Szele Tamás: A moszkvai olvasók

Ma inkább politikai-katonai és diplomáciai híreket veszek elő itt, lesz közöttük magyar vonatkozású is, de ne szaladjunk nagyon előre, mert akkor sem az a legfontosabb, ha bizony pont velünk, kifejezetten a magyar sajtóval foglalkozik. Ennél azért lényegesebb Putyin elnök két beszéde.

Mert kettőt mondott, egyet tegnap az „Armija–2022” kiállítás megnyitóján és egy másikat ma, a nemzetközi biztonságról szóló moszkvai konferencián. A tegnapi beszédből bizony tizenkettő plusz áfa egy fél tucat, protokolláris megszólalásnál sokkal többnek nem mondanám, egy idézetet ragadnék ki belőle:

Oroszország őszintén értékeli a Latin-Amerika, Ázsia és Afrika államaihoz fűződő, történelmileg erős, baráti és valóban megbízható kapcsolatokat. Készen állunk arra, hogy szövetségeseinknek és partnereinknek a legmodernebb fegyvereket kínáljuk – a kézifegyverektől a páncélozott járművekig és a tüzérségig, a harci repüléstől a pilóta nélküli légi járművekig.”

Európát, Észak-Amerikát és Ausztráliát valahogyan nem említette, ami a jelen helyzetben érthető, ugyanis mintha nem mi volnánk az orosz fegyverek fő piaca, arról nem is szólva, hogy így is problémákat vet fel az orosz fegyvergyártás, ha valamelyik „őszintén értékelt” állam meg is kapná azokat a fegyvereket amiket most megrendel, nagyon csodálnám, ha kapna is valamit a pénzéért.

A másik beszéd sokkal fontosabb, ugyanis abban határozta eg az Oroszországi Föderáció külpolitikai doktrínáját, ki tudja, milyen hosszú időre. Ezt a RIA Novosztyi írása alapján ismertetem.

A Nyugat hegemónia fenntartására tett kísérleteiről.

Vlagyimir Putyin orosz elnök kijelentette: „A világ helyzete gyorsan változik; a többpólusú világrend körvonalai formálódnak; egyre több ország és nép választja az identitására, hagyományaira és értékeire támaszkodó szabad, szuverén fejlődés útját.”

A nyugati globalista elitek a káosz szításával, régi és új konfliktusok szításával, az úgynevezett megfékezés politikájának végrehajtásával, és lényegében minden alternatív, szuverén fejlődési út aláásásával ellensúlyozzák az objektív folyamatokat.

– „Az USA és vazallusai durván beavatkoznak szuverén államok belügyeibe: provokációkat, államcsínyeket, polgárháborúkat szerveznek. Fenyegetéssel, zsarolással és nyomással kényszerítik a független államokat, hogy engedelmeskedjenek akaratuknak, hogy a számukra idegen szabályok szerint éljenek.”

– „Mindezt egyetlen céllal teszik: hogy megőrizzék az uralmukat, azt a modellt, amely lehetővé teszi számukra, hogy az egész világot parazitaként élősködjenek, ahogyan ez már évszázadok óta így van, és egy ilyen modellt csak erőszakkal lehet megtartani”.

Az európai biztonsági rendszert fenyegető veszélyről.

– „A NATO-blokk kelet felé halad, kiépíti katonai infrastruktúráját, beleértve a rakétavédelmi rendszereket és növeli a támadó erők csapásmérő képességét. Ezt képmutató módon úgy állítják be, mintha a biztonság megerősítésének szükségességét látnák Európában, de valójában ennek az ellenkezője igaz.”

– „Eközben Oroszország tavaly decemberben előterjesztett, kölcsönös biztonsági intézkedésekre vonatkozó javaslatait ismét egyszerűen figyelmen kívül hagyták.”

Az ukrajnai különleges műveletről

– „Konfliktusokra van szükségük, hogy fenntartsák hegemóniájukat. Ezért készítették fel Ukrajna népét ágyútölteléknek, ezért hajtották végre az „oroszellenes” projektet, ezért hunytak szemet a neonáci ideológia terjedése és a donbászi lakosok tömeges meggyilkolása felett, ezért pumpálták és pumpálják fegyverekkel a kijevi rezsimet.”

Úgy döntöttünk, hogy az Egyesült Nemzetek Alapokmányával teljes összhangban különleges katonai műveletet hajtunk végre Ukrajnában.

– „A művelet céljai világosak és pontosak – Oroszország és polgáraink biztonságának garantálása, valamint a donbászi lakosok védelme a népirtástól.”

– „Az USA megpróbálja meghosszabbítani ezt a konfliktust. És ugyanígy cselekszenek azáltal is, hogy szítják a konfliktuspotenciált Ázsiában, Afrikában és Latin-Amerikában.”

