Szele Tamás: Biolaborok, szélhámosok, hazugságok

Az Ukrajna elleni orosz invázió hírei egyre különösebbek. Az ember óhatatlanul azon töpreng, mikor olvassa és összeveti őket, hogy egyáltalán, van valaki, aki érti, mi ennek a háborúnak a célja egyáltalán? Mert nem úgy néz ki. Káosz uralkodik minkét oldalon, most már a hadmozdulatok is értelmetlenek, a háttér meg maga a teljes zűrzavar.

Ma először a reális csapatmozgásokat ismertetjük – azért jelzem, hogy a „reálisokat”, mert ki kellett bogarásznom közülük mindkét fél háborús propagandáját, ebben sokat segítenek a független hírforrások. Ugyanis ha elhinnék mindent, amit az érdekeltek terjesztenek, már rég nem volna semmiféle háború, mert mindkét oldal elsöprő győzelmet aratott volna volna… no, lássuk akkor, mi történt a frontvonalban! 

Az orosz erők kisebb, de folyamatos előrenyomulást hajtottak végre mind Izyumból, mind a kelet-ukrajnai érintkezési vonal mentén április 27-én folytatódó támadások során. Ennek során az elmúlt 24 órában több kisvárost is elfoglaltak közvetlenül Izjumtól nyugatra. Bár ez az előrenyomulási vonal eltávolítja az orosz erőket fő céljuktól, a donyecki és luhanszki területektől, valószínűleg a Barvinkove és Szlovjanszk felé vezető országutakon lévő ukrán védelmi állásokat szándékoznak kijátszani. Az orosz erők több kisebb előrenyomulást hajtottak végre Kelet-Ukrajnában; Oroszország tüzérségi eszközeinek növekvő koncentrációja valószínűleg lehetővé teszi ezeket a taktikai előrenyomulásokat. Az orosz erők több szektorban módszeresen nyomulnak előre, de nem értek el számottevő áttörést. Továbbra is kétséges, hogy képesek-e bekeríteni az ukrán erők nagyobb csoportjait.

A Kreml folytatta a felkészülést az orosz erők által illegálisan megszállt moldovai Dnyeszteren túli terület elleni valószínűsíthető hamis zászlós rakétatámadásra. A Dnyeszteren túli orosz ügynökök hamisan azt állították, hogy az ukrán erők Dnyeszteren túli támadásra készülnek, és az ukrán hírszerzés arról számolt be, hogy az orosz erők rakétacsapást készülnek végrehajtani Dnyeszteren túli terület ellen, amiért majd Ukrajnát hibáztatják. Az orosz és a transznisztriai erők az elmúlt 24 órában is fokozták a készültséget az esetleges hadműveletekre. Oroszországnak szándékában állhat Dnyeszteren túli területeket is bevonni az ukrajnai háborúba, hogy kihasználja Dnyeszteren túli (korlátozott) tartalékos erőit, vagy támadásokat indítson Ukrajna ellen a Dnyeszteren túli területről. A Kreml alternatívaként magának Moldovának a destabilizálására is törekedhet, hogy növelje a feszültséget Moldovában és a szomszédos Romániában, és további nyomást gyakoroljon a NATO-ra, esetleg arra törekedve, hogy csökkentse az Ukrajnának nyújtott nyugati katonai támogatást, akár a NATO-erők Romániába való átirányításával, akár szélesebb körű eszkalációval fenyegetve.

Az ukrán hírszerzési főigazgatóság (GUR) április 27-én jelentette, hogy az orosz erők nagyszabású „szűrést” hajtanak végre Harkiv, Zaporizzsja, Herszon, Mikolajiv, Luhanszk és Donyeck megyékben. A „szűrés” a katonai korú férfiakat, volt katonai és rendvédelmi alkalmazottakat, valamint ukránbarát aktivistákat célozza meg kihallgatás, kínzás és esetleges kivégzés céljából. A GUR jelentése szerint az orosz erők emellett ukrán túszokat szállítanak a Krímbe, hogy „feltöltsék a fogolycsere-alapot”, arra törekedve, hogy a jövőbeni cserék során ukrán civileket cseréljenek orosz katonai foglyokra. A GUR emellett azt is feltételezte, hogy az orosz erők arra készülhetnek, hogy ukrán civileket mutassanak be hadifogolyként ábrázolására a május 9-i győzelem napi ünnepségeken, megjegyezve, hogy az orosz alakulatok 2014-ben hasonló propagandatevékenységet folytattak Donyeckben.

