Szele Tamás: IDDQD Ukrajnában

Ma negyedik hónapja zajlik az orosz invázió Ukrajna ellen, és ahogy tegnap azt írtam: még sokáig tarthat, úgy írom most, hogy nem kizárt, miszerint látszik valamiféle vége a harcoknak, bár rövid időn belül senki se számítson békére. Viszont mintha fordulna valamiféle kocka, ha hihetünk az ukrán kormány nyilatkozatainak.

De egyelőre lássuk, mivel foglalkozunk ma. Az ISW napi jelentésének bemutatása után mindenképpen meg kell említenem az ukrán vezetés nagyon optimista nyilatkozatait, ezt ellentételezendő viszont részletezem a Meduza elemzését a liszicsanszki helyzetről, kiderül, miért nem lesz nemsokára sör Oroszországban és az is, hogyan kerül a Roszgvargyija a számítógépes játékokba.

De mindenekelőtt lássuk a harctéri híreket.

A megerősített orosz légvédelmi rendszerek Kelet-Ukrajnában egyre inkább korlátozzák az ukrán drónok hatékonyságát, aláásva ezzel az ukránok egyik kulcsfontosságú képességét a háborúban. Jack Detsch, a Foreign Policy munkatársa több névtelenül nyilatkozó ukrán tisztviselőt és katonai személyt idézett, akik szerint az ukrán erők az orosz légvédelmi képességek javulása miatt nagyrészt leállították a török Bayraktar drónok használatát, amelyeket a háború korábbi szakaszában nagy hatékonysággal használtak. Az ukrán tisztviselők állítólag egyre inkább aggódnak amiatt, hogy az Egyesült Államok által biztosított Gray Eagle csapásmérő drónokat is lelőheti a megerősített orosz légvédelem a Donbássz felett. Az ukrán erők állítólag napi 20-30 bevetésre csökkentették a légi műveleteket, és az aktív pilóták számára rendelkezésre álló repülőgépek hiányával küzdenek. Az orosz erők valószínűleg prioritásként kezelik a légvédelem telepítését Kelet-Ukrajnába, hogy semmissé tegyék az ukrán hadműveleteket és megvédjék a tüzérségi rendszereket, amelyekre az orosz erők támaszkodnak az előrenyomuláshoz. Az ukrán légierő és a felfegyverzett drónok azonban máshol továbbra is aktívak, az elmúlt héten több sikeres csapást mértek célpontokra a Herszoni Területen.

Itt kell megjegyeznem, hogy volt magyar laptársunk, aki ezt a legelső bekezdést külön hírként kezelve már az ukrán légierő végpusztulását jósolta, de erről szó sincs: arról van szó, hogy kicsit óvatosabban kezelik a Bayraktarokat, mert az oroszok kitanulták a természetüket, és már tudnak ellenük védekezni.

Az orosz online katonai közösség tagjai továbbra is kommentálják az orosz haderőfejlesztő képességek hiányosságait, amelyek kézzelfogható hatással vannak az Ukrajnában harcoló oroszok moráljára és fegyelmére. Jurij Kotenok orosz blogger azt állította, hogy az orosz csapatok létszáma és ereje nem elegendő az ukrajnai harcokban való sikeres részvételhez. Kotenok azzal vádolta az orosz vezetést, hogy alulképzett újoncokat vet be, és az erők jól képzett, gyalogsági tapasztalattal rendelkező újoncokkal való feltöltését követelte – bár az orosz hadsereg valószínűleg nem lesz képes gyorsan ilyen erőket létrehozni. Annak ellenére, hogy a nacionalista hangadók részéről egyre több felhívás hangzik el a toborzás fokozására, az orosz vezetés továbbra is végrehajtja a részleges kényszermobilizációs erőfeszítéseket, amelyek csak korlátozott számú utánpótlást eredményeznek, miközben negatívan hatnak az erőszakkal mozgósított személyzet moráljára és fegyelmére. Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SBU) azt állította, hogy az orosz hatóságok Luhanszkban gázszivárgást rendeznek egyes lakóházakban, hogy a mozgósítás elől bujkáló férfiakat az utcára kényszerítsék. Az Ukrán Hírszerzési Főigazgatóság (GUR) emellett arról is beszámolt, hogy a Zaporizzsjai területen megszállt Tokmakban orosz katonák a helyi ukrán orvosokhoz fordulnak, hogy állítsanak ki nekik igazolásokat a katonai szolgálat folytatására való orvosi alkalmatlanságról.

