Szele Tamás: Élénkülő harcok

Ha tegnap állt is a front Ukrajnában, mára felélénkültek a harcok, ami azonban nem jelenti azt, hogy bármelyik fél egy tapodtat is haladt vagy hátrált volna – csak azt jelenti, hogy megint elestek igen sokan különösebb cél és értelem nélkül, egy végtelenül aljas és hazug háborúban.

Az információk is ellentmondanak egymásnak, majd a hírek második felében ki is fogok térni arra, hogy mintha két különböző háborút látnánk, amik egymással párhuzamosan zajlanak – de egyelőre foglalkozzunk a konkrétumokkal. Azzal, amit nagyjából biztosan lehet tudni.

Következzenek tehát a harctéri, mozgósítási és megszállási hírek, melyeket most is az ISW napi jelentése alapján állítottam össze.

Az orosz 3. hadtestet alkotó önkéntes zászlóaljak valószínűleg ad hoc kombinált fegyveres egységekben fognak Ukrajnába települni, hogy felújítsák a támadó műveleteket, várhatóan Donyeck város tengelyén és a déli tengelyen. Az Oroszország által megalakított önkéntes zászlóaljakat két általános csoportra osztották, amint arról az ISW korábban már beszámolt. Egyes zászlóaljakat a frontvonalra vezényelnek, amint befejezték rövidített alapkiképzésüket. A Jane’s Intelligence Group elemzése szerint a 3. hadtest egységeinek a Nyizsnyij Novogorodban található Mulino kiképzőpályán tartott harci kiképzéséről készült új képek alapján a 3. hadtest katonái modernebb orosz felszereléssel, például BMP–3 gyalogsági harcjárművekkel, T–80BVM és T–90M harckocsikkal, valamint a legújabb AK–12 rohamlöveg-változatokkal gyakorolnak. A többi orosz önkéntes zászlóalj, amely Ukrajnában harcolt, mint például az észak-oszétiai „Alania” zászlóalj, régebbi felszereléssel lépett harcba. Az a tény, hogy a 3. hadtest egységei jobb felszerelésen képzik ki magukat, és láthatóan visszatartják őket, hogy koherensebb kombinált fegyveres csoportokban bevethetők legyenek, arra utal, hogy az orosz hadsereg támadó műveletekre kívánja őket bevetni, és reméli, hogy valahol a frontvonal mentén visszanyerik a lendületet.

A jelentések szerint a 3. hadtest alakulatai már bevetésre kerültek Nyizsnyij Novgorodból, Oroszország ukrajnai határa felé közeledve. A grúziai székhelyű Conflict Intelligence Team (CIT) augusztus 27-én megfigyelte, hogy a 3. hadtest Mulinóban lévő T–80BV és T–90M harckocsijai valószínűleg a Rosztovi Területre települnek. Ha ez a jelentés helytálló, az arra utalhat, hogy az orosz hadsereg a 3. hadtestet a Donyeck város közelében lévő támadó műveletek megerősítésére kívánja felhasználni, ahol a Mariinka, Piszki és Avdiivka körüli hadműveletek némi nyereség után megtorpantak. A 3. hadtest elemeit a déli tengelyen is bevethetik. Egy orosz helyi médium arról számolt be, hogy a Habarovszki Terület „Baron Korf” zászlóalja támogatni fogja az orosz tábori állások telepítését a Herszoni Területen, és parancsnokságot és irányítást fog biztosítani az új orosz 3. hadtest számára, ami azt jelzi, hogy a Kreml valószínűleg a 3. hadtest egységeit fogja Herszonba és Ukrajna déli részére telepíteni. A 3. hadtest elemei azonban valószínűleg nem fognak hatékony harci erőt generálni. A jobb felszerelés nem feltétlenül eredményez hatékonyabb erőket, ha a személyzet nem jól képzett vagy fegyelmezett, ahogyan a 3. hadtest önkéntes egységeinek sok tagja sem az. A 3. hadtest önkéntes állományának számos tagja számára belépéskor nem volt szükséges a korábbi katonai tapasztalat. A róluk készült felvételek szerint az önkéntesek fizikailag alkalmatlanok és idősek. Elemzők azt is megjegyezték, hogy a tapasztalt altisztek (NCO-k) hiánya Oroszországban árt a 3. hadtest hatékonyságának. Az ISW korábban már elemezte a 3. hadtest állományának fegyelmezetlenségéről szóló jelentéseket is.

