Szele Tamás: Volt egy színház Mariupolban…

Jó hírrel kezdeném, mert erre már rég nem volt alkalmam: a mariupoli színházat ért támadásnak mégis vannak túlélői! Az sem lehetetlen, hogy sokan, egyelőre várom a híreket, de hogy nem veszett oda mindenki, már biztos.

A tárgyalások szokás szerint egy helyben toporognak, a harctereken pedig követhetetlen a helyzet – ilyen ez az ukrajnai orosz invázió.

Ami már több, mint három hete tart. Mivel a harcterekről tudunk a legkevesebbet, azzal fogom kezdeni, ki kell térnem majd a tárgyalások állására és az Orosz Föderáción belüli helyzetre, csak aztán kezdhetem meg a mariupoli események részletezését, tehát lássunk is neki.

A frontokon természetesen mindkét fél győz, folyamatosan, az embernek az az érzése, hogy már rég elgyőzték magukat egymás mellett, ha minden jelentést elhinnénk, az ukránoknak már rég Moszkvában, az oroszoknak Kijevben kéne lenniük, a két ország egyszerűen helyet és területet cserélt volna, de ahogy az orosz védelmi minisztérium beszámolóit nézem, talán már Ankarát is meghódították. Moszkva szerint például – nem viccelek, hivatalos jelentést idézek – a tegnapi nap főbb eseményei és állításai:

Az Egyesült Államok évek óta titkos projektet folytat Ukrajnában annak tanulmányozására, hogy a denevérek hogyan terjesztenek betegségeket az emberre;

A magas patogenitású madárinfluenza ukrajnai terjesztésére irányuló amerikai projekt felmérte az ezzel járó gazdasági károk lehetőségét;

Az orosz fegyveres erők megsemmisítettek egy lőszerraktárt Rivne régióban, ahol a Tochka-U komplexum rakétáit tárolták;

Az orosz légierő és légvédelmi erők az elmúlt 24 órában Mi-24 és Mi-8 helikoptereket, valamint 12 ukrán drónt lőttek le;

Az orosz légierő az éjszaka folyamán 11 légvédelmi rakétarendszert semmisített meg, köztük egy ukrán Sz–300-as hadosztályt;

Az orosz védelmi minisztérium új dokumentumcsomagot tesz közzé az ukrajnai biolaboratóriumok fejlesztéseiről és a szakvéleményük eredményeinek bemutatásáról.




Szóval kevés eredmény és sok propagandisztikus dezinformáció, biolaborok, denevérek (mióta madár a denevér?) és nem lennék meglepve, ha pár napon belül megtalálnák Baba Jaga háromlábú kunyhóját is a pripjatyi mocsarakban. Ezzel szemben mit mond az ukrán fél?

Volinyi irányában (északnyugaton) az orosz erők fehérorosz területet használnak rakétarendszerek telepítésére.

Polessk irányában (északon) az orosz erők jelentős veszteségeket szenvednek személyi állományban és felszerelésben, így már tartalékokat vonultatnak fel.

Szeverszk és Szlobozsanszk irányában (keletre) Oroszország megpróbál átcsoportosítani és utánpótlást biztosítani.

Az Orosz Fegyveres Erők egységei sikertelenül próbálnak Iziumtól délre előrenyomulni, valószínűleg a Szlovjanszk felé irányuló offenzíva céljából.

Az orosz Fekete-tengeri Flotta továbbra is akadályozza a hajózást a Fekete-tenger északnyugati részében.

Idetartozik még, hogy szintén az ukrán fél állítása szerint a kijevi légvédelem lelőtt tegnap egy Szu–25-ös és egy Szu–35-ös orosz csatarepülőgépet, illetve vadászbombázót. Kijevben az elmúlt nap folyamán négy légiriadó is volt.

Darja Zarivnaja, az ukrán elnöki hivatal vezetőjének szóvivője szerint Melitopol polgármesterét, Ivan Fedorovot elengedték kilenc orosz sorkatonáért cserébe.

Érte Oroszország kilenc fogságban lévő, 2002-2003-ban született katonáját kapta meg. Ők valójában gyerekek. Olyan sorkatonák, akik az orosz védelmi minisztérium szerint nincsenek is Ukrajnában”

mondta. Melitopol az invázió első napjai óta az orosz csapatok ellenőrzése alatt áll. Ivan Fjodorov polgármestert március 11-én rabolták el, videofelvételeken látható, amint ismeretlen, álcázott ruhás emberek kivitték a közigazgatási épületből. Közvetlenül eltűnése után a DNK és az LNK közölte, hogy Fjodorovot terrorizmus támogatásával vádolják.

Fjodorov elrablása után az oroszbarát Ellenzéki Blokk egyik városi tanácsosa, Galina Danyilcsenko azt közölte, hogy a városban megalakult a „népi képviselők bizottsága”, amely a várost az „új valóságban” fogja irányítani. Az ukrán hatóságok hazaárulás miatt indítottak vizsgálatot ellene.