A Herszon környéki orosz erők valószínűleg újabb előrenyomulásra készülnek, hogy az elkövetkező napokban elfoglalják a teljes Herszon területet, de az ukrán ellentámadások továbbra is megzavarják az orosz hadműveleteket a térségben. A megszálló erők széles körű ukrán ellenállás közepette folytatták az előkészületeket a „Herszoni Népköztársaság” (HNK) nevű orosz bábállam létrehozásának bejelentésére. Erről még lesz szó a későbbiekben.

Mint láthatjuk, mindkét fél számára szorul a kapca, de legjobban most épp a konfliktusban elvileg részt sem vevő Transznisztria és Moldova lábán szorul. Szegény Maia Sandu moldovai miniszterelnök tegnap vissza is kellett utasítsa Ukrajna, sőt, Románia felajánlott katonai segítségét, nehogy Moszkva megbosszulja, ha elfogadja… nehezen mondhatta ki, miszerint

Biztosan állíthatom, hogy jelenleg semmi sem fenyegeti komolyan a moldovai állampolgárokat, különösen a Dnyeszter jobb partján nem.”

de kimondta, muszáj volt neki.

Aki azonban úgy gondolná, hogy a Kremlnek elég egyszerre egy ellenség, na jó, kettő-három, de annál többre nincs szüksége, az téved. Sosem találják ki, melyik ország került célkeresztbe: Kazahsztán. Kétszer is el kellett olvasnom a reggel a TASZSZ hírét, míg egyszer elhittem, hogy tényleg az van odaírva, ami. A tartalma persze más tészta, hiszen TASZSZ – de lássuk, miről beszélek.

NUR-SZULTAN, április 28. /TASZSZ/. Megalapozatlanok egyes külföldi politikusok azon állításai, miszerint a kazahsztáni laboratóriumok külföldi irányítás alatt katonai biológiai kutatásokban vehetnek részt – jelentette ki csütörtökön Akhylbek Kurishbajev kazah szenátor.

Megjegyezte, hogy a kazahsztáni biológiai laboratóriumok a második és harmadik csoportba tartozó különösen veszélyes kórokozók elleni diagnosztikai és megelőző termékek kifejlesztésével foglalkoznak, tehát nem dolgoznak az első csoportba tartozó, különösen veszélyes, nagy halálozási arányú vírusokkal.

A szenátor rámutatott, hogy ezek a laboratóriumok Kazahsztánhoz tartoznak, és teljes egészében az finanszírozza őket. „Nem kapnak külföldi támogatást, és külföldi kutatók sem dolgoznak itt” – magyarázta.

Kiemelte azt is, hogy ezek a laboratóriumok nem titkos és zárt létesítmények, működésük átlátható és nemzetközi szakértők által is ellenőrizhető. „A BSL–3 kutatólaboratóriumok építését kazah szakemberek végezték a kazah kormány teljes ellenőrzése mellett. Csak azért vettünk igénybe amerikai szakértőket, hogy biztosak lehessünk e laboratóriumok biológiai biztonságában, figyelembe véve a legújabb tudományos eredményeket és a legmodernebb szaktudást” – jegyezte meg a jogalkotó.

Emellett szerinte Kazahsztán felelős résztvevője a biológiai fegyverekről szóló egyezménynek, miközben a köztársaság elnöke, Kaszim-Zsomart Tokajev számos fontos kezdeményezést tett ezen a területen. „Ennek köszönhetően szeretném megjegyezni, hogy a külföldi politikusok azon kijelentései, miszerint ezek a kazah laboratóriumok külföldi államok ellenőrzése alatt katonai biológiai kutatásokban vehetnek részt, helytelenek és teljesen megalapozatlanok” – zárta a szenátor.”




Hát ez meg micsoda? Hiszen még az ukrajnai „biolaborok” vádja is hamisnak bizonyult, bár mondjuk népmesei szintű is volt. Ezzel miért kellett pont Kazahsztánt megvádolni? Az orosz propagandarágalom iskolapéldája. Nagy a sora annak, miért kellett elővenni… Szóval, tegnap híre jött, hogy határoztak a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének államai (ez a posztszovjet országok „NATO-ja”, részt vesz benne Oroszország, Örményország, Fehjéroroszország, Kazahsztán, Kirgizisztán és Tádzsikisztán, ha még tetszenek emlékezni, idén év elején ezeknek az erői verték le a kazahsztáni népmozgalmat), éspedig úgy határoztak, hogy kollektív formában nem kívánnak részt venni az ukrajnai hadműveletekben. Az orosz tiltakozás ellenére döntöttek így, egy annyi kiskaput meghagytak Moszkva kedvéért, hogy

Megfontolhatják a nemzeti kontingensek korlátozott mértékű bevetésének lehetőségét az Orosz Föderáció vagy Fehéroroszország területén. De csak azután, hogy Ukrajna hivatalos nyilatkozatot tett a területükön végrehajtott támadásról.”

