Szele Tamás: Harcok forgataga

Ma előre is elnézést kérek minden olvasótól, mert az Oroszország ukrajnai inváziójáról szóló napi jelentés példátlanul hosszú lesz. Ilyen hosszút én még nem láttam, és ilyen részleteset sem, de tulajdonképpen örülhet neki az, aki végigolvassa, mert sokkal részletesebb betekintést kap a valós helyzetbe, mint egyébként.

A valós helyzet pedig egyre különösebb, egyre vadabb, az elmúlt huszonnégy órában olyasmik is történtek a hadszíntereken, amikre senki sem számított, például elpusztult a Wagner-csoport egyik főhadiszállása (az még ráadásul külön érdekes, hogyan), és most a hadiszerencse kifejezetten az ukrán oldalt támogatta, de tudjuk: forgandó, nem biztos, hogy mindig így lesz, most kéne kihasználni az orosz megtorpanást, míg lehet.

De lássuk a híreket, melyeket ma is az ISW napi jelentése alapján állítottam össze.

Az orosz és proxy csapatok Ukrajnában valószínűleg nagyjából hat erőcsoportban tevékenykednek, amelyek Harkiv városában és az északkeleti Harkivi Területen, az Izjum-Szlovjanszk vonal mentén, a Sziverszk-Liszicsanszk térségben, Bakhmutban, Avdiivka-Donyeck város térségében és Dél-Ukrajnában összpontosulnak. A Harkiv városi és a Sziverszk-Liszicsanszki csoport valószínűleg a nyugati, illetve a központi katonai körzetekből származó magok köré épül. Az Izjum-Szlovjanszk tengelyt egyre inkább a nemrégiben alakult önkéntes zászlóaljak alkotják, amelyek valószínűleg nagyon alacsony harci erővel rendelkeznek. Bakhmut környékén a Wagner-csoport magánkatonai társaságának (PMC) katonái állnak az élen, míg Avdiivka és Donyeck város térségében a Donyecki Népköztársaságból (DNR) származó erők dominálnak. A Déli Katonai Körzet (SMD) csapatai valószínűleg az erők eredeti magját képezték Herszon és Zaporizzsja körzetekben, de megerősítették őket a Keleti Katonai Körzet, a Légi Erők és a Roszgvagyija csapataival. E csoportosulások egyike sem homogén – a különböző katonai körzetek elemei, a helyettesítő erők, az önkéntes egységek és más alakulatok elszórtan helyezkednek el a hadszíntéren.

Ezek az elrendezések arra utalnak, hogy Moszkva a Bakhmut körüli és esetleg Sziverszk felé történő előrenyomulást helyezi előtérbe orosz erőivel, miközben igyekszik a DNK-erők lelkesedésére támaszkodni, hogy elfoglalják a területet, amelyet 2014 óta nem sikerült bevenniük az Avdiivka tengelyen. Az önkéntes zászlóaljak magas koncentrációja Izjum és Szlovjanszk környékén arra utal, hogy ez a terület nem áll az orosz figyelem középpontjában, és sebezhető lehet az ukrán ellentámadásokkal szemben. A Herszon területen és környékén lévő erők tömörülése jelentős kihívást jelenthet az orosz parancsnokság és irányítás számára, különösen akkor, ha az ukrán erők ellentámadást indítanak ott.

Harkiv város és az északkeleti Harkivi Terület:

Főleg a nyugati katonai körzet egységei

A Harkiv város körüli orosz erők összetétele legalábbis részben a Nyugati Katonai Körzet (WMD) egységeiből áll. Az ukrán vezérkar megállapította, hogy az orosz haderő Harkiv város körül és az oroszországi Kurszki és Brjanszki terület határ menti területein (a várostól északkeletre) összpontosította a WMD egységeit. Az orosz támadó műveletek ezen a tengelyen általában nem voltak eredményesek, és a koncentráció hiányára utalnak, ami valószínűleg a korlátozottabb erődemonstrációkban is tükröződik.

Izjum-Szlovjanszk vonal:

Főleg önkéntes zászlóaljak és néhány keleti katonai körzet egységei.

