Szele Tamás: Moszkva a tenger fenekén

Oroszország Ukrajna elleni inváziója továbbra is folyik, Kelet-Ukrajnában gyülekeznek az orosz erők döntő csatára készülve – mely minden eddiginél véresebb lehet – a Kreml keresi az ürügyet Kijev közvetlen megtámadására (és meg is találja, ha van, ha nincs), a Moszkva rakétacirkáló pedig most már végérvényesen elsüllyedt.

Ma körülbelül ezekkel a hírekkel fogunk foglalkozni. Vegyük először a Moszkva esetét, mert az a leglátványosabb. Hát, az már a halakkal hadakozik. Itt szeretnék helyesbíteni, tegnap elkövettem egy tévedést: azt írtam, hogy a Moszkva az orosz fekete-tengeri flotta második egysége, melyet ebben a háborúban elvesztettek. Tévedtem: valahogy kiment a fejemből a Szaratov (régebbi nevén: Voronyezsnij Komszomolec) partraszállító hajó, melyet március 25. körül tettek harcképtelenné az ukrán erők. Nem tudom, hogyan felejthettem el, hiszen még írtam is róla: az a lényeg, hogy a Moszkva már a harmadik elveszített orosz flottaegység. De felér harminc olyan kicsivel, mint az első kettő.

És tényleg vége, amit ráadásul orosz forrásból tudunk. Amint a TASZSZ jelenti:

A Moszkva cirkálónak a kijelölő kikötőbe történő vontatása során a hajó stabilitását elvesztette a hajótest sérülése miatt, amelyet a lőszerek detonációja során keletkezett tűz miatt szenvedett el. A heves vihar közepette a hajó elsüllyedt – közölte a védelmi minisztérium.

Moszkva, április 14. /TASZSZ/. A Moszkva rakétacirkáló vihar közepette vontatás közben elsüllyedt a lőszerek detonációja során elszenvedett hajótest-sérülés miatt – közölte csütörtökön az orosz védelmi minisztérium. A minisztérium aláhúzta, hogy a legénységet a közeli Fekete-tengeri Flotta hajóira evakuálták, amint azt korábban bejelentették.” (TASZSZ)

Az esetről ennél sokkal többet sem az orosz, sem az ukrán, sem az orosz ellenzéki sajtó nem ír, illetve egy halvány nyomot mégis találtam: Roman Cimbaljuk, az UNIAN munkatársa arról számolt be, hogy 14 tengerészt, köztük a hajó orvosi szolgálatának vezetőjét április 14-én reggel a Moszkva rakétacirkálóról Szevasztopolba szállították. Motorcsónakkal tették partra őket, és a mentők a rakparton vártak rájuk. Más források még nem erősítették meg ezt az információt. Az orosz védelmi minisztérium nem számolt be sem sebesültekről, se halálos áldozatokról a hajón kitört tűz miatt. Érdekes egy tűz lehetett, ami emberben nem tett kárt.

Az viszont idevágó hír, hogy az amerikai műholdas felderítés szerint 17 órával ezelőtt az orosz fekete-tengeri flotta fél tucatnyi egysége kezdett el távolodni az ukrán partoktól – nos igen, a Moszkva légvédelmi kapacitása és radarja nélkül meglehetősen védtelennek érezhették magukat. De miért süllyedt el a Moszkva, hogyan sérült meg?

Ez akkor sem teljesen világos, ha elfogadjuk az ukrán fél nagyon valószínű verzióját, mely szerint két Neptun rakéta találta el. Ha a Moszkva tökéletes műszaki állapotban lett volna és minden fedélzeti rendszere működik, vagy el sem találják, vagy kibírta volna. Tom Cooper katonai szakértő, aki már sok harctér kapcsán bizonyította, hogy tárgyilagos elemző (legutóbb épp az afganisztáni válság idején) abban látja a problémát, hogy a Moszkva leginkább már csak Patyomkin-páncélos volt, mármint nem a szó filmes, hanem a másik értelmében. Díszlet, kulissza, legenda és úszó halálcsapda. Idézném Coopert:

Az orosz haditengerészet régebbi hadihajóinak többsége szörnyű állapotban van.

Sőt, az olyan régi hajók, mint a Szláva/Moszkva már az 1990-es évek elején is szörnyű állapotban voltak.

