Szele Tamás: A Szarmat és a kitűzők

Oroszország Ukrajna elleni inváziója továbbra is zajlik, harcok és kétségek közepette – ma ismertetem a harctéri helyzetet szokás szerint, aztán bemutatom azt is, ki mennyit ért meg belőle (mindenki annyit, amennyit akar) és szót ejtek arról, hogy nem minden orosz híve ennek a mészárlásnak.

Akkor menjünk szépen sorjában, ahogy kell.

Az Institute for the Study of War napi jelentése – talán a tegnapi ünnep miatt – kicsit elméletibbre, spekulatívabbra sikerült a megszokottnál, de mentse őket, hogy most egyetlen fronton sem történt lényeges előrelépés.

Nos, azt írja a sillabusz, hogy az orosz erők továbbra is széles körű kihívásokkal szembesülnek a haderőfejlesztés terén. Egy magas rangú amerikai védelmi tisztviselő május 9-én kijelentette, hogy az USA nem észlelte „egy új nagyobb orosz mozgósítás” jeleit, és hogy a Wagner Group katonai magáncég tagjai „sürgősen” több százezer további katonát kértek a donbászi orosz erőfeszítések megerősítésére. A tisztviselő megjegyezte, hogy Oroszországnak jelenleg 97 taktikai zászlóaljcsoportja (BTG) van Ukrajnában, de a BTG-k ki-be mozognak Ukrajnából, hogy feltöltődjenek és utánpótlást szerezzenek, ami arra utal, hogy az orosz csapatok továbbra is jelentős károkat szenvednek a harcokban. Az ISW korábban úgy értékelte, hogy a legtöbb orosz BTG erősen leromlott, és a BTG-k számbavétele nem hasznos mérőszáma az orosz harci erőnek. Az Ukrán Hírszerzési Főigazgatóság (GUR) azt állította, hogy az alulképzett, rosszul felszerelt orosz sorkatonákat még mindig aktív harcba küldik, annak ellenére, hogy a Kreml tagadja ezt a gyakorlatot. A Wagner-csoport BARS–7 különítményének egyik hadifoglya azt állította, hogy „titkos mozgósítás” folyik Oroszországban, hogy sorkatonákat küldjenek az önhatalmúlag kikiáltott Donyecki és Luhanszki Népköztársaságokban a harcok által okozott károk eltakarítására.

Az Ukrajnában lévő orosz csapatok továbbra is alacsony morált és gyenge fegyelmet mutatnak, mivel a harcok sok területen elakadtak az ukrán ellenállással szemben. Egy magas rangú amerikai védelmi tisztviselő azt állította, hogy a donbászi orosz csapatok nem engedelmeskednek a felsőbb parancsoknak. A Zaporizzsja térségébe telepített orosz erőknél a jelentések szerint nagyon alacsony morált és pszichológiai állapotot tapasztalnak, az állomány tagjai panaszkodnak a térségben folyó műveletek eredménytelenségére, gyakran részegeskednek és megrongálják saját járműveiket, hogy elkerüljék a frontvonalba vonulást. Ez összhangban van az ukrán vezérkar jelentéseivel, amelyek szerint az orosz veszteségek mértéke széleskörűen befolyásolja az orosz csapatok hajlandóságát a támadó hadműveletekre.

Az ukrán védelmi minisztérium szóvivője, Oleksandr Motuzyanyk arról számolt be, hogy az orosz megszálló hatóságok fokozzák az elfoglalt területeken a felderítési tevékenységet, növelik az ellenőrző pontok számát és megkettőzik a járőröket a megszállt területeken, hogy előkészítsék ezen régiók közvetlen Oroszországhoz való integrálását. Motuzyanyk megjegyezte, hogy orosz és krími csoportok érkeztek a megszállt régiókba, hogy fokozzák az integrációt előkészítő propagandaintézkedéseket. Ellenben az orosz területi hatóságoknak inkább érdeke proxy-népköztársaságok létrehozása, mint a megszállt területek direkt integrációja a szomszédos orosz régiókba, hiszen azzal tengernyi reális gond szabadulna rájuk, partizántevékenységtől aknamentesítésig.

Az orosz erők május 9-én nem hajtottak végre megerősített előrenyomulást Izjumtól délkeletre vagy délnyugatra, de valószínűleg az elkövetkező napokban megpróbálják koncentrálni a támadó műveletek folytatásához szükséges erőket. Az orosz csapatok valószínűleg áthelyezik a hangsúlyt az Izjumtól délkeletre, Szlovjanszk felé történő nyomulásra, miután az elmúlt hetekben a délnyugati, Barvinkove felé történő előrenyomulásra összpontosítottak. Az ukrán vezérkar közölte, hogy az orosz légideszant erők (VDV), az 1. páncélos hadsereg, a nyugati katonai körzet 20. vegyes hadserege, valamint a keleti katonai körzet 29., 35. és 36. vegyes hadserege és 68. hadtestének alakulatai támadásra készülnek Szuljivkától délre (Izjumtól mintegy 25 kilométerre délre) Nova Dmitrivka és Kurulka felé, amelyek 10 kilométeren belül fekszenek a Harkivi és Donyecki Terület határától.