Ukrajna Déli Operatív Parancsnoksága közölte, hogy egy 10 fős orosz szabotázs- és felderítő csoport augusztus 27-én támadó műveleteket kísérelt meg Herszon területén, ami arra utal, hogy az orosz támadó képességek Herszonban tovább romlottak. Egy 10 fős csoport egy osztagot tesz ki, ami túl kicsi ahhoz, hogy manőverező egységként hatékonyan működjön. Ha a Déli Műveleti Parancsnokság helyesen jelentette ennek az egységnek a méretét és küldetését, akkor ez azt jelezné, hogy az orosz szárazföldi erők Ukrajnában olyan mértékben leépültek, hogy támadó műveleteket próbálnak végrehajtani, és a szintek túl alacsonyak ahhoz, hogy érdemi előnyöket érjenek el. Az ISW-nek nincs független megerősítése az Ukrajnában szárazföldi támadásokat megkísérlő orosz támadó szintek jelenlegi méretéről, de ez a jelentés összhangban van az orosz logisztikai képességek degradálására irányuló ukrán hadjárattal a nyugati Herszon területen és az ISW korábbi értékeléseivel a csökkent orosz katonai morálról Ukrajnában.

A legfontosabb hírek röviden:

      • Az orosz 3. hadtestet alkotó önkéntes zászlóaljakat valószínűleg felkészítik arra, hogy megkíséreljék a támadó kombinált fegyveres műveleteket, de valószínűleg nem rendelkeznek elegendő harci erővel ahhoz, hogy érdemi változást érjenek el a csatatéren.
      • Ukrajna Déli Operatív Parancsnoksága közölte, hogy egy 10 fős orosz szabotázs- és felderítő csoport támadó műveleteket kísérelt meg Herszon körzetben, ami azt jelzi, hogy az orosz támadó képességek Herszonban tovább csökkentek.
      • Az orosz erők korlátozott támadást hajtottak végre Harkiv városától északra.
      • Az orosz csapatok korlátozott támadásokat hajtottak végre Izjumtól délnyugatra, Sziverszktől északkeletre, Bakhmut északkeleti és déli részén, valamint Donyeck városától nyugatra és délnyugatra.
      • Az ukrán erők célba vették az orosz légi irányító-parancsnoki elemeket Herszon terület nyugati részén.
      • Orosz és ukrán források a Zaporizzsjai Atomerőmű bombázásával vádolták egymást.
      • Az orosz katonai vezetés a mozgósítás új szakaszába léphet Közép-Oroszországban, és valószínűleg kimerítette a periférikusabb és jogfosztottabb régiókban lévő potenciális újoncok körét.
      • Az orosz hatóságok fokozzák a megszállt területeken a bűnüldözési tevékenységet.

Az orosz haderő augusztus 27-én korlátozott támadást hajtott végre az Izjumtól délnyugatra fekvő területen. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az orosz csapatok megpróbáltak előrenyomulni az Izjumtól mintegy 15 km-re délnyugatra fekvő Brazhkivka irányába. Az orosz egységek emellett folytatták a tüzérségi csapásokat és a légi felderítést az Izjum-Szlovjanszk vonal mentén, és egy rakétacsapást hajtottak végre közvetlenül Szlovjanszk ellen.*

*Erről a rakétacsapásról lesz még szó a második részben.