Az orosz hadsereg feltehetően önkéntes egységeket és a Keleti Katonai Körzet (EMD) néhány megmaradt alakulatát az Izjum-Szlovjanszk vonalra vezényli, és valószínűleg a dél-ukrajnai állások védelmének javára csökkenti a tengely prioritásait. Ukrán katonai illetékesek arról számoltak be, hogy az EMD azon elemei, amelyek korábban támogatták a Szlovjanszk felé irányuló offenzív műveleteket, átcsoportosítottak a déli tengelyre, hogy megvédjék a megszállt területeket a nyugati Zaporizzsjai és Herszon megyékben. Az orosz kiadványok és Telegram-csatornák az ukrán ellentámadás előkészületeiről szóló jelentések körül elkezdték azonosítani és bejelenteni az Izjum közelében működő önkéntes egységek toborzását. A Readovka orosz média arról számolt be, hogy a „Jermak” és a „Kuban” önkéntes kozák különítmény erősítést toboroz a Harkivi területen, valószínűleg Izjum környékén zajló offenzív műveletekhez, tekintve, hogy a kozák egységek április óta működnek a területen. A Kremlhez közel álló Kommerszant című lap arról is beszámolt, hogy a „Don” kozák különítmény, amely április óta harcol Velika Komisuvakha környékén (Izjumtól délnyugatra), csatlakozik az önkéntes és más kozák egységekhez (beleértve a „Kuban” különítményt is). Szása Koc orosz haditudósító arról számolt be, hogy az „Orosz Légió” toboroz személyzetet a Harkiv-Donyecki terület határán való működéshez. Az „Orosz Légió” a jelentések szerint május 12-i ukrajnai bevonulása óta Izjumtól délkeletre tevékenykedik. Az önkéntes erőkre való támaszkodás magyarázhatja az orosz előrehaladás hiányát és néhány sikeres ukrán ellentámadást az Izjum-Szlovjanszk vonalon.

Sziverszk-Liszicsanszk:

Központi katonai körzet néhány DNK és LNK egységgel.

Az orosz Központi Katonai Körzet (CMD) egységei, valamint az LNK és a DNK egyes egységei a Sziverszk- Liszicsanszk tengelyen tevékenykednek, és valószínűleg a július végén kezdeményezett műveleti szünetet követően folytatták támadó műveleteiket. Alekszandr Lapin vezérezredes, a CMD parancsnoka augusztus 8-án látogatást tett Liszicsanszkban, és valószínűleg látogatása során utasította a CMD csapatait, hogy folytassák a Sziverszk felé irányuló támadó műveleteket. Az orosz védelmi minisztérium Lapint július 3-án felelősnek jelölte meg Liszicsanszk biztosításáért, és valószínűleg azóta is ő irányította a csapatokat a térségben. Augusztus 8. óta a csoportosulás folyamatosan támadó műveleteket indít Sziverszk térségében, míg korábban szórványosan, általában két-három napos időközönként korlátozott támadásokat hajtottak végre. A Twitteren augusztus 5-én közzétett közösségi médiafelvételeken a CMD 41. egyesített hadseregéhez tartozó orosz 55. motorizált lövészdandár elemei állítólag Sziverszk irányában mozogtak. Az ISW korábban arról számolt be, hogy az orosz erők június végén a CMD egy taktikai zászlóaljcsoportját (BTG) is a Szeverodonyeck-Liszicsanszk térségébe vezényelték.

Bakhmut:

Wagner-csoport az LNK-val és néhány tömegpusztító fegyveres egységgel.*

A Wagner-csoport katonai magáncég (PMC) különítményei aktívan részt vettek a Bakhmut körüli területnyerésre irányuló orosz erőfeszítésekben, és valószínűleg hozzájárultak a közelmúltbeli sikerekhez ezen a területen. Különböző orosz és ukrán források arról számoltak be, hogy a Wagner-csoport zsoldosai jelentős szerepet játszottak Pokrovszke (Bakhmuttól keletre), Klinove (Bakhmuttól 18 km-re délkeletre), Novoluhanszke (Bakhmuttól 25 km-re délkeletre) és a Vuhlehirszka erőmű (Bakhmuttól mintegy 20 km-re délkeletre) korábbi elfoglalásában. Az orosz Telegram-csatornák dicsérték a Wagner-csoport munkáját a Vuhlehirszka erőmű taktikailag bonyolult elfoglalásának befejezésében július 26-án, ami mutatja azt az elismerést, amelyet az orosz információs tér az utóbbi időben a Wagner-csoportnak adott. Bakhmut irányában az LNK egységei, mint például a 6. kozák ezred, és más tömegpusztító* alakulatok is tevékenykednek.

