Szele Tamás: A Napraforgótábla Csatája

Ma a hírösszefoglaló második részében minden lesz, mondjuk jó hírt kivéve, szóval optimisták itt hagyják abba az olvasást, nekik csak elrontom a szabadnapjukat, a pesszimisták élvezni fogják és a realisták is elolvashatják két lőgyakorlat közben.

Nem ismerik a régi viccet?

Manapság mit tanul az optimista?

Angolt.

És a pesszimista?

Oroszt.

Hát a realista?

Lőni, kérem, lőni.

Hogy az orosz hadsereg VDV-alakulatai melyik kategóriába tartoznak, azt meg nem tudnám mondani, talán szürrealisták, ugyanis az orosz védelmi minisztérium közzétett egy videót, amelyen állítólag az ukrán erők egységeinek „megsemmisítése” látható. Elvben a légideszant csapatok harci műveleteiről készült felvételekről van szó.

Az ellenség megpróbált áttörni a tábor védelmi vonalán. Ekkor született döntés az egységparancsnok tartalékosai lángszórós szakaszának bevetéséről, amely megsemmisítette az előrenyomuló ukrán egységeket és megakadályozta az áttörésüket”




Ugyanakkor a videón a katonaság egyszerűen lövöldözi a napraforgókat és a száraz füvet. A felvételeken nincsenek ukrán egységek, nincs katonai felszerelés vagy az ukrán katonai jelenlét bármilyen nyoma. Emellett a Real Time weboldal rámutatott, hogy a videó metaadataiból ítélve a felvételt már július 31-én rögzítették. A videószerkesztő szoftverben a projekt címe „Az 1. légideszant támadó zászlóalj (vagy dandár) alakulatai” volt – írja a kiadvány. Én már csak annyit tennék hozzá, hogy ráadásul nem csak ukrán egységek nincsenek a felvételen, de lángszórók sem, a használatban lévő fegyverek kézi páncéltörők. Azonban páncél sehol, amit törjenek, meddig a szem ellát, messze földön, égen. Ezek a jobb sorsra érdemes katonák az egyik napraforgótáblából lövik a másikat, illetve a tarlót, igen nagy sikerrel. Lefogadom, hogy a parancsnoki harcálláspont viszont az indiai kender-táblában van, azért készülhetett el a felvétel.

Remélem, a jelenet bevonul a hadtörténelembe, mondjuk „A Nagy Napraforgócsata” néven, mert érdemes volna rá.

Ellenben ennek a háborúnak vannak veszélyes helyei is, ilyen a Zaporizzsjai Atomerőmű, amit állandó tűz alatt tartanak, a műholdfelvételek tanúsága szerint orosz erők, az orosz erők szerint meg az ukrán tüzérség, az ukránok pedig tagadják ezt, az a lényeg, hogy ha megsérül valamelyik reaktor, a radioaktív szennyezés miatt nagyon nagy lesz a baj. Az egy dolog, hogy ettől tartanak az ukránok, tart mindenki más is a környéken, de a jelek szerint a legjobban maguk az oroszok aggódnak. Mint a The Insider írja:

Március óta az oroszok tömegével vásárolják fel a kálium-jodid tablettákat, amelyekre a sugárzásnak kitett embereknek lehet szükségük. A Forbes által idézett Moneyplace elemzőszolgálat szerint tavasszal és nyáron többszörösére nőtt a jódtabletták eladása. Így áprilisban márciushoz képest 103%-kal, májusban áprilishoz képest 40%-kal, júliusban júniushoz képest 42%-kal nőtt a kereslet. Augusztusban csökkent a kereslet. „Érzelmek által vezérelt vásárlások zajlanak” – mondják az elemzők.

A Biacon jód+Selenium tablettái, a Consumed kálium-jodid tablettái, a Maxler folyékony jódkapszulái és a GLS jódkapszulái voltak a legkelendőbb termékek.

Az oroszok pánikszerűen vásároltak sugárzásmérő eszközöket is. Augusztus 1. és augusztus 22. között a doziméterek eladása 161%-kal nőtt júliushoz képest.

A vásárlások egy esetleges atomháborúról szóló hírek miatt történnek, magyarázzák a Moneyplace szakértői. Augusztusban például eszkalálódott a helyzet az orosz csapatok által elfoglalt zaporizzsjai atomerőműnél: az orosz és az ukrán fél többször is megvádolta egymást az erőmű bombázásával. Oroszország lőszert tárolt közvetlenül az erőműnél, veszélyesen közel a reaktoregységekhez. Augusztus 25-én a brit katonai hírszerzés olyan műholdfelvételeket mutatott be, amelyeken orosz katonai járművek és páncélozott személyszállító járművek voltak láthatóak a reaktor 60 méteres körzetében.