Az orosz hadsereg augusztus 27-én korlátozott támadást hajtott végre Sziverszktől északkeletre. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az orosz csapatok megkíséreltek támadást indítani Sziverszk felé Hrihorivka térségéből, mintegy 10 km-re északkeletre Sziversztől. A brit védelmi minisztérium emellett megjegyezte, hogy az orosz alakulatok az elmúlt héten súlyos harcokat folytattak Sziverszk környékén a Donyecki Területen folytatott intenzívebb offenzív műveletek részeként. Az orosz csapatok folytatták a Sziverszk és környéke elleni légi és tüzérségi támadásokat.

Az orosz haderő augusztus 27-én folytatta a szárazföldi támadásokat Bakhmut északkeleti és déli részén. Az ukrán vezérkar közölte, hogy az ukrán csapatok visszaverték az orosz támadásokat a Bakhmuttól 10 km-re északkeletre fekvő Szoledarban. Az orosz csapatok állítólag megpróbáltak előrenyomulni a Bakhmuttól mintegy 20 km-re délnyugatra fekvő Horlivka külterületén lévő Majorske és Zaiceve felől is. Az ukrán vezérkar megjegyezte, hogy „különálló elemek” („Окремі підрозділи” – ez a kifejezés zászlóalj szintű vagy annál alacsonyabb szintű elemeket jelent) tevékenykednek Bakhmut teljes területén, ami arra utal, hogy az orosz erők darabos, zászlóalj alatti alakzatokban tevékenykednek Bakhmut környékén. Ez a jelentés összhangban van a korábbi jelentésekkel, amelyek szerint a Bakhmut felé történő előrenyomulást a proxy és a Wagner-csoport erőinek elemei vezetik, szemben a nagyobb és egységesebb zászlóaljszintű csoportokkal.

Az orosz alakulatok augusztus 27-én korlátozott támadásokat hajtottak végre Donyeck város nyugati külvárosa közelében. Az ukrán vezérkar közölte, hogy az orosz csapatok megpróbáltak előrenyomulni Nevelszke (Donyeck város külvárosától 10 km-re északnyugatra) és Olekszandropil (Donyeck város külvárosától 15 km-re északnyugatra) felé. Egy orosz katonai tudósító által készített felvételek szerint az orosz csapatok valószínűleg előrenyomultak az Avdiivkától 8 km-re északra fekvő Krasznohorivka külterületére, ami arra utal, hogy az orosz egységek megpróbáltak előrenyomulni Nevelszke (Donyeck város külterületétől 10 km-re északnyugatra) és Olekszandropil (Donyeck város külterületétől 15 km-re északnyugatra) felé. Az orosz erők folytatták az ukrán állások lövését az Avdiivka-Donyeck város frontvonal mentén.

Az orosz csapatok augusztus 27-én korlátozott támadásokat hajtottak végre Donyeck várostól délnyugatra. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az orosz egységek szárazföldi támadásokat indítottak Precsisztivka és Pavlivka felé, Donyeck várostól mintegy 40 km-re délnyugatra, Vuhledar térségében. Az orosz csapatok folytatták a légi és tüzérségi csapásokat Donyeck város és a Donyeck-Zaporizzsja terület határa között.

Az orosz erők augusztus 27-én korlátozott támadást hajtottak végre Harkiv városától északra. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy orosz csapatok támadást kíséreltek meg Dementivka térségében, Harkiv városától mintegy 20 km-re északra. Az orosz tüzérség rakétacsapást mért Harkiv város központjára, és lőtték a környező településeket Harkiv terület északkeleti részén.

