Szele Tamás: A tiraszpoli változat

Jó hírek nincsenek, rossz annál több akad Oroszország Ukrajna elleni inváziójával kapcsolatban: nagyon úgy néz ki, már messze nem „csak” Ukrajnáról van szó, hanem Transznisztriáról, Moldováról, hosszabb távon pedig nem lehetetlen, hogy az egész valamikori Varsói Szerződés területéről.

Meg némi kis atomháborúról, kérem, legalábbis Lavrov külügyminiszter szerint. Hogy a szándékai mennyire komolyak, azt nem tudjuk, ez nem lánykérés, hanem nemi erőszak a világ többi része ellen, de tény, hogy érdekes dolgokat beszélt az orosz diplomácia vezetője tegnap este a moszkvai televízióban. Idézzük is, mégpedig a TASZSZ alapján, ne mondják, hogy rossz vagyok és elfogult.

MOSZKVA, április 25. /TASZSZ/. A nukleáris háború megengedhetetlensége Moszkva elvi álláspontja, egy ilyen konfliktus veszélyét nem szabad alábecsülni – mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Egyes Csatorna televíziós csatorna Bolsaja Igra (A nagy játszma) című műsorának adott interjújában hétfőn.

A csúcsdiplomata megismételte, hogy januárban az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja nyilatkozatot tett arról, hogy egy nukleáris háború megengedhetetlen.

Ez a mi elvi álláspontunk, ez vezérel bennünket, és természetesen nem szeretném, ha most, amikor a kockázatok meglehetősen jelentősek, mesterségesen felduzzasztanák ezeket a kockázatokat” – mondta a külügyminiszter, hangsúlyozva, hogy sokan vannak, akik ezt szeretnék. „A veszély komoly, valós, nem szabad alábecsülni” – mondta Lavrov.

Szerinte „Oroszország már most is sokat tesz” a jelenlegi válság megoldása érdekében. Oroszország még Donald Trump korábbi amerikai elnök kormányzása idején csúcsértekezlet szintjén kérte Mihail Gorbacsov és Ronald Reagan 1987-es nyilatkozatának megerősítését, miszerint a nukleáris háború megengedhetetlen. „Sajnálatos módon nem sikerült meggyőznünk kollégáinkat ennek a lépésnek a szükségességéről, de nagyon gyorsan megegyeztünk Biden amerikai elnök kormányával, és elnökeink tavaly júniusban a genfi csúcstalálkozón tették ezt a nyilatkozatot” – mondta Lavrov.” (TASZSZ)




Oroszország lehet, hogy sokat tesz a mostani válság megoldása érdekében, de ez eltörpül amellett, mennyit tett azért, hogy előidézze – ha lehántjuk a demagóg halandzsát a szövegről, lényegében egyetlen, bár eléggé vészjósló mondat marad a hírből:

A veszély komoly, valós, nem szabad alábecsülni”

És akadt még egy gondolat az interjúban, ami ugyan a TASZSZ-tudósításból kimaradt – micsoda véletlenek vannak – de mivel elhangzott, ismerjük:

A NATO lényegében háborút folytat Oroszországgal egy meghatalmazott (Ukrajna) útján, és felfegyverzi ezt a meghatalmazottat. A háború háborút jelent.”

Hát, ez bizony fenyegetés, ha burkolt is. Mondjuk annyira burkolt, mint a római lictorok vesszőnyalábja, a fascus: arról is mindenki tudta, hogy belül éles bárdot rejt.

Viszont a háború napok óta emlegetett Minnekajev-verzióját nehéz hova tenni. Ugyebár, arról lenne szó, hogy a donbásszi döntő csata helyett egy, a Fekete-tenger mentén tervezett áttöréssel az orosz erők elvágnák Ukrajnát a tengertől, elfoglalván Mikolajivet és Odesszát, aztán meg sem állnának Tiraszpolig, így biztosítva a szárazföldi korridort a Moszkván kívül senki által el nem ismert Transznisztriai Köztársasághoz, ahol is meg kívánják védeni az orosz lakosságot, mert úgy tudják: védelemre szorulnak. A Kreml-barát államban ugyan szóba sem kerülhet semmiféle orosz-ellenesség, de attól még persze meg lehet védeni a lakosságot. Na jó, de mitől?

Itt hosszas eszmefuttatás következik, szóval aki nem szeret olvasni, most hagyja abba, igaz, azt sem értem, hogy az ilyen ember miért nyitotta meg ezt az írást.