Az ukrán erők június 22-én dróncsapást mértek egy orosz olajfinomítóra a Rosztovi Területen fekvő Novosahtyinszkban. A Voennij Osvedomitel nevű orosz Telegram-csatorna azt állította, hogy a csapás, amely az ukrán határtól 15 km-en belüli orosz infrastruktúrát célozta, donyecki területről indult. Az ukrán erők több hete nem támadták az orosz infrastruktúrát, és ez a csapás valószínűleg kísérlet volt az orosz logisztika és a kelet-ukrajnai orosz műveletek üzemanyag-ellátásának megszakítására.

A legfontosabb hírek, röviden:

– Az orosz erők tovább folytatták az előrenyomulást Liszicsanszktól délre, és az elkövetkező napokban valószínűleg elérik a várost, bár nem valószínű, hogy gyorsan elfoglalják a Szeverodonyeck-Liszicsanszk régiót.

Az orosz alakulatok folytatták a Szlovjanszk felé irányuló offenzív műveleteket, és kisebb előretörést értek el.

Az orosz csapatok fokozták az ukrán kommunikációs vonalak megszakítására irányuló erőfeszítéseket a T1302 Bakhmut-Liszicsanszk autópálya mentén, hogy támogassák a Liszicsanszk felé irányuló orosz hadműveleteket.

Az orosz erők a déli tengely mentén zajló védelmi műveletekre összpontosítottak, és a Mikolajivi Területen belül csekély előnyre tehettek szert.

Az orosz hatóságok folytatják a megszállt területek gazdasági integrációját elősegítő intézkedéseket.

Az orosz erők folytatták az erőfeszítéseket, hogy a Sziverszkij Donyec folyó nyugati partján észak felé, Liszicsanszk felé nyomuljanak, és június 22-én mérhető előnyöket értek el Liszicsanszktól délre. Szerhij Hajdaj, a Luhanszki Területi Adminisztráció vezetője kijelentette, hogy az orosz csapatok megerősítik állásaikat Toskivkában, Usztyinyivkában, Pidlisznében és Mirna Dolinában, valamint támadják Bila Hora-t, közvetlenül Liszicsanszk délkeleti peremén. A Rybar orosz Telegram csatorna azt állította, hogy az orosz erők ellenőrzésük alá vonták Rai-Olekszandrivkát és Loskutivkát, mindkettő 10 km-re délre fekszik Liszicsanszktól. Hajdaj továbbá azt állította, hogy az orosz erők megpróbálják lekötni az ukrán egységeket Borivskében és Voronove-ban (mindkettő Szeverodonyecktől 5 km-en belül délkeletre), és tüzelnek ukrán állásokra Szineckijben és Pavlohradban (Szeverodonyeck nyugati elővárosai a Sziverszkij Donyec folyó keleti partján). Hajdaj állítása azt sugallja, hogy az ukrán erők még mindig ellenőrzik a Szeverodonyecktől délnyugatra, a Sziverszkij Donyec folyó keleti partja mentén fekvő területet, és ezért nincsenek teljesen bekerítve Szeverodonyeck-Liszicsanszk térségében. Az orosz alakulatok folytatták az utcai harcokat Szeverodonyeck belterületén, feltehetően az ipari övezet megszerzéséért. Az orosz erők haladnak a Zolote és Hirske környéki ukrán állások bekerítésének befejezése felé, de június 22-ig nem foglalták el ezeket a településeket.

Az orosz csapatok június 22-én Izjumtól délkeletre és Limantól nyugatra folytatták a Szlovjanszk felé irányuló támadó hadműveleteket. Az ukrán védelmi minisztérium szóvivője, Oleksandr Motuzyanyk kijelentette, hogy az orosz 1. Páncélos Gárdahadsereg, a 20., 29. és 35. Összevont Hadsereg, a 68. Hadtest és bizonyos deszantos erők (VDV) alakulatai Szlovjanszk irányában tevékenykednek. Az orosz erők a jelentések szerint a Szlovjanszktól mintegy 20 km-re északnyugatra fekvő Krasznopillja környéki erdőkben harcolnak. Vadim Lyakh, Szlovjanszk polgármestere kijelentette, hogy az orosz tüzérség közvetlenül lőtte Szlovjanszk egyik mikrokörzetét, ami június eleje óta az első közvetlen támadás a város ellen. Az oroszok emellett ukrán állásokat lőttek Limantól nyugatra Prishib, Szidorove és Majaki környékén.