Az ukrán erők célba vették az orosz katonai parancsnoki és irányítási (C2) elemeket az északnyugati Herszoni Területen, valószínűleg a Dnyeper folyó jobb partján lévő orosz katonai képességek csökkentésére irányuló kampány részeként. Ukrajna Déli Operatív Parancsnoksága jelentette, hogy az ukrán erők csapást mértek a 11. és 83. Különleges Légideszant Brigádok orosz taktikai zászlóaljcsoportjainak (BTG) C2-pontjaira Novovozneszenszkében (Viszokopiljától délre) és Dudcsanyban (a Dnyeper folyó jobb partján, 27 kilométerre délnyugatra Oszokorovkától). Ukrajna Déli Operatív Parancsnoksága jelentette, hogy az Antonivszkij és Darivka hidak sérülései a nyugati Herszon területre vezető utakon a nehézgépek számára járhatatlanná tették azokat. Az Antonivszkij és a Kakhovka Vízerőmű gátjainak közúti hídjairól készült műholdképek és felvételek jelentős sérüléseket mutatnak, amelyek valószínűleg megnehezítik a javításukat.


Az orosz haderő augusztus 27-én korlátozott támadást kísérelt meg a Herszoni Területen. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az ukrán erők visszavertek egy orosz felderítési kísérletet Potomkine közelében, az északnyugati Herszon területen. Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy az orosz csapatok visszavertek egy ukrán szárazföldi támadást az Inhulec hídfő átlépésére Lozove közelében, Herszon területen, de az ukrán erők valószínűleg ellenőrzik a hídfőt. Az orosz erők Szmercs rakétákkal támadták Mikolajiv várost, és folytatták a bombázást az egész érintkezési vonalon.

Orosz és ukrán források ismét vádaskodtak a Zaporizzsjai Atomerőmű (ZNPP) augusztus 27-i ágyúzásával kapcsolatban. Az ukrán állami atomenergetikai ügynökség, az Energoatom kijelentette, hogy az orosz csapatok augusztus 26-27-én többször is lőtték a ZNPP-t, ami számos tűz- és radioaktív biztonsági kockázatot okozott. Az orosz védelmi minisztérium (MoD) azt állította, hogy az ukrán erők lőtték a ZNPP területét a nukleáris tároló létesítmények közelében. Az orosz MoD továbbra sem szolgáltatott fényképes vagy videós bizonyítékot a ZNPP-ben keletkezett károkról, hogy alátámassza állításait, miszerint az ukrán erők csapást mérnek a ZNPP-re. Az orosz hatóságoknak képesnek kellene lenniük ilyen bizonyítékot szolgáltatniuk, mivel jelenleg az orosz erők ellenőrzik a ZNPP területét.


A ZNPP-t megszálló orosz hatóságok állítólag megfélemlítik az ukrán ZNPP személyzetét, hogy hallgasson az erőműben uralkodó munkakörülményekről. A Kreml-barát RIA Novosztyi orosz hírügynökség augusztus 24-én arról számolt be, hogy a Roszgvargyija erői letartóztatták a ZNPP alkalmazottait, mert állítólag együttműködtek az ukrán hadsereggel, és hogy az orosz hatóságok 26 embert vettek őrizetbe állítólagos beléptetési tilalom megsértése miatt, amióta az orosz csapatok március 4-én átvették az erőmű feletti ellenőrzést. A The Telegraph augusztus 25-én arról számolt be, hogy a ZNPP meg nem nevezett személyzete a The Telegraphnak azt mondta, hogy az orosz hatóságok letartóztatják és megkínozzák a ZNPP személyzetét, hogy megakadályozzák őket abban, hogy felfedjék a biztonsági előírások megsértését a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség ellenőreinek, és hogy az orosz hatóságok csökkenteni akarják az ukrán személyzet jelenlétét a ZNPP-ben. A Telegraph arról is beszámolt, hogy az orosz fegyveresek korlátozzák az ukrán dolgozókat a ZNPP körülményeinek ellenőrzésében azzal, hogy megtiltják a mozgást, és katonai felszereléseket parkoltatnak a turbinacsarnokokban, hogy megakadályozzák az áthaladást. Dmytro Lubinets, az ukrán Verhovna Rada emberi jogi biztosa kijelentette, hogy a ZNPP ukrán személyzete alapvető feladatokat lát el a ZNPP biztonságának garantálásában, és hogy e személyzet orosz fogva tartása további katasztrófaveszélynek teszi ki a ZNPP-t.