*Megjegyzés: az eredeti szöveg egyértelműen „tömegpusztító fegyvereket” (WMD) emleget, mivel azonban ebben a háborúban egyelőre még nem alkalmaztak vegyi, biológiai vagy nukleáris fegyvert, el kellett gondolkodnom, mit jelenthet, de megfejtettem: tömegpusztítónak számít a termobarikus tüzérség is, márpedig azt bizony alkalmazzák.

A Wagner-csoport állítólag a Bakhmuttól mintegy 40 km-re északkeletre fekvő Popasznában is fenntart egy főhadiszállást. Egy orosz katonai blogger augusztus 9-én képeket tett közzé a Telegramban a Wagner-csoport főhadiszállásán tett látogatásáról, amely állítása szerint Popasznában volt. Ez a helyszín valószínűleg lehetővé teszi a Wagner-csoport parancsnokságának, hogy a Donyecki Terület északkeleti részén a különböző támadó műveleteket jól koordinálja az oroszok által megszállt Luhanszki Területen belülről. Különböző orosz és ukrán források arról számoltak be, hogy az ukrán erők augusztus 14-én célba vették és megsemmisítették a főhadiszállást, valószínűleg a fent említett katonai blogger Telegram-posztjának geolokációja alapján.** A csapás hatással lehet a Wagner parancsnoki és irányítási képességeire a Bakhmut térségében.

**Erről bővebben be fogok számolni a mai második, különálló írásban, ugyanis nem mindennapi a történet.

Avdiivka-Donyeck város:

DNK egységei

A DNK egységei, amelyek 2014 óta tevékenykednek a térségben, Avdiivka-Donyeck város térségében tevékenykednek, miután valószínűleg részt vettek a Luhanszki Terület elfoglalására irányuló hadműveletekben. A DNK-hoz tartozó katonai bloggerek és haditudósítók felvételeket tettek közzé a DNK 1. szláv brigádjáról, az 5. brigádról és a 11. ezredről, amelyek Donyeck városától északra és északnyugatra korlátozottan előrenyomulnak. A DNK továbbá elkezdte hirdetni az önkéntesek toborzását a DNK 100. gárdista önálló motorizált lövészdandárjához, és ukrán tisztviselők arról számoltak be, hogy az orosz megszálló hatóságok elkezdték mozgósítani a Mariupolból érkező férfiakat, hogy csatlakozzanak a DNK törekvéseihez. A Readovka azt is azonosította, hogy egy meg nem nevezett kozák különítmény működik Mariinka környékén, Donyeck várostól északnyugatra. Az ISW korábban úgy értékelte, hogy a DNK-hoz tartozó katonai bloggerek fokozottan tudósítanak az Avdiivka-Donyeck város tengelyen elért kisebb előrehaladásról, valószínűleg a DNK és az orosz harcosok moráljának növelése érdekében. Valószínű, hogy az ilyen tudósítások célja, hogy több DNK-harcost toborozzanak a Donyeck város körüli áttörési kísérletek támogatására.


Dél-Ukrajna:

Vegyes

Az orosz csapatok összetétele a déli tengely mentén viszonylag változatosabb, mint a többi tengelyen. Az orosz katonai vezetés valószínűleg vegyes erőket vezényelt erre a területre, hogy megvédje azt egy várható ukrán ellentámadással szemben, ami valószínűleg megmagyarázza az alakulatok sokféle csoportosítását ezen a területen. Az ISW megfigyelte a Keleti Katonai Körzet (EMD) 35. és 36. Összefgyvernemi Egyesített Hadseregének (CAA), a Fekete-tengeri Flotta 22. hadtestének, a Déli Katonai Körzet (SMD) 49. CAA-jának, a 76. Gárdista Légitámadó Hadosztály és a Rosgvargyija egységeit szerte Dél-Ukrajnában.

Az ukrán Déli Operatív Parancsnokság augusztus 3-án megjegyezte, hogy az orosz erők a 35. CAA egyes egységeit az északi Herszon területre küldik. Különböző ukrán tisztviselők augusztus 3-án arról számoltak be, hogy az ukrán erők megsemmisítették a 22. hadtest egyik parancsnoki állását Csornobajevkában, Herszon város külterületén. Az ukrán csapatok ezen kívül augusztus 5-én a 76. légitámadó hadosztály ellenőrző pontjait vették célba Csornobajevkában. A jelentések szerint a 49. CAA elemei aktívak voltak a Dnyeper folyó nyugati partján, különösen a Mikolajivi területen, Sznihurivka térségében.Az ukrán vezérkar fő műveleti főosztályának helyettes vezetője, Olekszij Gromov augusztus 4-én kijelentette, hogy a Roszgvargyija (Oroszország belső katonai erői) elemei a Dnyeper keleti partjára vonultak, ami arra utal, hogy az orosz hadsereg a Dnyeper nyugati partjának védelmét helyezi előtérbe.