No, tehát tegnap és ma bizony már robbanásokat jelentettek Tiraszpolból, Transznisztria fővárosából. Menjünk időrendben. Az első jelentés tegnapi, a defenseromania.ro-ról származik és azt mondja:

Több robbanás történt hétfőn az oroszok által támogatott szakadár Dnyeszteren túli régió fővárosában, Tiraszpolban, a Nemzetbiztonsági Minisztérium székházánál, miután egy gránátvetővel végrehajtott támadás nem járt sérülésekkel – közölte a helyi rendőrség, írja az Agerpres, az AFP-re hivatkozva.

A felső emeletek ablakai betörtek. Az irodákból füstoszlop tör elő. A szomszédos területet rendőrök veszik körül” – áll a transznisztriai rendőrség közleményében.

Az első jelentések szerint az épületet kézigránátvetőkkel vették célba – áll a közleményben. „Senki sem sérült meg” – hangsúlyozta.

A helyi média által idézett szemtanúk szerint a robbanások hétfőn 15:00 GMT körül történtek.” (defenseromania.ro)




Ami azt jelenti, hogy magyar idő szerint 16 órakor, bukaresti-tiraszpoli idő szerint 17 órakor. Munkaidő után, kicsi a köztársaság, kevés a minisztériumi alkalmazott, előbb menjenek haza, aztán lehet robbantgatni. De volt egy másik robbantásos támadás is ma hajnalban, ezt már a TASZSZ is közzétette:

CHIȘINĂU, április 26. /TASZSZ/. Ismeretlenek kedden felrobbantottak egy regionális központot, amely az orosz rádió műsorát játszotta át az el nem ismert Dnyeszter menti köztársaságban.

A két legerősebb antennát megsemmisítették. Mindkettőt az orosz rádió átjátszására használták. A rádióközpont alkalmazottai és a helyiek közül senki sem sérült meg” – közölte a belügyminisztérium sajtószolgálata.

A két robbanás moszkvai idő szerint 06:40-kor és 07:05-kor történt – jelentette a minisztérium. A helyszínen most tűzszerészek és rendőrök dolgoznak.

A Majakban található tévé- és rádióadóközpont, amely Európa egyik legnagyobbja, az Oroszország Hangja rádióműsorainak közvetítésére szolgált.” (TASZSZ)





Azért ezt is gondosan munkaidő előtt támadták meg, tévés, rádiós se sok lehet az országban, szakértő elektroműszerész sem…

Erre fel összehívták a helyi biztonsági tanácsokat Moldovában is, Tiraszpolban is. Tiraszpolban annyit sikerült határozni, miszerint Transznisztria lemondta a május 9-i felvonulást, mert a hatóságok úgy vélik, hogy az emberek tömeges gyülekezése most nem biztonságos. Az el nem ismert köztársaságban az elmúlt 24 órában három terrortámadást regisztráltak, és emiatt vörös veszélyességi fokozatot vezettek be.

Chișinăuban még rágják a gittet, mert reálisnak tűnik a veszély:

Maia Sandu moldovai elnök kedden az ország Legfelsőbb Biztonsági Tanácsának ülését fogja levezetni az el nem ismert Dnyeszteren túli Köztársaságban tapasztalható növekvő feszültségek miatt – közölte az elnöki sajtószolgálat közleményében.

Sandu a Legfelsőbb Biztonsági Tanács ülését fogja levezetni a transznitriai régióban a közelmúltban történt incidensek miatt” – áll a közleményben.”





És azóta is üléseznek. A helyzet komolyságát jelzi, hogy Dmitrij Peszkov, a Kreml sajtótitkára (egyben Putyin elnöké is) úgy megnyugtatta mai sajtótájékoztatóján a TASZSZ-t, hogy majdnem kitört a pánik tőle:

TASZSZ: Minek tulajdonítja a Kreml a Dnyeszteren túli helyzet súlyosbodását? És tervez-e Putyin bármilyen kapcsolatfelvételt a moldovai államfővel a Dnyeszteren túli terület ügyében?

Dmitrij Peszkov: Nem, jelenleg nem tervezzük a kapcsolatfelvételt. Nincsenek ilyen tervek. Csak annyit mondhatok, hogy nagyon gondosan figyelemmel kísérjük az ottani helyzetet. Kétségtelen, hogy az onnan érkező hírek aggasztóak.”