A Szláva/Moszkva már az 1990-es években rozsdás volt. Le kellett volna selejtezni. Moszkva polgármesterének közbelépése mentette meg, de a „felújítás” nagy része valójában a rozsda eltávolítására és vastag réteg friss festék felvitelére irányult. Aztán ezt ismételték meg újra és újra. A hajó látogatói a következő években rámutattak arra, hogy számos rendszer nem működött: csak friss festékkel fedték le, hogy épnek és rendezettnek tűnjön. De a „Fekete-tenger legerősebb hadihajójaként” parádézott. Talán pontosan a fegyverzet-konfigurációja volt az, ami a hajó vesztét okozta. A Szláva/Moszkva-osztályú rakétacirkálók „tele vannak fegyverekkel”. Mindenhol rengeteg robbanófej, rengeteg lövedék és még több rakéta-üzemanyag – egy kisebb baleset is katasztrófát okozhat. Peremig állt a hajótestben a robbanóanyag és tudjuk: a szovjet haditengerészetnek már az 1980-as években kritikusan kevés pénze volt hadihajói megfelelő karbantartására. Az orosz haditengerészet „csak” átvette ugyanezt a hagyományt. Ráadásul mindig is kétségek merültek fel az orosz tűzoltási technológiákkal és gyakorlatokkal, valamint – ami az egész orosz fegyveres erőre érvényes – a lőszerek kezelésével kapcsolatban. Mindenesetre a büszke zászlóshajó felrobbant, elsüllyedt – és egyáltalán nem meglepő, hogy elsüllyedt.”




Azt természetesen nem állíthatjuk, hogy a Neptunok ne találták volna el a Moszkvát – a két, tiltott helyen dohányzó tengerész meséje ostobaság – de így már érthető, mi okozta a meglepően nagy mértékű rombolást. A Moszkva átminősült Szláva-osztályú rakétacirkálóból Csodaszarvas-osztályúvá, de mint a fentiek mutatják, már harminc éve, a rakétatámadás pedig előléptette cirkálóból tengeralattjáróvá, jelenleg különleges feladatot lát el a Fekete-tenger fenekén. Moszkvai szempontból így lehetne elmondani a történteket.

Kijevet az elmúlt hetek viszonylagos nyugalma után éjjel rakétatámadás érte. Az orosz védelmi minisztérium közleménye a RIA Novosztyin érdekesen keveri a múlt, jelen és jövő időket, nem könnyű rajta kiigazodni, inkább szó szerint idézem.

MOSZKVA, április 15. – RIA Novosztyi. Oroszország a kijevi létesítményekre mért újabb rakétacsapásokkal fog válaszolni az ukrán biztonsági erők által a területén elkövetett provokációkra – közölte Igor Konasenkov, a védelmi minisztérium szóvivője.

A kijevi létesítményekre mért rakétacsapások száma és mértéke növekedni fog válaszul a kijevi nacionalista rezsim által orosz területen elkövetett terrortámadásokra vagy szabotázsakciókra” – mondta.

A minisztérium megjegyezte, hogy egy tengerről indított Kalibr rakéta csapódott be ma este az ukrán főváros külterületén lévő Zsuljanszk Vizar gépgyárba. A csapás megsemmisítette a légvédelmi rakétarendszerek gyártó- és javítóműhelyeit. Összesen 13 katonai létesítményt ért találat különböző területeken.

Emellett az orosz S–400-as légvédelmi rendszer lelőtt egy Mi–8-as helikoptert Csernyihiv közelében, amely az ügynökség szerint április 14-én támadást indított a brjanszki terület Klimovo falujában.

Az Ukrán Légierő egy Szu–27-es vadászgépét is lelőtték a Harkivi területen lévő Lozovaja falu közelében.” (RIA Novosztyi)




A „ma este” az nyilván tegnap este akart lenni, a jövő idő meg azt jelenti, hogy „a továbbiakban is támadunk majd”, de mire válaszolnak így?

Azt nehéz megmondani. Most egy TASZSZ-jelentésre kell támaszkodjak, ami megmagyarázná úgy-ahogy, mit tekintenek terrortámadásnak orosz területen.

Moszkva, április 14. /TASZSZ/. Mintegy 100 ház megrongálódott, amikor az oroszországi Brjanszki terület Klimovo települését lőtték. Közülük kettő leégett, megsemmisült – közölte csütörtökön Alekszandr Bogomaz kormányzó.

Kilenc lövedék találta el Klimovo járási központját. Tudták, hogy hova lőnek, tudták, hogy lakónegyedet, lakóépületeket lőnek” – mondta Bogomaz a Rosszija–24 tévécsatornának.

Két ház leégett, és mintegy 100 házban keletkezett különböző mértékű kár” – mondta a kormányzó. Pontosította, hogy a lakóterületet érte a támadás, ahol az épületek többsége egyemeletes magánház. „Nem evakuálták az embereket arról a területről” – tette hozzá a kormányzó. Elmondta, hogy az emberek segítséget kapnak, a javítási munkálatokhoz.

Korábbi jelentések szerint az ukrán hadsereg csütörtökön a brjanszki terület Klimovo falujának bombázásában nyolc ember, köztük egy terhes nő megsebesült. Egy nyugdíjas nő súlyos sérülést szenvedett.”





