudnak mindannyiunkat börtönbe zárni.”





Marina Ovszjannikova ellen a közigazgatási törvénykönyv 20.3.3. cikke szerint az orosz hadsereg lejáratásáról szóló (az új „hírhamisítási” törvény alapján koholt) közigazgatási vád készül. Daniil Berman ügyvéd tegnap este még meglátogathatta őt – mondta Pavel Chikov, az Agora emberi jogi csoport vezetője – viszont jelen pillanatban már ismeretlen helyre vitték.

Akár tizenöt évet is kaphat.

Dicsőség és tisztelet ennek a bátor, sőt hősies orosz hölgynek, aki nagyon is tisztában volt azzal, mik lesznek a tette következményei – de inkább vállalta őket, hogy kimondhassa a véleményét és tegye jóvá a bűnét, amit a propaganda terjesztésével korábban elkövetett. Szobra áll neki még egyszer az osztankinói tévéstúdió előtt…

Egyelőre ezek a friss hírek.

Mivel március 15-e van, azt kívánom, hogy legyen béke, szabadság és egyetértés.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak – de szabadságot és egyetértést is!


Oszd meg másokkal is!