A legfontosabb hírek röviden:

      • Az orosz és proxy csapatok Ukrajnában nagyjából hat erőcsoportban tevékenykednek.
      • Az orosz csapatok szárazföldi támadásokat hajtottak végre Harkiv várostól északra, Szlovjanszktól északnyugatra, Sziversztől keletre, és nem részletezett előnyöket értek el Bakhmut környékén.
      • Az ukrán haderő a jelentések szerint csapást mért a Luhanszki területen lévő Popasznában egy Wagner-csapatösszevonásra, ami veszteségeket okozott.
      • Negyvenkét állam szólította fel az orosz csapatokat, hogy vonuljanak ki a zaporizzsjai atomerőműből Enerhodarban, mindössze két-négy órával azelőtt, hogy egy újabb csapás érte Enerhodart.
      • Az ukrán hadsereg csapást mért az Antonivszkij közúti hídra, így valószínűleg mindhárom közúti híd működésképtelenné vált a Dnyeper jobb partján a nehézgépek számára .
      • Az orosz katonai toborzási és sorozási központoknak továbbra is nehézségekbe ütközik, hogy az oroszokat katonai szolgálatra szóló szerződések aláírására ösztönözzék.
      • Az orosz megszálló hatóságok folytatták a rubelizációs intézkedéseket és a civil adatgyűjtést a megszállt területeken, hogy megteremtsék az annexiós népszavazások feltételeit.

Az orosz csapatok augusztus 14-én korlátozott támadást hajtottak végre Szlovjanszktól északnyugatra. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az orosz egységek megpróbálták áttörni az ukrán védelmi vonalakat Dolinánál, Szlovjanszktól mintegy 20 km-re északnyugatra, az E40-es Izjum-Szlovjanszk országút mentén. Az orosz erők folytatták a tüzérségi csapásokat Izjum és Szlovjanszk között, különösen a Harkiv-Donyecki terület határa mentén Krasznopillja, Dibrovne, Kurulka és Bohorodicsnye közelében.

Az orosz hadsereg augusztus 14-én több támadást hajtott végre Sziverszk környékén. Az ukrán vezérkar közölte, hogy orosz csapatok felderítő hadműveleteket hajtottak végre Szerebrjanka ( Sziverszktől 11 km-re északkeletre) és Veszele ( Sziverszktől 21 km-re délkeletre) közelében. Az orosz alakulatok emellett megpróbáltak előrenyomulni Spirne és Ivano-Darivka felől, Sziverszktől 20 km-re, illetve 15 km-re délkeletre. Az orosz Telegram csatornák azt állították, hogy az orosz egységek ellenőrző pontokat foglaltak el Spirnében, és most már ők ellenőrzik a települést, de az ISW jelenleg nem tudja függetlenül megerősíteni ezeket az állításokat.


Több orosz és ukrán forrás azt állította, hogy az ukrán erők csapást mértek (valószínűleg HIMARS-okkal) a Wagner-csoport magán katonai vállalat (PMC) Popasznában (a Sziverszk-Bakhmut vonaltól keletre) lévő erőkoncentrációjára augusztus 14-én. Az orosz Telegram csatornák arról számoltak be, hogy a Wagner-csoport érzékeny veszteségeket szenvedett a találat következtében. A Wagner-csoport kifejezetten a Popaszna-Bakhmut térségben folytatott műveletekben volt aktív, és valószínűleg hozzájárult az orosz harci képességekhez ezen a területen, ahogy arról az ISW korábban beszámolt.