Nos, itt az a kérdés, honnan jött a tűz és miféle volt? Az orosz források nem konzekvensek, hol ágyútüzet, hol aknatüzet emlegetnek, sőt, támadó helikopterekről is beszélnek. És több települést ért támadás:

A kormányzó jelentése szerint egy nap alatt a második falut lőtték a belgorodi régióban

Ukrajnából lőtték a falunkat, Zsuravlevkát. A lakóépületekben és a szociális létesítményekben is károk keletkeztek. Sebesültekről vagy halálos áldozatokról nincs információ. Ebben a faluban már szükségállapotot hirdettek, és az embereket evakuálták a faluból” – írta Vjacseszlav Gladkov kormányzó a Telegram-csatornáján.

Korábban, március 14-én Gladkov azt mondta, hogy Szpodarjucsina falut „ukrán oldalról” lőtték.” (Meduza)





Az ám, de hasonló incidensek ukrán oldalon is történnek. A szumi területi közigazgatás vezetője, Dmytro Zsivszkij táviratban közölte, hogy orosz csapatok lőtték Velyka Pisarevka falut. Egy televíziós riportban Zsivszkij elmondta, hogy több határ menti települést aknavetőkkel és tüzérséggel lőttek. Elmondása szerint több magánház teljesen vagy részben megsemmisült. Áldozatokról nem érkezett jelentés.

Ez az első komoly provokáció az Orosz Föderáció részéről az elmúlt 10 napban, amikor a saját területükről lőtték a határ menti településeinket” – mondta Zsivszkij.





Akkor azt mérlegeljük, cui prodest, kinek hajt hasznot a békés falvak megtámadása? Ukrajnának nem jó ez semmire, nekik csak kárt okoz, a Kreml viszont hivatkozhat rájuk, és lőheti Kalibr rakétákkal miattuk Kijevet. Ukrajna már csak azért sem tudna hasonlót tenni, mert nekik csak kis hatótávolságú Tocska-U rakétáik vannak. Igaz, van olyan az oroszoknak is, ez már a kramatorszki támadás során kiderült, bár arról Moszkva váltig állítja, hogy az is az ukránok műve kellett legyen. Nekik már nincs is Tocskájuk.


Nincs, csak van: az Ukrán Szárazföldi Erők Északi Operatív Parancsnoksága közölte, hogy az orosz hadsereg lőtte a Csernihivtől 57 kilométerre fekvő Gorodnya városát. Elmondásuk szerint a támadást Tocska-U rakétarendszerrel hajtották végre. A rakéta egy lakóházba csapódott. Nem ismert, hogy voltak-e áldozatok. Szóval akkor senki sem szólt a harcoló alakulatoknak, hogy ne használják a Tocskát, csak saját célpontok ellen szabad bevetni?

A végére hagytam egy nyugtalanító mozzanatot. A TASZSZ szerint nukleáris fegyvereket kíván telepíteni az Oroszországi Föderáció a Baltikum szomszédságába.

Moszkva, április 14. /TASS/. Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő azt tanácsolta, hogy várják meg, amíg az orosz védelmi minisztérium előáll az ország nyugati határainak megerősítésére vonatkozó tervvel, mielőtt a nukleáris fegyverek esetleges balti térségbe való telepítéséről beszélnének.

Ezzel kapcsolatban semmit sem tudok mondani, illetve csak azután, hogy elkészül a nyugati határaink megerősítésének terve. Ez számos intézkedést és minden szükséges lépést tartalmazni fog” – mondta Peszkov újságíróknak.

Ezt a kérdést egy külön elnöki ülésen fogják megvizsgálni, ahogyan Putyin elnök maga is mondta korábban” – tette hozzá.

Emlékeztetett arra, hogy az elnök korábban külön rendeletet adott ki a védelmi minisztérium számára az orosz csapatok jelenlétének fokozásáról az ország nyugati határai közelében, és a védelmi minisztériumnak időre van szüksége ahhoz, hogy részletes tervvel álljon elő.

Ez időbe telik, ez komoly munka, amit el kell végezni” – tette hozzá Peszkov.

Dmitrij Medvegyev, Oroszország Biztonsági Tanácsának elnökhelyettese korábban csütörtökön bejelentette, hogy Oroszország megerősíti a biztonságot nyugati határai mentén, ha Svédország és Finnország csatlakozik a NATO-hoz, és nem lesz többé szó atomfegyvermentes Balti-tengerről.” (TASZSZ)





Logikai szempontból értelmezve a hírt, arra jutunk, hogy nem jelent semmit. Vagy van „védelmi” tehát támadási terv a Baltikum ellen, vagy nincs, vagy vannak nukleáris fegyverek a körzetben, vagy nincsenek, egyben biztosak lehetünk: nem fogják elmondani a nyilvánosságnak, hol találhatóak, és nem rajzolnak hozzájuk hevenyészett térképvázlatot sem. Ennek a megszólalásnak egy célja volt: a manipuláció.

Hogy „legyen szó” a témáról.

Mert az jól jöhet még valamikor.

Épp elég baj, hogy egyáltalán felmerült a lehetőség, tovább nem is mennék.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!


Oszd meg másokkal is!