Az orosz erők az elmúlt 24 órában csekély előnyre tettek szert Szeverodonyeck környékén. A Luhanszki Népköztársaság (LNK) csapatai a jelentések szerint elfoglalták Nyizsnyét, és a Szeverodonyecktől mintegy 25 kilométerre délkeletre fekvő Toshkivka ellenőrzéséért harcolnak. Ukrán források heves harcokról számoltak be Rubizsnye és Vojevodivka környékén, közvetlenül Szeverodonyecktől északra, valamint Bilohorivkában, Szeverodonyecktől mintegy 25 kilométerre nyugatra. A NASA Fire Information for Resource Management System (FIRMS) képfelvételei tüzeket mutattak a Szeverodonyecktől nyugatra fekvő Bilohorivka, Privillja és Novodruzseszk környékén, ami valószínűleg arra utal, hogy az orosz erők ukrán állásokat lőnek ezen a területen, hogy nyugatról bekerítsék Szeverodonyecket és Rubizhne-t, és tovább nyomuljanak a Donyecki Terület határa felé.

Az orosz erők valószínűleg folytatják a csapatösszevonást a belgorodi területen, hogy megakadályozzák az ukrán ellentámadásokat Harkiv város környékén, melyek elérhetik az ukrán–orosz határt is. Egy magas rangú amerikai védelmi tisztviselő május 9-én azt mondta, hogy az orosz erők nem hagytak fel azokkal az erőfeszítésekkel, hogy északról és keletről „patkó alakban” bekerítsék Harkiv várost, annak ellenére, hogy csak három taktikai zászlóaljcsoport (BTG) működik Harkivtól északra. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az orosz erők 19 BTG-t halmoztak fel Belgorod területen, amelyek megerősíthetik Harkiv város bekerítését.

A Zaporizzsjai területen lévő orosz egységek átcsoportosítanak, és valószínűleg erősítést kapnak a korábban Mariupolban állomásozó erőkből. Az orosz erők valószínűleg megerősítik a Zaporizzsja város és Donyeck terület felé nyomuló egységeket a Huljajpole körüli eredménytelen offenzíváról szóló jelentések miatt. A május 6-i műholdfelvételek azt is mutatták, hogy az orosz erők április 27-e óta jelentősen megnövelték a katonai felszerelések, légvédelmi és rakétarendszerek koncentrációját a délnyugati Herszon területen, valószínűleg a Krímmel nemrég újraindított vasúti összeköttetés miatt. Az orosz erők május 9-én szüneteltethették a dél-ukrajnai offenzív műveleteket a megszállt területeken a Győzelem napi ünnepségek miatt.

Május nyolcadikán és kilencedikén újabb rakétacsapások érték Odesszát, a tegnapi különösen súlyos volt: hét robotrepülőgép találta el a várost, melyekről az orosz források azt állítják, hogy „nagy pontosságú hiperszonikus fegyverek” voltak. Amennyiben olyan nagy a pontosságuk, kissé érthetetlen, miért bevásárlóközpontokat, szállodákat és bútorraktárakat lőnek a kaszárnyák és fegyverraktárak, valamint kikötői létesítmények helyett – bár lehet úgy is venni, hogy már az nagy pontosságot jelent, miszerint eltalálták a várost. Annyi bizonyos, hogy ha hiperszonikus fegyvereket vetettek be, ágyúval lőnek verébre: az okozott kár nem ér fel a támadás költségeivel.

Mi várható? Most csak azt említem, ami az elmúlt napokban nem volt várható.

Az orosz erők valószínűleg továbbra is folytatják az Izjumtól délre irányuló offenzív erőfeszítéseiket a Donyeckből nyugatra történő előrenyomulással annak érdekében, hogy bekerítsék az ukrán csapatokat a déli Harkivi területen és Nyugat-Donyeckben.

Az ukrán ellentámadások Harkiv körül visszaszorítják az orosz állásokat a várostól északkeletre, és valószínűleg továbbra is arra kényszerítik az oroszokat, hogy megerősítsék ezeket az állásokat, ami a máshol folyó orosz támadó műveletek megerősítésének árán történik.

Az orosz erők az elkövetkező napokban újabb támadó hadműveletek végrehajtására készülhetnek, amelyek célja Herszon terület egészének elfoglalása.