Tiszta sor: ha Ukrajna a területén kívül támad, az más kérdés, de míg megmarad a saját földjén, nem támadják meg. Azonban Kazahsztán még hozzátett egy záradékot a nyilatkozathoz:

Kazahsztán nem ismeri el a Krímet orosz területnek, és nem fogja támogatni az Orosz Föderációt a nemzetközi szankciók kijátszásában.”

Itt a baj, kérem. Kazahsztán – vagyis inkább a ravasz Tokajev elnök – önálló politikát, sőt, ami ennél is több, önálló külgazdaságot szeretne, azért is szorgalmazza a Kaszpi-tengeri kereskedelmi útvonal kiépítését, hogy az eladott ásványkincseken, kőolajon, földgázon ne Oroszország keressen, hanem ő. Ezért kerültek elő a biolaborok.


Hogy visszatérjünk kicsit a harctérre: ritka érdekes elemzést közöl a Minnekajev-verzióról (a most elterjedt hivatalos orosz haditervről, melynek része egy dél-ukrajnai háború és a szárazföldi korridor kialakítása Transznisztriához) a Moscow Times. Annyira érdekeset, hogy idézni is kell belőle.

Katonai szakértők azonban arra figyelmeztetnek, hogy – még ha létezik is – egy ilyen orosz terv valószínűleg nem valósítható meg a közeljövőben, tekintettel a logisztikai nehézségekre és arra, hogy a Kreml embereket és felszerelést összpontosít Kelet-Ukrajnában.

Annak az esélye, hogy kitörjenek és átverekedjék magukat Odessza és Dnyeszteren túli területekre, csekély” – mondta Sam Cranny-Evans, a londoni székhelyű Royal United Services Institute katonai elemzője. „Valószínűleg mindannyian meghalnának, ha megpróbálnák”.

Ehelyett az orosz erők jelenleg arra összpontosítanak, hogy Mariupol kikötővárosától északra és a stratégiai fontosságú Izyum várostól délre csapjanak le, hogy megpróbálják bekeríteni az ukrán csapatokat az ország keleti részén. Az úgynevezett „Donbásszért folytatott csata” az elemzők szerint hosszú és fáradságos lehet, így Moszkvának kevés lehetősége marad, ha az oroszok által megszállt Herszon városából Moldávia irányába való előrenyomulást fontolgatna. (…) „A terv továbbra is az, hogy elfoglalják a kelet-ukrajnai Donyeck és Luhanszk régiót, és megtartják az Oroszország által eddig elfoglalt déli területeket” – mondta Dmitrij Gorenburg, a virginiai székhelyű CNA orosz biztonsággal foglalkozó kutatója.

A Délnyugat-Ukrajnán keresztül történő orosz előrenyomulásról szóló találgatások pénteken kezdődtek, amikor Rusztam Minnekajev tábornok, Oroszország központi katonai körzetének helyettes parancsnoka azt mondta, hogy „a Dél-Ukrajna feletti ellenőrzés egy másik kiutat jelent a Dnyeszteren túlra, ahol szintén tudmásunk van az orosz nyelvű lakosság elnyomásáról”. (…) „Ennek a nyilatkozatnak az lehetett a célja, hogy bátorítsa a csapatokat, nem pedig… az orosz háborús célok felülvizsgálata” – mondta Gorenburg. Minnekajev nem vezet hadműveleteket Dél-Ukrajnában, és nem az a személy, akinek hatáskörébe tartozna, hogy Oroszország ottani katonai céljait fogalmazza meg – tette hozzá.”





Magam is ezen töprengek napok óta, de jól esik, hogy a szakértők megerősítenek nézetemben. Viszont akkor mi lesz a transznisztriai oroszbarát lakossággal? Magukra hagyja őket Oroszország-anyácska, keserű leckét kapnak abból, mennyire lehet hinni a propagandának. Bár – még az is elképzelhető, hogy a Minnekajev-változatot mégis komolyan gondolják, az orosz hadvezetés nem nagyon szokott törődni a katonái életével. Ezt még meglátjuk.

Ahogy az erőszakkal formálódó Herszoni Népköztársaságot is. Elvtársak, az öröm könnyeivel szememben kell remegő hangon jelentenem: megvan Sztremouszov elvtárs, akiért már aggódtam, nehogy eltalálta volna ezt a jeles szélhámost, ügynököt és hazaárulót ezekben a zavaros időkben egy bolond sorozat, igen nagy kár lett volna érte, ha ennyire egyszerűen végzi, és mikor eljön az ideje, nem lehet majd bíróság elé állítani. Annyiban tévedtem, hogy korábban azt gondoltam: ez a kalandos életű svihák, aki minden volt már, csak még akasztott ember nem, de az majd lesz belőle nemsokára – írtam róla régebben egy kis biográfiát – szóval, azt hittem, ez a rejtői figura lesz a herszoni orosz bábállam elnöke. Hát nem az lett, hanem egyelőre és „csak” a helyettes vezető. 

