Szele Tamás: Tüzek a hátországban

Az ukrajnai orosz invázió hírei egyre különösebbek: mintha kezdenének kialakulni a háború fókuszpontjai, és nem okvetlenül a harkivi-donyecki-herszoni fronton van mindegyik. Akad olyan – a Zaporizzsjai Atomerőmű – aminek nem is csak lokális a jelentősége, olyan is akad, például a Krím, ami messze esik minden harctértől, mégis fontos.

Ember legyen a talpán, aki képes kiigazodni ebben a káoszban, de azért nem lehetetlen a feladat, csak szorgosan figyelemmel kell kísérni minden eseményt. És ha így teszünk, akkor sem leszünk képesek megmondani, éppen ki áll nyerésre – ez egy ilyen háború. Amiről még azt is korai lenne megmondani, mi játssza benne a főszerepet – a tüzérség? Igen. A logisztika? Még inkább. A hidak elfoglalása? Kétségkívül. A hátországban zajló partizántevékenység? Annak is fontos a szerepe… nem lesz könnyű dolga annak, aki utólag akarja majd levonni a következtetéseket a mostani eseményekből.

De ez a jövő zenéje, mi egyelőre azt lássuk szokás szerint az ISW napi jelentése alapján, mi történt a harctereken tegnap?

A Krímben és a Herszoni Területen az orosz katonai és közlekedési infrastruktúrát ért legutóbbi ukrán csapások valószínűleg csökkentik az oroszok hátországi területeik biztonságába vetett hitét. Az augusztus 18-i ukrán csapásokról szóló jelentések befolyásolják az orosz információs teret annak ellenére, hogy ezek a beszámolók valószínűleg túlzóak voltak. A rendelkezésre álló nyílt forrásból származó bizonyítékok arra utalnak, hogy az ukrán erők augusztus 18-án nem hajtottak végre sikeres kinetikus támadást sem a belgorodi Sztarij Oszkol légibázis, sem a krími Belbek légibázis ellen. A geolokációs felvételek azt mutatják, hogy a tűz egy, a Sztarij Oszkol repülőterétől délre fekvő mezőn (és nem magán a repülőtéren) keletkezett, és a műholdfelvételek azt mutatják, hogy az orosz erők lőszert és katonai felszerelést szállítanak a mezőhöz közeli erdőbe. A Zaporizzsjai Terület egy meg nem nevezett orosz megszálló tisztviselője megismételte, hogy a Kercsi-szoros hídja közelében lévő orosz légvédelem inkább egy ukrán pilóta nélküli légi jármű (UAV) ellen aktiválódott, mint egy érkező csapás ellen. Nincs vizuális bizonyíték arra, hogy augusztus 19-én bármelyik légi támaszponton is kár keletkezett volna. A geolokációs felvételek nem mutatnak robbanást vagy kinetikus tevékenységre utaló jeleket a Belbek légibázis közelében augusztus 18-19-én éjszaka, ami hitelt ad azoknak az állításoknak, hogy a robbanást állítólagosan bemutató felvételek újrahasznosított anyagok, amelyeket tévesen a Belbek légibázisnak tulajdonítanak. Ahogy az ISW augusztus 18-án jelentette, orosz források nagyrészt ezeket a hamis vagy eltúlzott jelentéseket közölték és terjesztették, ami széles körű orosz pánikra utal.