Az orosz alakulatok folytatták az ukrán kommunikációs vonalak megszakítására irányuló erőfeszítéseket Bakhmuttól keletre, a T1302 Bakhmut-Liszicsanszk autópálya mentén, de június 22-én nem értek el megerősített előrenyomulást. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az orosz erők átcsoportosulnak Bakhmut körül, hogy megerősítsék támadási képességeiket a térségben. Az orosz csapatok a jelentések szerint sikertelen támadást hajtottak végre a szvitlodarszki Vuhledar erőmű közelében, ami arra utal, hogy az orosz erők felhasználják az E40-es autópályát északnyugat felé, hogy hozzáférjenek a T3102-es autópályához és támogassák a Szeverodonyeck-Liszicsanszk autópálya elleni hadműveleteket. Az orosz légierő emellett csapást mért Verhnokamjanka (lásd a képet az alábbi szöveg felett), egy közvetlenül a T1302-es út mentén, Liszicsanszktól 10 kilométerre délnyugatra fekvő településre, valószínűleg azért, hogy megakadályozzák az ukránok mozgását Liszicsanszk felé. Az orosz erők valószínűleg folytatják az átcsoportosítást és fokozzák a műveleteket a Bakhmut és Liszicsanszk közötti területen, hogy egy további tengelyről Liszicsanszk felé nyomuljanak, elvágják az ukrán utánpótlási vonalakat, és megpróbálják megszilárdítani az ellenőrzést a teljes Szeverodonyeck-Liszicsanszk térség felett az elkövetkező napokban.

Június 22-én nem történt jelentős változás az északi Harkivi területen. Az orosz erők továbbra is arra összpontosítottak, hogy megakadályozzák az ukrán előrenyomulást az államhatár felé, valamint lőtték Harkiv városát és a környező településeket.

Az orosz erők továbbra is a déli tengely mentén zajló védelmi műveletekre összpontosítottak, és június 22-én marginális előnyöket érhettek el a Herszon várostól északra fekvő Mikolajivi területen. A Rybar orosz távirati csatorna azt állította, hogy az orosz erők ellenőrzésük alá vonták Novopetrivka, Burkhanivka és Kalinyivka településeket, három települést a Herszon-Mikolajivi terület határától 25 km-en belül. Az ukrán védelmi minisztérium szóvivője, Oleksandr Motuzyanyk kijelentette, hogy az orosz 8. és 49. egyesített hadsereg, a 22. hadtest és egyes légideszant erők (VDV) nem részletezett elemei Mikolajiv és Herszon területek között tevékenykednek, hogy megakadályozzák a további ukrán ellentámadásokat Herszon város felé. Az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője, Kirilo Timosenko kijelentette, hogy az ukrán erők visszafoglalták Kiszelivkát és most 15 km-en belül vannak Herszon városától, ami azt jelzi, miszerint az orosz erők jelentős nyomás alatt állnak, hogy megvédjék a megszállt határaikat az ukrán ellentámadásokkal szemben.

Az ukrán partizántevékenység továbbra is megnehezíti az orosz megszállási erőfeszítéseket a déli tengely mentén. Mind az Ukrán Ellenállási Központ, mind a Kreml által irányított RIA Novosztyi arról számolt be, hogy azonosítatlan ukrán személyek, valószínűleg partizánok bombatámadást hajtottak végre, amely megsebesítette Csornobajivka oroszok által kinevezett vezetőjét.

Az oroszok június 22-én rakéta- és tüzérségi csapásokat mértek különböző területekre Herszon, Mikolajiv, Dnyipropetrovszk és Zaporizzsja megyékben. Motuzyanyk kijelentette, hogy az orosz erők Kh-35 Bal és K-300P Bastion-P hajóelhárító rakétákkal hajtanak végre rakétacsapásokat Odessza ellen, ami azt jelzi, hogy az oroszok valószínűleg kimerítették a megfelelő rakétarendszerekből álló készleteiket, és szárazföldi célpontok hajóelhárító rakétákkal való tüzeléséhez folyamodnak (amelyek még mindig hatékonyak lehetnek, de kevésbé pontosak, mint a kifejezetten szárazföldi támadó rendszerek).