Az orosz haderő folytatta a támadásokat Bakhmuttól keletre és délre, és augusztus 14-én részleges előnyöket ért el ezen a területen. Az ukrán vezérkar szerint az orosz csapatok „részleges sikert” értek el Bakhmut irányában, de konkrétumokat nem közölt. Az orosz egységek állítólag Szoledar és Jakovlivka környékén harcoltak, mindkettő Bakhmut-tól 15 km-re északkeletre, a T1302 Bakhmut-Liscsicsanszk országút mellett fekszik. Az orosz erők folytatták a harcokat Bakhmuttól délkeletre Versina (15km Bakhmuttól délkeletre), Kodema (20km Bakhmuttól délkeletre) és Zajceve (10km Bakhmuttól délkeletre) körül is. Orosz források azt állították, hogy az orosz csapatok a Versinában lévő állásokból Zajceve külvárosa felé nyomulnak előre, és Zajceve felől tovább nyomulnak észak felé Bakhmut felé.

Az orosz alakulatok augusztus 14-én Donyeck városától északra és északnyugatra támadásokat hajtottak végre. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az ukrán csapatok visszavertek egy orosz támadást Krasznohorivka ellen, mintegy 20 km-re északra Donyeck város külvárosától. Az ukrán keleti parancsnokság szóvivője, Szerhij Cserevatyi vitatta az orosz védelmi minisztérium augusztus 13-i állítását, miszerint az orosz csapatok teljes mértékben ellenőrzésük alá vonták Piszkit. Cserevatyi kijelentette, hogy az orosz csapatok még mindig aktívan harcolnak Piszkiben*** és Pjervomaiszke felé (Piszkitől mintegy 10 km-re északnyugatra az E50-es autópálya mentén), de az ukrán csapatok továbbra is ellenőrzésük alatt tartják a várost. Cserevatyi állítását alátámasztják a Piszkiben egy épületre mért orosz csapásról készült geolokációs felvételek, amelyek arra utalnak, hogy az oroszok még mindig a településen belüli ukrán csapatokat veszik célba, tehát nem ellenőrzik a települést teljes mértékben. Orosz források azt is állították, hogy a Donyecki Népköztársaság (DNK) csapatai megkezdték a harcot a Piszkitől mindössze 1 km-re nyugatra fekvő Nevelszke felé.

***Éppen itt, Piszkiben vetettek be a tegnapelőtti és tegnapi nap folyamán termobarikus, TOS–1 „Buratino” tüzérséget, szerencsére a valamikor kétezer lakosú falunak a 2014-es harcok miatt már csak hat lakosa volt (a többiek még akkor elmenekültek) és a közeledő harcokat a mostani hat lakos sem várta be, így a fegyvernek csak a romboló hatása érvényesült.

Az orosz egységek augusztus 14-én korlátozott támadásokat hajtottak végre Donyeck városától délnyugatra. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az oroszok megtámadták Pavlivka, Vremivka és Prehisztivka településeket, amelyek mindegyike a Zaporizzsja-Donyecki terület határától mintegy 25 km-en belül található. Az orosz csapatok folytatták a légi és tüzérségi csapásokat a Donyeck város és a délnyugati területi határ közötti területen.

Az orosz hadsereg augusztus 14-én korlátozott támadást hajtott végre Harkiv városától északra. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az ukrán erők visszavertek egy orosz felderítési kísérletet Pitomnyik közelében, Harkiv várostól mintegy 10 km-re északra. Az orosz védelmi minisztérium hivatalosan azt állította, hogy az orosz erők elfoglalták Udit, megismételve orosz források augusztus 13-i állításait, de nincs további bizonyíték az állítás alátámasztására. Az orosz egységek légicsapásokat hajtottak végre Harkiv várostól északra Pitomnyik közelében és Harkiv várostól északkeletre Peremoha és Verkhnii Szaltiv közelében. Az orosz erők folytatták Harkiv várostól északra, északkeletre és keletre fekvő települések bombázását. Oleg Synegubov, Harkiv terület vezetője kijelentette, hogy az orosz tüzérség augusztus 13-án este gyújtóbombákkal támadta Harkiv város Kijevszkij kerületét.

Negyvenkét állam, köztük az Európai Unió valamennyi tagja közös nyilatkozatot adott ki, amelyben felszólította Oroszországot, hogy augusztus 14-én, augusztus 14-én, 05:00-06:00 óra körül ( greenwichi idő szerint), azaz mindössze két-négy órával azelőtt, hogy további csapások érnék a várost, azonnal vonuljon ki a megszállt Enerhodarban, a Zaporizzsjai területen található Zaporizzsjai Atomerőműből. Ukrán kormányzati források arról számoltak be, hogy az orosz csapatok augusztus 14-én ukrán idő szerint 150:0-1530-kor (08:00-08:30 ET) hat lövést adtak le Enerhodarra, és megölték az atomerőmű egyik alkalmazottját. Orosz források azzal vádolták az ukrán erőket, hogy külföldön gyártott kamikaze drónokkal, GMLRS rakétákkal és NATO tüzérségi rendszerekkel mértek csapást az atomerőműre. Az ISW augusztus 13-án jelentette, hogy geolokációs felvételek szerint egy orosz Pion 203 mm-es tüzérségi rendszer működik nagyjából 11 km-re a Zaporizzsjai Atomerőműtől.