Az orosz hatóságok láthatóan fokozzák a biztonsági intézkedéseket a Krímben, ami azt jelzi, hogy az orosz hatóságok és a civilek egyre jobban aggódnak a korábban biztonságosnak hitt hátországi területeket fenyegető ukrán csapások miatt. Az orosz hatóságok ellenőrzőpontokat állítottak fel az ukrán autók átvizsgálására és a szabotőrök azonosítására Szevasztopolban. Egyes orosz katonai bloggerek drámai, pesszimista értékeléseket tettek, miszerint az ukrán erők a Kercsi-szoros hídjára és a Belbek légibázisra mért csapásokat arra használták, hogy felderítést végezzenek az orosz lég- és rakétavédelmi készültségről, és felméréseket készítsenek újabb csapásokhoz, különösen egy nagy támadás kivitelezhetőségéről. Az ukrán Stratégiai Kommunikációs Központ (UA StratCom) augusztus 19-én jelentette, hogy az orosz erők nem tartják ellenőrzésük alatt a krími helyzetet, amit a Kercsi-szoros hídjának blokkolása és a szevasztopoli légiriadók aktiválása is bizonyít az invázió kezdete óta először. Az UA StratCom figyelmeztetett, hogy az ukrán erők még nem teljes kapacitással mértek csapást a Kercsi-szoros hídjára, és a hidat ért korábbi ukrán támadások azt mutatják, hogy a híd nem olyan biztonságos, mint azt az oroszok korábban hitték.

A Zaporizzsjai Atomerőműnél (ZNPP) a helyzet augusztus 19-én nagyjából változatlan maradt, annak ellenére, hogy az orosz védelmi minisztérium augusztus 18-án azt állította, hogy az ukrán erők augusztus 19-én provokációt fognak végrehajtani a ZNPP-nél. Orosz források azt állították, hogy az ukrán erők augusztus 18-19-én éjszaka lőtték a ZNPP-t, de nem állították, hogy az ukrán erők nagyszabású támadást indítottak volna a létesítmény ellen, ellentétben az orosz védelmi minisztérium (Védelmi Minisztérium) augusztus 18-i nyilatkozataival. Olekszandr Sztaruh, a Zaporizzsjai terület vezetője augusztus 19-én hangsúlyozta, hogy a helyzet a ZNPP-nél továbbra is feszült, de ellenőrzés alatt áll.

Az ukrán hírszerzési főigazgatóság (GUR) arról számolt be, hogy az orosz hatóságok valószínűleg augusztus 24-e körül – konkrétan Ukrajna függetlenségének napján – kirakatpereket készülnek tartani ukrán katonák ellen Mariupolban. A GUR arra figyelmeztetett, hogy az orosz hatóságok az Azovstal acélműből elfogott harcosok kirakatperét a Mariupoli Filharmóniai Színházban kívánják megtartani, és a színházat augusztus 24-én hamis zászlós támadás megrendezésére használhatják. Petro Andriuscsenko mariupoli polgármesteri tanácsadó megerősítette, hogy a mariupoli megszállási adminisztráció lemondta a színházban tartott próbák menetrendjét, hogy helyet adjon a perek próbáinak, amiről az ISW korábban augusztus 11-én már beszámolt. (Úristen, tárgyalás, amit előre lepróbálnak…) Amint arról az ISW korábban beszámolt, ezeket a show-próbákat valószínűleg azért rendezik meg, hogy az orosz belföldi közönség számára azt a benyomást keltsék, hogy az orosz megszálló hatóságok megteszik a szükséges lépéseket a megszállt területek biztosítására, valamint megpróbálják demoralizálni az ukrán csapatokat. Az orosz hatóságok valószínűleg Ukrajna függetlenségének napja köré szervezik a próbákat, hogy további feltételeket teremtsenek a megszállt területek rendészeti ellenőrzésének gyakorlásához.

A legfontosabb hírek röviden:

      • A Krímben és a Herszoni Területen az orosz katonai és közlekedési infrastruktúrát ért közelmúltbeli ukrán csapások valószínűleg csökkentik az oroszok bizalmát az orosz hátországok biztonsága iránt.
      • A Zaporizzsjai Atomerőműnél (ZNPP) a helyzet augusztus 19-én viszonylag változatlan maradt, annak ellenére, hogy az oroszok azt állították, hogy az ukrán erők provokációt rendeznek az erőműnél.
      • Az orosz hatóságok valószínűleg kirakatpereket készítenek elő Azovsztal ukrán védői ellen Ukrajna függetlenségének napján, hogy tovább szilárdítsák az Ukrajna megszállt területei feletti megszállási ellenőrzést, és feltételeket teremtsenek az ukrán csapatok demoralizálására.
      • Az orosz csapatok korlátozott mértékű támadásokat hajtottak végre Harkiv várostól északra, Izjumtól délnyugatra és délkeletre, Sziverszk városától keletre, valamint Bakhmuttól délre és keletre.
      • Az orosz hadsereg több sikertelen tereptámadást hajtott végre a déli tengelyen lévő települések ellen.
      • Oroszország folytatja a regionális önkéntes egységek létrehozását, és valószínűleg sokukat a 3. hadtest részeként Herszonba és Ukrajna déli részére fogja telepíteni.
      • Az orosz megszálló hatóságok a közelgő tanévre készülve megerősítik az oktatási infrastruktúra ellenőrzését a megszállt területeken, és egy szélesebb körű újratelepítési kampány részeként ukrán gyermekeket küldhetnek Oroszországba.

Az orosz csapatok augusztus 19-én korlátozott mértékű támadásokat hajtottak végre Izjumtól délnyugatra és délkeletre, a Harkiv-Donyecki terület határa közelében. Az orosz csapatok megpróbálták áttörni az ukrán védelmi vonalakat Karnaukhivka, Dibrovne, Virnopillja és Nova Dmitrivka térségében – mindez Izjumtól 25 km-re délnyugatra történt. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az orosz egységek támadást hajtottak végre Dolina közelében is, 25 km-re délkeletre Izjumtól és az E40-es Izjum-Szlovjanszk országút mentén. Az orosz csapatok a kramatorszki technológiai és tervezői főiskolát is lőtték.

Az orosz hadsereg augusztus 19-én Sziverszktől keletre korlátozott támadásokat hajtott végre. Az ukrán vezérkar jelentése szerint orosz csapatok Ivano-Darivka (10 km-re délkeletre Sziverszktől) és Vjimka (7 km-re délkeletre Sziverszktől) felől próbáltak előrenyomulni Sziverszk felé. Az orosz egységek lőtték Sziverszket és a környező településeket.

Az orosz alakulatok augusztus 19-én folytatták a támadásokat Bakhmuttól keletre és délre. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az orosz csapatok Sztrjapivka és Volodimirivka környékéről megpróbáltak előrenyomulni Szoledar (10 km-re északkeletre Bakhmut-tól) felé. Az orosz csapatok, köztük a Luhanszki Népköztársaság ( LNK) egységei, folytatták a harcot Szoledar keleti külterületén, valószínűleg azért, hogy megszilárdítsák a T1302 Bakhmut-Liszicsanszk autópálya közeli szakaszának ellenőrzését. Az orosz csapatok folytatták a szárazföldi támadásokat Bakhmuttól délre is Kodema, Zajceve és Klinove környékén, mindhárom Bakhmuttól 15 km-en belül található délkeletre. A Donyecki Népköztársaság (DNK) Területi Védelme azt állította, hogy a DNK csapatai Horlivka térségében ellenőrzésük alá vonták Zajceve északi részét (amely különbözik a fent említett Zajcevétől és körülbelül 20 km-re délnyugatra van Bakhmuttól) és Dácsát (15 km-re délre Bakhmuttól). Az ISW nem tudja függetlenül megerősíteni e két település ellenőrzésének státuszát, de a Horlivka térségében lévő orosz erők valószínűleg folytatják az erőfeszítéseket, hogy ellenőrzésük alá vonják a T0513 Horlivka-Bakhmut országút mentén lévő településeket annak érdekében, hogy délnyugat felől növeljék a nyomást Bakhmutra.