Az orosz megszálló hatóságok június 22-én folytatták a gazdasági integrációs erőfeszítéseket a megszállt területeken. Ukrajna Zaporizzsjai Területi Katonai Igazgatósága közölte, hogy az orosz erők előkészítik a berdjanszki kereskedelmi kikötőt a gabonaexportra, és vonatokkal szállítják a gabonát Melitopolból Oroszországba. Vitalij Hosszenko, a Donyecki Népköztársaság (DNK) miniszterelnöke emellett találkozott Vaszilij Orlovval, az orosz Amuri Terület kormányzójával, hogy védnökséget biztosítson Amvrojszivka település infrastruktúrájának és mezőgazdasági fejlesztéseinek.


Ennyit tudunk, és ez nem ad elég okot arra a rejtélyes nyilatkozatra, amit Olekszij Aresztovics, Zelenszkij elnök tanácsadója adott ma az UNIAN hírügynökségnek. Eszerint:

Elmondhatjuk, hogy újabb stratégiai fordulópont következett be a háborúban. Elmondhatjuk, hogy megnyertük a kurszki dombunkat, függetlenül attól, hogy beveszik-e Szeverodonyecket. Ahogy elveszik, úgy vissza is fogják adni. Titáni dolgok történnek most a külpolitikában. És ha a második világháború mércéjével mérjük, akkor megnyertük a kurszki domboldalt és mondhatni az afrikai csatát. Ez nagyon jó hír.”

Rejtelmes szavak, de vajon mit jelentenek? A „kurszki dombbal” talán a Mamajev-kurgánra utalt, bár az Sztálingrádnál volt, az „afrikai csatával” El-Alameinre – de mit nyertek meg, minek örül ennyire? Ő reggel már tudhatta azt, amit a közönség csak kora délután olvashatott a Meduzán, miszerint:

Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter közölte, hogy amerikai HIMARS rakéta-sorozatvetők érkeztek az országba.

Reznyikov egy tweetben köszönetet mondott „amerikai kollégájának és barátjának”, Lloyd Austin amerikai védelmi miniszternek, hozzátéve: „A nyár forró lesz a megszállók számára. És néhányuknak az utolsó.”

Június elején Joe Biden amerikai elnök aláírta a Kijev által hetek óta kért HIMARS rakéta-sorozatvetők szállítására vonatkozó megrendelés engedélyét. Az amerikai hatóságok szerint Ukrajna ígéretet tett arra, hogy nem használja őket orosz területre irányuló csapásokhoz. A jelentések szerint négy HIMARS-ról van szó.”

Nos, ha arra gondolunk, hogy a front jelenleg 1300 kilométer hosszú, ám az orosz csapatok legalább fele most a Szeverodonyeck-Liszicsanszk régióban zsúfolódik össze, hiszen orosz szempontból az a fő célpont: ebben a tömegben négy HIMARS valóban komoly károkat tud tenni, és ha a déli, herszoni harcok mérsékelt sikereit is ideszámoljuk, gyors győzelem ugyan nem várható, de valóban fordulhat a kocka.


Tényleg, mi a helyzet most Liszicsanszknál? A Meduza utánajárt, részletes elemzést közöl az ottani helyzetről.

Az orosz katonaság megközelítette Liszicsanszk külterületét A Luhanszki Terület vezetője szerint „a helyzet rendkívül nehéz”. De úgy tűnik, az ukrán hadseregnek eddig sikerült elkerülnie a bekerítést.

Szerhij Hajdaj szerint az orosz csapatok „minden tartalékot” bevetettek Szeverodonyeck és a Zolote – Toskivka irányban, Liszicsanszk és Szeverodonyeck déli részén Szeverodonyeck ostromára.

Ezen a területen, Hajdaj szerint, az oroszoknak június 22-én a korábban elfoglalt Toskivka felől előrenyomulva sikerült elfoglalniuk Loszkutovka és Rai-Alexandrovka településeket. Miután az oroszok elfoglalták ezeket a településeket, az ukrán hadsereg által ellenőrzött Zolote és Horske városokat szinte körülzárták.

