Szele Tamás: Az elsikkasztott kémhálózat

Most a háború olyan híreit szedem össze, amelyek mindenképpen kapcsolatosak vele, de mégsem illenének a napijelentésbe, hiszen vagy régebbi, vagy eljövendő, esetleg nem is pont harctéri eseményekkel kapcsolatosak – de fontosak ezek is, néha fontosabbak, mint egy-egy kérészéletű áttörés Bakhmut vagy Szlovjanszk környékén.

Például pár nappal ezelőtt írtam az Anderejvkában rémtetteket elkövető 51460. katonai egység 64. motorizált lövészdandárjáról, pontosabban Daniil Frolkin közlegényről, aki őszinteségi rohamában, minden kegyetlenkedést, mészárlást beismert a Vazsnije Isztorii munkatársának, sőt, hivatalos vallomást is tett, feletteseit vádolva a háborús bűnök miatt. Nos, bajtársait is sikerült szóra bírnia a lapnak – eléggé kétségbeesett egy alakulat, és nem valószínű, hogy sokan térnek haza közülük.

Az egyik beszélgetőpartner elmondta az újságíróknak, hogy most Ukrajna területén van: a 64. brigád tagjaként Herszon környékére helyezték át. A szerződéses tiszt szerint a dandár katonáinak 80%-a hozzá hasonlóan fel akarja mondani a szerződését, de a parancsnokaik nem engedik ezt meg nekik. „Többször írtam a harcot elutasító nyilatkozatot. Azt mondják rá, hogy „nem”, és ennyi” – mondta. Az újságírók szerint a szerződéses katonák elbocsátását megtagadók között van Andrej Prokurat alezredes, a dandár parancsnokhelyettese. Frolkin szerint ő rendelte el a civilek lelövését. Még ha megszöknek, akkor sem tudják elhagyni Ukrajnát, mert mindenhol ellenőrzőpontok vannak. Néhány katonának, aki megtagadta a harcot, köztük Frolkinnak is, még azelőtt sikerült egy ideiglenes telepítési pontról, a Belgorodi Területről az egységük tartózkodási helyére távoznia, mielőtt a dandárt Herszonba küldték volna. Még a 64. dandár azon katonái sem mehetnek most Oroszországba, akiknek a szerződése májusban lejárt. Ugyanakkor magasabb zsoldot kapnak – 90.000 rubel helyett 120.000 illeti meg őket.

A Meduza idevágó írása részletezi a rémtetteket és fosztogatásokat, én ezt már megtettem a múltkor – mindenesetre az az érzésem, hogy ezt az alakulatot nem várják haza, nem kapnak majd kitüntetést, ők a mocskos munkát végezték el, és addig tartják őket az első vonalban, míg teljesen el nem kopnak, el nem esnek mind, akik Andrejevkában tomboltak: majd, ha nem lesznek terhelő tanúk, a parancsnokaik a maradékot, akik a későbbi feltöltésekkel érkeztek a brigádhoz, esetleg hazaengedik. Nem tudni, hány ilyen egység lehet, amit eleve halálra szánnak, de félő, hogy sok – hiszen rémtettből is sok volt.

Sőt, az is lehet, hogy lesz is még, olyasmi is, ami minden eddiginél rosszabb. A Zaporrizsjai Atomerőművet hosszú ideje használja zsarolásra az orosz hadsereg, körülbelül abban a stílusban, hogy „Nahát, milyen szép nagy atomerőmű ez, és milyen nagy baja lesz mindenkinek abból, ha mi tovább lőjük… márpedig lőjük, de az ukránokra fogjuk, és csak akkor hagyjuk abba, ha minden kívánságunkat teljesítik”. Még annak a Pion lövegnek is ismert volt a helye, amiből lőtték.

Az erőműről azon kívül, hogy e percben is lövöldöznek a környékén, és mindkét fél a másikra fogja a támadást, az a legfrissebb hír, hogy felbukkant egy fél perces videó, amelyet állítólag a zaporizzsjai atomerőmű gépházában, az atomreaktorhoz kapcsolódó gépházban forgattak. A felvételeken legalább öt teherautó látható, amelyek közül az egyiket Z betűvel jelölték.

A CNN megerősítette a videó hitelességét, és azt is megállapította, hogy a videót az atomerőmű hat géptermének egyikében forgatták. Nem ismert, hogy mikor és ki készítette a felvételt.