Az USA és a NATO ázsiai-csendes-óceáni térségre vonatkozó politikájáról

– „A kollektív Nyugat arra törekszik, hogy a NATO európai mintájára kiterjessze blokkrendszerét az ázsiai-csendes-óceáni térségre. Ennek érdekében agresszív politikai-katonai szövetségeket hoznak létre, mint például az AUKUS és mások.”

Az Egyesült Államok ismét szándékosan próbált olajat önteni a tűzre, és felszítani a helyzetet az ázsiai-csendes-óceáni térségben.”




A legkevesebb, amit ezek alapján elmondhatunk, hogy aki az orosz elnököt békegalambnak látja, az forduljon szemészéhez, mert új, sokkal erősebb szemüvegre van szüksége. Ezek nem egy békére, konszenzusos megegyezésre törekvő politikus szavai, ezekben – bújtatottan bár – de ott lappang Ukrajna megtámadásának valódi oka is, éspedig az, hogy a tavaly decemberi „javaslatok” elfogadásának kikényszerítésével (és nukleáris zsarolás alkalmazásával) kialakuljon az az orosz kontinentális, eurázsiai birodalom, amiről már a Szovjetunió is álmodott. Ezt nem fogja megkapni, ennél bonyolultabb hely a világ.

De hát nem állnak garmadával a verhetetlen orosz csodafegyverek? Dehogynem, épp az „Armija–2022”-n bukott akkorát az egyik, mint Rottenbiller. Bemutatták ugyanis az M–81-es „robotkomplexumot”, ami a RIA Novosztyi rajongó írása szerint:

Képes a vészhelyzetben felderítésre, a törmelékeken való átkelésre és gyógyszerek szállítására. Ugyanakkor harci feladatokra is alkalmas – céllövészetre, célmegjelölésre, járőrözésre és őrzésre, fegyverek és lőszerek szállítására. A kutyára hasonlító fejlesztés az orosz Intellect Machines JSC mérnöki cégé, amely a robotika, a fegyverek és a mesterséges intelligencia területén dolgozik.”

Hát, mielőtt felvennénk a vörös ingünket, barna nadrágunkat és beszereznénk a pelenkát, olvassunk bele a The Insiderbe is, mely lap alaposabban utánanézett a csodafegyvernek.

Annak ellenére, hogy a bemutatón a robotot fekete jelmezbe burkolták, az „M–81 komplexum” megjelenésének köszönhetően a fej nyolcszögletű formájáról és a burkolaton keresztül látható elülső kamerákról könnyen felismerhető volt, hogy a kínai Unitree Robotics cég által gyártott Go1 robot. A robot a gyártó weboldalán két változatban kapható, és 2700-3500 dollárba kerül. A modell már több mint egy éve van forgalomban, és bárki megvásárolhatja, különösen az AliExpressen. A robotot az Intellect Machines JSC orosz mérnöki vállalat fejlesztette ki. A jogi személyek egységes állami nyilvántartása szerint a céget 2022 áprilisában jegyezték be, és a bejegyzett címe egy szentpétervári, Sevcsenko utcai közönséges bérházban van. A céget Alekszej Arisztov vezeti, aki korábban több olyan cég igazgatójaként és ügyvezetőjeként tevékenykedett, amelyeket az adóhivatal működésképtelenként felszámolt.”




Ehhez még annyit kell hozzátennünk, hogy a robotkutya teherbírása három kiló, tehát ha megtöltik a rákendácsolt gránátvetőt, már nem tud megmozdulni, a töltése pár órára elég csak és könnyen feltörhető. A kiállítást csodásan átverték ezzel a „fejlesztéssel”, ami működésképtelen, most már csak két lehetőség maradt. A „fejlesztőket” vagy főbe lövik, vagy állami megrendelést kapnak, hogy ne sérüljön Oroszország tekintélye, legfeljebb nem lesznek majd jók semmire a leszállított robotkutyák. Melyek a kínai gyártónál 2700-3500 dollár közötti összegbe kerülnek, tehát érdemes őket minimum tízezerért adni.

Amelyik országnak ilyen fegyverei vannak, attól tényleg érdemes tartani. De át is lát minden szitán: a TASZSZ mai híre szerint már azt is tudják, ami más még nem, hogy ugyanis a „kollektív Nyugat” nem megvédeni akarja Ukrajnát, hanem feldarabolni.

PATRIOT PARK, augusztus 16. /TASZSZ/. A nyugati szponzorok szinte már leírták a jelenlegi kijevi rezsimet, és az ukrán területek egy részének feldarabolását és megszállását tervezik – jelentette ki kedden Vlagyimir Matvejev vezérezredes, a külföldi hírszerző szolgálat, az SZVR munkatársa.