Az a legérdekesebb, hogy tegnap a még Moszkvában is obskurusnak és radikálisan pánszlávnak számító regnum.ru hosszú írásban elemezte a moldovai-transznisztriai helyzet tarthatatlanságát, ebből idéznék pár gondolatot:

A Moldova és Dnyeszteren túli területek közötti tárgyalási folyamat továbbra is rohamosan romlik, annak ellenére, hogy a moldovai politikusok deklaráltan „semlegességre” törekszenek, és korábban ígéretet tettek a Dnyeszteren túli területre irányuló akadálytalan árutranzitra az Ukrajna által lezárt tarnsznisztriai-ukrán határszakasz körülményei között. (…) Azonban Kisinyov lezárta a Dnyeszteren túli területek trágyával és más, a mezőgazdasági munkához szükséges árukkal való ellátásának lehetőségét. Húsvét éjszakáján a moldovai hatóságok megakadályozták, hogy több teherautó ukrán termelők tojását szállítsa a Dnyeszteren túli területre. Chișinău azt állította, hogy az ukrán gyártó cég nem rendelkezik engedéllyel, és nem ment át a Moldovai Élelmiszer-biztonsági Hivatal ellenőrzésén.” (Regnum.ru)





Lényegében tehát azt nehezményezi a szerző, igen hosszan, hogy Transznisztria nem kap Moldovától trágyát, tojást, ócskavasat (ami kéne az egyik olvasztóműnek) és csak a tisztességesen regisztrált gyógyszereket engedik át a határon. De – sérülnek az orosz nemzetiség jogai is. Éspedig az által, hogy még vannak román nyelvű iskolák Transznisztriában!

Tiraszpol már most túlzott liberalizmust tanúsít a román iskolákkal szemben, amelyek valójában nem állnak sem a moldovai, sem a transznisztriai hatóságok ellenőrzése alatt, ami lehetőséget ad nekik arra, hogy saját, a hivatalos Chişinău nacionalista formáin alapuló oktatási és tanítási tevékenységet folytassanak. Fontos világossá tenni: a román iskolák kérdésének semmi köze a gyermekek érdekeihez, ez ideológiai kérdés és egy idegen értékrend bevezetése a Dnyeszteren túli társadalomba.”

Van annak valami keserű iróniája, hogy pont én írom ezt, de biza igenis mindenkit megillet a jog az anyanyelvi oktatáshoz. A szerző, bizonyos Szergej Artyomenko még javasolja a transznisztriai gépjárműveken a Szent György-szalag kötelezővé tételét, homályos indoklással, de mindegy is, mit javasol: ez egy annexió előkészítése.


De mit jelent?

Na, ez a nagy kérdés. A tiraszpoli határozatból az világosnak tűnik, hogy harcokra számítanak a térségben május 9. környékén, azért is spórolják meg a győzelemnapi felvonulást, de vajon odaérnek-e a Donbásszban csoportosított orosz erők addigra? Kötve hiszem. Komoly ukrán ellenállásra számíthatnak Mikolajiv és Odessza térségében. Vagy a már Transznisztriában állomásozó 1500 orosz fegyveres kap erősítést mondjuk légi úton (ez nem elképzelhetetlen) és ők fogják átvenni a hatalmat, bábkormányt ültetve a köztársaság élére? De minek létrehozni egy új bábkormányt? Hiszen a mostani is az.

Vagy csak porhintést látunk, dezinformációt, melynek az a célja, hogy az ukránok erőket vonjanak el a Donbásszból Odessza és Mikolajiv védelmére?

Ha a terv komoly, a tiraszpoli hatalomátvétel percek alatt fog lezajlani, maximum a köszöntő beszédek hátráltathatják a hadműveletet, és akkor kerül a háború vészes közelségébe Moldova. Ahol, felteszem, szintén meg akarják majd védeni az orosz lakosság jogait, ezt a stratégiát mondjuk a Karib-tengerig is lehet folytatni, bár Antigua és Barbados magasságában már viszonylag ritka az orosz lakosság. De a Kremlnek ezek szerint érdeke, hogy megakadályozza Moldova belépését az Európai Unióba és a NATO-ba – jóllehet a NATO-belépésről még szó sem volt, de majd lesz, ha Lavrov szóba hozza.


Az megint kérdéses, mennyire elegendőek a jelenlegi orosz erők egy ilyen kétfrontos háborúhoz: ma reggeli hírek szerint offenzívát indítottak a zaporrizsjei terület ellen, tehát tényleg nyugatnak tartanak, lehet, hogy a beharangozott „donbásszi csata” volt a valódi porhintés?

Nem tudjuk, egyelőre semmi sem biztos. Csak az, hogy Lavrov atomfegyvereket, atomháborút emleget, mindegy is, milyen színezettel, és lassan a NATO és az Európai Unió küszöbén állnak az orosz alakulatok.

Mára ennyi fontosabb hír jutott.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!


Oszd meg másokkal is!