Az orosz haderő augusztus 19-én korlátozott támadásokat hajtott végre, hogy Donyeck város külterületétől nyugatra nyomuljon. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az orosz csapatok támadó hadműveleteket hajtottak végre Pjervomajszke irányában (Donyeck várostól 15 km-re északnyugatra), és harcoltak Opitne és Piszki környékén, mindkettő Donyeck város északnyugati peremvidékén fekszik. Orosz források továbbá továbbra is arról számoltak be, hogy az orosz csapatok ellenőrzik a Donyeck város délnyugati peremén lévő Marinka több mint kétharmadát, és a település többi részén való előrenyomulást ukrán erődítmények nehezítik. Az orosz alakulatok továbbra is tüzérségi csapásokkal támadták az Avdiivka-Donyeck város frontvonal mentén lévő ukrán állásokat.

Az orosz hadsereg augusztus 19-én korlátozott támadást hajtott végre Donyeck várostól délnyugatra, a Donyeck-Zaporizzsjai terület határa irányában. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az orosz csapatok megpróbálták taktikai állásaikat javítani a Donyeck várostól 25 km-re délnyugatra fekvő Novomikajlivka közelében. Orosz források azt is állították, hogy orosz csapatok állítólag Vuhledar (Donyeck várostól 45 km-re délnyugatra) bekerítésének támogatására vonultak, és ellenőrzésük alá vonták a környező Pavlivka és Vodjane településeket. Bár az ISW nem tudja függetlenül ellenőrizni ezeket az állításokat, az orosz egységek a Donyeck várostól 25 km-re délnyugatra fekvő Novomikajlivka közelében próbálták megerősíteni taktikai állásaikat.


Az orosz alakulatok valószínűleg folytatják a Vuhledar körüli hadműveleteket, hogy hozzáférést szerezzenek a Marinkába északkeletre vezető úthoz, hogy támogassák a Donyeck város területétől nyugatra való nyomulásra irányuló erőfeszítéseket, bár az ISW nem tudja függetlenül ellenőrizni ezeket az állításokat.

Az orosz csapatok korlátozott támadást kíséreltek meg Harkiv városától északra, Pityomnyik közelében, és augusztus 19-én lőtték Harkiv várost és a környező településeket. A brit védelmi minisztérium (UK MoD) jelentése szerint a Harkiv város tengelyén lévő csekély orosz erők jelenléte ellenére az orosz csapatok a háború kezdete óta folyamatosan lőtték Harkiv várost, és kisebb támadásokat hajtottak végre, hogy megakadályozzák, hogy az ukrán egységek átcsoportosítsák a személyzetet erről a tengelyről más tengelyekre. Az Egyesült Királyság védelmi minisztériumának jelentése megerősíti az ISW korábbi értékeléseit a Harkiv városra való korlátozott orosz összpontosításról és a várostól északra végrehajtott romboló támadásokról. Az orosz erők légicsapásokat hajtottak végre Sztarij Szaltiv ellen, és távolról aknákkal lőtték mind Verhnij Szaltivot, mind Sztarij Szaltivot Harkiv várostól északkeletre, a Sziverszkij Donyec folyó bal partján.

Az orosz haderő augusztus 19-én több sikertelen támadást hajtott végre Herszon és Mikolajiv területeken. Az ukrán Déli Operatív Parancsnokság jelentése szerint az orosz csapatok az Olekszandrivka-Sztanyiszlav irányában indított sikertelen szárazföldi támadás után visszahúzódtak eredeti pozícióikba. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az orosz egységek sikertelenül próbálták áttörni az ukrán védelmet egy Kirove nevű, meg nem határozható falu közelében (valószínűleg a Mikolajivi terület Arkanhelszkétől nyugatra fekvő Zaricsnére utal, mivel Zaricsnét korábban Kirove-nak hívták), körülbelül 5 km-re délre a Mikolajivi – Dnyipropetrovszki terület határától. Ukrán források jelentették, hogy az ukrán erők folytatták a támadó akciókat, hogy újabb településeket foglaljanak el a déli tengely mentén. Az ukrán Déli Hadműveleti Parancsnokság jelentette, hogy az ukrán egységek augusztus 18-án két meg nem határozott orosz légi egységgel találkoztak az ukrán offenzív műveletek során egy nem meghatározott térségben, Herszon területen.*