Nos, ezek a harctéri hírek, amiket az ember nap, mint nap összeszed, térképen is ellenőriz, utánanéz a forrásainak, egyszóval komoly munkát fektet abba, hogy valamilyen reális képet nyújtson a zajló eseményekről. Néha azonban úgy érzem, hiába teszem: van, akit a tények egyáltalán nem érdekelnek, őt a hite mozgatja. Ma például olyan híradás jött szembe a Facebookon, amit én nem is lennék képes elkövetni – de bemutatom.

Amit most látnak az a sarmat rakéta a hangsebesség 20 szorosa megy,nincs a világon ojan rakéta elhárító rendcer,ami képes reagálni vagy elhárítani 16000 km ter a ható távolsága,az amerikai védelmi miniszter kétségbe vonta a létezését szánalmas,és nevetséges az amit gondolnak magukról,ez ojan stratégiai előny amire még nem volt példa a történelem során.”





A rövid videón valóban két rakéta indul, mobil állásokból, de hogy nem Szarmatok, az is hétszentség – talán Onyx vagy Bastion partvédelmi rakéták lehetnek. Netán az indítóállások alapján Iszkanderek, egy Szarmat ilyen indítása után nem sok maradna a környékből, de hát azt kizárólag föld alatti silókból lehet indítani. A szerzőt nem zavarják a tények, ő hisz a Szarmatban és a világverő Oroszországi Föderációban, amitől nem tudom, mit vár, sokkal nagyobb baj, hogy a követői meg neki hisznek, miáltal a hülyeség járványosan kezd terjedni. A szerzőnek külön csoportja van az orosz háborús propaganda terjesztése céljából, de annak legalább van haszna: Putyinos és „Z” betűs kitűzőket árul, darabját 2200 forintért (plusz postaköltség) „csak a csoport tagjai számára ennyi”. Nem tudom, a csoport 3400 (!) tagján kívül van-e bárki, aki ilyent viselne (és szerintem ők sem tűznék ki mindannyian magukra ezt a skarlát betűt), mindenesetre rémélem, jól megy a bolt, mert lám, így lehet az ostobaságot, tudatlanságot, embertelenséget aprópénzre váltani.

Ellenben aki azt hiszi, hogy Oroszországban mindenki feltétlen és fanatikus híve Putyinnak, az nagyot téved. Egy másik lapban már beszámoltam róla, hogy tegnap a Lenta.ru orosz hírportál érdekes győzelemnapi ajándékkal kedveskedett az orosz elnöknek: egy gazdasági rovatvezető, Jegor Poljakov és szerkesztője, Alekszandra Mirosznyikova fortélyosan kijátszotta a cenzúrát (a már megjelent, engedélyezett írásoknak cserélték le előbb a tartalmát, aztán a címeiket is) és valódi hírek, vélemények kerültek a kormánypártinak ismert oldalra. Olyan címek, mint például: „Vlagyimir Putyin szánalmas diktátorrá és paranoiássá vált”, „A háborúval könnyebb elfedni a gazdaság kudarcait”, vagy „Putyinnak mennie kell. Értelmetlen háborút robbantott ki, és a szakadékba vezeti Oroszországot”. Számoltak a várható következményekkel, már külföldön vannak, biztonságban: de ma Poljakov nyilatkozatot adott ki, melyet ismertetnék.




Úgy vélem, hogy a háború minden ellenzőjének össze kell fognia, függetlenül a nézeteitől.

Ami az anyagokat illeti… A tömeges szakciók és a cenzúra bevezetése után szinte semmilyen média nem maradt az országban, amit VPN vagy a tévé képernyőjén való görgetés nélkül nézhetnénk. Óriási közönségünk van, amibe többek között én is rengeteg energiát fektettem, így Sasha és én úgy döntöttünk, hogy egy ilyen produkció lenne az egyetlen helyes dolog, amit tehetünk.

Kiválasztottunk kb. 40-45 kulcsfontosságú esetet/hírt/történetet/tényt, amelyeket az orosz média a háború kezdete után kezdett el szépíteni, és a lehető legrészletesebben megírtuk őket, igyekezve nem beleesni a „fordított propaganda” csapdájába.”

Különösen az utolsó mondat fontos, abból látszik, hogy Poljakov ízig-vérig újságíró: tudja az alaptételt, miszerint a hazugság ellentéte nem okvetlenül igazság – lehet az egy másik hazugság is. És elkerülték ennek a lehetőségét. Szakmai szempontból le a kalappal előttük, etikai szempontból szintén.

Mára ennyi megerősített hír jutott (meg nem erősítettből van még háromszor ennyi is, csak azokkal jobb nem foglalkozni, nem árulok kitűzőket), holnap folytatódik a krónika.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!


Oszd meg másokkal is!