Amint a csatorna megjegyzi, a gépházak az üzem nyugati részén találhatók. Ezek egymáshoz kapcsolódnak, és abba a nagy épületbe vannak beépítve, ahol az atomreaktor található.

A videón látható járművek a CNN szerint úgy néznek ki, mint a szokásos orosz katonai teherautók. Az épület nyugati sarkában, a földszinten, a reaktortól alig több mint 130 méterre parkolnak.

A teherautók mellett legalább két sátorszerű építmény van, valamint raklapok a rakomány szállítására. A videóból nem derül ki egyértelműen, hogy ezek a szerkezetek és raklapok orosz katonai felszerelésekhez vagy magához az erőműhöz kapcsolódnak-e – valószínűbb hogy az erőműhöz tartoztak, megfigyelésem szerint az orosz fegyveres erők nem használnak raklapot.

Az ukrán fél többször is azzal vádolta az orosz hadsereget, hogy a zaporizzsjai atomerőműben felszereléseket tárol, az erőművet fedezékként használja, és a saját területéről célba veszi az ellenséget.

Ez annyiban tűnik megnyugtatónak, hogy ezek szerint a helyszínen tartózkodó alakulatok inkább használják pajzsnak az erőművet, mint célpontnak, de már a tőlük pár tíz kilométerre álló üteget, ami lövi őket, nem ők irányítják – és a Kreml addig fogja űzni ezt a mocskos zsarolást, míg mindent ki nem facsar a helyzetből, amit lehet.

Közben az FSZB fáradtnak tűnik, mintha nem a régi volna, ma közreadták ugyan a legújabb kémregényüket, de bizony csak árnyéka a korábbi, nagy fantáziával összegyúrt meséknek, ez szürke, lapos, unalmas… Mint a TASZSZ írja:

MOSZKVA, augusztus 19. /TASS/. Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) kémkedés vádjával Krasznodarban elfogott egy orosz állampolgárt, aki az ukrán biztonsági szolgálat (SBU) ügynökeként tevékenykedett – közölte pénteken a TASZSZ-szal az FSZB sajtóosztálya.

A Szövetségi Biztonsági Szolgálat Krasznodarban tetten érte az Ukrán Biztonsági Szolgálat Archi fedőnevű ügynökét, aki aktívan gyűjtött és információkat adott át az SBU tisztjeinek” – áll a sajtóiroda közleményében.

Kiderült, hogy az orosz állampolgár kapcsolatot létesített az SBU képviselőivel – közölte az FSZB.

Megbízásukra illegálisan olyan információkat szerzett és adott át külföldre pénzjutalom ellenében, amelyek felhasználhatók az Orosz Föderáció biztonsága ellen” – közölte az FSZB.

A nyomozók büntetőeljárást indítottak az őrizetbe vett személy ellen az orosz büntető törvénykönyv 275. cikkében („kémkedés útján elkövetett hazaárulás”) meghatározott bűncselekmény vádpontjai miatt.

Ez a bűncselekmény 20 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.”




Lássuk be, ez egy fásult hivatalnok munkája, semmi tűz, semmi romantika benne, a legutóbbiban voltak mocsarak, félszigetek, orvvadászok, hajók, ahhoz képest ez unalmasabb a telefonkönyvnél. Nincs az a producer, aki ezt meg tudná filmesíteni, elvtársak, embereljék meg magukat és legközelebb hozzanak valami értékelhetőt!

Az FSZB Lubjanka téri (szék)háza táján más újság is van. Azt továbbra sem igazán lehet tudni, hol van a március elején lebukott, hírhedett Beszeda tábornok, aki korábban a cég Ukrajnáért felelős 5. szolgálatát vezette, viszont a pénze megvan.

Az 5. szolgálat éveken át nyelte a pénzt és szállította a Kremlnek a Putyin szája íze szerint való (dez)információkat, melyeknek végül az első támadás kudarcát köszönhették: az orosz hadsereg arra számított a jelentések alapján, hogy kenyérrel-sóval-vodkával várják őket, nem Javelinnel. Csalódniuk kellett. Mindenesetre, mikor kiderült, hogy a méregdrágán kiépített kémhálózat részben hajítófát sem ér, részben nem is létezik egyáltalán, Beszeda kegyvesztett lett, sőt büntetőeljárás is indult ellene, de hivatalosan még mindig a szolgálat vezetőjeként szerepel.