Ötvenhárom civil halt meg az elmúlt 24 órában Csernyihivben az orosz támadásokban. Ezt Vjacseszlav Csausz, a Csernyihivi Regionális Államigazgatás vezetője mondta el a Facebookon közzétett nyilatkozatában – írja az Ukrinform.

Az ellenség szisztematikus tüzérségi- és légicsapásoknak teszi ki a várost, tönkretéve Csernyihiv polgári infrastruktúráját. Az elmúlt 24 órában 53, az oroszok által megölt áldozat holttestét szállították a hullaházba. Az Ukrán Fegyveres Erők pusztító csapásokkal vágnak vissza. Az ellenség pánikba esett és veszteségeket szenved”

mondta Csausz. Kitért a közüzemi szolgáltatásokra és a szociális problémákra is. A folyamatos ágyúzás ellenére a városban folyamatosan dolgoznak a villanyszerelők és más közműszolgáltatók csapatai, akik igyekeznek helyreállítani az áram-, gáz- és vízellátást. Csausz azt tanácsolta mindenkinek, aki víz és élelmiszer nélkül, pincékben húzza meg magát, hogy forduljon a katonasághoz. Külön beszélt az evakuálási folyosó megszervezéséről szóló tárgyalásokról is.

Ez nemcsak rajtunk múlik, hanem az ellenségen is. Amíg nincs megállapodás a megszállók részéről, addig nem küldöm az embereket a biztos halálba.”





Március 16-án tizenhárom, kenyérért sorban álló ember halt meg Csernyihivben egy tüzérségi támadásban. Ezt a hírt Volodimir Nidzselszkij regionális rendőrfőnök is megerősítette. Elmondása szerint a lövedékek egy többemeletes lakóépületet találtak el, és annak darabjai egy bolt közelében zuhantak le, ahol az emberek éppen kenyérért álltak sorba.

Az orosz védelmi minisztérium az erről szóló jelentésekre reagálva azt mondta, hogy „Csernihivben nem voltak és most nincsenek orosz katonák. Az összes halott az ukrán nacionalisták terrorjának áldozata, vagy a videofelvételek az SZBU (az ukrán titkosszolgálat) által megrendezett hamisítvány” – mondta Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

A harkivi területen, Merefa városában a település polgármestere, Venjamin Szitov elmondta, hogy az orosz lövedékek leromboltak egy iskolát és egy kultúrházat, valamint megrongálták a szomszédos lakóépületeket. (A terület már napok óta az oroszok teljes ellenőrzése alatt áll, legalábbis szerintük).


Tegnap a Financial Times révén bejárta a világsajtót egy tizenöt pontos békeszerződés-tervezet, azonban kiderült, hogy nem egészen hiteles iratot láttunk – bár nem is volt hamisítvány. Mikhajlo Podolyak, az ukrán elnöki hivatal vezetőjének tanácsadója bírálta a Financial Times írását, ugyanis, mint mondta:

Röviden. A Financial Times közzétette az orosz fél kérését bemutató tervezetet. És nem több. Az ukrán félnek megvannak a saját szempontjai. Az egyetlen dolog, amit ebben a szakaszban megerősítünk, az a tűzszünet; az orosz csapatok kivonása és több állam biztonsági garanciái.”

Borisz Akunyin író, aki Mihail Barisnyikov balett-táncossal és Szergej Gurijev közgazdásszal együtt elindította az Igazi Oroszország projektet az ukrán menekültek megsegítésére a háború kitörése után, interjút adott a BBC-nek. Szerinte:

Február 24-e előtt úgy értékeltem ennek a putyini rezsimnek a kilátásait, hogy mondjuk úgy: középtávúak. Mostanra a helyzet megváltozott. Már nem lesz tart ki akár közepes ideig sem. Az események most gyorsan fognak zajlani. Valószínűleg elég szomorú látvány lesz, mert minél üresebb a hűtőszekrény, minél hangosabb a tévé és minél durvábbak az elnyomó intézkedések, annál nagyobb a baj. Úgy gondolom, hogy Putyin rezsimjének ez a legújabb, utolsó fejezete megkezdődött.”


Miután Oroszországot kizárták az Európa Tanácsból, az LDPR (Zsirinovszkij pártja) azt javasolta, hogy kezdeményezzenek népszavazást a halálbüntetés visszatéréséről az Orosz Föderációban.

Az ukrán katonai hírszerzés jelenti: Bassár el-Aszad szíriai elnök megígérte, hogy 40 000 harcost biztosít Oroszországnak az ukrajnai háborúhoz.

Egy héttel ezelőtt Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter 16 ezer közel-keleti önkéntesről beszélt, akik hajlandóak lennének harcolni Donbászban. Vlagyimir Putyin elrendelte, hogy segítsenek nekik bejutni a „harci zónába”.

És most, mikor már kialakítottunk egy összképet, lássuk a mariupoli eseményeket. Mariupol ostrom alatt áll, hiszen a Krím és a Donbássz közötti folyosó kulcsa lenne a kikötőváros, ez az, aminek igényéből Moszkva jottányit sem enged, és kíméletlen harcok folynak érte. Szerhij Orlov mariupoli alpolgármester március 16-án interjút adott a Forbes magazin ukrán változatának. Elmondta, hogy a várost blokád alá vették és az orosz csapatok lövik. A helyzetről azt tudta mondani, hogy:

A blokád kezdetekor 350 000-400 000 ember tartózkodott a városban. Az interjú időpontjáig 2358 ember halt meg. De még mindig vannak emberek a romok alatt, így a halálos áldozatok száma akár meg is duplázódhat.