Az ukrán erők augusztus 13-14-én éjjel ismét csapást mértek a Herszon város közelében lévő Antonivszkij közúti hídra, valószínűleg biztosítva, hogy mindhárom, a Herszon terület központjába vezető közúti híd használhatatlan maradjon. Ukrán kormányzati források megerősítették, hogy az ukrán erők csapást mértek az Antonivszkij közúti hídra, és kijelentették, hogy a katonai konvojok nem tudnak átkelni a hídon. A csapásokról készült felvételeken robbanások láthatók a hídról, mivel a rakéták valószínűleg orosz katonai felszereléseket, lőszert vagy üzemanyagszállítmányokat találtak el rajta. Jurij Szobolevszkij, a Herszoni Területi Rada (parlament) első elnökhelyettese azt állította, hogy az orosz katonai parancsnokság jelentős része elhagyta Herszon városát, valószínűleg azért, hogy elkerüljék, hogy csapdába essenek Herszon városában, ha az ukrán csapások elvágják az összes GLOC-ot, amely a Dnyeper folyó jobb partját az orosz hátországgal köti össze.

Az orosz haderő augusztus 14-én nem ért el megerősített területi nyereséget a déli tengelyen. Az ukrán Déli Hadműveleti Parancsnokság jelentette, hogy két, meg nem határozott létszámú orosz légi különítmény sikertelen szárazföldi támadást kísérelt meg a Herszon területen lévő Lozove felé. Az ukrán Déli Hadműveleti Parancsnokság arról is beszámolt, hogy az ukrán erők sikeres rakétacsapásokat mértek orosz lőszerraktárakra a Herszon területen lévő Muzikivkában és Nova Kakhovkában.

Robbanás történt a Zaporizzsjai területen, Berdjanszk kikötőjében. Vlagyimir Rogov zaporizzsjai megszálló tisztviselő azt állította, hogy a tűzvédelmi protokollok hibája vezetett a robbanáshoz. Az ukrán erők korábban csapást mértek Berdjanszk kikötőjére, és az elmúlt hetekben a partizánok is aktívak voltak Berdjanszkban. Az orosz erők fokozták a légicsapásokat a Herszoni Területen a kontaktvonal mentén, többek között csapást mértek Bila Krinyicára, Velike Artakovéra és Bilohirkára. Az orosz erők lőtték Nikopol, Maharec és Krivij Rih körzetét, (Dnyipropetrovszki Terület), megrongálva a polgári és kritikus infrastruktúrát. Az orosz erők GMLRS lövedékekkel támadták Mikolajiv város lakóövezeteit és kikötői infrastruktúráját, és folytatták a bombázást a teljes kontaktvonal mentén.

Az orosz katonai toborzási és sorozási központoknak továbbra is kihívásokkal kell szembenézniük az oroszok katonai szolgálatra való ösztönzésében. A szentpétervári székhelyű Fontanka hírportál arról számolt be, hogy katonai korú férfiak (egyesek már 49 évesek) leveleket és hívásokat kezdtek kapni, amelyekben arra utasították őket, hogy jelenjenek meg a katonai toborzóközpontokban, hogy a szerződéses szolgálatról beszélgessenek. A Fontanka követte az egyik ilyen férfit a katonai toborzóközpontba, és megfigyelte, hogy a tisztviselők a férfitől egy lemondó nyilatkozat aláírását követelték, amelyben kijelentette, hogy nem érdekli a szerződéses szolgálat. Az ISW korábban már beszámolt arról, hogy az orosz ügyvédek óva intettek attól, hogy válaszoljanak az ilyen levelekre és hívásokra, mivel ez az egyik módja annak, hogy az orosz hatóságok kényszerítsék a férfiakat a szerződés aláírására.