António Guterres ENSZ-főtitkár szerint a nukleáris katasztrófa kockázata évtizedek óta a legmagasabb.”




Akkor tegyünk egy kis rendet: az erőmű sérülése hatalmas baj volna, de nem járna nukleáris robbanással. Sőt, még akkorával sem, mint Csernobil, mert itt nem kísérleteznek a gőznyomással: viszont sugárzó szennyeződés szabadulhatna ki belőle, akár a csernobilinak a sokszorosa is. A jódtabletták felhalmozásának semmi értelme, ugyanis ha a szervezet telítődött vele, nem szívja magába a radioaktív jódot, de a telítődéshez kevés is elég belőlük, viszont a túlszedés mérgezést okozhat. Mindenesetre nem tűnik nagyon optimistának az orosz nép: talán ismerik a saját tüzérségük találati pontosságát.

Abban erősen bízok, hogy ez a sok jódtabletta és doziméter mind értelmetlenül kidobott pénz lesz, de az orosz gazdaság épp most ássa a saját sírját, hathatós kínai segítséggel. A Moscow Times híre, miszerint:

Oroszország jelentősen növelte az aranyexportot Kínába, mivel a nyugati kormányok az ukrajnai háború miatt lezárták piacaikat a nemesfém elől. Kína júliusban 108,8 millió dollár értékben importált orosz aranyat, ami 750%-os növekedést jelent júniushoz képest, és 4800%-os növekedést a tavalyi év azonos hónapjához képest. A piaci szakértők úgy vélik, hogy Oroszország, amely a világ második legnagyobb aranytermelője évi több mint 300 tonnával, jelenleg akár 30%-os kedvezménnyel adja el aranyát Kínának. Az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Kanada és Japán júniusban betiltotta az orosz arany exportját. Az Európai Unió és Svájc, amely hagyományosan semleges álláspontot képvisel, a múlt hónapban követte a példát. A kínai vámadatok voltak az első olyan információk, amelyekből kiderült, hogy az orosz aranyexportot hogyan irányítják át keletre.”




Ha még emlékszünk, a háború kezdetén az orosz propaganda „verhetetlen, aranyalapú” rubelről beszélt, ami átrendezi a világ gazdasági viszonyait és tönkreteszi a „kollektív Nyugat” kizsákmányoló pénzügyi rendszereit. Végső soron nevezhetjük átrendezésnek, ami zajlik, ugyanis ha a rubelt aranyalapra akarják helyezni, akkor épp most inflálják el indulásból harminc százalékkal, bár ahogy a kínai üzleti szellemet és az aktuális orosz helyzetet ismerem, lesz az ennél több is. A világ többi valutájának azért nem árt, mert azok nem aranyalapúak, illetve természetesen lenyomja a nemesfém-piacon az árakat, elég sokkal, de ennek megint csak azok lesznek a kárvallottjai, akik a mostani válságban a kis vagyonkájukat aranyba mentették.

Szóval, most egy kicsit ne fektessenek ékszerbe, mert nem lesz értékálló.

A végére már csak egy moszkvai tüntetés híre maradt. Ugyanis az orosz fővárosban is megemlékeztek az ukrán függetlenség napjáról, annak ellenére, hogy sok év munkatábort kockáztattak a háború ellen tiltakozók. Moszkvában büntetőeljárás indult Alekszandr Nyizsamov ellen egy „csoport által elkövetett, gyűlölet vagy ellenségeskedés motiválta vandalizmus miatt” (a Büntető Törvénykönyv 214. cikkének 2. része). Az eljárást egy augusztus 24-én, pontosan hat hónappal az ukrajnai háború kezdete után tartott háborúellenes tüntetés miatt indították. Erre a napra az aktivisták vérszínűre festették a „Győzelem dallama” szökőkút vizét. A büntetőeljárás megindításáról szóló határozat szerint:

Ismeretlen személyek a szökőkúthoz érkeztek, és cinikusan figyelmen kívül hagyva az erkölcsi normákat, a közterületen való viselkedés szabályait, tettük jogellenességének tudatában, szembeszállni kívánva a társadalommal, egy velük lévő műanyag palackból azonosítatlan piros folyadékot öntöttek a szökőkútba, ezzel elcsúfítva és beszennyezve annak külsejét, majd az ismeretlen személyek elmenekültek a bűncselekmény helyszínéről.”

Mármost ha a személyek ismeretlenek, akkor szegény Nyizsamov ártatlan – mert ő ismert. De ártatlan mindenképpen, csak most ilyenek az orosz törvények.

Ennyi hír jutott mára, hagyjunk belőlük holnapra is.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!


Oszd meg másokkal is!