Szele Tamás: Az előre bejelentett tömegmészárlás

Oroszország Ukrajna elleni inváziójáról egyre sötétebb hírek érkeznek, lassan ott tartunk, hogy már nem csak a megtörtént, de a várható tömegmészárlásokról is lehet tudósítani…

Sajnos egyre több a történet magyar vonatkozása is, bár ne lenne, ma elsőnek ezeket vesszük elő, aztán akinek erősek az idegei, elég megrázó információkkal szembesülhet.

Szóval, ma reggel futótűzként cikázott át a magyar sajtón egy hír, ami sajnos nem egészen azt jelenti, amit a kollégák kiolvastak belőle. De vigyázat: az ellenkezőjét sem! Most az egyszer szerencséje volt a kormánymédiának azzal, hogy keményen kézivezérelt, ebből ugyanis kimaradtak. Azt adta közre elsőként a Népszava, majd az ő nyomukban mindenki – a kormánymédiát kivéve – miszerint:

A Kreml elárulta, amit Orbán titkolt”

Ez a HVG-be már úgy került át, hogy:

Orbán Viktor nem tartotta szükségesnek megemlíteni, hogy Bucsáról is beszélgettek Putyinnal”

A Portfolio pedig emelte a tétet:

Orbán Viktornak reagált először Vlagyimir Putyin a bucsai atrocitásokra”




Nofene. Én tegnap két lapban is írtam a sajnos egyre hektikusabban alakuló magyar–orosz–ukrán diplomáciai viszonyokról, először itt, a Zónában, aztán Orbán Viktor nemzetközi sajtótjékoztatója után a Huppa.hu-ban, viszonylag jól emlékszem a minielnök szavaira, nem ismételném meg őket, ilyesmiről tényleg nem beszélt. Viszont ha mindennel kéne foglalkozni, amiről ő nem szólt, akkor kicsit hosszú, pár millió oldalas írásokat kéne minden nap közölni a magyar sajtó összes felületén. Azt, hogy mit beszélt egymással Putyin és Orbán telefonon, leginkább ők tudják, valamint a világ összes valamire való hírszerző szolgálata, de lássuk azt a Kreml-közleményt, amire a magyar ősforrás, a Népszava hivatkozik!

A Kreml oldala jelenleg elérhetetlen, ámde megbízhatunk az orosz állami médiában, melyben tényleg van ilyen közlemény, sikerült megtalálni a TASZSZ hírei között . Azt mondja:

Moszkva, április 6./TASZSZ/. Vlagyimir Putyin orosz elnök Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel folytatott telefonbeszélgetésében elvi értékelést adott az ukrajnai bucsai provokációról – közölte szerdán a Kreml sajtószolgálata.

Vlagyimir Putyin tájékoztatta a magyar miniszterelnököt az orosz és az ukrán képviselők közötti tárgyalásokon kialakult helyzetről, valamint elvi értékelést adott a kijevi rezsim durva és cinikus provokációjáról Bucsa városában” – közölték.

Putyin és Orbán megvitatta az orosz–magyar kapcsolatok számos kulcsfontosságú kérdését is, amelyek továbbra is a kölcsönösen előnyös irányba fejlődnek – hangsúlyozta a Kreml. A vezetők megállapodtak a kapcsolatok folytatásában.” (TASZSZ)




Engedelmükkel az utolsó bekezdést, ami már az események hivatalos orosz magyarázata, már nem fordítom le, minden Bucsáról szóló hír végén ugyanez van, ezt a TASZSZ hivatalból biggyeszti oda, ez a „vörös farok”, ezt nem a hír szereplői mondják, ez a kötelező kűr.

A hírből összesen két használható információt szűrhetünk le, az egyik az, hogy ez a két politikus valóban beszélt telefonon (ismerve Orbán Viktor legendás szavahihetőségét, tegnap még erre sem mertem volna esküt tenni) és Putyin valóban elmondta neki egy vagy több mondatban, miszerint a bucsai rémtetteket a Kreml az ukránokra fogja. Hogy ezt Orbán a sajtótájékoztatóján nem említette, az más kérdés, szerintem azért nem vette elő, mert nagyon nem illett volna bele abba a „Béke Angyala” képbe amit most magáról próbál kialakítani a budapesti béketárgyalások felajánlásával.