Egy helyi katonai komisszariátus vezető asszisztense a Fontankának elmondta, hogy a központ összesen csak három vagy négy szerződéses katonát küldött Ukrajnába, míg 15 másik személy, aki érdeklődését fejezte ki a szerződéses szolgálat iránt, nem készítette el a dokumentációt. A vezető asszisztens megjegyezte, hogy a toborzóközpont összegyűjti a katonai szerződések aláírására vonatkozó írásbeli visszautasításokat, hogy megmutassa a vezetésnek, hogy megpróbálták teljesíteni a parancsokat, de nem sikerült ösztönözniük az újoncokat. A vezető asszisztens hozzátette, hogy a toborzóközpontnak békeidőben legalább egy évbe telne egy önkéntes egység megalakítása, és hogy a szerződéses szolgálat iránti érdeklődés jelentősen csökkent, mióta Ukrajna orosz megszállása megkezdődött.

A jelentés alátámasztja az ISW értékelését is, miszerint az orosz erők minden biztonsági erőt leendő emberanyagként kezelnek Ukrajnában, mivel Fontanka megjegyezte, hogy egy rendőr hasonló levelet kapott, hogy jelenjen meg a katonai toborzóközpontban. A jelentés hozzátette, hogy a katonai toborzóközpont személyzete nem lelkesedett a szerződéses szolgálat népszerűsítéséért, ami valószínűleg a nagyvárosok lakosainak általános érdektelenségét tükrözi a háborúban való részvétel iránt. A katonai toborzóközpont ugyanazt a fizetést és juttatásokat ajánlotta fel a behívott férfiaknak, mint amit az orosz szövetségi szubjektumok (régiók) ajánlottak az önkéntes zászlóaljakba toborzottaknak, ami arra utal, hogy a Kreml nagyszabású toborzó kampányt folytat különböző portálokon keresztül, valószínűleg csekély sikerrel.

A szövetségi szubjektumok valószínűleg nem képesek rövid időn belül a szükséges számú újoncot előteremteni, és a határidők betartása érdekében növelik az anyagi ösztönzőket. A Tatár Köztársaság bejelentette, hogy az „Alga” és „Timur” önkéntes zászlóaljakba toborzottak az eredetileg meghirdetett 260 000 rubel (kb. 4200 dollár) helyett 360 000 rubel (kb. 5800 dollár) egyszeri besorozási juttatást kapnak. A Tatár Köztársaság valószínűleg a toborzók hiánya miatt emelte meg a felajánlott besorozási jutalmat. Az ISW korábban arról számolt be, hogy a Tatár Köztársaság valószínűleg tévesen adta meg a besorozott és leendő újoncok számát annak érdekében, hogy nagyobb érdeklődést keltsen az önkéntes zászlóaljak iránt.

Az orosz helyi médiumok azonosítottak egy további önkéntes egységet, amely csatlakozik a nemrég bejelentett 3. hadtesthez. A novoszibirszki „Vega” önkéntes zászlóalj állítólag augusztus 12-én részt vett egy meg nem nevezett területre történő bevetésük ünnepi ceremóniáján. A helyi sajtótermékek továbbra is hirdetik az önkéntes zászlóaljakban való szerződéses szolgálat előnyeit, azt sugallva, hogy Novoszibirszk terület még nem teljesítette az újoncok kvótáját. Az ISW korábban azonosította, hogy a Penzai és Szamara terület önkéntes zászlóaljai a 3. hadtest részeként fognak szolgálni, ami tovább erősíti az ISW kezdeti értékelését, miszerint az új 3. hadtest legalább részben friss újoncokból fog állni.

Ismeretlen támadók továbbra is célba vették az orosz katonai toborzóközpontokat Oroszország-szerte. A Kreml által támogatott RIA Novosztyi azt állította, hogy a rendőrség őrizetbe vette az Antifa Mozgalom két követőjét, akik augusztus 10-én megpróbáltak felgyújtani egy katonai toborzóközpontot Krasznojarszk megyében. A News.Ru orosz online csatorna arról számolt be, hogy a február 28-i első incidens óta több mint 20 kísérlet történt orosz katonai toborzóközpontok felgyújtására a Moszkvai területen található Luhovicsban.

Az igazi persze az volna, ha a gyújtogatással gyanúsított antifákat a Wagner-csoport SS-rangjelzésekkel, birodalmi sassal és horogkereszttel ékesített parancsnoka, Dmitrij Utkin fogta volna el és állítaná a törvény elé a denácifikáció jegyében. Az „Antifa” ugyanis az „antifasiszta” rövidítése.