Az orosz alakulatok augusztus 27-én nem hajtottak végre megerősített szárazföldi támadást Zaporizzsjai területen. Oleksandr Starukh az ukrán Zaporizzsjai Terület vezetője kijelentette, hogy az orosz csapatok augusztus 26-27-én éjszaka Zaporizzsja városát támadták meg nem határozott lövedékekkel, valószínűleg rakétatüzérséggel vagy rakétákkal. Az orosz csapatok rakétacsapásokat hajtottak végre Nikopol, Marhanec és Cservonohrihorivka ellen a Dnyipropetrovszki Területen, a Dnyeper folyó északi partján, valószínűleg az Enerhodar környéki állásokból. Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy az orosz egységek megsemmisítettek egy ukrán HIMARS és M777-es tüzérségi lőszerraktárt a Dnyipropetrovszki területen Preobrazsenka közelében. Az orosz erők csőtüzérségi és légicsapásokat hajtottak végre az érintkezési vonalon túli települések ellen.


Oroszország továbbra is a Krím-félszigeten keresztül szállítja a felszerelést a felvonulási területekre. A közelmúltban készült geolokációs felvételeken látható, hogy orosz vonatok nehéz felszerelést szállítanak a Krímbe, beleértve mérnöki és felderítő felszereléseket, harckocsikat és páncélozott személyszállító járműveket.

Műholdfelvételeken látható, amint az orosz erők egy S–300-as légvédelmi rendszert szállítanak a szíriai Maysafból az oroszországi Novorosszijszkba. Oroszország az S–300-as egységeket a Krímbe telepítheti. Az orosz hadsereg katonai eszközöket von ki Szíriából ukrajnai felhasználásra, ami azt jelzi, hogy az orosz erőknek kihívásokkal kell szembenézniük légvédelmi képességeik fenntartása vagy fejlesztése terén, az Oroszországban lévő felszerelések felhasználásával.

Az orosz katonai vezetés a mozgósítás új szakaszába léphet, miután kimerítette a toborzási lehetőségeket és a harci erő forrásait Oroszország földrajzi és társadalmi-gazdasági perifériáján. Az Ukrán Hírszerzési Főigazgatóság (GUR) szóvivője, Vadim Szkibickij augusztus 27-én kijelentette, hogy Moszkva, Leningrád és Szentpétervár térségei egyre inkább erőket generálnak, míg korábban az önkéntes mozgósítás terhei nagyrészt a gazdaságilag elmaradottabb és perifériálisabb kelet-oroszországi régiókra hárultak. A GUR hasonlóképpen arról számolt be, hogy a Kreml gyakorlatilag kimerítette a mozgósítási potenciált Tuvában, Burjátföldön, a kaukázusi köztársaságokban és más etnikai kisebbségi enklávékban, amelyek az ISW korábbi értékelése szerint a mozgósítási erőfeszítések fő terhét viselték. A GUR megjegyezte, hogy a Kreml a nyugatiasabb és tehetősebb régiókban lévő orosz szövetségi szubjektumok (régiók) vezetőit utasította, hogy vezessenek regionális alapú toborzási kampányokat, és hogy a toborzottak többsége a Moszkvai Területen szerződik az 1. Gárdista Páncélos Hadseregbe. Ahogy a részleges mozgósítás terhe Oroszország gazdaságilag előnyösebb helyzetű, sűrűbben lakott és jobban képzett régióira tolódik, a toborzási erőfeszítésekkel szembeni belföldi ellenállás valószínűleg növekedni fog. A toborzási törekvések Nyugat-Oroszországban továbbra sem valószínű, hogy a harci képességek jelentős növekedését eredményezik.