Mely tárgyalásokból nem lesz a dolgok ma déli állása szerint semmi. Pár perce érkezett a hír, hogy nyilatkozott erről az ukrán külügyminisztérium, mégpedig hivatalosan, a dokumentumot Oleg Nyikolenko, a minisztérium szóvivője tette közzé – nem fogalmaznak túl finomkodóan. Ebből is idéznék:

Az ukrán és a magyar népet gazdag történelmi, politikai, gazdasági és kulturális kapcsolatok kötik össze. Ukrajna közel 150 ezer ukrajnai magyar szülőföldje. Ugyanakkor a budapesti politikusok által jelenleg alkalmazott logika, amellyel Oroszország agresszív politikáját támogatják, mindkét nép számára ártalmas.

Ebben az összefüggésben cinikusnak tűnnek azok a javaslatok, amelyek szerint Budapesten béketárgyalásokat kellene tartani Ukrajna és Oroszország között. Ha Magyarország valóban segíteni akar a háború befejezésében, akkor a következő módon teheti meg: hagyja abba az uniós szolidaritás aláásását, támogassa az új oroszellenes szankciókat, nyújtson katonai segítséget Ukrajnának, és ne teremtsen további forrásokat az orosz háborús gépezet finanszírozására.

Soha nem árt, ha a történelem jó oldalára állunk.”




Szóval nem kérnek a „nesze semmi, fogd meg jól” típusú gesztusunkból, tudnak ők tárgyalni Antalyában is, Isztambulban is, ha van rá lehetőség – ha segíteni akarunk, ott áll, mit tehetünk. Ez most nem a pávatánc és nem is a diplomáciai menüettek ideje.

Nos, ennyit a Béke Angyaláról, térjünk át a valódi eseményekről szóló valódi hírekre. Illetve, most abban a helyzetben vagyunk, hogy beszámolhatok egy eljövendő tömegmészárlásról.

Nem haszontalan dolog ugyanis a TASZSZ híreit böngészni, azt már kitanultam ez alatt a hat hét alatt, mióta a háború tart, hogy ha valamit abban nagyon tagadnak, akkor az igen hamar bekövetkezik. Vagy már meg is történt. Most is, mit látok? Azt írják, éspedig ma hajnali öt óra hat perckor, hogy a washingtoni orosz nagykövet, Anatolij Antonov bejelentette (sok halandzsa közé elrejtve):

Az orosz védelmi minisztériumnak bizonyítékai vannak az ukrán hatóságok tervezett szörnyű bűncselekményeiről a szumi és kijevi területeken. Biztosan tudjuk, hogy a kijevi rezsim újabb provokatív tartalmat készít elő a Harkiv környéki civilek haláláról, akik állítólag az orosz fegyveres erők akciói következtében haltak meg. Az embereknek 25 dollárt fizetnek azért, hogy részt vegyenek a megrendezett forgatásokon.”





Mi történt, a GRU állományba vette Nostradamust? Előre tudják, hol történnek majd „szörnyű bűncselekmények”? Már meg is történhettek, ha ilyen biztosan állítják, hogy nemsokára Kijev bejelenti őket, de ez önleleplező védekezés: egyelőre akárhogy nézem az ukrán médiát, sehol egy szó nem esett harkivi vérengzésről. Akkor Antonov nagykövet mégis, honnan tud róla? Úgy, hogy már elkövették, csak az oroszok, és azért jelenti be, hogy ha kiderül, jó előre mindenki az ukránokra gyanakodjon. Kilóg a lóláb, excellenciás uram. És a TASZSZ előkészítette ezt tegnap este:

Konsztantyin Gavrilov, Oroszország főtárgyalója a katonai biztonságról és fegyverzetellenőrzésről folytatott bécsi tárgyalásokon a Rosszija–24 éjjel-nappal sugárzott televíziós hírcsatornának adott interjúban azt nyilatkozta:

Gyanítjuk, hogy a kijevi rezsim, nyugati megbízóinak támogatására támaszkodva felrobbanthat bizonyos mennyiségű vegyi anyagot a Harkivi Terület közösségeiben, hogy ezt az orosz tüzérségi és egyéb csapásokra foghassa” – mondta. „Óva intettük őket az ilyen típusú forgatókönyvektől, és figyelmeztettük őket, hogy a korábban alkalmazott trükkök nem fognak működni.”