Az LNK azt állítja, hogy az ukrán csapatok ezekben a városokban „teljes bekerítésben” vannak, míg az orosz kormánypárti kiadványok azt írják, hogy akár háromezer ukrán katona is lehet ott. A Kreml-párti haditudósítók Zolote-Horske térségéből készült videóin azonban az látható, hogy az ukrán csapatok valószínűleg harc nélkül vonultak vissza állásaikból.


Egyelőre nem világos, hogy az orosz csapatoknak sikerült-e bekeríteniük a területet védő nagy harccsoportot. A Fokus című ukrán hírportál is idézte egy forrását, amely szerint a katonaság kivonult Zolotéból.

Zolote városa február 24-ig az ukrán hadsereg és az oroszbarát szeparatisták közötti demarkációs vonalon feküdt. Haidai szerint a zolotei erődítményeket 2014 óta lövik, és a teljes körű háború kezdete után „a foszforlövedékektől kezdve a légibombákig mindenből jutott oda”, ezért a parancsnokság elrendelhette, hogy a katonák „új megerősített vonalakra” vonuljanak át, hogy megmentsék az életüket.

Az ukrán hadsereg lehetséges visszavonulásáról Liszicsanszktól délre az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma is beszámolt június 23-án. A brit katonai hírszerzés szerint június 19-e óta az orosz hadsereg több mint öt kilométert haladt előre Liszicsanszk déli kerületei felé. A brit védelmi minisztérium az orosz katonai sikereket a harcoló egységek megerősítésének és a tüzérségi tűz nagyfokú koncentrációjának tulajdonította. A minisztérium ugyanakkor megjegyezte, hogy az orosz offenzíva a nyugati donyecki területen továbbra is „elakadt”.

Feltételezhető, hogy az orosz csapatok néhány napon belül délről közelítik meg Liszicsanszkot. A harcok most Bila Hora falu közelében zajlanak, amely délről szomszédos Liszicsanszkkal. Szergej Gaidai elmondta, hogy a Liszicsanszk és Bakhmut közötti „élet útját” jelenleg nem használják a folyamatos ágyúzás miatt, de a városból más útvonalakon (valószínűleg a Szeverszk városán keresztül északnyugatra vezető útra gondolva) folytatódik a „csendes evakuálás”. Mint mondta, magában Liszicsanszkban az elmúlt napok folyamán három ember megsebesült és egy meghalt a lövések következtében.

Kemény harcok várhatóak, és könnyen veszíthet az orosz fél – bár ne jósoljunk, a hadiszerencse forgandó.


Oroszhonban amúgy is cudar világ jön, mivel nem lesz majd se szénsavas üdítő, se sör, legalábbis a friss hírek szerint. Széndioxid-hiány alakult ki! Igen, mert a szén-dioxid a műtrágyagyártás mellékterméke, amelynek a külföldi piacokra történő szállítása a háború miatti válság miatt csökkent. Ezen túlmenően más iparágak, például a vegyipar szén-dioxid iránti kereslete is megnövekedhetett, és néhány CO2-erőmű karbantartáson eshetett át.

Más források viszont azt állították a Kommerszantnak, hogy Oroszországban igazából nincs hiány szén-dioxidból, és megjegyezte, hogy az italgyártók részéről megnőtt a kereslet iránta. Maxim Novikov, a gyümölcslé-, víz- és italgyártók szövetségének (Szojuznapitki) elnöke szintén elmondta, hogy a kereslet nőtt, és ezt többek között annak tulajdonította, hogy az italgyártók a csomagolóanyag-hiány miatt elkezdtek nagyobb tárolóedényekre váltani. Ezt viszont cáfolja, hogy Jurij Antonov, az MPBK Ocsakovo vezérigazgatója elmondta: az elmúlt két hétben a vállalatnál „kritikus széndioxid-hiány” alakult ki, ezért módosítani kellett a termelési programot. A Csernogolovka sörgyár közölte, hogy júliusban a szénsavas italok 15-20%-a kerül veszélybe, ha a vállalatnak nem sikerül elegendő szén-dioxidot vásárolnia.