*Azért nem is olyan egyszerű feladat értelmezhető módon kezelni ezeket a harctéri jelentéseket. Mindent megteszek, ami tőlem telik, éspedig ilyen esetekben inkább a stílus rovására akár, ha az a tartalom javára válik, hiszen elvileg tényekről van szó, melyek fontosabbak a tálalásuknál: de ebben a mondatban a katonai bikkfanyelv csodás példáját látjuk. Mit jelentett a parancsnokság? Azt hogy ukrán egységek (melyekről semmit sem mondtak) találkoztak az orosz légierő két egységével (melyekről szintén nem árultak el semmit) valahol, Herszon területén. Tehát mit tudunk? Azt hogy Herszonban járt az orosz légierő két valamije, valahol, valamikor tegnap… Ennél már az is pontosabb, hogy „Párisba tegnap beszökött az Ősz”, az ehhez képest egy részletes jelentés, mert tudjuk mi szökött be, mikor és hova, sőt, az útvonalát is ismerjük, mert Szent Mihály útján suhant nesztelen. Esküszöm, ezt a mondatot csak azért hagytam benn a hírekben, mert lehet, hogy lesz még fontossága. Valamikor, valahol. Térjünk vissza a tényekhez.

Az orosz hadsereg augusztus 19-én továbbra is a megszállt vonalak fenntartására és az ukrán előrenyomulás megakadályozására összpontosított a déli tengely mentén. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az orosz egységek aktív felderítést végeztek az ukrán légvédelmi állásokról Zaporizzsja irányában, és folytatták az UAV felderítést a déli tengely mentén. Az ukrán vezérkar arról is beszámolt, hogy az orosz haderő légicsapásokat hajtott végre Lozove és Bila Krinyica közelében, mindkettő az Inhulec folyón átívelő ukrán hídfő közelében. Az orosz erők légicsapásokat hajtottak végre Novoszilka, a Donyeck-Zaporizzsjai terület határa közelében, Scserbakij (Zaporizzsjától mintegy 40 km-re délre) és Dorozsnyanka (Zaporizzsja várostól mintegy 112 km-re délkeletre) közelében is. Az orosz csapatok folytatták a bombázást az érintkezési vonal teljes hosszában harckocsi-, cső- és rakétatüzérséggel.

Az orosz haderő augusztus 19-én folytatta a Dnyipropetrovszki és Mikolajivi területen lévő települések bombázását. Ukrán tisztviselők arról számoltak be, hogy az orosz erők csöves tüzérséggel támadták a polgári infrastruktúrát Nikopolban és Marhanecben, amelyek mindketten a Dnyeper folyón túl helyezkednek el az oroszok által elfoglalt állásoktól Zaporizzsjai területen. Az ukrán Déli Operatív Parancsnokság arról számolt be, hogy az orosz erők augusztus 18-19-én éjszaka nyolc Sz–300-as rakétát lőttek ki Mikolajiv város oktatási és polgári infrastruktúrájára.

Az ukrán erők augusztus 18-19-én éjjel ismét csapást mértek a Nova Kakhovka vízerőmű közelében lévő hídra. A Herszoni Terület közigazgatási tanácsadója, Szerhij Hlan megerősítette, hogy az ukrán erők „meghiúsították” az orosz terveket a híd helyreállítására és újbóli megnyitására a katonai felszerelések szállítása céljából Herszon térségében.