Tehát akkor most előre meg lehet mondani, hogy pár napon belül az orosz erők Harkiv, Kijev vagy Szumi környékén valamiféle vegyi fegyver bevetésére készülnek (ha még meg nem tették), melyet már most az ukrán erőkre fognak. Érteném, ha utólag tologatnák a felelősséget, hazudoznának, mint Bucsa esetében is teszik, de így nagyon átlátszó ez a módszer. Ha valaki olvassa ezt arrafelé és ért is magyarul, annak jelezném: meneküljön, ki merre lát, nagy disznóság készül.

Bucsa ügyében megszólalt az éles nyelvű Maria Zakharova is, az orosz külügyminisztérium szóvivője, nagyjából a hivatalos álláspontot adta elő, tehetséges médiapapagáj módjára, de volt egy sajátnak tűnő mondata is, amit érdemes idézni.

Annyi bizonyíték van az orosz fél ártatlanságára, hogy ezt a témát ebből a szempontból már le kellene zárni, de az ukrán rezsim és mindazok közvetlen megvádolása szempontjából, akik ebben asszisztálnak hozzá, vagy akiknek a megbízásából mindezt végrehajtják, nyitottá kell tenni.”





Annyi bizonyíték? Tessék mondani, mennyi? Mert én egyelőre csak bizonyítatlan állításokkal találkoztam, manipulált videókkal, szóval csak a szokásos orosz maszkirovkával, propagandával. Ezzel szemben megtalálták a bucsai és más tömegsírokat, az utcán hevertek a halottak. Anatolij Fedoruk, Bucsa polgármestere elmondta, hogy az orosz hadsereg mintegy 320 civilt ölt meg a városban. Hostomel és Borodjanka – két másik Kijev megyei település, ahol orosz csapatok állomásoztak – hatóságai szerint összesen mintegy 600 ember tűnt el. Legalábbis néhányukról feltételezik, hogy meghaltak, de a holttestüket nem találták meg.

Sajnos látszani kezd, hova tűntek. A megoldás Mariupolból érkezett. 


Az orosz hadsereg mobil krematóriumai megkezdték működésüket Mariupolban. Erről a mariupoli városi tanács Telegram-csatornája számolt be szemtanúkra hivatkozva.

Miután a bucsai népirtás széles körű nemzetközi nyilvánosságot kapott, Oroszország legfelsőbb vezetése elrendelte a hadseregének mariupoli bűneire utaló bizonyítékok megsemmisítését” – közölte a városi tanács.

Elmondása szerint az elhunyt mariupoli lakosok holttestét mobil krematóriumokban égetik el. Ebben állítólag olyan helyi lakosok is részt vesznek, akik beleegyeztek az oroszokkal való együttműködésbe, valamint a DNR emberei; őket Konsztantyin Ivascsenko helyi oroszbarát politikus koordinálja, akit néhány napja Mariupol polgármesterévé nyilvánítottak. A megválasztott polgármester, Vadim Bojcsenko március végén hagyta el a várost, de azt mondta, hogy még mindig dolgozik a lakosok evakuálásán.”

Elrendelhették ezt hamarabb is, csak Bucsába nem jutott mobil krematórium – micsoda Istentől elragaszkodott, beteg elmében foganhatott meg ennek az eszköznek az ötlete! – melyeknek egy hónappal ezelőtt még a létezését is letagadták, holott a brit Védelmi Minisztérium hívta fel a figyelmet rájuk. Akkor mindenki azt gondolta, az elesett orosz katonák holttesteinek hamvasztása miatt viszik ezeket magukkal az orosz csapatok – a jelek szerint azonban nem ez a céljuk.

Sötét, mérhetetlenül gonosz terv kezd kibontakozni, nem is részletezném, de a múlt század legborzalmasabb napjait idézi.

Elfogynak a szavak ennyi embertelenség láttán.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!


Oszd meg másokkal is!