A város épületeinek 80-90%-a teljesen vagy részben megsemmisült. Nincs egyetlen épület sem, amely ne sérült volna meg. Egyetlen gyár sem működik.

Az emberek kutakból, a fűtési rendszerből és, ahogy mondják, pocsolyákból szerzik a vizet.

Az orosz csapatok elfoglalták a kórházat, és nem engedik el a személyzetet. Két nappal ezelőtt az egyik gyakornok a tetőre felmászva lépett kapcsolatba a túszokkal. Azt mondta, hogy a medikusokat nem engedték el, egy csomó sebesült oroszt hoztak be, akiket kénytelenek ellátni.”





Tegyük hozzá, hogy egymásnak ellentmondó jelentések szerint vagy hatezer, vagy huszonegyezer, vagy harmincegyezer civilt sikerült evakuálni a városból: a számok azért térnek el, mert mindkét fél mást állít, sőt, a saját adataikat is cáfolják időnként.

Tegnap késő délután érkezett a hír, hogy találat érte a város drámai színházának épületét, melyben civilek valóságos tömege (egyes források szerint körülbelül 1500 fő) tartózkodott. A Drámai Színházat március elején az evakuáció egyik gyűjtőpontjává nyilvánították, amelyekre azonban a közelmúltig alig került sor. A Mariupoli Városi Tanács mai jelentése szerint rengeteg embernek nyújtottak menedéket a színház épületében, többek között egy óvóhelyen, amelyet mostanra romok borítanak.

A műholdas felvételek szerint az épület előtt a járdán két nagy „GYEREKEK” felirat volt látható, több méteres betűkkel – ezt ábrázolja ennek az írásnak a címképe is. Mert valóban gyermekek voltak leginkább az óvóhelyen… gyermekek és asszonyok, idősek, de mind civilek.


Az első órákban meg sem kezdődhettek a mentési munkálatok az erős tűz miatt – a városban a halottak eltemetése is lehetetlen ugyanezért – érthető, hogy mindenki úgy vélte: akik az épületben voltak, mind elhunytak. Először az orosz védelmi minisztérium találta meg a hangját, akik egy rögtönzött, ordas hazugsággal azt állították, miszerint:

Az Azov nacionalista zászlóalj fegyveresei felrobbantották a mariupoli színház épületét, amelyet korábban robbanóanyaggal töltöttek fel. Március 16-án napközben az orosz légierő nem hajtott végre olyan bevetést, amely Mariupol határain belül földi célpontokra mért csapásokat tartalmazott volna. Az ellenőrzött információk szerint az Azov nacionalista zászlóalj harcosai újabb véres provokációt hajtottak végre a színházépület manipulált felrobbantásával.”

Ez a felelősség hárításának oly jellemző bűne, kétségtelen, hogy az Azovról kevés jót lehet elmondani, de ebben ártatlanok voltak. Mostanra kezd tisztázódni a helyzet. A legfrissebb adatok szerint nem repülőbomba találta el az épületet, hanem rakéta – így már érthetőbb, miért nem vették figyelembe a támadás során a két nagy „GYEREKEK” feliratot. Olyan bestiális ember még az orosz harci pilóták között sincs, aki ennek láttán ne engedte volna valahová félre, máshová a bombaterhét – a rakétának viszont se esze, se lelkiismerete. Azért az felel, aki odairányította, és meglesz majd az az ember is. De legalább nem láthatta a feliratot, ami nem sokkal kisebbíti a bűnét. Hiszen hírszerzési jelentések is vannak a világon, felderítés is van.


De most jön a jó hír. Vannak túlélők!

Nem tudjuk még kik és hányan, de elsőként Szerhij Taruta ukrán parlamenti képviselő, a Donyecki Terület volt vezetője jelentette be, hogy a Mariupoli Drámai Színház alatti óvóhely, amelyet tegnap bombáztak, túlélte a támadást. Aztán a Verhovna Rada emberi jogi biztosa, Ljudmjla Denyiszova is megerősítette, hogy a mariupoli színházban lévők túlélték a támadást. Az épület ellenállt a nagy erejű robbanásnak, és megvédte a bunkerben rejtőzködő emberek életét. A mentési munkálatok jelenleg is folynak a pince kijáratának teljes megnyitása érdekében. Onnan felnőttek és gyerekek jönnek ki élve. A színház romjai alatt fekvő halottakról és sérültekről egyelőre nincs információ.

Tehát nem állíthatjuk sem azt, hogy az óvóhelyen tartózkodók mindegyike elhunyt, sem azt, hogy mindannyian túlélték a támadást.

De azt egészen biztosan állíthatjuk, hogy vannak túlélők, remélhetőleg minél többen.

Hála Istennek.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!


Oszd meg másokkal is!