Rendben, de hol a pénz?

A The Insider megtalálta.


Mivel magáról a tábornokról senki sem tudja, hol van, elkezdték vizsgálni a családja vagyon állapotát. Annyit kell tudnunk, hogy Beszeda munkabére évente olyan hatmillió rubel volt, amiből nagyon nehezen vásárolhatta volna meg 173 négyzetméteres saját lakását a Bolsoj Szergijevszkij sugárúton. Ennek piaci értéke olyan 100 millió rubel, ha 17 évig megvonja a szájától a falatot és nem költ semmire, talán ki tudta volna gazdálkodni, egyébként nem.

Kisebbik fia, a negyven éves Alekszej nagy zenebarát és moszkvai klubokban DJ, megpróbálkozott a vállalkozással is, társalapítója volt a Vending Initiative Ltd-nek, amely kávé- és snack-automatákat telepített, de a cég még 2018-ban bezárt, hátrahagyva a bírságokat, az adósságokat és több elvesztett pert a beszállítóknak történő fizetés elmaradása miatt. Alekszej Beseda korábban a togliatti Avtovazagregatnál dolgozott, de a vállalat 2016-ban csődöt jelentett. Az Avtovazagregat csődje, amelynek Beseda fia az igazgatótanács tagja volt, botrányt kavart: a vezetőséget bérhátralék és adócsalás miatt bíróság elé állították. 2014-ig az IT Investet vezette (ma már ITI Capital márkanév alatt működik), 2015-ben bejegyeztetett egy tanácsadó céget, a Foton-Ik-t, de a cég nem sok pénzt hozott, 2020-ban a bevétel mindössze 1,5 millió rubel volt, tavaly pedig felszámolták a céget. Alekszej Beszeda ezzel egy időben fizetést kapott a New Investment Group LLC-től is, körülbelül 300 ezer rubelt havonta. Akkor már tényleg jobb, ha DJ-nek áll az ilyen ember: különben csak csődbiztosnak alkalmas, mert ha valamihez hozzányúl, az biztos csőd.


Nos, ennek a nem túl sikeres üzletembernek van egy 87 négyzetméteres, 30 millió rubel értékű lakása, de van neki egy 4,3 hektáros földje is az elit faluban, Akulinyinóban, két luxusvillával, annak az értéke az épületek nélkül is megvan 100 millió rubel.

Különben Alekszej Beszeda állt egy offshore cég mögött is, amely az orosz Photoelectronic Devices vállalat tulajdonosa volt, és vállalta, hogy a páncélos erőknél és a katonai repülésben használt hőkamerás eszközökhöz szükséges rendszerek gyártását építi ki. A vállalat több százmillió rubelt kapott a költségvetésből, de a projekt meghiúsult. A vállalat igazgatótanácsában helyet kapott Roman Rogozsin, a volt miniszterelnök-helyettes, Dmitrij Rogozsin unokaöccse, aki a hadiipari komplexumot felügyelte, és lobbizott Beszeda offshore üzleti érdekeltségeiért.

A tábornok idősebb fia, Alekszandr szintén Rogozsinhoz kötődik; a Roszoboronexportnál, a kormányapparátusnál dolgozott (Dmitrij Rogozsin miniszterelnök-helyettes titkárságának helyettes vezetőjeként), majd Rogozsin után a Roszkozmoszhoz került, és kabinetfőnök lett. A Roszkozmosznál 2020-ig dolgozott. A tábornok fiának a kormánynál (2016-17) és a Roszkozmosznál (2018-19) töltött négy éve alatt összesen 36 millió rubel volt a jövedelme. Felesége, Tatiana Beseda egy lízingcégnél dolgozik, éves fizetése kevesebb mint 3 millió rubel.


Neki három lakása van, egyik szőke, másik barna harmadik meg csodaszép, az első a Csaszovaja utcában áll (10 millió rubel értékben), a második a Vasziljevszkaja utcában (25 millió értékben), a harmadik a Profszojuznaja utcában (60 millió a piaci ára).

Úgy körülbelül 350 millió rubel értékű lakást számolt össze a The Insider Beszeda családjában, az forintban bagatell 2,4 milliárd lenne. Szóval, megvan a kémhálózat, nem veszett el, csak átalakult. Luxuslakásokká, ingatlanokká.

Mára ennyi hír jutott, hagyjunk munkát holnapra is.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!

Oszd meg másokkal is!