Amint az SZVR-hez érkező információkból kitűnik, a nyugati megbízók már szinte leírták a kijevi rezsimet, és gőzerővel dolgoznak az ukrán földek legalább egy részének feldarabolásának és megszállásának tervein. A valóságban Washington és szövetségesei számára sokkal több forog kockán Ukrajnánál. A világuralom gyarmati rendszerének sorsa” – mondta Matvejev a 10. moszkvai nemzetközi biztonsági konferencián.

Matvejev hangsúlyozta, hogy a Nyugat, miközben „vitatja Oroszország természetes törvényes jogait a nemzetbiztonság garantálására”, cseppet sem törődik a kijevi rezsim sorsával.”




Ha nem említené a hír, hogy az SZVR ezredeséről van szó, akkor is tudnám, ezt a feldarabolásos legendát ők kezdték el terjeszteni még márciusban, több változata is volt már, az egyikben egyenesen Magyarország foglalta volna el Ukrajna nagy részét, török segítséggel. A hazugságot maga Nariskin, az SZVR vezetője találhatta ki, mert tőle hallotta először a világ – bolond, aki elhiszi.

De már az is magáért beszél, hogy egy ilyen ügyet a külföldi hírszerzés emleget, és nem az orosz külügyminisztérium. Persze, ugyanis annak dolga van, mivel magyar sajtót olvas. Ezt onnan tudom, hogy pont egy nappal ezelőtt közleményt adtak ki:

Egyes oroszellenes baloldali magyar médiumok erőfeszítései Oroszország ukrajnai különleges katonai műveletének lejáratására összpontosítottak.

A legundorítóbb kiadványok közé tartoznak a következők:

      1. A „Népszava” című újság cikket közölt Jehova tanúi elleni „megfélemlítési akciókról” Oroszországban. Állítólag ezt az Egyesült Államokkal szoros kapcsolatokat ápoló egyesületet a különleges katonai művelet idején a „másként gondolkodók elleni harc kirakataként” használják. A cikk szerzőjét nem zavarja az a tény, hogy Jehova Tanúit az Orosz Föderáció Legfelsőbb Bírósága még 2017-ben szélsőségesnek ismerte el, méghozzá nagyon konkrét okokból, amelyeknek semmi közük a jelenlegi ukrajnai helyzethez.
      2. A HVG című ellenzéki lap, engedve számos nyugati médium kollektív hazugságának, a brit védelmi minisztériumra hivatkozva azt állítja, hogy az orosz fegyveres erők állítólag gyalogsági aknákat használnak a civilek ellen. Az orosz védelmi minisztérium és a külügyminisztérium többszöri hivatalos jelentését, amely videós bizonyítékokat tartalmaz arról, hogy az ukrán fegyveres erők ezeket a tiltott fegyvereket kifejezetten Donyeck lakónegyedei ellen használják, figyelmen kívül hagyják.
      3. A HVG magazin azt is állítja, hogy Oroszország „meg akarja semmisíteni az ukrán energiahálózatot” és veszélyezteti a zaporizzsjai atomerőmű biztonságát, miközben az ukrán hadsereg „mindent megtesz azért, hogy a harctéren megváltoztassa a jelenlegi helyzetet.” Nincs szó a lapban arról, hogy az orosz fegyveres erők által ellenőrzött atomerőművet az AFU szisztematikus és rendszeres bombázása miatt számos orosz lépés történt a nukleáris katasztrófa megelőzése érdekében.”





Ezt meghirdették Facebookon, Vkontaktyén, Telegramon, tehát elképzelhető, hogy komolyan gondolják.

Hát nem mondom, jólesik a figyelem, még jobban esne, ha a maguk dolgával foglalkoznának és minket is hagynának dolgozni, de amint látom, Lavrov külügyminiszter most már a budapesti lapoknak is meg akarja mondani, mit írjanak. Feltenném a kérdést, hogy van-e dolog a világon, amibe Moszkva nem akar beleszólni, de tudjuk: nincs. Hogy ennek a közleménynek mi értelme volt – ugyanis sok hozzá hasonlót nem találtam, pontosabban egyet sem – azt röviden lefordíthatom. Azt üzenték:

Figyelünk titeket”

Akkor figyeljetek, míg belé nem feketedtek. Magyarország egyelőre még nem tagállam az Oroszországi Föderációban, és ha az lesz, akkor meg már úgyis mindegy, mibe pusztul bele az ember: nincs mit félni tőletek.

Üdvözöljük moszkvai olvasóinkat.

Mára ennyi hír jutott egy se volt jó, csak legfeljebb némelyik groteszk, de ilyen világban élünk. Holnap folytatódik a krónika.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!


Oszd meg másokkal is!