Az orosz megszálló hatóságok folytatták a megszállt területek feletti ellenőrzés fokozására irányuló erőfeszítéseket rubelizációs intézkedésekkel és polgári adatok gyűjtésével, hogy megteremtsék az annexiós népszavazás feltételeit. Kirill Sztremouszov, a herszoni megszállási adminisztráció helyettes vezetője kijelentette, hogy a megszállt Herszon terület vállalkozásai arra törekszenek, hogy hrivnya helyett kizárólag rubelben bonyolítsanak le üzleteket. Az ukrán hírszerzési főigazgatóság (GUR) jelentette, hogy Herszon város megszálló hatóságai nyomást gyakorolnak a mentőszolgálat dolgozóira, hogy írják alá azokat a nyomtatványokat, amelyekkel hozzájárulnak ahhoz, hogy az új megszálló kormánynak dolgozzanak és hrivnya helyett rubelben kapjanak fizetést. A GUR azt is közölte, hogy az orosz megszálló hatóságok továbbra is gyűjtik a humanitárius segélyek címzettjeinek, a megszálló kormánnyal kapcsolatba lépő civileknek és az orosz mobiltelefon-szolgáltatások ügyfeleinek személyes útlevéladatait. A megszálló hatóságok pénzügyi ösztönzőket és személyes információkat használhatnak fel arra, hogy az ukrán civileket a megszálló kormánnyal való együttműködésre kényszerítsék, beleértve a népszavazások melletti szavazásra való kényszerítést is. Szerhij Hajdaj ukrán Luhanszk megyei vezető azt nyilatkozta, hogy az orosz megszálló hatóságok a Luhanszk megyei Szvatove településen élő kitelepített civilek körében kampányolnak a népszavazás mellett, azt ígérve, hogy „minden problémájukat megoldják”, ha a kitelepített civilek a referendum mellett szavaznak.

Nos, ez jelentheti akár a kivégzésüket is, elvégre aki elhunyt, annak már többet sosem lesznek problémái.


Eddig tartanak a kifejezetten harctéri, katonai, mozgósítással és ellenállással foglalkozó hírek, és láthatjuk: az orosz fegyveres erők nem lehetnek túl büszkék a részleges és többnyire csak helyi jelentőségű sikereikre. Érdekességként még megemlítem, hol vannak azok a nagy és legendás orosz győzelmek, amikről a kormánymédia, például az Origo ma beszámolt, mert én bizony sehol sem találtam őket a napi jelentésekben, nézhettem az orosz hadügyét, az ukrán vezérkarét, a brit védelmi minisztériumét vagy az ISW összefoglalóját, még a helységnevek sem stimmeltek.

Pedig hát az Origo két, magát állítólag megadó ukrán hadtest mellett (ezek a 93-as gépesített dandár és a 128-as hegyi rohamdandár lettek volna) ma világosan írja, miszerint:

Az Odessza megyei Veliki Dalnik település közelében megsemmisült egy amerikai Harpoon hajóelhárító rakétaindító.”

Végül ez vezetett nyomra. Ezt a bejelentést sikerült megtalálnom a TASZSZ hírei között. 

MOSZKVA, augusztus 1. /TASZSZ/. Az orosz csapatok megsemmisítettek egy amerikai gyártmányú Harpoon hajóelhárító rakétaindítót az Odesszai Területen az ukrajnai különleges katonai művelet során – jelentette hétfőn Igor Konasenkov altábornagy, a védelmi minisztérium szóvivője.

Az Odesszai területen lévő Veliki Dalnik település területén megsemmisítettek egy amerikai Harpoon hajóelhárító rakétaindítót” – mondta a szóvivő.”





Jól tetszettek olvasni a dátumot: az Origo mai, frissnek beállított híre – lévén ma tizenötödike – két hetes!

Jó, hogy nem arról számoltak be, hogy Hannibál elefántjai élén átkelt az Alpokon, és most a kapuk előtt áll. Különben a magukat megadó 93-asokat és 128-asokat még a TASZSZ sem ismeri, őket hozzákölthették a friss, alig két hetes hírhez (ami már akkor sem volt igaz, amikor Konasenkov közölte, de az más kérdés).

Hát, így tessenek hinni a kormánymédiának.

A harctéri hírekből mára ennyi jutott, de maradjanak a Zónán, mert nemsokára jönnek a többi információk és elemzések.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!


Oszd meg másokkal is!