Akkor bizony nem lesz se üdítő, se sör, ellenben a toborzás meg már így is problémás. Minél hosszabb ideje tart a háború, minél véresebb, annál kevésbé van kedve még a legszegényebbeknek is szerződéses katonának állni a Roszgvargyijánál, hiszen hiába elfogadható a zsold, amit kínálnak (bár magasnak nem mondanám), ha megvan a kockázata, hogy már nem fogja tudni elkölteni az ember? Ezen csak az segítene, ha jobban vigyáznának a Roszgvargyija állományára vagy – ha nem lenne háború egyáltalán, de akkor ennyi ember sem kéne oda, mint most.

Mindenképpen igaz, hogy nem a legnépszerűbb munkaadó most az orosz nemzeti gárda. Mi a teendő ilyenkor, sto gyélaty, kérdezné Lenin? A Novaja Gazeta Europa hajmeresztő próbálkozásra bukkant: videojátékokban kívánják népszerűsíteni a testületet. 

Jól tetszettek olvasni, ez jutott eszükbe. Éspedig a legfelsőbb szinten, az Állami Dumában!

Az orosz Állami Duma képviselői azt javasolták, hogy az orosz Nemzeti Gárda arculatát építsék be a számítógépes játékokba azzal a céllal, hogy javítsák a hírnevét – írja a Kommerszant című orosz lap Alekszandr Hszinstein, a Duma információpolitikai bizottságának vezetője által Viktor Zolotovnak, a Nemzeti Gárda igazgatójának küldött levélre hivatkozva.

A médiakommunikáció ilyen formáinak (számítógépes játékok) használata a hazafias értékek népszerűsítése, a Nemzeti Gárdáról alkotott pozitív kép kialakítása, valamint az ügynökség és annak történelmének dicsőítése céljából rendkívüli jelentőséggel bírhat” – áll a levélben.

Az orosz Nemzeti Gárda sajtóosztálya megerősítette a javaslat kézhezvételét, és kijelentette, hogy „a kezdeményezést tanulmányozzák”. Emellett a projektet támogatások révén valósítanák meg, és nem az ügynökség finanszírozásának felhasználásával – pontosítja a levél.

A Nemzeti Gárda imázsát vagy egy új, az ügynökségnek szentelt számítógépes játék létrehozásával népszerűsítenék, vagy a Nemzeti Gárda katonáin alapuló karakterek beépítésével egy már létező játékba – például a Caliber című többjátékos lövöldözős játékba. Mindkét lehetőséget az Állami Duma egyik bizottsági ülésén mutatták be.

Az orosz Nemzeti Gárda népszerűsítése számítógépes játékok segítségével olyan ötlet, amelyről már fél éve tárgyalnak – tisztázza a Kommerszant forrása: az egyik ülés résztvevői azt javasolták, hogy a VKontaktye készítsen külön játékot a Nemzeti Gárdáról, de a vállalat csak az exporttámogatás biztosításába egyezett bele.”





Ennél rosszabb ötletet nem nagyon hallottam még: a számítógépes játék nem erre való, a harci helyzetek felismerésében segíthet, de másra nem való, és a játékban emulált tökéletesen felszerelt Roszgvargyija-harcos egészen egyszerűen nem létezik, a szerződéses katonák saját maguk kell összevásárolják, összelopkodják a felszerelésük legjavát, testpáncéltól egészségügyi készletig.

A csecsen, kadirovista Roszgvargyiját már így is „TikTok-harcosoknak” csúfolják, mert nem kerülnek harcérintkezésbe az ukránokkal (lezáró alakulatnak használják őket és a civil lakosság terrorizálására), tehát állandóan a TikTok-ra töltögetik fel a beállított, hetvenkedő videókat: a Roszgvargyija ehhez képest szintet lép.

Elképzelem a frissen berukkolt Roszgvargyija-újoncot, mikor indul a frontra:

– Egyenruha: megvan, de szakadt. Bakancs: megvan, de lyukas. Csajka: megvan, de rozsdás. Fegyver: megvan, de régi. Mehetünk is.

– Nem félsz, Igor, ilyen szedett-vedett módon csatába menni?

– Nem! A kiképzésen megadták az örökélet kódját: IDDQD!

Mára ennyi hír jutott, holnap folytatom a történetet.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!


Oszd meg másokkal is!