Újonnan alakult orosz önkéntes zászlóaljakat telepítenek vagy készítenek elő Ukrajnába. A helyi média, az Amur Press arról számolt be, hogy a Habarovszki terület „Baron Korf” jelzőzászlóalja támogatni fogja az orosz tábori állások telepítését a Herszoni Területen, valamint parancsnoki és irányítási feladatokat lát el az új orosz 3. hadtest számára – egy még mindig alakulóban lévő egység, amelynek számos újonnan megfigyelt orosz önkéntes egység van alárendelve –, ami azt jelzi, hogy a Kreml valószínűleg sok új önkéntes alakulatát fogja Herszonba és Ukrajna déli részére telepíteni. A helyi média arról számolt be, hogy a Kirovi Terület „Vjatka” zászlóaljának egy része Ukrajnába települt, és a helyi média lefilmezte a „Vjatka” zászlóalj körülbelül 60-70 emberét egy bevetés előtti ünnepségen. Az ISW korábban arról számolt be, hogy a „Vjatka” zászlóalj július 9-én már majdnem befejezte a megalakulását. Ahogy az ISW korábban már értékelte, ezek az önkéntes egységek valószínűleg nem fognak jelentős harci erőt kifejteni.

Az orosz szövetségi szubjektumok (régiók) folytatják az önkéntes egységek megalakítását. A Kabard-Balkár Köztársaság Katonai Bizottsága augusztus 18-án bejelentette, hogy a köztársaság toboroz a „Kabard-Balkár” önkéntes ezredbe, amely a 42. motorizált lövészhadosztály (a Déli Katonai Körzet 58. Összevont Fegyveres Hadseregének) egyik része lesz. A komisszariátus bejelentette, hogy 18-50 év közötti önkénteseket fogadnak általános katonai szolgálatra havi 168.000-200.000 rubel (2.695-3.368 dollár) fizetéssel, és 18-50 év közötti önkénteseket havi 200.000-300.000 rubel (3.368-5.053 dollár) fizetéssel az ukrajnai bevetésre. Az ezred három hónapos, egyéves és hároméves időtartamra kínál szerződéseket.

Viktor Vodolatszkij, a Rosztovi terület Állami Duma-képviselője augusztus 18-án bejelentette, hogy a Rosztovi terület megalakítja a „Don” kozák önkéntes dandárt, amely 18-60 év közötti férfiakat toboroz, és nem igényel előzetes katonai szolgálatot. A „Don” önkéntes dandár havi 200 000 rubeles fizetést, 40 000 rubelt (674 dollár) kínál ellátmány és felszerelés vásárlására, valamint három és hat hónapra szóló szerződéseket.

Az Új Bajtárs helyi orosz hírportál augusztus 16-án jelentette, hogy Permi területen alakul a 2. „Parma” önkéntes zászlóalj, amely jelenleg kiképzés alatt áll, mielőtt Ukrajnába települne. Az ISW korábban beszámolt az 1. „Parma” és a „Molot” zászlóalj megalakulásáról, az Új Bajtárs pedig arról, hogy a „Molot” önkéntes harckocsizászlóalj befejezte a toborzást, és jelenleg egy nem megnevezett gyakorlótéren képzi magát, mielőtt Ukrajnába települne.

Ramzan Kadirov csecsen köztársasági vezető a jelek szerint aggódik amiatt, hogy képes lesz-e ellenőrizni az Ukrajnában lévő csecsen egységeket, ami valószínűleg hatással lehet arra, hogy képes lesz-e toborozni csecsen katonai és önkéntes alakulatokat. Kadirov azt állította, hogy a csecsenek közötti „vérbosszú” hatékonyan elrettenti az oroszbarát csecsenek és az „ellenzéki” csecsenek közötti agressziót, akik Kadirov szerint Oroszország ellen és Ukrajnával szövetkeznek. Kadirov azt állította, hogy az ellenzéki csecsenek felelni fognak az orosz és ukrán nép elleni hűtlenségükért és bűneikért, függetlenül a háború kimenetelétől. Kadirov kirohanása azt jelzi, hogy egyre jobban aggódik azon csecsenek miatt, akiket nem tud ellenőrizni, és nem tudja őket meggyőzni vagy könnyen rákényszeríteni, hogy csatlakozzanak az orosz hadsereghez.