Kizárt, hogy a Herszoni Régió visszakerüljön Ukrajna ellenőrzése alá – mondta a RIA Novosztyinak Kirill Sztremouszov, akit az orosz állami hírügynökség a regionális katonai és polgári közigazgatás helyettes vezetőjének nevez.

A Herszoni Régiónak a náci Ukrajnához való visszaszolgáltatásának kérdését kizárták. Ez lehetetlen. A régió gazdaságilag fejlődni fog. Kijev többé nem fogja tudni térségünkre erőltetni csúnya náci politikáját, amelynek célja az emberek és identitásuk elpusztítása.” – mondta.

Sztremouszov azt is elárulta, hogy május 1-jétől a régió átáll a rubelben történő fizetésre. A legfeljebb négy hónapig tartó átmeneti időszakban a régió a hrivnyát is elfogadja.

Sztremouszov ugyanakkor kijelentette, hogy „nem terveznek népszavazást”, és „ukrán propagandisták hamisítványának” nevezte a „herszoni népköztársaság” lehetséges létrehozásáról szóló információkat.”





Van abban ráció, ha nem rendezik meg a népszavazást, mert akkor nem lesz érvénytelen. Majd kimegy Sztremouszov a herszoni főtérre sok-sok testőrrel és kikiáltja, aztán kész, és ha nem ő, akkor az, akinek megparancsolják. Minek is ide az a sok demokrácia, nem? Bár, nem lesz életbiztosítás orosz tányérnyalónak lenni Herszonban, egy tegnap esti hír szerint:

Április 27-én újabb ukránbarát tüntetést tartottak Herszonban. A helyi média beszámolói szerint az orosz hadsereg könnygázt és kábító gránátokat vetett be az oszlatáshoz. A jelentések szerint négy ember megsérült. Április 28-án éjjel több robbanás történt az orosz ellenőrzés alatt álló Herszonban. Az egyik robbanás a tévétorony közelében hallatszott, ami után a városban megszakadt az orosz tévécsatornák sugárzása.”





Amiből már jó előre leszűrhető az a tanulság, hogy Partizánföldön ne állj muszkavezetőnek, mert csúnyán végezheted. Ennek az sem mond elllent, hogy az FSZB a RIA Novosztyi szerint terroristát fogott Szimferopolban, mert ahogy elnézem, sokat dolgozhattak rajta, míg terrorista (vagy hír) lett belőle:

Megakadályoztak egy terrortámadást egy szimferopoli bevásárlóközpontban – közölte az FSZB PR-központja.

A végrehajtott intézkedések eredményeként letartóztattuk a régió 1988-ban született lakosát, az ukrán fegyveres erők tengerészgyalogságának volt katonáját, a neonácizmus támogatóját, aki az Azov-ezred nacionalistáinak utasítására (akik ellen Oroszországban büntetőeljárás indult) robbanást és gyújtogatást készített elő Szimferopol egyik bevásárló- és szórakoztató központjában” – áll a sajtóközleményben.

A férfi lakóhelyén tartott házkutatás során házilag készített, védelmi elemekkel ellátott robbanóanyagokat, szélsőséges irodalmat és „ukrán nacionalista csoportok kellékeit” foglaltak le. Azt is állítják, hogy a bűnüldözők hozzáférhettek az ukrán radikálisokkal folytatott, előkészületekről szóló levelezéshez.

Az ügyet a „terrorcselekmény előkészítése” és a „robbanóanyagok vagy robbanószerkezetek illegális megszerzése, átadása, értékesítése, tárolása, szállítása, küldése vagy szállítása” cikkelyek alapján indították.” (RIA Novosztyi)





Tehát, sem nem robbantott, sem nem gyújtogatott, csak előkészült ezekre: így engem is le lehetne tartóztatni, mert két vihargyújtó van az asztalomon, bizonyítsam be, hogy a pipámat akartam vele meggyújtani, nem a Parlamentet! Hogy miket találtak a házkutatás során, az semmit sem jelent: az FSZB egészen pontosan azt talál, amit akar.

Önjelölt, szélhámos elnökhelyettesek, kinevezett terroristák, kazah biolaborok, a Fekete-tenger mellékén tévelygő orosz hadseregek – ma ennyi fontosabb hír jutott nekünk erről az őrült, szürreális háborúról.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!


Oszd meg másokkal is!