Az orosz szövetségi szubjektumok (régiók) folytatják az arra irányuló erőfeszítéseket, hogy új újoncokat ösztönözzenek és képezzenek ki ukrajnai szolgálatra. Az augusztus 27-én a közösségi médiában közzétett felvételek azt jelzik, hogy a baskíriai „Sajmuratov” önkéntes zászlóalj valószínűleg augusztus 25–27. között települt Ukrajnába. A „Sajmuratov” zászlóalj augusztus 25-én jelentette be, hogy készen áll az ukrajnai bevetésre, és augusztus 26-án tábori áldást kapott az orosz papságtól.**

**A muzulmán vallású baskírok valószínűleg egyenesen el lehettek ragadtatva a pravoszláv tábori áldástól. De másféle áldás nem volt raktáron: ezt kapták, és kész.

A The Barents Observer norvégiai kiadvány arról számolt be, hogy az északnyugati orosz Karéliai Köztársaság most akár havi 250 000 rubelt (4 146 dollár) kínál az újoncoknak. Egy orosz katonai blogger újra közzétette az „Avangard” OMON zászlóalj toborzási hirdetését, és azt állította, hogy a kezdő fizetés 75 000-80 000 rubel (1 243-1 327 dollár) havonta. Az OMON a Roszgvardián belüli speciális rendőri egységek rendszere, amely jellemzően speciálisabb toborzást igényel, így a hirdetés arra utal, hogy a rendvédelmi szervek is küzdenek a toborzással, és szélesítik a mozgósítási lehetőségeket. A News29RU orosz hírügynökség augusztus 26-án arról számolt be, hogy veteránok egy kiképzőközpontot hoztak létre leendő katonák számára Arhangelszk megyében, ami arra utal, hogy Arhangelszkben valószínűleg nincs meg a hivatalos infrastruktúra az újoncok kiképzésének megkönnyítésére, és informális forrásokra, például veteránszervezetekre támaszkodnak a harci képességek kiépítésében.

A megszállt területek hírei:

Az orosz megszálló hatóságok a belső feszültségek és a partizánakciók fenyegetése miatt tovább fokozzák a bűnüldözési erőfeszítéseket a megszállt területeken. A RIA Novosztyi orosz hírügynökség képeket tett közzé orosz Specnaz-osztagokról, amelyek valószínűleg a Szövetségi Állambiztonsági Szolgálat (FSZB) különleges célú központjától származnak, és helyszíni ellenőrzéseket és egyéb bűnüldözési feladatokat végeznek a megszállt Harkivi Területen. A Baza orosz Telegram csatorna hasonlóképpen azt állította, hogy a herszoni és a zaporizzsjai megszálló közigazgatás rendőrségi részlegei az orosz belügyminisztériumnak vannak alárendelve, ami azt jelzi, hogy az orosz hatóságok nem bíznak abban, hogy a megszálló közigazgatás képes lesz megfelelő biztonságot nyújtani az orosz kormányzati objektumoknak a megszállt területeken. Az orosz elnöki adminisztráció első helyettes vezetője, Szergej Kirijenko kijelentette, hogy Oroszország ezen felül rendvédelmi forrásokat is elkülönített, hogy a szeptember 1-jei tanévkezdésig minden iskolának a megszállt donbásszi, herszoni és zaporizzsjai területeken két fegyveres őr álljon az épületekben. Kirijenko jelezte, hogy ezt a kezdeményezést a Roszgvargyijával, Oroszország és a Donyecki és Luhanszki Népköztársaságok (DNK és LNK) belügyminisztériumával, valamint kiválasztott magán-biztonsági cégekkel közösen hajtják végre. Ezek az adatok együttesen azt sugallják, hogy az orosz hatóságok egyre nagyobb gondot fordítanak a megszállt területek biztosítására.

Eddig tartottak a harcterekkel, mozgósítással és megszállással kapcsolatos hírek, bár akad majd ilyen az összefoglaló második részében is, és meglehetősen felháborító lesz – maradjanak a Zónán, nemsokára következik a folytatás.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!

Oszd meg másokkal is!