A megszállt területek hírei:

Az orosz megszálló hatóságok a közelgő tanévre készülve megerősítik az oktatási infrastruktúra ellenőrzését Ukrajna megszállt területein. A DNK vezetője, Denisz Pusilin augusztus 19-én találkozott az Egységes Oroszország párt egyik tagjával, hogy megvitassák a donbásszi oktatás fejlesztését, amely állítólag magában foglalja a tanárok „átképzését” az orosz tanterveknek megfelelően. Pusilin kijelentette, hogy az Egységes Oroszország a folyamatban lévő „Könyveket Donbássznak” kampány részeként minden szükséges oktatási anyaggal ellátja a donbásszi iskolákat, amely valószínűleg arra irányul, hogy a megszállt területek iskoláit orosz oktatási anyaggal telítsék és hatékonyan eltöröljék az ukrán tanterveket. Pusilin kijelentette, hogy az Egységes Oroszország minden szükséges oktatási anyaggal ellátja a donbásszi iskolákat. Leonyid Pasecsnik, az LNK vezetője hasonlóképpen biztosította az orosz Asztrahányi Terület védnökségét, amely felügyelni fogja az oktatási infrastruktúra újjáépítését a megszállt Luhanszki Területen. Az oroszok által támogatott zaporizzsjai megszálló közigazgatás vezetője, Jevheny Balickij oktatási együttműködési megállapodást írt alá az „Orosz Társadalom: Tudás” politikai szervezettel, amely Balickij állítása szerint a tudásfejlesztést és a különböző oktatási platformokban való részvételt kívánja elősegíteni. Ezek az intézkedések azt jelzik, hogy az orosz megszálló tisztviselők intézkedéseket tesznek annak érdekében, hogy biztosítsák az ellenőrzést az oroszok által jóváhagyott tantervek tanítása és terjesztése felett a megszállt területeken, valamint hozzájárulnak az iskolák és más oktatási intézmények fizikai újjáépítéséhez annak érdekében, hogy a megszállt területeket integrálják az orosz rendszerbe.

Az orosz tisztviselők azonban valószínűleg az ukrán állampolgárok széles körű ellenállásába ütköznek, akik nem akarnak részt venni az orosz ellenőrzésű oktatási rendszerben. Az Ukrán Ellenállási Központ arról számolt be, hogy az orosz hatóságok nyomást gyakorolnak az ukrán szülőkre, hogy gyermekeiket a megszállt területeken lévő orosz működtetésű iskolákba küldjék: akár 148 000 rubelre is megbüntetik azokat a családokat, akik nem iratkoznak be orosz iskolába.

Az orosz tisztviselők tömeges deportálási kampányokat folytathatnak ukrán gyermekek ellen, azzal az ürüggyel, hogy a gyerekeket Oroszországba viszik, hogy ifjúsági táborokban és iskolán kívüli programokon vegyenek részt. Az Egységes Oroszország párttal tartott munkamegbeszélésen Pusilin kijelentette, hogy a donbásszi gyerekeknek lehetőséget biztosítanak arra, hogy Oroszországban „pihenjenek” és részt vegyenek az egész Oroszországot érintő ifjúsági programokon a DNK és az Egységes Oroszország közötti szélesebb körű oktatási együttműködési megállapodás részeként. Az oroszok által támogatott Kirill Sztremouszov, a herszoni megszállási adminisztráció vezetője kijelentette, hogy adminisztrációja augusztus 19-től 1500 gyermeket küldött orosz „üdülőhelyekre” a Herszoni Területről. Az orosz megszálló hatóságok a gyermekek oroszországi ifjúsági programokba való bevonásának homlokzatát arra használhatják, hogy kényszertoloncolást hajtsanak végre, esetleg egy kiterjesztett lakosságcsere-kampány részeként.

Eddig tartottak a harctéri és megszállással kapcsolatos hírek, de maradjanak a Zónán, mert rövidesen következik a második rész, amelyben szokásomtól eltérően egyetlen témával foglalkozom: az orosz támadás előtt elkövetett titkosszolgálati tévedésekről és hibákról van szó.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!


Oszd meg másokkal is!